vineri, 19 septembrie 2014

Majoritatea locuitorilor Scoției au votat în favoarea rămânerii în cadrul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, potrivit unui sondaj Yougov realizat la ieșirea din secțiile de votare, anunță agențiile internaționale de presă.
Aproape 54% dintre locuitorii Scoției au respins proclamarea independenței, în timp ce 46% s-au pronunțat pentru, relatează Agerpres.
Birourile de vot s-au închis joi seară la ora locală 22.00 (21.00 GMT) pentru referendumul asupra independenței Scoției, o consultare istorică ale cărei rezultate vor fi cunoscute vineri dimineață și ar putea conduce la dezmembrarea Regatului Unit, notează AFP.
De la Glasgow la Edinburgh, aproximativ 80% dintre cei 4.285.323 de alegători, potrivit ultimelor estimări, s-au deplasat pentru a răspunde la întrebarea ”Scoția trebuie să devină o țară independentă?” și a decide dacă se va pune capăt unei alianțe ce datează din anul 1707.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Independenţa Scoţiei de Marea Britanie a fost respinsă de 55,3 la sută din populaţie, în timp ce 44,7 la sută dintre scoţieni au votat în favoarea acesteia, potrivit rezultatelor finale anunţate vineri de BBC după numărarea buletinelor din toate cele 32 de circumscripţii.

Astfel, după o campanie de doi ani, 2.001.926 au votat împotriva independenţei, cu mult mai mult decât cele 1.852.828 de voturi care erau necesare pentru a obţine victoria în acest referendum. Numărul voturilor în favoarea independenţei Scoţiei a fost de 1.617.989.

Anonim spunea...

Alex Salmond, premierul Scoţiei şi susţinător fervent al iniţiativei privind independenţa ţării faţă de Regatul Unit al Marii Britanii, a anunţat că va demisiona din funcţia de șef al Guvernului. Demisia sa vine la o zi după ce 55% dintre scoțieni au votat împotriva independenţei, infomrează Mediafax.

Citește si: VIDEO. Mariano Rajoy, premierul Spaniei: Suntem foarte bucuroşi că Scoţia rămâne cu noi

Într-un discurs ţinut în această dimineaţă, Alex Salmond, principalul promotor al independenţei, şi-a recunoscut înfrângerea.

La Londra a fost bucurie şi un mare sentiment de uşurare. Imediat după ce liderii secesionişti de la Edinburgh şi-au recunoscut înfrîngerea, a ieşit la rampă şi premierul britanic David Cameron.