marți, 15 octombrie 2013

Exporturile Chinei s-au diminuat considerabil în luna septembrie, semnalând, astfel, cerere redusă la nivel mondial, precum şi probleme de fiscalitate care încă nu au fost soluţionate, informează Bloomberg. Transporturile peste hotare au scăzut cu 0,3% faţă de anul trecut, potrivit unui raport al Administraţiei Generale a Vămilor (AGV) de la Beijing. Încetinirea schimburilor comerciale a rezultat pe fondul raportărilor mari de anul trecut, precizează AGV într-o declaraţie.
Raportul s-ar putea adăuga pe lista provocărilor cu care se confruntă premierul chinez Li Keqiang, privind creşterea de 7,5% ţintită pentru acest an. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a redus perspectivele globale de creştere în această săptămână, precizând că ieşirile de capital au slăbit şi mai mult pieţele emergente şi avertizând totodată că intrarea în incapacitate de plată a guvernului SUA ar putea provoca un "prejudiciu grav" în economia mondială. Exporturile Chinei către SUA au crescut cu 4,2% în septembrie, faţă de 2012, încetinind de la 6,1% în luna august, în timp ce vânzările către Coreea de Sud, Taiwan şi Uniunea Europeană s-au diminuat, arată datele vamale, citate de Bloomberg. Exporturile către Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est au încetinit la 9,8%, de la 30,8% în august. Indicele de referinţă al stocurilor, Shanghai Composite Index, a crescut cu 2,5% în această săptămână, cel mai mare avans săptămânal al ultimei luni, iar yuanul s-a apreciat uşor, cu 0,02%, în raport cu dolarul american. Estimările de creştere a exporturilor aferente lunii septembrie au variat de la 1% la 8,2%, după creşterea de 7,2% faţă de august şi cea de 9,8% faţă de anul trecut. Pe o bază ajustată sezonier, exporturile au crescut cu 5,3% faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 8,3% faţă de luna precedentă a acestui an, a mai indicat AGV .
 

2 comentarii:

Anonim spunea...

Bursa de la New York a incheiat in crestere luni, pentru a treia sedinta consecutiv, in pofida ingrijorarilor legate de o posibila intrare in incapacitate de plata a Statelor Unite in lipsa unui acord privind plafonul datoriei: Dow Jones a castigat 0,42%, iar Nasdaq 0,62%, transmite AFP.

Potrivit rezultatelor definitive de la inchiderea sesiunii de tranzactionare, indicele vedeta Dow Jones Industrial Average a progresat cu 64,15 puncte, pana la 15.301,26 puncte, iar Nasdaq, dominat de actiunile pe tehnologie, a urcat cu 23,40 puncte, pana la 3.815,27 puncte.

Anonim spunea...

Partidul cancelarului german Angela Merkel, Uniunea Creştin Democrată (CDU), a primit o donaţie în valoare de 690.000 de euro din partea familiei Quandt, unul dintre marii acţionari ai producătorului auto BMW, într-un moment în care la nivel european se discută reducerea emisiilor de CO2 la autoturisme, relatează Mediafax.

Potrivit informaţiilor publicate de Parlamentul german pe pagina sa de internet, CDU a primit pe 9 octombrie donaţii în valoare de câte 230.000 euro de la Johanna Quandt şi de la fiii săi, Stefan Quandt şi Susanne Klatten. CDU a subliniat că a comunicat Parlamentului german valoarea respectivelor donaţii, familia Quandt fiind, de foarte mulţi ani, unul dintre principalii donatori ai conservatorilor. Deja, după alegerile din 2009 CDU a primit în total 450.000 de euro de la trei dintre acţionarii BMW.

Donaţia a provocat numeroase controverse în Germania, ea realizându-se aproape în paralel cu discuţiile la nivel european privind impunerea unor norme mai severe producătorilor auto din Europa pentru limitarea emisiilor de CO2. Aceasta, în condiţiile în care ţara a blocat, luni, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor europeni ai mediului de la Luxemburg, votul asupra unui acord care prevedea reducerea la 95 g/km în 2020 a emisiilor de CO2 pentru autoturisme.