Articolul din Legea privind Codului Fiscal (571/2003 cu modificările şi completările ulterioare ) referitor la scutirile şi facilităţile stabilite de consiliile locale a fost completat cu două noi alineate astfel că proprietarii de terenuri pot fi scutiţi, în anumite condiţii, de plata impozitelor aferente. Mai precis, Consiliul Local poate acorda scutire de la plata impozitului pe teren pentru proprietarii de terenuri degradate sau poluate "neincluse în perimetrul de ameliorare", potrivit unui anunţ în Monitorul Oficial.
Pentru a putea fi scutiţi de impozit, deţinătorii trebuie să solicite acest lucru Consiliului Local, iar, în prealabil, să obţină câte un aviz de la Ministerul Agriculturii şi respectiv Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.
Avizul celor două Ministere se solicită după ce proprietarul a depus documente justificative şi are drept scop identificarea terenurilor degradate sau poluate neincluse în perimetrul de ameliorare, precum şi delimitarea acestora. Terenurile incluse în perimetrul de ameliorare sunt acele suprafeţe degradate sau neproductive, indiferent de proprietar, a căror punere în valoare este necesară din punct de vedere al protecţiei solului, regimului apelor, îmbunătăţirii condiţiilor de mediu şi a diversităţii biologice.
Scutirea de la plata impozitului pe teren se va aplica din 2014 cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care au fost obţinute avizele favorabile din partea Ministerului Agriculturii şi al Mediului.
Potrivit Codului Fiscal aflat acum în vigoare, Consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe teren sau o reducere a acestuia pentru terenul aferent clădirii folosite ca domiciliu al persoanei fizice care datorează acest impozit. De asemenea, se pot primi scuturi sau reduceri dacă posesorii au venituri lunare mai mici decât salariul minim brut pe ţară ori constau în exclusivitate din indemnizaţie de şomaj sau ajutor social.
În cazul unei calamităţi naturale, consiliul local poate acorda, totodată, scutire de la plata impozitului pe teren, precum şi a taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism şi autorizaţiei de construire sau o reducere a acestora.
2 comentarii:
Premierul Victor Ponta a declarat că nu a primit încă, până duminică, un mandat din partea preşedintelui Traian Băsescu pentru Consiliul European (CE) privind agenda digitală, programat pentru finele săptămânii viitoare, dar că intenţionează să meargă la Bruxelles, pentru reuniunea socialiştilor europeni.
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că i-a cerut preşedintelui Traian Băsescu un mandat de participare pentru Consiliul European privind agenda digitală, conform surselor de presă.
El a apreciat totodată că, după vizita pe care o va efectua în Statele Unite ale Americii, se va opri şi la Bruxelles.
Premierul se va afla în vizită oficială în SUA în perioada 21-23 octombrie.
Pe de o parte, faptul ca exista resurse de gaze in Marea Neagra este un lucru stiut de ceva vreme. Pe de alta parte, faptul ca sefii OMV spun ca sunt gigantice trebuie privit cu prudenta, avand grija sa nu scapam din vedere ca OMV trebuie sa-si negocieze prelungirea contractului ce concesiune a campurilor perolifere din Romania. Contractele vechi expira in 2013/2014.
Lansarea zvonului cu zacamintele uriase poate fi o strategie de negociere de genul: “Lasati-ne redeventa jos, asa cum a fost, pentru ca oricum veti castiga enorm din colaborarea cu noi. Tocmai am gasit zacaminte uriase”
Statul roman nu trebuie sa se lase pacalit si trebuie sa aduce redeventele catre OMV la un nivel mediu, practicat si de alte tari, pentru a nu mai deforma piata carburantilor si pentru a incasa sume normale din redevente.
Evident ca mi-as dori ca zacamintele sa fie uriase (sau macar mari) ca sa scapam de dependenta fata de prietenii rusi dar n-ar trebui sa ne pierdem mintile din acest motiv.
Trimiteți un comentariu