Liderii statelor central si est-europene vor cere Aliantei Nord-Atlantice, cu ocazia reuniunii programate in noiembrie la Bucuresti, sa gazduiasca baze militare permanente, in contextul riscurilor privind o eventuala agresiune a Rusiei, afirma Krzysztof Szczerski, consilier al presedintelui Poloniei, citat de Financial Times, transmite Mediafax. Polonia a cerut de multi ani construirea unor baze NATO permanente pe teritoriul sau, iar noul presedinte, Andrzej Duda, a explicat ca aceasta va fi o prioritate a mandatului sau. Insa state occidentale precum Germania se opun ideii, de teama sa nu amplifice tensiunile cu Rusia. Andrzej Duda a declarat saptamana trecuta ca Alianta Nord-Atlantica nu trebuie sa trateze Polonia ca "zona demilitarizata" situata in apropierea Rusiei. "In prezent, daca ne uitam la pozitionarea bazelor militare,... linia finala este reprezentata de Germania. NATO nu a luat inca nota de schimbarea orientarii Poloniei dinspre Est spre Vest", afirma Andrzej Duda. Inaintea summitului NATO programat anul viitor la Varsovia, propunerea privind bazele militare din estul Europei va fi discutata cu ocazia reuniunii de la Bucuresti, care se va desfasura pe 3-4 noiembrie. Liderii din Romania, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Bulgaria vor participa la reuniunea NATO de la Bucuresti, a declarat Krzysztof Szczerski, consilierul pentru Politica externa al presedintelui polonez. "Un consens in cadrul NATO va trebui sa reflecte intr-o masura mare punctul de vedere al Poloniei", a declarat Szczerski pentru Financial Times. Presedintele Klaus Iohannis a anuntat in martie, in Polonia - dupa intrevederea cu omologul sau polonez de atunci, Bronislaw Komorowski, - ca s-a decis organizarea in toamna, la Bucuresti, a unei reuniuni regionale la nivel de sefi de stat, in pregatirea summitului NATO programat la Varsovia in 2016. "Impreuna cu domnul presedinte Komorovski am convenit sa organizam in toamna acestui an, la Bucuresti, o noua editie a unei intalniri, la nivel de sefi de state, in formatul care a avut loc in iulie, anul trecut, la Varsovia, un format regional, pe care il consideram important si care intareste colaborarea regionala si este un instrument foarte util in pregatirea summitului NATO de la Varsovia din 2016", afirma Klaus Iohannis pe 12 martie.
luni, 31 august 2015
duminică, 30 august 2015
Yenul, euro și alte monede importante şi-au pierdut strălucirea în ultimii ani în raport cu dolarul, în condiţiile în care Federal Reserve a redus stimulentele, iar decidenţii lumii au încercat să obțină câștiguri pentru economiile lor naționale lente. Dar țările care nu se alătură devalorizarii, cum ar fi acum Statele Unite, pot sfârşi prin a suferi în cazul în care exporta mai puțin și importă mai mult. O scadere abrupta a valorii yuanului ar putea intensifica, de asemenea, unele dintre forțele care, în opinia unor economiști, au provocat contraperformanţa economiei americane.
"Riscul de deflaţie, o stagnare seculară în SUA ar fi stimulată de o devalorizare majoră a monedei chineze", a declarat Lawrence H. Summers, fostul Secretar al Trezoreriei americane. Summers a avertizat, cu toate acestea, împotriva exagerărilor. "Trebuie să fim foarte atenţi cu privire la fluctuațiile pieței și la nesiguranța din rândul participanților,în privinţa unor interventii guvernamentale majore." Analistii spun că tensiunile valutare ar putea agrava unele dintre problemele înrădăcinate în economia globală, iar mutarea China reprezintă o dilemă pentru Rezerva Federală americană Fed, care ia în considerare creșterea ratelor dobânzii.
Devalorizarea monedei chineze provine în parte din dorința de a lăsa piețele să influențeze prețul yuanului, o schimbare susţinută de factorii de decizie la nivel mondial. Dacă este bine gestionată, aceasta poate da un impuls China și îi poate oferi flexibilitatea suplimentară de care are nevoie.
sâmbătă, 29 august 2015
Banca Centrală a Italiei a anunţat că datoria publică a ţării a scăzut neaşteptat în iunie, la 2.203 miliarde de euro, cu 14,6 miliarde de euro sub nivelul record din mai, transmit MNI şi ANSA Reducerea vine în pofida scăderii veniturilor din taxe, care s-au situat la 41 miliarde de euro în iunie, comparativ cu 42,7 miliarde de euro în perioada similară din 2014. În primul semestru din acest an, veniturile totale au ajuns la 187,1 miliarde de euro, uşor sub nivelul de 188,1 miliarde de euro înregistrat în perioada similară din 201.Scăderea datoriei Italiei atenuează presiunile asupra finanţelor publice prin îmbunătăţirea sustenabilităţii, după tendinţa crescătoare din ultimele luni, care a culminat în mai cu un nivel record al datoriei, de 2.218 miliarde de euro. Conform estimărilor Băncii Italiei, datoria guvernamentală ar urma să crească anul acesta la 132,5% din PIB şi va începe să scadă din 2016, la 130,9% din PIB şi la 127,4% din PIB în 2017. În 2014, datoria Italiei a crescut la 2.134 miliarde de euro, comparativ cu 2.068 miliarde de euro în 2013. Grecia şi Italia au cel mai ridicat nivel al datoriei din UE, depăşind cu mult plafonul de 60% din Produsul Intern Brut cerut de Uniunea Europeană. Italia, a treia economie a zonei euro, a ieşit dintr-o recesiune care a durat trei ani, înregistrând un avans de 0,3% în primul trimestru din 2015, după o creştere zero în precedentele trei luni, arată datele publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (Istat). În ritm anual, PIB-ul a crescut cu 0,1% în perioada ianuarie - martie 2015, primul avans din ultimele 13 trimestre. Economia Italiei îşi revine gradual în urma recesiunii dar redresarea este fragilă, PIB-ul urmând să înregistreze o creştere de 0,7% în 2015 şi de 1,2% în 2016, estima recent FMI.
vineri, 28 august 2015
Grecia este de vanzare, iar din acest punct de vedere antreprenorii, muncitorimea si fermierii din tara vor trebui maturati din calea corporatiilor straine. In cadrul programului de privatizare, Grecia va trebui sa puna la dispozitia unui organism controlat de institutiile europene active insumand 50 de miliarde de euro care vor fi vandute pe rand. Porturi, aeroporturi, sistemul de energie electrica, proprietati si terenuri vor fi vandute pentru a asigura returnarea datoriilor, dupa cum argumenteaza creditorii europeni. O logica de bun simt dezvaluie totusi faptul ca o tara care isi vinde activele profitabile, risca mai degraba sa intre in incapacitate de plata, decat sa achite la timp imprumuturile. Deloc surprinzator, cele mai profitabile afaceri detinute de statul elen sunt scoase la licitatii primele. Loteria nationala fost deja cumparata, iar aeroporturile regionale din insulele turistice ale Greciei au fost vandute si ele unui operator german. Portul Pireus cel mai probabil va fi cumparat de o companie chineza. Intre timp, 49 de hectare de plaja din insula Corfu au intrat in administrarea unui fond de investitii din Statele Unite. Concesiunea se intinde pe 99 de ani, iar suma platita este de-a dreptul ridicola: 23 de milioane de euro. Conform presei, printre bunurile incluse in lista activelor fondului de privatizare se mai numara 40 de insule nelocuite si un proiect turistic din insula Rodos.
Anihilare totala -- In paralel cu privatizarea, legislatia este supusa unor modificari care lovesc direct in micile afaceri ale elenilor. Protectia acordata de stat farmaciilor, librariilor si patiseriilor pentru a face fata asaltului corporatiilor va fi stearsa dintr-o singura miscare, iar interesul este vadit prin atentia cu care Uniunea Europeana se concentreaza asupra detaliilor. Printre acestea se numara: termenul de expirare de pe cutiile de lapte si gramajul covrigilor vanduti in Grecia. Mai mult, elenii sunt indemnati sa adopte un stil mai liberal decat in Germania, fiind trimisi si duminica la munca, ca parte a experimentului la care sunt supusi. Pe piata muncii, salariile minime urmeaza sa sufere o taiere, la fel ca si pensiile, iar negocierile colective vor fi interzise pentru a usura concedierea in masa a muncitorilor eleni. Toate sunt masuri mult mai radicale decat cele intalnite in vreunul din statele creditoare din zona euro. Pe langa veniturile diminuate se anunta, din septembrie, o crestere rapida a taxelor si impozitelor in tara, cu TVA-ul aproape dublu la anumite servicii si produse. Nevoia de reforma in anumite sectoare din tara este incontestabila, iar guvernul Syriza a ajuns la putere promitand modificari profunde in sistemele de pensii si impozite din Grecia. In schimb, cerintele creditorilor europeni nu au nimic de a face cu reformarea statului elen, parand sa asigure un climat de micromanagement radical al pietei libere. Privatizarile si modificarile legislative impuse prin noul memorandum deschid poarta Greciei pentru marile afaceri corporatiste. Singura speranta ar fi ca acestea sa aduca un profit constant pentru a permite dezvoltarea lor in continuare, servind si ca model pentru ceea ce ar putea urma in viitorul apropiat in alte parti ale Europei. In timp ce liderii europeni aplica intr-o alta tara masuri pe care nu ar fi avut curajul sa le propuna acasa, ei nu ezita sa arate vadit grija pe care o au fata de companiile din tarile lor. Intensitatea cu care se desfasoara programul de restructurare aplicat Greciei nu are nimic de a face cu un ajutor economic dat unei tari in dificultate. "Este doar o cinica incercare de a crea un paradis corporatist in zona Mediteranei", conchid analistii The Independent.
joi, 27 august 2015
Deputații germani au aprobat acordarea celui de al treilea împrumut pentru Grecia. O parte însemnată a membrilor Bundestagului au votat totuși împotriva împrumutului de 86 de miliarde de euro pentru următorii trei ani. Votul vine la o zi după ce guvernul de la Atena a decis să înceapă procesul de privatizare impus de acordul de împrumut prin concesionarea pe o perioadă de 40 de ani a 14 aeroporturi regionale din Grecia către un consorțiu din Germania. FMI nu a decis încă dacă va participa la împrumutul pentru Grecia. FMI a pus condiția ștergerii unei părți din datoria Greciei, un lucru care în Germania este tabu. Acest fapt ridică mingea la fileu stângii germane. Die Linke acuză guvernul că exclude practic FMI din ecuația acordului cu Grecia și că împinge Atena pe calea spre faliment, cu riscul ca banii germani să nu mai poată fi recuperați. Die Linke nu ratează nici ocazia de a sublinia modul în care companiile germane cumpără la prețuri foarte reduse infrastructura Greciei. 113 deputati au votat împotrivă și 18 s-au abtinut. Au fost prezenți 585 de deputati din 613 alesi. În Germania niciodată la un vot atât de important nu a lispit un număr atât de mare de deputați, notează The Guardian. Unii deputați au preferat să nu părăsească locurile de vacanță, alții au anunțat că nu pot participa la ședință din motive de sănătate, însă majoritatea celor absenți au luat decizia de a nu vota ca formă de protest. Fronda a fost însă bine ”calculată”. Deputații creștin-democrați ai Angelei Merkel și-au permis să protesteze știind bine că voturile social democraților și ale ecologiștilor vor merge către susținerea deciziei șefei lor de a acorda împrumutul Greciei și că voturile împotrivă ale Partidului Stângii (Die Linke) nu vor conta prea mult. Până și liderul ”rebelilor” din CDU, Klaus-Peter Willsch, a declarat că va vota întotdeauna împotriva unui împrumut pentru Grecia, însă ”intotdeauna pentru Merkel”. Votul din Bundestag a fost orice în afară de un vot de încredere în guvernul federal.
miercuri, 26 august 2015
Martin Armstrong, analist: "Guvernele din lume, într-o criză gigant în octombrie 2015" . Doi analişti fianciari cunoscuţi pretind că toate guvernele de la nivel global vor fi lovite de o criză economică "gigant" în prima săptămână din luna octombrie 2015. Martin Armstrong, un controversat analist care a anticipat prăbuşirea pieţelor din 1987, dar şi alte evenimente, însă care a fost închis timp de 11 ani pentru fraudă şi implicarea în schema Ponzi, estimează că, începând cu luna octombrie, guvernele din întreaga lume se vor prăbuşi într-o criză de insolvabilitate şi lipsă de încredere, conform washingtonsblog.com. Armstrong prezice că un ciclu major va începe la data de 1 octombrie 2015, moment la care încrederea investitorilor se va reorienta de la sectorul public şi guvernamental către cel privat. În aceste condiţii, Armstrong spune că sume imense de capital vor pleca din sectorul obligaţiunilor şi din moneda euro către acţiunile americane, astfel că bursele din SUA vor urca semnificativ. Afirmaţiile lui Armstrong vin după ce un alt analist, Larry Edelson, a anticipat, recent, că "în 7 octombrie 2015, vom intra într-o nouă fază a economiei globale, o fază în care totul se va transforma într-un scandal". Şi acesta susţine că pieţele obligaţiunilor de stat, care au început să scadă, vor deveni, în următorii câţiva ani, "o zonă de dezastru". Conform previziunilor sale, urmează o aventură gen "roller-coaster prin iad", o perioadă de cinci ani.
AMUZANT - CITE OR FI SI PRIN ALTE PARTI ????
Autorităţile de la Beijing au descoperit o sucursală "fantomă" a uneia dintre cele mai mari bănci din lume, "China Construction Bank", anunţă presa internaţională. Conform acesteia, un cetăţean chinez a creat "banca" în provincia Shandong, iar ca să convingă lumea că este reală a dotat-o cu cititoare de carduri şi carnete de depuneri. Banca falsă din Shandong a rezistat o lună, până când o femeie care a depus 40.000 de yuani (6.200 dolari) a aflat că nu poate să retragă suma la o sucursală reală a "China Construction Bank". Conducerea băncii a realizat că se confruntă cu un caz de înşelătorie şi a anunţat Poliţia. În urma cercetărilor, Poliţia a aflat că un bărbat, căruia i-a publicat doar numele de familie - Zhang, a înfiinţat banca, la care le-a angajat pe fiica sa de 15 ani şi pe două colege ale acesteia. "Dacă venea cineva şi voia să retragă bani, spuneau că reţeaua lor nu a fost pusă încă în funcţiune sau că autorităţile nu au finalizat procedurile de aprobare. Nu lăsau oamenii să retragă bani", a declarat un purtăto Zhang, aflat acum în spatele gratiilor, a declarat că a depus cerere ca să intre în reţeaua unei bănci comerciale, dar aceasta nu a fost aprobată. În plus, Zhang a afirmat că a restituit banii deponenţilor.
marți, 25 august 2015
Barilul de ţiţei Brent, de referinţă în Europa, se tranzacţionează de câteva
zile sub pragul de 45 de dolari, în timp ce referinţa pe piaţa SUA a ajuns la
sub 42 de dolari pe baril.
Preţul minereului de fier, materie primă esenţială
în construcţii, s-a prăbuşit la 56 de dolari pe tonă, de la 140 de dolari pe
tonă la începutul anului trecut. China este cel mai mare consumator de fier din
lume.
Între timp, Europa gâfâie după ani de stagnare economică şi a evitat la
limită dezastrul unei ieşiri a Greciei din zona euro. Banca Centrală Europeană a
dus deja dobânzile la niveluri minime şi a început un program propriu de
relaxare cantitativă, o ultimă încercare de a relansa creşterea economică pe
continent. În SUA şi Marea Britanie se prefigurează sfârşitul programelor de relaxare
cantitativă – achiziţionarea de obligaţiuni din piaţă de către banca centrală,
cu bani proaspăt tipăriţi, pentru a stimula creditarea în economia reală.
Dobânzile sunt menţinute din 2009 aproape de zero, la minime de avarie. O
revenire "sănătoasă" la condiţii normale de creditare după şase ani de
"stimulare" ar putea fi greu de realizat având în vedere starea curentă a
economiei globale şi posibilitatea reală a unei noi crize de încredere în
sistemul financiar. De remarcat şi aprecierea puternică a dolarului după ce
Rezerva Federală a indicat ferm că va intra într-un ciclu de politică monetară
restrictivă spre sfârşitul acestui an.
luni, 24 august 2015
Bursele din Asia şi America îşi predau ştafeta în scăderi în ceea ce ar putea fi anticiparea unui nou val al crizei economice începută în anul 2007. Indicii principali de la New York au început şedinţa de tranzacţionare de astăzi cu niveluri mai coborâte cu peste trei procente faţă de referinţele de vineri când s-a consemnat, de asemenea, o şedinţă cu un declin comparabil, cel mai puternic din anul 2011 încoace. Este impulsul negativ care s-a transmis şi pe piaţa asiatică unde noaptea trecută indicele Nikkei 225 al Bursei de la Tokyo a căzut cu 4,61%, cel de la Hong Kong cu 5,17%, iar cel al Bursei de la Shanghai cu 8,49%, conform terminalului Bloomberg.
Amplitudinea scăderilor asiatice părea a transmite faptul că nu este vorba numai de o ajustare a scăderilor în raport cu ultima şedinţă a americanilor, ci că tendinţa de depreciere ar putea continua. Şi a continuat cu putere! Indicele Dow Jones Average Industrial afişa imediat după deschidere un picaj de 4%, potrivit portalului Yahoo Finance.
"Pieţele în sânge", titrează Reuters, amintind că tot astăzi preţul petrolului de tip West Texas a spart nivelul psihologic de 40 dolari pe baril, iar ţiţeiul brent a coborât pentru sub reperul de 45 dolari pe baril pentru prima dată din anul 2009 încoace. Sunt semnalele de alarmă trase peste tot în lume de pieţele bursiere. Indicii europeni s-au tranzacţionat, de asemnea, cu 4-5% sub nivelurile de referinţă în cea mai mare parte a zilei. "Este o panică antrenată de ştirile macro din China", explică Didier Duret, chief investment officer at ABN Amro.
Conducerea grupului austriac OMV poate fi consideră una controversată. Pe 23 aprilie 2009, autoritatea de reglementare a pieţei financiare din Austria (FMA) a anunţat că investighează o tranzacţie derulată de Wolfgang Ruttenstorfer, directorul executiv al grupului energetic OMV AG (şi artizanul privatizării Petrom), pe care l-a suspectat de manipulare. Ruttenstorfer a cumpărat, la data de 23 martie, acţiuni OMV în valoare de 620.000 de euro (801.200 de dolari), iar după numai şapte zile, în 30 martie, OMV anunţa vânzarea pachetului de 21% deţinut la MOL Nyrt. din Ungaria către compania rusă Surgutneftegaz. În ziua tranzacţiei, cursul acţiunilor OMV a crescut cu 3,33%, astfel că profitul virtual înregistrat de Ruttenstorfer a fost de aproape 45.000 de euro. După ce a făcut achiziţia de acţiuni, Wolfgang Ruttenstorfer a declarat revistei Profil că nu intenţionează să vândă participaţia companiei austriece la MOL. Oficialul OMV era suspectat că, la momentul achiziţiei, ştia că valoarea acţiunilor companiei va creşte prin vânzarea participaţiei de Conducerea OMV a declarat că atât societatea, cât şi directorul său au respectat toate reglementările în cadrul tranzacţiilor derulate. OMV a vândut 21% din MOL către Surgutneftegaz pentru 1,4 miliarde de euro, preţ aproape dublu faţă de cursul acţiunilor companiei maghiare la acel moment. Pe 17 noiembrie 2010, Ruttenstorfer a fost pus sub acuzare de procurori pentru că a efectuat tranzacţii în baza unor informaţii cu caracter privilegiat. În 2011 el a părăsit OMV, pentru ca în 9 mai 2012 să fie numit membru independent al Consiliului de Administraţie (CA) al NIS, companie controlată de Gazprom. La momentul respectiv, expansiunea regională a business-ului era un punct strategic pentru NIS, iar România se afla printre ţările prioritare, care prezenta o direcţie promiţătoare de dezvoltare, după cum ne-a transmis, la vremea respectivă, Direcţia de Comunicare a Gazprom. La conducerea OMV a urmat Gerhard Roiss, care s-a făcut remarcat pe 24 iunie 2014, când a semnat cu directorul grupului energetic rus Gazprom, Alexei Miller, acordul pentru înfiinţarea unei companii mixte, responsabilă pentru construirea secţiunii din Austria a conductei South Stream. Pe fondul tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, la începutul lunii iunie 2014, Comisia Europeană a cerut Bulgariei să suspende lucrările la South Stream, în aşteptarea unei decizii dacă acest proiect respectă legislaţia Uniunii Europene. Evenimentul a generat noi rumori privind relaţiile dintre Gazprom şi OMV. Reprezentanţi ai companiei ruse Gazprom au negat că derulează negocieri pentru a cumpăra o participaţie la firma austriacă de petrol şi gaze OMV, potrivit Reuters, care publicase informaţia că Gazprom se află în negocieri cu fondul IPIC din Abu Dhabi pentru a cumpăra o participaţie de 24,9% în compania de petrol şi gaze naturale OMV (Austria). În octombrie 2014, contractul de management al lui Gerhard Roiss, directorul general al grupului austriac OMV, a fost întrerupt, după decizia acţionarilor, care au hotărât ca Roiss să părăsească societatea din 1 iulie 2015. Reuters a notat că fricţiunile dintre Roiss şi Hans-Peter Floren, şeful diviziei de gaze naturale, i-ar putea determina pe acţionari să facă schimbări în conducerea companiei. Au existat şi voci care susţin că fondul IPIC, unul dintre acţionarii importanţi ai OMV, este nemulţumit de activitatea lui Roiss şi că îşi doreşte ca grupul să nu mai fie condus de un austriac. În martie 2015, OMV a decis ca Rainer Seele, preşedintele board-ului Wintershall, cel mai mare producător de petrol şi gaze din Germania, să-i ia locul lui Gerhard Roiss în funcţia de director executiv al grupului austriac de la 1 iulie.
duminică, 23 august 2015
Guvernul de la Atena a dat lumină verde pentru prima mare privatizare a infrastructurii, aprobând acordarea administrării a nu mai puțin de 14 aeroporturi din Grecia unei companii germane. Cele mai multe aeroporturi se află pe insulele turistice. Concesionarea aeroporturilor fusese înghețată imediat după venirea la putere a guvernului lui Alexis Tsipras! Privatizarea infrastructurii a fost una dintre condițiile puse de creditorii internaționali pentru acordarea împrumutului de 86 de milioane de euro, pe o perioadă de trei ani. Guvernul a aprobat concesionarea aeroporturilor pentru consorțiul german Fraport-Slentel contra a 1,23 de miliarde de euro. Este vorba de aeroporturile din isulele Mykonos, Santorini, Rhodos, Corfu, Kos, Skiathos, Samos, Zakynthos, Kefalonia si Chania (în Creta). Aeroportul din Salonic, al doilea oraș ca mărime al țării, și din orasele Kavala, Mytilene și Aktio vor fi și ele concesionate germanilor. Durata concesionarii este de 40-50 de ani. Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană și FMI mai cer Greciei crearea unui fond de de privatizare de 50 de miliarde de euro (porturi, aeroporturi, căi ferate, companii strategice) care să fie administrat de Atena însă cu supervizarea instituțiilor internaționale. Stânga radicală din Syriza, partidul lui Tsipras, a criticat decizia guvernului de a aproba concesionarea aeroporturilor. ”Este prima acțiune a memorandumului (planul de ajutor pentru Grecia) care prevede vânzarea Greciei”, se arată într-un articol postat pe site-ul partidului.
sâmbătă, 22 august 2015
Cateva intrebari pentru Isarescu:
1. Unde era Isarescu cand CARITAS-ul facea ravagii in Romania?
2. Unde era Isarescu cand FNI-ul facea ravagii in Romania?
3. Unde era Isarescu cand se petrecea jaful de la BANCOREX in Romania?
4. Unde era Isarescu cand se petrecea jaful de la Banca Columna in Romania?
5. Unde era Isarescu cand bancile romanesti au fost privatizate pe nimic?
6. Unde era Isarescu cand bancile straine au pus dobanzi camataresti la credite – dobanzile cele mai mari din Europa?
7. Unde era Isarescu cand bancile straine au dat credite ‘cu buletinul’?
8. De ce a mutat Isarescu rezervele de aur ale Romaniei, in afara Romaniei ?
9. De ce a luat Isarescu impreuna cu Basescu si Boc 20 de miliarde de euro imprumut, dintre care 14 miliarde i-a luat BNR-ul pentru a finanta gratuit bancile straine din Romania ?
10. De ce a tinut Isarescu ani in sir dobanda BNR la cel mai mare nivel din UE, sufocand creditarea de care avea nevoie economia romaneasca?
11. De ce a facut si face Isarescu o politica impotriva cetatenilor romani in problema creditelor in franci elvetieni? Dacă s-ar mări salariile bugetarilor automat va fi presiune pe mărirea salariilor și în mediul privat ceea ce ar diminua profiturile fabuloase pe care corporațiile le fac în România.
Consiliul Investitorilor Străini și AmCham sunt ăia de au redactat codul muncii și i l-au dat lui Boc pe tavă în 2011Pe Mugur îl doare în …. de neincadrarea în deficitul extrem de mic pe care Basescu l-a acceptat anul trecut spre marea lui rusine. Misiunea sa este de a proteja profiturile multinaționalelor prin menținerea unui salariu minim de mizerie ( 1050 lei brut = 780 lei net ) și menținerea actualului cod al muncii. Asta cu codul fiscal e doar o ” preocupare ” a sa care este servită presei.
vineri, 21 august 2015
Europa gandeste prea incet. E sclerozata. Pina acum invazia neeuropeana a "imbogatit-o" deja cu cca 40 de milioane de imigranti care i-a schimbat fatza si viata. Imigrantii vor continua sa curga, europenii nu-i vor respinge, iar visul Eurabiei islamizate nu mai e departe de realizare. ... Imigrantii din Africa ameninta standardele de viata ale Uniunii Europene si structura ei sociala, a declarat ministrul de externe britanic, Philip Hammond, aratand ca blocul comunitar nu poate primi milioanele de oameni ce isi doresc o alta viata, transmite Reuters.
Aflat in Singapore, Hammond a vorbit despre eforturile celor care fug de instabilitatea din Orientul Mijlociu si Africa incercand sa se mute in interiorul UE, dintre care unii vor sa ajunga in marea Britanie prin Tunelul ce o leaga de Franta. "Trebuie sa devenim capabili sa rezolvam aceasta problema pana la urma prin a-i duce pe cei care nu au dreptul sa ceara azil inapoi in tarile lor de origine", a declarat hammond. Dar din cauza legilor UE imigrantii sunt "foarte increzatori" ca nu vor fi returnati in tarile lor, a spus britanicul. "Aceasta nu este o situatie sustenabila pentru ca Europa nu se poate proteja si nu-si poate mentine standardul de viata si structura sociala daca trebuie sa absoarba milioane de migranti din Africa", a declarat Hammond...Eu zic : ... regimurile dictatoriale, dar stabile si chiar prospere din tarile alea de cine or fi fost rasturnate si zona bagata intr-un dezastru economic si social? nu cumva tocmai de occidentali? ei, acuma sa-si rezolve problema, nu sa-i trimita pe musulmani in Est!
joi, 20 august 2015
GRECIA - GUVERNUL TZIPRAS A DEMISIONAT - Alegeri anticipate anuntate pe 20 septembrie 2015 - Cât de sigure sunt
depozitele grecilor ... Cum mâna lungă a planului de bail-in ajunge chiar până la
deţinătorii cu titlu senior a obligaţiunilor emise de băncile greceşti,
semnalul este prost pentru grecii îngrijoraţi de banii lor. Analiza amplă a
structurii activelor preconizată pentru ultima parte a acestui an nu va merge
dincolo de creditorii instituţionali care au cumpărat bonduri corporative ale
instituţiilor de credit elene, a anunţat Annika Breidthardt, purtătorul de
cuvânt al Comisiei Europene. "Deponenţii nu vor fi loviţi în acest
an", este declaraţia acesteia care a atras observaţia portalului financiar
Zero Hedge. Şi ce se va întâmpla de la 1 ianuarie 2016?, vine întrebarea
subsecventă. Va merge "siguranţa" depozitelor greceşti şi
dincolo de anul viitor. Cei mai mulţi dintre greci s-au îndoit de capacitatea
de rambursare a băncilor, încă de la declanşarea crizei elene. De la începutul
anului 2010, depozitele din sistemul bancar elen s-au înjumătăţit nivelul
retragerilor fiind de peste 100 miliarde euro. Acum instituţiile de credit
elene sunt mai degrabă entităţi zombie dependente de lichidităţile accesate
prin intermediul sistemului băncilor centrale, în special prin asistenţa
specială de urgenţă acordată de Banca Centrală Europeană prin intremediul băncii
centrale a Greciei. Într-un interviu recent pentru Reason TV, Doug Casey,
investitor american cu mare experienţă punea la categoria elementelor insolite
însuşi faptul că mai sunt greci care încă ţin bani în băncile elene deşi
aceastea sunt virtual falite. Planul anunţat de ministrul olandez de
finanţe Jeroen Dijsselbloem consfinţeşte falimentul băncilor greceşti faţă de
creditori. Cruţându-i pe deponenţi, spune tot el, citat de Bloomberg. Cel puţin
până la anul, dacă o ascultăm pe Breidthardt. Este planul privit cu oarecare
neîncredere în piaţă. Robert Montague ECM, analist la ECM Asset Management
subliniază că investitorii abia acum află că vor fi atinşi inclusiv deţinătorii
de bonduri cu poziţie seniorială. Pe de altă parte, este neîncrederea faţă de
un proiect de restructurare prea complex în alcătuirea sa. "Nu este clar
cum este posibil să incluzi în planul bail-in bondurile, în timp ce excluzi
depozitele", spune Olly Burrows, analist la casa de brokeraj londoneză CRT
Capital. El a calificat planul lui Dijsselbloem ca fiind parţial un bail-in şi
parţial bail-out, ceea ce ar părea a fi de ca şi cum a-i spune "parţial
erect".
Grecia ar primi un ajutor iniţial de 13 miliarde de euro (14,5 miliarde dolari) din noul plan "cel mai devreme" joi, când trebuie să ramburseze o datorie la Banca Centrală Europeană, a anunţat Klaus Regling, şeful fondului de salvare din zona euro, citat de agenţia germană de presă DPA, scrie Bursa. Prima tranşă din planul de ajutor de 86 miliarde de euro - care încă necesită aprobarea unor parlamente naţionale - va totaliza 26 miliarde de euro, a declarat Klaus Regling, directorul Fondului European pentru Stabilitate Financiară (EFSF). Din această sumă, 10 miliarde de euro vor fi folosiţi pentru recapitalizarea băncilor greceşti, în timp ce 3 miliarde vor fi acordate în septembrie şi octombrie, dacă Grecia îndeplineşte etapele necesare, a precizat acesta, informează Agerpres. Anunţul survine în contextul în care preşedintele camerei inferioare a Bundestagului, Norbert Lammert, i-a invitat pe parlamentarii germani să ia parte la o sesiune specială, miercuri dimineaţă, pentru a vota asupra acordării unui nou pachet de salvare pentru Grecia, în valoare de 86 milioane de euro, transmite Reuters, citat de hotnews.ro Norbert Lammert a trimis invitaţiile sâmbătă dimineaţă, după ce miniştrii de Finanţe din zona euro au aprobat pachetul de salvare în cadrul unei întâlniri desfăşurate la Bruxelles vineri seară. Deşi este puţin probabil că Bundestagul să respingă acordul de bailout, votul este văzut ca un test pentru cancelarul Angela Merkel, după ce 65 de parlamentari din tabăra conservatoare au refuzat luna trecută să sprijine negocierile pentru un al treilea pachet de salvare. Este posibil ca şi mai mulţi de atât să se răzvrătească la votul de miercuri, mai ales având în vedere că nu există garanţii că Fondul Monetar Internaţional va participa la acordul de salvare. Aliaţii cancelarului Merkel le-au spus parlamentarilor în ultimele săptămâni că percep participarea FMI drept o condiţie pentru un nou accord.
miercuri, 19 august 2015
Preţul petrolului WTI Crude este tranzacţionat pentru luna septembrie la New York la 42,80 de dolari barilul în această dimineaţă. Petrolul West Texas Intermediate a închis în ziua precedentă la 43,08 dolari barilul. Minimul ultimelor 52 de săptămâni este de 42,69 de dolari barilul. Petrolul Brent era cotat în această dimineaţă la Londra la 49,11 dolari barilul, după ce a închis la cotaţia de 49,09 dolari barilul. Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol OPEC a produs luna trecută cel mai mult în ultimii 3 ani, în condiţiile în care Iranul a revenit la cel mai înalt nivel după 2012, an în care au fost consolidate sancțiunile internaționale. OPEC, cartel ce deţine 40% din producţia mondială de petrol, a ridicat luna trecută cota de ieşiri cu 100.700 de barili pe zi până la 31,5 milioane, a anunţat cartelul în raportul său de piață lunar. Această creştere a venit după ce Arabia Saudită a transmis OPEC că îşi reduce producţia cel mai mult în ultimul an. Prețurile petrolului au scăzut săptămâna trecută la minimul ultimelor 6 luni, sub 50 de dolari barilul la Londra,. Iranul a ajuns la un acord cu puterile mondiale, la 14 iulie, iar acest acord ar putea ușura sancțiunile privind exporturile sale de petrol în cursul acestui an în schimbul combaterii activităţilor nucleare în discuţie.
marți, 18 august 2015
După ce datele recente arătau căderea exporturilor și un sector de producție care stagnează, banca centrală a Chinei a declarat marți că îi permite yuanului să slăbească cu aproape 2%, în speranța de a ieftini exporturile Chinei și de a împinge în jos costurile de crediare. Banca Centrală a Chinei a devaluat moneda naţională, yuanul, la cel mai redus nivel faţă de dolar din ultimii aproape trei ani. Decizia reprezintă o depreciere excepţională de 1,9% pentru a face rata de schimb mai orientată spre piaţă, a anunţat marţi Banca Centrală şi vine după câteva date dezamăgitoare privind a doua mare economie mondială. Duminică, China a raportat un declin semnificativ al exporturilor în iulie şi o scădere a preţurilor producţiei industriale, aproape de cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani. Luna trecută, exporturile şi preţurile producţiei industriale au înregistrat un declin de 8,3% şi, respectiv, 5,4%, comparativ cu iulie 2014. Rata de schimb a yuanului este acum stabilită la 6,2298 pentru un dolar, în creştere faţă de 6,1162 yuani, luni....Decizia PBOC vine după ce, recent, miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din G7 au anunţat că sunt de acord ca yuanul chinezesc să devină monedă de rezervă la FMI. Oficialii chinezi au cerut includerea yuanului în rândul monedelor în coşul de valute DST - Drepturi Speciale de Tragere - folosite de Fondul Monetar Internaţional în tranzacţiile internaţionale. Includerea ar reprezenta un sprijin semnificativ pentru poziţia Chinei, ca putere economică globală.
luni, 17 august 2015
Pot opri mandarinii de la Beijing prăbuşirea Bursei? Aparent, nu. De pe maximul de 5.166,35 puncte consemnat pe 12 iunie a.c., indicele Shanghai Composite a căzut către zona de 3.500 de puncte la începutul lunii iulie, pentru a ricoşa pe intervenţiile guvernamentale peste 4.000 de puncte. O mişcare amendată de şedinţe agresive de scădere care au readus indicele sub 3.700 de puncte. Tom DeMark anticipează un declin de încă 14% şi spune că nu îşi va reanaliza poziţia decât când indicele va lovi reperul de 3.200 de puncte, ceea ce ar echivala cu pulverizarea câştigurilor din acest an. În vârstă de 68 de ani, fondatorul DeMark Analytics, are în spatele său un bun istoric al predicţiilor; este printre puţinii care a afirmat în 2013 că Bursa se afla pe minim chiar înainte de trendul care a propulsat-o către nivelurile de acum două luni. Consultant pentru George Soros şi fondurile Omega Advisrors ale lui Leon Cooperman, el argumentează că traiectoria pieţei se aseamănă foarte mult cu cea a indicelui Dow Jones după crahul bursier de la New York din anul 1929. Nici măcar autorităţile nu pot stăvili acest picaj. „Pur şi simplu nu poţi manipula piaţa. Fundamentalele dictează piaţa“, zice DeMark şi continuă: „Pieţele ating minimul pe veşti rele, nu pe veşti bune. Vrei ca şi ultimul vânzător să vândă. Am avut veşti bune la recentul minim. Raliul este artificial.“ Suntem abia la jumătatea drumului, avertizează şi un raport al băncii elveţiene de investiţii UBS preluat de Zero Hedge şi care menţionează că mai este mult loc pentru ajustarea sectorului construcţiilor şi proprietăţilor, centru al bulei speculative. „Lecţia ultimului balon pe equity din China este aceea că odată ce sentimentul a devenit negativ, intervenţiile politice având ca scop ancorarea preţurilor au numai efect de scurtă durată“, spune un raport al Capital Economics citat de Reuters
duminică, 16 august 2015
ROMANIA - Liberalii susțin, prin intermediul unui comunicat de presă, că premierul Victor Ponta desfășoară, în ultima perioadă, "o intensă campanie de manipulare a datelor economice, pe care le prezintă triumfalist în scopul meschin de a-și aroga, nefondat, merite." "Una dintre ultimele laude ale lui Ponta se referă la investițiile străine directe, care au crescut în primele șase luni cu aproape 40%. Așa este, investițiile străine directe au crescut, însă Victor Ponta omite să spună că în 2014 acestea s-au aflat la unul dintre cele mai mici niveluri din ultimii 10 ani (de exemplu, maximul a fost în 2008 - 9,8 mld. lei, iar în 2014 România a avut un nivel mai degrabă simbolic de 2,4 mld. lei). Așadar, Ponta a comparat o contraperformanță mai mică cu o contraperformanță mai mare și i-a dat cu plus", se arată în comunicatul transmis sâmbătă de PNL. Sursa citată susține că "Ponta uită să spună că investițiile străine directe au crescut pe seama creditelor acordate de nerezidenți, care s-au majorat de la o valoare negativă de 161 milioane lei la 713 milioane lei". "Dacă premierul ar înțelege ceva din raportările BNR, și-ar da seama că semnalul investițiilor străine directe este unul negativ întrucât investițiile în capitalul social al societăților comerciale s-a diminuat cu 35% (de la 1.312 milioane lei la 853 milioane lei), iar acum avem o contraperformanță mai mare decât contraperformanța de anul trecut. Orice om de bun-simț înțelege că atunci când finanțarea este acordată cu preponderență sub formă de împrumut (care poate fi retras mult mai rapid în caz de probleme sistemice) și nu sub formă de aport la capitalul social este un semnal de neîncredere în economie", se mai arată în poziţia comunicată de către liberali. (SURSA, BURSA)
Vulcanul din Parcul Naţional Yellowstone din Wyoming, Montana, stă pe o rezervă imensă de rocă topită şi a erupt ultima dată în urmă cu 640.000 de ani. Yellowstone este unul dintre cele mai mari domenii vulcanice de siliciu active din lume. Siliciul este folosit pentru a descrie magma sau roca vulcanică bogată în dioxid de siliciu. Specialiştii de la HowStuffWorks au prezentat în detaliu procesul care ar sta în spatele unei posibile erupţii. Practic, o reacţie a magmei, pietrelor, vaporilor, dioxidului de carbon precum şi a altor gaze va ieşi la suprafaţă şi va crea o formă similară unui dom spart. Gazele dizolvate vor exploda, răspândind magmă în întregul parc naţional. Totodată, un strat de trei metri de cenuşă topită se va aşterne pe o suprafaţă de peste 1.600 de kilometri.
sâmbătă, 15 august 2015
Exporturile Chinei s-au diminuat cu 8,3% in luna iulie, fiind cea mai mare scadere din ultimele patru luni, pe fondul cresterii valorii yuanului si in contextul reducerii cererii din Uniunea Europeana, informeaza Bloomberg, citata de Mediafax. Degradarea balantei comerciale ar urma sa accentueze presiunile asupra autoritatilor chineze in sensul adoptarii unor noi masuri pentru stimularea economiei, a doua ca marime din lume. In ultimele luni, premierul Chinei, Li Keqiang, s-a confruntat cu o serie de solicitari pentru stabilizarea cresterii economice. Scaderea exporturilor a fost mult mai mare decat se anticipa, in contextul in care analistii economici prefigurau o diminuare cu doar 1,5%. In paralel, si importurile in China au scazut, confirmandu-se diminuarea cererii pe plan intern. Comparativ cu luna iulie 2014, importurile au scazut cu 8,1%, conform statisticilor Administratiei generale a Vamilor. In iunie, importurile scazusera cu 6,6%, situatia generand un excedent comercial de 43 de miliarde de dolari. Cererea in scadere la nivel global, cumulata cu scaderea investitiilor pe plan intern pun sub semnul intrebarii tinta de crestere economica de 7%, vizata de China in 2015. Guvernul de la Beijing a adoptat noi masuri care sa stimuleze extinderea economiei, inclusiv prin emiterea de bonduri speciale pentru finantarea sectorului constructiilor, dar refuza sa diminueze valoarea yuanului. "Exporturile deja nu mai sunt motorul cresterii economice a Chinei; indiferent ce ar face Guvernul, este imposibila o multiplicare a volumului exporturilor ca in trecut", afirma Liu Xuezhi, economist la Bank of Communications. Exporturile Chinei in spatiul Uniunii Europene au scazut cu 2,5% in primele luni ale anului 2015, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce vanzarile spre Japonia s-au redus cu 10,5%. In schimb, exporturile de produse chineze spre Statele Unite au crescut cu 9,3% in aceeasi perioada.
vineri, 14 august 2015
Francul elveţian s-a apreciat semnificativ imediat după decizia din 15
ianuarie şi a determinat erodarea rezervelor păstrate în euro de către Banca
Elveţiei, potrivit publicaţiei americane Wall Street Journal.
În primele şase luni ale anului trecut, Banca Elveţiei a obţinut un profit de
16 miliarde de franci. Rezultatul negativ din trimestrul al doilea s-a situat la 20 de miliarde de
franci eveţieni, după o pierdere de 30 de miliarde de franci în precedentele
trei luni. Pierderea din primele şase luni a fost determinată în cea mai mare parte de
scăderea valorii rezervelor masive de valută ale băncii, denominate în euro. În
plus, Banca Elveţiei a consemnat şi un impact negativ de 3,2 miliarde de franci
de pe urma rezervelor de aur, denominate în dolari. Banca Elveţiei, la fel ca cele mai multe dintre băncile centrale, are ca
obiectiv stabilitatea preţurilor şi nu trebuie să obţină profit. În cazul în
care banca obţine profit, acesta este distribuit guvernului federal şi celor 26
de cantoane. În plus, banca este listată şi are acţionari privaţi.
joi, 13 august 2015
Criza din Grecia nu i-a lăsat indiferenţi pe deponenţii care îşi ţin banii în băncile noastre cu capital grecesc, un număr important de persoane fizice şi juridice retrâgându-şi depozitele bancare. Potrivit domnului Nicolae Cinteză, directorul direcţiei de supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), suma retrasă, "în cele două luni de criză", din băncile româneşti cu acţionariat elen, se ridică la 600 de milioane de euro, care înseamnă o parte "destul de importantă" din totalul depozitelor existente în conturile acestor operatori (peste 5 miliarde euro, la începutul primăverii, conform estimărilor din presă). Nicolae Cinteză ne-a precizat: "Au fost persoane fizice care şi-au retras banii, dar mai ales persoane juridice. Oamenii au reacţionat mai lejer decât firmele, în această situaţie, ceea ce este de înţeles, într-un fel, pentru că firmele nu au depozitele garantate". Reprezentantul BNR consideră că deponenţii care şi-au retras banii din conturi nu au procedat cum trebuie, întrucât băncile româneşti cu acţionariat grecesc sunt stabile, având solvabilitatea şi lichiditatea mult peste nivelul impus...cine sunteti voi cei de la banca centrala. Domnule Isarescu cine v-a votat pe dumneavoastra? Cine va acorda mandat dupa mandat de 20 ani? nu vi se pare normal ca 2 mandate sa fie maxim pentru un sef la BNR? cine sunteti dvs sa contestati clasa politica votata de populatie(asa imbecili cum sunt sunt vointa poporului). Nesimtitilor unde este rezerva de aur a Romaniei? De ce banii imprumutati de noi stau in titluri de trezorerie americane sau D-zeu stie pe unde? Cine sunteti Voi?
miercuri, 12 august 2015
Guvernul Romaniei a inaintat spre dezbatere un scenariu de relaxare fiscală şi de creşteri de cheltuieli în sectorul bugetar, cu riscuri de netagaduit pentru stabilitatea economică pe termen lung, fără a scoate o vorbă despre două supape prin care continuă să alimenteze mafia căreia îi e fără încetare dator. Cu un avânt muncitoresc de zile mari, sleitul Guvern Ponta a pregătit pe ultima sută de metri a vieţuirii sale o bombă care, dacă nu va fi dezamorsată măcar în ultimele secunde, va exploda şi va tot exploda mult timp după ce din Epoca Plagiatorului-Inculpat va mai fi rămas doar amintirea. E vorba, aşa cum am mai scris, de relaxarea fiscală abruptă, prin rescrierea Codului fiscal, concomitent cu angajarea unor cheltuieli astronomice în sectorul bugetar, pe segmentul salarii şi pensii speciale. Oricât de roz ar putea părea, la prima vedere, perspectiva unei fiscalităţi fără precedent de prietenoase, problema de fond e una simplă: creşterea halucinantă a cheltuielilor cu salariile angajaţilor (în jurul a 70%) anulează, practic, potenţialul succes pe care l-ar avea, de pildă, reducerea TVA. Vor trebui dirijaţi atât de mulţi bani de la buget pentru a susţine aceste creşteri, iar asta lună de lună şi an de an de aici încolo, încât se pune, logic, întrebarea: cu ce ne-am alege, la modul real, din povestea asta?
marți, 11 august 2015
Un celebru avocat din Luxemburg, Gaston Vogel, a cerut masuri impotriva cersetorilor romani "dezgustatori" si "obraznici", atragand reactia Ambasadei Romaniei, care a denuntat o tentativa de generalizare si stigmatizare, transmite Mediafax. Aerul s-a umplut de duhoarea pe care o degaja zilnic grupurile de cersetori dezgustatori, obraznici, care, in virtutea prevederilor generoase ale Acordului Schengen, ajung in Luxemburg, fara niciun control, din indepartata Romanie", a declarat celebrul avocat Gaston Vogel intr-o scrisoare deschisa adresata Primariei orasului, potrivit site-ului 5minutes.rtl.lu. Avocatul luxemburghez a cerut Primariei sa combata mai eficient cersetoria si sa asigure "siguranta publica, linistea si salubritatea" orasului. Primarul orasului Luxemburg, Lydie Polfer, a explicat ca exista eforturi pentru combaterea cersetoriei organizate, criticand termenii folositi de Gaston Vogel. "Ca raspuns la scrisoarea deschisa adresata Primariei, tin sa precizez ca securitatea cetatenilor, linistea publica si salubritatea raman prioritati absolute", a explicat Lydie Polfer. La randul sau, ambasadorul Romaniei in Luxemburg, Roxana Iftimie, a criticat atentia exagerata pe care presa o acorda avocatului Gaston Vogel, denuntand "discursul de ura" al acestuia. "Libertatea de exprimare este esentiala. Cu toate aceastea, nu trebuie sa conduca la promovarea, mai ales in spatiul public, a unui discurs de ura, indreptat impotriva unor persoane sau comunitati. Chiar daca intelegem ca scrisoarea domnului Vogel nu reflecta decat punctul de vedere al autorului, apreciem ca este necesara o atentie suplimentara, pentru a evita promovarea prin presa a stigmatizarilor si generalizarilor nocive, pe care suntem convinsi ca nu le impartasiti. O generalizare de acest tip este cea prin care Romania este numita ca fiind tara de origine a tuturor persoanelor care cersesc, descrise de altfel intr-un mod discriminatoriu si nedemn. Amintim ca Europa se bazeaza pe o serie de valori comune, printre care se numara dreptul la respectarea demnitatii cetatenilor", a transmis Ambasada Romaniei din Luxemburg.
luni, 10 august 2015
Preţul mondial al petrolului a scăzut în ultimele luni cu 20% şi a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani. La Londra, acesta a căzut sub pragul psihologic de 50 de dolari pe baril, ajungând la 49,8 dolari pe baril. Ultima oară când a atins un astfel de nivel s-a întâmplat în 2009, atunci când prin lume bântuia criza economică. Cauzele majore care au dus la această stare de fapt sunt mărirea producţiei în SUA şi ridicarea embarogului impus Iranului, stat care se bucură de rezerve imense de ţiţei. La acestea se mai adaugă şi încetinirea economiei Chinei din ultimul timp, ceea ce traduce printr-o scădere semnificativă a importurilor de petrol. “Piaţa pare a se concentra din nou pe partea de ofertă iar una dintre dificultăţi fiind aceea că este de aşteptat ca Iranul să revină pe piaţă (cu o majorare a exportului de petrol cu 500.000 de barili pe zi - n.r), iar ceilalţi membri OPEC nu par a da semne că vor să-i facă loc (micşorându-şi producţia - n.r.)”, a declarat Ric Spooner, analist şef la CMC Markets din Sydney, citat de Reuters. Petrolul ieftin din ziua de azi afectează bineînţeles statele producătoare, cele dependente de exporturile de ţiţei. Venezuela e demult în colaps, Rusia are mari probleme iar în mirificul Orient Apropiat, Arabia Saudită se vede nevoită să se împrumute pentru a acoperi găurile din buget. Marile companii petroliere taie investiţii şi reduc schemele de personal. Americanii de la Chevron vor da afară 1.500 de oameni. La fel vor proceda şi conaţionalii de la Conoco Phillips. Britanicii de la Royal Dutch Shell se vor dispensa de 6.500 de angajaţi iar exemplele pot continua. La acestea se adaugă şi tăierea de investiţii în valoare de 200 miliarde de dolari. Bursa de la New York a închis în scădere în prima sesiune a săptămânii din cauza petrolului ieftin: Dow Jones a cedat 0,52%, iar Nasdaq 0,25%. Şi S & P 500, cel mai urmărit de către investitori, a coborât cu 0,28%, sau 5,80 puncte la 2.098,04 de puncte.
Investitorii sunt îngrijoraţi cu privire la economia chineză, dar şi de faptul că preţul ţiţeiului a scăzut cu 7% în unele ultimele două sesiuni, şi a dus cu el pe minus la bursa acţiunile din sectorul energie, inclusiv ale giganţilor Chevron şi ExxonMobil.
Reducerea preţului la petrol se resimte în întreaga lume şi atunci când vine vorba de preţurile la carburanţi. Spre exemplu, în România, în ultimele trei luni motorina s-a ieftinit cu aproximativ 50 de bani, iar preţul benzinei a scăzut cu peste 25 de bani.
duminică, 9 august 2015
Puțină lume a auzit de ei, însă cinci germani pot decide soarta euro. Este vorba de ”Consiliul Experților Economici”, numit și ”Consiliul celor Cinci Înțelepți”, un organism academic din Germania cu un rol important in elaborarea politicilor economice ale republicii federale. Teoretic, nici Bundestagul, nici guvernul federal și cu atât mai puțin Bruxelles-ul nu aplică în mod necesar și necondiționat recomandările celor cinci, însă nu de puține ori acestea au precedat măsuri similare luate la nivel european. Marți, 28 iulie, Consiliul Experților Economici a anunțat că este absolut necesară reformarea zonei euro, astfel încât statele membre euro să poata părăsi uniunea monetară în momente critice, scrie Reuters. ”Pentru a asigura coeziunea uniunii monetare trebuie să recunoaștem că alegătorii din țările creditoare nu sunt pregătiți să finanțeze țările datornice permanent”, a spus Christoph M. Schmidt, președintele Consiliului, care a recomandat că unei țări trebuie să-i fie permisă ieșirea din zona euro, ca măsură de ultimă instanță. ”Un membru euro care este necooperant nu ar trebui să poată amenință existența euro”, ecrie Consiliul. Experții germani se opun unor măsuri precum crearea unui guvern economic pentru zona euro sau a unui sistem comun de asigurări de șomaj pentru statele din euro. ”Dacă facem ca zona euro să răspundă colectiv pentru potențialele costuri fără ca țările membre să renunțe la suveranitatea națională privind politicile economice și fiscale, mai devreme sau mai târziu moneda comună va deveni instabilă”, a avertizat Consiliul. Recomandările publicate în urma cu o zi vin după ce ministrul german de Finanțe s-a arătat hotărât să susțină ieșirea Greciei din zona euro, chiar și după ajungerea la unui acord de principiu pentru acordarea unui al treilea împrumut pentru Atena. Totodată, recomandările pot fi considerate un răspuns la informația publicată de Der Spiegel cum că Germania dorește să discute despre crearea unui Minister de Finanțe al zonei euro, care ar urma să aibă propriul buget și prerogativa de a încasa taxele contribuabililor din țările euro.
sâmbătă, 8 august 2015
Avand in vedere experienta evolutiilor politice din perioada de dupa 1990, pentru introducerea unui comportament corect constitutional si democratic in viata politica si economica, consider ca legislatia in materie, inclusiv Constitutia, ar trebui revizuita / amendata in sensul urmatoarelor idei:
1. Functiile eligibile (presedinte, parlamentar, guvernator BNR, presedinte Consiliu Judetean, consilier judetean, primar, etc.) sa NU poata fi ocupate de aceeasi persoana succesiv, ci cu intrerupere de cel putin un mandat,
2. Acelasi sistem sa fie aplicat si in cazul Procurorului General, membrilor Curtii Constitutionale, CSM, DNA, DIICOT, presedinti de structuri ale magistraturii, etc.,
3. Pe durata unei legislaturi, sa fie interzisa parlamentarilor parasirea formatiunii politice din care facea parte la data alegerii, sau retragerea din aceasta (ramanerea ca parlamentar independent), sub masura pierderii mandatului,
4. Toate averile si sumele de bani dovedite a fi dobandite in mod nejustificat sa fie impozitate cu 90%;
5. Actele de coruptie dovedite, cu prejudiciu adus statului, sub orice forma sa nu aiba termen de prescriere; pedepsele in cazurile respective sa fie cu privare de libertate si obligatia de a presta o activitate direct productiva, pe perioade pana la recuperarea integrala a prejudiciului din sume aduse de persoana in cauza si din valoarea muncii prestate.
vineri, 7 august 2015
Poate un impas al economiei Chinei să trimită datoria Australiei pe o cale nesustenabilă? Un material al publicaţiei britanice The Telegraph avansează acest scenariu. Stocul creditului contractat extern se cifrează deja la 955 miliarde dolari, echivalent cu 60% din Produsul Intern Brut, iar industria minieră a ţării deja este în suferinţă într-un context de piaţă în care cotaţiile internaţionale ale minereului de fier s-au reîntors la minimele crizei financiare din anul 2008. Principalul motor pentru creşterea nominală a economiei australiene în ultimul deceniu a fost "boom"-ul industrial al Chinei care a creat o cerere majoră pe pieţele de mărfuri, explică un raport al băncii elveţiene de investiţii UBS care avertizează asupra iminenţei intrării într-un nou ciclu. Guvernul de la Canberra şi Banca Rezervelor a Australiei sunt nevoite să mizeze pe o depreciere a monedei naţionale în vederea susţinerii industriei miniere pe care se bazează întreaga economie a ţării. Din acest punct de vedere, aceasta seamănă cu cea a Arabiei Saudite, dependentă de producţia de petrol. Declinul din pieţele de mărfuri s-a răsfrânt într-un deficit comercial record de 4,14 miliarde dolari australieni în aprilie a.c. Nimeni nu se aştepta la o asemenea discrepanţă între valoarea bunurilor exportate şi a celor reprezentând necesarul de import. Spre exemplu, minereul de fier se vinde pentru 50 dolari pe tonă faţă de maximul de aproximativ 180 dolari pe tonă atins în anul 2011. Pentru o ţară în care comerţul cu resurse naturale reprezinta, în anul 2012, 65% din balanţa externă, un aşa şoc al preţurilor era imposibil de resorbit în totalitate.
joi, 6 august 2015
"România a făcut paşi importanţi în ultimii şapte ani pentru a-şi îmbunătăţi finanţele publice controversate. Suntem îngrijoraţi că, în forma sa actuală, acest Cod Fiscal, ar periclita aceste realizări. El ar presupune o pierdere anuală de venituri de aproximativ 2,2% din PIB şi o majorare a deficitului bugetar de până la cel puţin 3% din PIB, plasând astfel datoria publică pe o traiectorie ascendentă", se arată într-o opinie cu titlul "Decizie crucială", semnată de şefa misiunii FMI pentru România, Andrea Schaechter, şi reprezentantul rezident al FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa. Cei doi arată că, în mod alternativ, s-ar impune reducerea cheltuielilor statului şi renunţarea la iniţiativele noi de cheltuieli, inclusiv la cele de infrastructură, apărare, salarii, sănătate şi educaţie, pentru a menţine sub control deficitul. "Mai există oare şi o a treia alternativă care să permită României să îşi reducă treptat datoria publică, să relaxeze povara fiscală şi să finanţeze noi proiecte? Noi credem că există, dacă amploarea şi viteza de implementare a măsurilor de politică fiscală, precum şi noile planuri de cheltuieli sunt mai temperate", notează reprezentanţii FMI. Ei consideră că măsurile de stimulare fiscală trebuie aplicate la momentul potrivit şi că nu este evident că o stimulare fiscală suplimentară ar fi de dorit în prezent, dacă trebuie finanţată printr-o datorie mai mare, arătând că România are un ritm rapid de creştere, iar salariile au crescut în acest an cu peste 7%, deşi situaţia economică este încă foarte dificilă pentru mulţi români."Austeritatea va deveni în mod inevitabil necesară atunci când finanţarea ieftină şi abundentă va înceta şi datoria va atinge niveluri mai mari. România a trecut deja în ultimul deceniu printr-un astfel de ciclu nefericit de stimulare excesivă în vremuri bune şi de austeritate strictă în vremuri grele. El nu ar trebui să fie repetat", se precizează în document. FMI punctează că politica fiscală trebuie să fie sustenabilă, mai ales în condiţiile în care, după mulţi ani în care "a strâns cureaua", România a reuşit să ajungă anul trecut la un deficit structural sustenabil, nemaiavând nevoie de alte reduceri de deficit în anii 2015 sau 2016.
miercuri, 5 august 2015
Încrederea în Grecia şi mai cu seamă încrederea în bănci pare zdruncinată iremediabil. Un apel din partea bancherilor pentru ca oamenii să se reîntoarcă cu banii pentru deschiderea depozitelor stârneşte râsul grecilor, scrie portalul KeepTalkingGreece. "Băncile sunt absolut de încredere", a declarat Louka Katseli, preşedintele Asociaţiei Băncilor din Grecia într-o intervenţie pentru postul elen Mega TV invocând garanţia Băncii Centrale Europene. Fostă ministru din partea partidului vechii stângi PASOK, Katseli i-a invitat pe greci să constituie depozite odată ce băncile au redeschis porţile după trei săptămâni de "vacanţă bancară".
"Hai să ajutăm economia!", îi încurajează Katseli pe greci si adaugă: "Dacă vă luaţi banii din cufere şi din case - unde oricum nu sunt în siguranţă - şi îi depozitaţi în bănci, aceasta va îmbunătăţi lichiditatea". "Nu vor fi tăieri ale depozitelor în viitor dacă acţionăm responsabil", a mai spus ea.
Sunt declaraţiile care doar au stârnit ironia grecilor loviţi de controlul capitalului. "Ooo, da! Să îmi aduc banii înapoi în bancă şi să pot lua apoi doar câte 60 de euro...", spune unul dintre ei. Un alt comentariu arată respingerea totală: "Aaa, sigur! Băncile nu vor mai vedea banii mei vreodată. Prefer să îmi cumpăr tone de alune cu ei."
marți, 4 august 2015
Specialiştii FMI vor participa la negocierile desfăşurate în
prezent la Atena pentru un nou program financiar destinat Greciei, însă
instituţia nu va lua timp de mai multe luni, sau chiar până anul următor, o
decizie dacă va participa sau nu cu fonduri proprii.
Întârzierea din partea FMI ar putea avea consecinţe semnificative, mai ales
în Germania, unde oficialii au afirmat în mod repetat că ar fi imposibil de
obţinut acordul Legislativului de la Berlin pentru un pachet de 86 miliarde de
euro destinat Greciei dacă la acesta nu participă şi FMI. Potrivit unui sumar de patru pagini al întâlnirii de miercuri a board-ului,
marcat "strict confidenţíal" dar obţinut de Financial Times, negociatorii FMI
vor participa la discuţiile cu Grecia, pentru a se asigura că noul pachet
financiar din partea zonei euro este în linie cu ceea ce are în vedere şi
FMI. FMI nu poate ajunge însă la "un acord la nivelul experţílor tehnici
în această etapă" şi va decide într-o a doua etapă dacă va participa la un
program de susţinere a Greciei, după ce statul elen "a convenit un set amplu de
reforme" şi, esenţial, după ce statele creditoare din zona euro au convenit
asupra unor modalităţi de a reduce povara datoriilor Greciei. Această condiţie s-ar putea dovedi problematică, întrucât Berlinul şi alte
guverne creditoare s-au opus vehement sugestiilor de ştergere a datoriilor
Atenei. Potrivit documentului obţinut de Financial Times, reprezentantul Germaniei în
board-ul FMI a afirmat că Berlinul "ar fi preferat ca Fondul să se mişte în
paralel" cu discuţiile purtate la nivelul zonei euro. În noul context oficialii
germani trebuie treacă în cîteva săptămâni prin legislativ, sceptic la
ajutoarele pentru Grecia, un profram financiar de 86 de miliarde de euro fără a
avea garanţia participării FMI. Evaluarea negativă a FMI creşte complexitatea problemelor Atenei în contextul
începerii discuţiilor pentru un nou pachet de ajutor fianciar, cu obiectivul ca
acestea să încheie pănă pe 20 august. În timp ce creditorii sunt sceptici,
premierul elen Alexis Tsipras se confruntă cu o posibilă revoltă a membrilor
formaţiunii sale, Syriza, nemulţumiţi de condiţiile ataşate unui ajutor
financiar. FMI a decis, săptămâna trecută, că programul în derulare cu Grecia, care urma
să se încheie în martie, trebuie anulat, întrucât nu+şi mai poate atinge
obiectivul de a ajuta Grecia să-şi revină până la punctul în care să se poată
ţmprumuta singură de pe pieţele financiare. Decizia Fondului a forţat Atena să
ceară un nou acord cu FMI, care a necesitat întrunirea dce miercuri a
board-ului.
luni, 3 august 2015
Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 0,4 la sută, până la 88,03 miliarde lei, faţă de luna mai, arată Banca Naţională a României (BNR). Faţă de 30 iunie 2014, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au înregistrat o creştere de 8,2 la sută (9,9 la sută în termeni reali). Depozitele în lei ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au majorat cu 2,8 la sută, până la 63 879,2 milioane lei. La 30 iunie 2015, depozitele în lei ale persoanelor juridice au crescut cu 9,1 la sută (10,8 la sută în termeni reali) faţă de 30 iunie 2014. Depozitele în valută ale rezidenţilor gospodării ale populaţiei şi persoane juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare), exprimate în lei, s-au majorat cu 1,2 la sută, până la nivelul de 79 052,3 milioane lei (exprimate în euro, depozitele în valută au crescut cu 0,4 la sută, până la 17671,2 milioane euro). Comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent, depozitele în valută ale rezidenţilor exprimate în lei au crescut cu 6,6 la sută (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor s-au majorat cu 4,5 la sută); depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei exprimate în lei au crescut cu 8,1 la sută (exprimate în euro, depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 6,0 la sută), iar depozitele în valută ale persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) exprimate în lei au crescut cu 3,5 la sută (exprimate în euro, depozitele în valută ale rezidenţilor persoane juridice s-au majorat cu 1,5 la sută). Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali s-au majorat în luna iunie 2015 cu 1,3 la sută faţă de luna mai 2015, până la nivelul de 230 966,9 milioane lei.
duminică, 2 august 2015
sursa - comisarul.ro
Dan Andronic, acționarul majoritar al societăţii Editura Evenimentul şi Capital, a fost audiat, miercuri, la Direcția Națională Anticorupție. Patronul EVZ și Capital a spus, la ieșire, că a fost chemat de anchetatori să ducă mai multe documente, fără a preciza în ce calitate a fost chemat, potrivit Mediafax. Așa sună o știre searbădă, publicată aproape fără excepție, de toată lumea presei. De remarcat că nu au fost ulterior știri din surse juridice. Semn că este un dosar important. Care ar putea avea legătură cu recentul sechestru pus de DNA pe unul dintre apartamentele lui Ponta.
Chiar și în ziarul la care este ,,patron'', Evz, știrea este identică. Aproape o oră au scris că vor reveni cu amănunte dar apoi au șters propoziția. Probabil că revenirea va fi un material scris de Cristoiu despre Binom.
Recunoaștem, din start, că nici noi nu avem foarte multe informații certe despre motivele audierii de 3 ore la DNA a unuia dintre cei mai toxici șerpi care trăiesc în presa românească. O reptilă-curvă a SISTEMULUI. Racolată din tinerețe de către un fost general DIE.
Știm însă că Andronic a cerut să fie audiat la prima oră. Și mai știm că a venit la DNA cu o cârcă de documente.
Noi n-am făcut public faptul că în campania electorală, după publicarea unui articol despre modul cum și-a cumpărat Victor Ponta apartamentul din complexul rezidențial ridicat de Nicolae Dumitru-NIRO, Dan Andronic, al cărui nume apărea pomenit în articol ca fiind co-proprietarul unui offshore implicat în tranzacție, a sunat-o pe Adriana Săftoiu și i-a cerut scoaterea imediată a materialului de pe fluxul de link-uri distribuit de staff-ul candidatului Iohannis. Asta, după ce a amenințat-o cu judecata. A fost deranj mare!
Însă lucrurile încep să se lege. În același complex rezidențial are apartament, cu balcon comun cu al lui Ponta, și Dan Ioan Gheorghiu, nimeni altul decât mâna dreaptă a lui Dan Ioan Popescu. Miliardarul SISTEMULUI, retras acum, oficial, în Italia. Afacerile din România, din domeniul energetic, sunt conduse de vecinul lui Ponta.
Așa ajungem din nou la Dan Andronic. Care este, din 2008, finul lui Dan Ioan Popescu. Poate nu știați, dar Andronic, ca orice ,,jurnalist'' român, așa cum se recomandă, s-a însurat pe Coasta de Azur. Ceremonia religioasă s-a ținut la Nisa, în Biserica "Sfinții Constantin și Elena", iar "masa și dansul" au avut loc la Vista Palace, din Monte Carlo, unul dintre cele mai luxoase din Principat.
Nunta lui Dan Andronic a avut loc imediat dupa incheierea lucrarilor Forumului Crans Montana, in Monte Carlo, printre participantii la lucrari numarandu-se fostul client al lui Andronic, Adrian Nastase, dar si, pe atunci, premierul Calin Popescu-Tariceanu, ambii regasindu-se si pe lista de invitati la nunta. Tariceanu ar fi venit la nunta lui Dan Andronic cu un Ferrari negru, cu numar de Monaco. Singur in masina, imbracat sport, seful Guvernului a avut parte de un antemergator si un taxi in care era un alt sepepist.
Plătit de SIE
Colonel în rezervă Cornel Nemetzi descrie în cartea sa publicată în 2013, cu lux de amănunte, un episod mai puţin cunoscut despre două personaje extrem de mediatizate în ţara noastră. Cartea denumită "Ultimul Curier Ilegal. Memoriile unui spion român" dezvăluie perioada petrecută de către acesta în cadrul SIE, printre care şi câteva evenimente în care au fost implicaţi personaje din mass media românească.
"Chiar înainte cu câţiva ani de campanie electorală, Piticu l-a folosit pe nepotul soţiei sale, ajuns redactor -şef la un cotidian central, în publicarea de articole defăimătoare la adresa politicienilor de centru-dreapta sau pentru sustragerea din redacţie de a unor materiale, scrisori etc prin care se denunţau diferite acţiuni ale fostei securităţii sau ale SIE", menţionează Cornel Nemetzi. Trebuie precizat că "Piticu" evocat în carte de către autor este fostul adjunct a lui Ioan Talpeş de la acea vreme - generalul Cornel Biriş. "După plecarea din SIE a lui Marcu Victor, generalul Vasile Angelescu şi-a ales un nou locţiitor în persoana colonelului Biriş Cornel, conspirativ Neacşu Mihai, fost Brezeanu şi poreclit "Gruber" înainte de fugă lui Pacepa. Pe acesta l-am cunoscut în anul 1965, când am intrat în şcoala de ofiţeri de miliţie din Bucureşti şi l-am reîntâlnit în octombrie 1980, când a fost promovat în unitatea specială 0101. Cornel Nemetzi mai precizează că în "anul 1987, fratele mai mare al lui Cornel Biriş, Radu, care lucra la Direcţia de Paşapoarte a fost dat afară datorită comiterii unor fapte de natură penală, care totuşi nu au putut fi probate prin flagrant. Cei doi fraţi fuseseră colegi de an la şcoală de ofiţeri de miliţie. Orice ofiţer aflat în locul lui Biriş, alias Piticu (înălţimea sa nu atingea 1,60 m) ar fi fost mutat de la unităţile speciale, cu atât mai mult cu cât se descoperise că şi soţia să avea o rudă apropiată stabilită în străinătate. Era protejat de către organele de contrainformaţii, fiind rezidentul acestora în unităţile speciale", afirmă Cornel Nemetzi.
"Cuplul de asociaţi"
"Pentru serviciile prestate nepotul a fost făcut "asociat" , adică informator plătit permanent şi trecut în legătura unui subordonat, care a recrutat-o apoi şi pe proaspăta soţie a redactorului, fiica unui cunoscut ziarist. Cei doi soţi au format astfel "un cuplu de asociaţi", fiecare cunoscând calitatea de informator a celuilat. Din păcate căsătoria celor doi nu a durat prea mult, instruit şi dirijat de organele de informaţii asociatul a reuşit să se remarce în domeniul politic, ajungând să consilieze ulterior diferiţi politicieni liberali şi socialişti foarte cunoscuţi şi chiar să conducă campanii electorale. Fosta soţie a asociatului s-a implicat şi ea în cercurile politice fiind purtătoare de cuvânt a unor organizaţii sau şefa de cabinet a unor politicieni", precizează fostul ofiţer SIE. Din descrierea făcută de Cornel Nemetzi ar rezulta că doi asociaţi sunt Dan Andronic, nepotul generalul Cornel Biriş, şi Anca Alexandrescu, fiica jurnalistului Horia Alexandrescu. Cei doi au fost căsătoriţi în perioada când lucrau la "Evenimentul Zilei", iar, ulterior, au fost implicaţi în consilierea unor politicieni de top din ţara noastră.
Acum, Anca Alexandrescu este coordonatorul departamentului de comunicare al Guvernului condus de Victor Ponta, postura pe care a deţinut-o şi în mandatul lui Adrian Năstase. Dan Andronic s-a ocupat de campania electorală a lui Adrian Năstase şi a mai multor partide politice de la noi, iar în prezent este acţionarul majoritar al EVZ. Mai trebuie precizat că autorul menţionează sursa informaţiilor prezentate în carte.
"Datele pe care le prezint sunt evenimente şi întâmplări trăite de către mine în proporţie de peste 90%, iar restul, fapte şi acţiuni relatate de foşti colegi şi cunoscuţi. Lucrarea ar putea fi considerată ca un adevărat manual de spionaj clasic, întrucât ea prezintă destul de detaliat "ABC-ul" muncii de spionaj, adică modul de recrutare, pregătire, verificare şi testarea agenţilor, căile de trimitere în misiune externă, mijloace de legătură cu reţeaua informativă, explicarea unor noţiuni specifice muncii specifice", a subliniat Cornel Nemetzi.
"Cei doi indivizi care şi-au legat numele de distrugerea reţelei de ofiţeri şi referenţi avuţi de România în străinătate: Biriş Cornel şi Talpeş Ioan!", a precizat Cornel Nemetzi, fost şef al serviciului de spionaj clasic pe Europa din cadrul SIE, în perioada aprilie 1990-decembrie 1997.
Materialul pentru care a luat foc Dan Andronic
In afacerea Microsoft apare firma off-shore Running Total Group Ltd, controlata de omul de afaceri Nicolae Dumitru (NIRO) care a intermediat o spaga de 7,5 milioane de dolari.Conform datelor de la registrul comertului, Running Total Group Ltd inregistrata cu sediul in Insulele Virgine Britanice a intrat ca asociat in firma Central Residential Park SA pe 07.08.2006 cu 15%. Off-shore-ul controlat de Dumitru Niro achizitionase pachetul de actiuni detinut de Meneldil Associated SA, un alt off-shore inregistrat in Insulele Virgine Britanice, controlat de omul de afaceri Khalil Abi Chahine, care apare si el in documentele trimise de procurori Parlamentului, ca fiind intermediarul unei spagi de 1,25 milioane de dolari in afacerea Microsoft. Ambele companii of-shore aveau aceeasi adresa.
Victor Ponta a fost alaturi de Khalil Abi Chahine unul dintre asociatii fondatori ai Fotbal Club Progresul Bucuresti SA. Conform datelor de la Registrul Comertului pe 11.06.2004, Victor Ponta si Khalil Abi Chaine s-au numarat printre asociatii fondatori ai Fotbal Club Progresul Bucuresti SA cu cate 1% alaturi de alte nume din fotbalul romanesc: Gino Iorgulescu (cu 91% din actiuni), Cosmin Olaroiu, Gheorghe Popescu dar si de Bartolomeu Finis, Bogdan Niculescu Duvaz si Vladimir Soare de la SRI.
Victor Ponta a fost alaturi de Khalil Abi Chahine unul dintre asociatii fondatori ai Fotbal Club Progresul Bucuresti SA. Conform datelor de la Registrul Comertului pe 11.06.2004, Victor Ponta si Khalil Abi Chaine s-au numarat printre asociatii fondatori ai Fotbal Club Progresul Bucuresti SA cu cate 1% alaturi de alte nume din fotbalul romanesc: Gino Iorgulescu (cu 91% din actiuni), Cosmin Olaroiu, Gheorghe Popescu dar si de Bartolomeu Finis, Bogdan Niculescu Duvaz si Vladimir Soare de la SRI.
Meneldil Associates SA intrase in actionariatul Central Residential Park SA cu cateva luni inainte pe 02.03.2006. Ceilalti asociati la vremea respectiva erau Niro ’95 Impex SA detinuta de Dumitru Nicolae cu 79,9% din actiuni si Volschi Clitemnestra cu 0,002%, fost consilier local in Primaria Sectorului 2 si administrator al Niro Investment Group SA dar si al companiei unde detinea un pachet de actiuni.
Pe 04.02.2008, off-shore-ul, care ar fi intermediat cea mai mare mita in afacerea Microsoft, se retrage total din Central Residential Park SA unde actionar majoritar ramane Niro Investment SA cu 99,9% din actiuni.
Central Residential Park SA este o firma controlata de omul de afaceri Dumitru Nicolae zis Niro fiind cunoscuta pentru construirea complexului rezidential cu acelasi nume din spatele Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) si din apropierea Circului.
Conform declaratiilor de avere, familia Ponta detine in acest complex rezidential 3 apartamente.
Conform declaratiei de avere a Dacianei Sarbu din 2007 – europarlamentar al Romaniei din partea PSD – aceasta isi cumparase cu 770.000 lei un apartartament de 167 mp pe strada Dinu Vintila nr. 6B, bloc 1, etaj 2 (Central Residential Park este situat pe aceasta strada la acest numar) prin credit ipotecar pe 30 de ani.
Conform declaratiei de avere a Dacianei Sarbu din 2007 – europarlamentar al Romaniei din partea PSD – aceasta isi cumparase cu 770.000 lei un apartartament de 167 mp pe strada Dinu Vintila nr. 6B, bloc 1, etaj 2 (Central Residential Park este situat pe aceasta strada la acest numar) prin credit ipotecar pe 30 de ani.
Conform declaratiei de avere a lui Ilie Sarbu din 2010 – vicepresedinte al Senatului Romaniei din partea PSD- acesta isi cumparase in 2009 un apartament de 176 de metri patrati in Central Residential Park. Conform aceleiasi declaratii de avere, Ilie Sarbu avea o datorie de 901.323 lei catre Central Residential Park SA firma detinuta de Dumitru Nicolae cel despre care martorul procurorilor DNA sustine ca ar fi intermediat o spaga de 7,5 milioane dolari prin intermediul firmei off-shore Running Total Grup Ltd.
Conform declaratiei de avere a lui Victor Ponta din 2012 – prim ministru al Romaniei din partea PSD – acesta si-a achizitionat in acelasi an un apartament de 94,88 metri patrati. Jurnalistul de investigatii Daniel Befu a sustinut ca acesta este amplasat tot in Central Residential Park si ca fusese achizitionat prin firma G&F Real Estate and Construction SRL Bucuresti. Aceasta a fost detinuta initial de un off-shore din Panama, Sthemko Holding Inc, pentru ca ulterior sa fie cedata unui cetatean grec anonim Giorgios Chatzigiannis care detine si acum 100% din aceasta firma, conform datelor de la Registrul Comertului.
Sorin Rosca Stanescu, mi-a spus ca pe vremea cand a fost director al ziarului Ziua, aflase ca proprietarul off-shore-ului din Panama, care i-a vandut apartamentul lui Victor Ponta, ar fi fost Dan Andronic, consultant politic si director general al ziarului Evenimentul Zilei. Dan Andronic a detinut pentru cativa ani un pachet de 5% din Central Park Residential SA.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)