luni, 14 octombrie 2013

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie prin care cere autorităţilor române declanşarea rapidă a unei anchete "independentă, imparţială, detaliată şi eficientă" privind implicarea României în programul închisorilor CIA.
Dezbaterea din PE a fost axata pe raspunsul Comisiei Europene si a Consiliului European la ingrijorarile exprimate de eurodeputati privitor la inchisorile secrete CIA, intr-un raport intocmit in urma cu un an. Este vorba, in primul rand, de stabilirea faptului incalcarii sau neincalcarii legislatiei UE cu privire la dreptul la azil si la cooperare judiciara in cadrul colaborarii statelor membre cu CIA. Principalele tari vizate au fost Lituania, Polonia, Marea Britanie si Romania.
Dezbaterea din PE s-a incheiat cu adoptarea unei propuneri pentru o rezolutie, fara nicio putere legala de constrangere, cu privire la ”impunitatea complicitatii statelor membre cu programele secrete de transfer si detentie ale CIA”.
Rezolutia mai cere intarirea drepturilor PE de a ancheta cazul inchisorilor secrete ale CIA in Europa, inchiderea inchisorii de la Guatnamao (promisa de laureatul Nobelului pentru Pace Barack Obama) si intarirea suprevegherii, de catre parlamentele nationale, a serviciilor secrete din statele membre UE. Rezolutia a fost adoptata in sedinta plenara a PE, cu 286 de voturi pentru, 180 impotriva si 114 abstineri....
Potrivit unui comunicat de presa al PE, motiunea pentru o rezolutie adoptata joi a PE arata: ” Climatul de impunitate din jurul complicității statelor membre UE cu programele secrete de "transfer" și detenție ale CIA a permis continuarea violării drepturilor fundamentale, așa cum rezultă din programele de supraveghere în masă dezvoltate de SUA și de unele state membre, a spus Parlamentul European joi. Deputații vor ca dreptul Parlamentului de a investiga astfel de violări în UE să fie întărit și cere din nou instituțiilor UE și statelor membre să investigheze în detaliu operațiunile CIA.”
Deputații sunt "foarte dezamăgiți" de refuzul Comisiei de a răspunde substanțial la recomandările făcute de Parlament în rezoluția sa din septembrie 2012, adoptată ca urmare a lucrărilor Comisiei temporare privind acuzațiile de utilizare a statelor europene pentru transportul și detenția ilegale de prizonieri. Aceste recomandări sunt reintegrare în rezoluția din acest an. De exemplu, deputații cer din nou Comisiei să investigheze dacă regulile UE au fost încălcate de colaborarea cu programul CIA.
”Rezoluția se adresează în mod special următoarelor state membre: Lituania, România, Polonia, Marea Britanie, Italia, Finlanda, Franța, Suedia, Belgia, Grecia, Irlanda, Letonia și Slovacia. De exemplu, cere autorităților din Marea Britanie să stabilească "o anchetă privind respectarea drepturilor omului" în legătură cu transferul, tortura și răul-tratament al deținuților în străinătate.”(sursa cotidianul.ro)

Niciun comentariu: