miercuri, 24 septembrie 2014

Potrivit unor informatii din piata, confirmate de catre UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, contributia la Fondul de Garantare va creste la 0,5% pentru asigurari de viata si la 1% pentru asigurari generale.
Fondul de Garantare a Asiguratilor este finantat, de regula, de industria de asigurari, prin aplicarea unei cote de maximum 10% din volumul primelor brute incasate de acestia din activitatea de asigurari directe. In anul 2013 nivelul acesteia a fost de 0,3% pentru asigurarile de viata si 0,8% pentru asigurarile generale (similar anului anterior). Asiguratorii care au virat contributii la FGA in anul 2013 au fost in numar de 46, din care 38 sunt societati de asigurare autorizate de ASF si 8 sunt sucursale ale companiilor de asigurare din spatiul economic european deschise pe teritoriul Romaniei in baza dreptului de libera stabilire.
La o intalnire consultativa pe data de 2 iulie a.c., intre reprezentantii ASF si UNSAR, Presedintele ASF ii avertiza pe reprezentantii societatilor de asigurari ca va propune majorarea contributiilor pe care firmele le platesc la Fondul de Garantare, daca nu vor reusi sa eficientizeze activitatea pe segmentul RCA. "Nu se poate ca acest produs sa genereze atatea probleme pe piața asigurarilor", a atras atenția Misu NEGRITOIU.
La sfarsitul anului 2013, disponibilitatile Fondului de Garantare a Asiguratilor, entitate administrata de ASF ce are rolul de a proteja asiguratii in cazul insolventei unui asigurator, se cifrau la circa 844 milioane lei, conform Raportului Anual al ASF pe 2013.

Niciun comentariu: