Organizatorii au afirmat că aşteaptă peste 20.000 de manifestanţi, printre care militanţi pentru drepturile imigranţilor sau dreptul la locuinţe, precum şi opozanţi ai proiectului de tren de mare viteză Lyon-Torino, "No-Tav" (treno alta velocità).
"Avem dreptul la locuinţe în calitate de italieni. Se varsă lacrimi de crocodil pentru morţii din Lampedusa şi noi suntem lăsaţi în stradă", a declarat presei unul dintre manifestanţi, Aboubakar Soumahoro.
"Protestăm faţă de o austeritate care îngenunchează ţara", a explicat Piero Bernocchi, de la sindicatul autonom Cobas. Pentru el, această politică "nu şi-a atins scopul care era reducerea datoriei, în timp ce clasa politică îşi menţine privilegiile", a adăugat el.
Paisprezece persoane au fost arestate la începutul manifestaţiei. Poliţia a confiscat lanţuri, caschete, bâte de base-ball şi un cuţit.
Între 3.000 şi 4.000 de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi şi mai multe magazine au fost închise de teama incidentelor.
În 2011, incidente violente au izbucnit în timpul unei manifestaţii la Roma, cu ocazia zilei mondiale a "indignaţilor" şi numeroase ciocniri au avut loc în timpul manifestaţiilor No-Tav din nordul Italiei.
Potrivit presei, manifestanţii vor încerca să ocupe clădiri şi hoteluri, pentru a protesta faţă de lipsa de locuinţe pentru familiile defavorizate, lovite din plin de recesiune, cea mai îndelungată din Italia de după război.
Potrivit ultimelor cifre publicate, şomajul în Italia a atins 12,2 la sută din populaţia activă în august. Acesta este nivelul cel mai ridicat de la înfiinţarea statisticilor privind şomajul, atât lunare (2004), cât şi trimestriale (1977).
Unii manifestanţi au petrecut noaptea campând în marea piaţă a bazilicii Sfântul Ioan din Latran (San Giovanni in Laterano), după o manifestaţie sindicală însoţită de o grevă în transporturi, vineri.
Un comentariu:
Câteva mii de persoane au manifestat sâmbătă la Lisabona împotriva politicii de austeritate impusă de guvernul portughez în schimbul ajutorului financiar acordat de creditorii internaționali (UE-BCE-FMI), informează AFP, citată de Agerpres.
Mitinguri de protest s-au desfășurat de asemenea la Porto (nord) și în alte circa zece orașe, la apelul mișcării apolitice "Que se lixe a troika" ("Troica să se care"), asemănătoare mișcării indignaților din Spania.
Protestatarii au denunțat noile măsuri de austeritate anunțate pentru 2014 în cadrul programului de austeritate negociat de Portugalia cu UE și FMI, în schimbul unui împrumut de 78 de miliarde de euro acordat în mai 2011.
Tensiunile sociale ar urma să continue să crească în următoarele câteva săptămâni, sindicatele anunțând deja organizarea de noi proteste și o serie de greve în sectorul public.
Trimiteți un comentariu