miercuri, 10 septembrie 2014

Oficiali de rang inalt au declarat pentru Europa FM ca Alianta Nord Atlantica a aprobat planul de rezerva pentru Romania, in urma cu doar cu cateva zile si ca un anunt in acest sens va fi facut la summit-ul NATO din Tara Galilor, dar documentul nu va fi facut public. In februarie anul trecut Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a discutat despre elaborarea unui plan de rezerva, insa de atunci CSAT nu a mai facut publice informatii pe aceasta tema. Planul de contingenta contine actiunile concrete pe care un stat le intreprinde in cazul in care intra in razboi.

Dintre tarile NATO, statele baltice si Polonia au mai elaborat asemenea planuri.
Planul de rezerva se mai numeste si plan de continuitate. El este realizat pentru a asigura continuarea unei activitati, in cazul in care o organizatie - fie o companie, fie o tara - este afectata puternic de o pierdere cauzata de un dezastru natural, de un act terorist sau chiar de o criza economica. Includem aici distrugeri de cladiri, pierdera unor informatii esentiale, sau pierderea unor angajati. Astfel, acea organizatie trebuie sa gaseasca solutii rapide de inlocuire a acestor pierderi.
Sa pornim de la un exemplu simplu: o retea de computere. Daca entitatea respectiva, statala sau comerciala, se bazeaza pe serviciile unui singur administrator de retea, scenariul va lua in calcul pierderea respectivului angajat cu toate consecintele negative. O posibila solutie dupa aprobarea planului de rezerva ar fi ca acea organizatie sa instruiasca alti angajati pentru a deveni administratori de retea, astfel incat functionarea respectivei retele sa nu fie perturbata, iar organizatia sa isi poata continua activitatea.

Niciun comentariu: