În România există un patrulater aurifer, rezervele care pot fi exploatate ridicându-se la circa 700 de tone, a declarat, luni, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, în cadrul Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului care analizează exploatarea minieră de la Roşia Montană.
'În România există un patrulater care se află în Munţii Metaliferi, în nord-estul Devei. Estimările noastre arată că rezervele directe, care pot fi exploatate, sunt la circa 700 de tone, ca ordin de mărime. Sunt evaluări de 714 tone, altele de 722 de tone. În Roşia Montană sunt aproximativ 300 de tone, Rovina aproximativ 200 de tone, Certej aproximativ 120 de tone şi Carpathian Gold aproximativ 80 de tone. Este o cantitate foarte mare', a spus Vosganian.
Potrivit acestuia, exploatarea acestui aur ar putea să dubleze producţia Europei.
'Valoarea lor, dacă avem în vedere nivelul actual de bursă al aurului de circa 1.300 dolari pe uncie, ar fi de circa 31 - 32 de miliarde de dolari', a precizat ministrul Economiei - Sursa: Agerpres
Potrivit acestuia, exploatarea acestui aur ar putea să dubleze producţia Europei.
'Valoarea lor, dacă avem în vedere nivelul actual de bursă al aurului de circa 1.300 dolari pe uncie, ar fi de circa 31 - 32 de miliarde de dolari', a precizat ministrul Economiei - Sursa: Agerpres
Un comentariu:
Ultima livrare de uraniu cumpărată de Statele Unite de la Rusia urmează să pornească de la Sankt Petersburg în noiembrie, a precizat subsecretarul de Stat.
Potrivit acesteia, aproape 500 de tone de uraniu de calitate militară au fost procesate şi retransformate în Rusia, cele două ţări căutând să se debaraseze de focoase nucleare devenite caduce în urma acordului de reducere a armamentului strategic (START) din 1991.
Uraniul slab îmbogăţit rezultat în urma procesului de degradare a uraniului de calitate militară "este trimis în Statele Unite, transformat în combustibil nuclear şi utilizat de aproape toate centralele nucleare americane în vederea generării a jumătate din energia nucleară" a ţării, a subliniat Gottemoeller.
"Aproximativ 20.000 de focoase nucleare (ruseşti) au fost eliminate în cadrul acestui parteneriat unic Guvern-industrie", a insistat ea.
În ultimii 15 ani, stocul de uraniu rusesc a furnizat 10% din electricitatea produsă în Statele Unite, a adăugat subsecretarul de Stat.
Oficiali americani vor efectua o vizită la Sankt-Petersburg în noiembrie, pentru a marca această ultimă încărcătură de uraniu, care urmează să ajungă în Statele Unite în decembrie, potrivit lui Gottemoeller.
"Aşteptăm cu nerăbdare să sărbătorim această reuşită istorică", şi-a exprimat ea satisfacţia.
Cele 500 de tone de uraniu rusesc echivalează cu aproape zece miliarde de barili de ţiţei, potrivit unor experţi. Uraniul provenind de la rachetele americane este utilizat, de asemenea, la producerea energiei, dar într-o cantitate mai mică.
Washingtonul a încercat să prelungească acordul cu Moscova, însă aceasta a refuzat, apreciind că preţul este prea mic.
Statele Unite au plătit opt miliarde de dolari, până în prezent, în schimbul uraniului rusesc, potrivit United States Enrichment Corporation (USEC), organismul guvernamental care furnizează combustibil centralelor americane.
"Ruşii ne-au avertizat în urmă cu mai mulţi ani că nu vor prelungi contractul", a declarat pentru AFP Jeremy Derryberry, un purtător de cuvânt USEC.
USEC şi consorţiul rus Technsabexport au semnat un nou acord privind furnizarea de combustibil "pe baza preţurilor pieţei", a precizat el.
Însă prin noul contract se va furniza doar jumătate din ceea ce permitea să se obţină vechiul acord şi va fi vorba de combustibil civil, ci nu de uraniu provenind de la ogive atomice.
"Era un mijloc incredibil de simplu şi eficient de dezarmare a Rusiei şi ca ruşii să se debaraseze de uraniul lor în contextul în care aveau nevoie de devize străine", a declarat un diplomat la ONU. "Însă vremurile se schimbă, ca şi preţurile", a adăugat el.
Trimiteți un comentariu