joi, 31 octombrie 2013

Groenlanda a anunţat acordarea primei mari concesiuni miniere. Este vorba de o companie britanică ce va exploata un zăcământ situat la 150 de kilometri nord-est de capitala Nuuk.
Compania London Mining a precizat, într-un comunicat, că a primit autorizaţia de exploatare a zăcământului pentru 30 de ani, acesta urmând să producă 15 milioane de tone pe an.
Groenlanda, cea mai mare insulă din lume, teritoriu autonom al Danemarcei, contează mult pe resursele sale de minereuri pentru a dezvolta o economie care depinde de subvenţiile acordate de Copenhaga, dar şi de pescuit.
Chiar dacă insula este foarte bogată în resurse, iar încălzirea climatică este propice celor interesaţi de exploatarea zăcămintelor, izolarea şi slaba infrastructură a Groenlandei îi fac pe investitori să ezite.
Proiectul London Mining, botezat Isua, preconizează angajarea în trei ani a 1.000- 3.000 de persoane, în funcţie de diversele etape ale activităţii de pe platformă, ceea ce va face să crească populaţia insulei, care numără în prezent 56.000 de locuitori. Majoritatea muncitorilor ar urma să fie chinezi.
Regiunea Arcticului, mai precis teritoriile daneze din Groenlanda sunt bogate în depozite de metale rare. Estimările plasează rezervele nedescoperite din aceste teritorii la peste 12 milioane de tone, adică aproximativ 10% din rezervele globale.

miercuri, 30 octombrie 2013

Cehii au ales "iesirea din UE" - o decizie excelenta !!

Cehia: Social democratii au castigat alegerile legislative anticipate, urmati de populistii de la miscarea ANO si de comunisti. Formarea unei coalitii de guvernare se anunta dificila
Partidul social-democrat ceh (CSSD) a castigat alegerile legislative anticipate desfasute vineri si sambata, insa populistii de la miscarea ANO au suprins, reusind sa intre in Parlamentul de la Praga pe locul secund, inaintea comunistilor de la KSCM. In aceste conditii, formarea unei coalitii de guvernamant se anunta a fi dificila, transmite AFP. Potrivit rezultatelor finale, CSSD a obtinut de 20,45% din voturi in, plasandu-se inaintea miscarii populare ANO, fondata in 2011 de omul de afaceri de origine slovaca Andrej Babis (18,65%). Comunistii de la KSCM s-au plasat pe pozitia a treia, cu 14,91% din voturi. Alte patru partide au depasit pragul de 5%, necesar intrarii in Parlament: formatiunile de dreapta TOP 09 (11,99%) si ODS (7,7%), partidul crestin-democrat KDU - CSL (6,7%) si formatiunea populista Usvit (Zorii Democratiei Directe), a omului de afaceri ceho-japonez Tomio Okamura
, cu 6,88%.
Guvernul Romaniei este "responsabil IN SOLIDAR " - DECI, TOT CE FAC MINISTRII TREBUIE IMPUTAT INTREGULUI GUVERN - demisia domnilor , MAI STATI UN TUR SI MAI CAPATATI EXPERIENTA - nu va intrebati de ce Dna. Cimpeanu pare sa fie cel mai bun ministru ? ...ARE EXPERIENTA - DAR GRAPINI?...MERGE , TOT DATORITA EXPERIENTEI - PUNETI MINA PE CARTE NU SFIDATI ROMANIA - CA O DUCETI DE RIPA BAIETEILOR !!! - Voinea trebuie demis cu imputarea directa si personala a pagubelor creeate de incompetenta de care a dat si da dovada!
"Liviu Voinea, evitând să precizeze exact care vor fi măsurile concrete avute în vedere, pe motiv că ele sunt discutate în acest moment cu FMI. " - NU STIE CE SA SPUNA oameni buni - acest personaj arogant si incompetent NU A PRODUS NIMIC in viata lui de adolscent cu cas la gura - NU ARE EXPERIENTA, CUNOSTINTE REALE SAU COMPETENTE DE ECONOMIST !!! acest putziflengher trebuie demis de urgenta, daca vreti sa rezolvati problemele bugetare - ANALFABETUL CHITOIU SI GHERGHIA (un comunist si un fost militian), TREBUIE DEMISI SI EI - impreuna cu Sova, si klika de adolescenti necopti adusi de Ponta la ministere - GUVERNUL ASTA VA DUCE ROMANIA IN PRAPASTIE !!!

marți, 29 octombrie 2013

Deficitul bugetului general consolidat a crescut usor in luna septembrie si a ajuns dupa primele noua luni la 8,1 miliarde de lei, respectiv 1,3% din PIB, nivel ce se mentine in limitele tintelor politicii bugetare stabilite pentru acest an, potrivit datelor Ministerului Finantelor, citate de Mediafax.
Deficitul bugetar a urcat in august cu aproape 2 miliarde de lei, la 7,92 miliarde lei, reprezentand 1,27% din PIB.
In primele noua luni, veniturile bugetului general consolidat, in suma de 147,3 miliarde lei, reprezentand 23,5% din PIB, au fost cu 4,4% mai mari in termeni nominali fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Incasarile din impozitul pe profit s-au redus cu 1,3% fata de perioada similara a anului 2012, ca urmare a reducerii incasarilor de la bancile comerciale, in timp ce sumele virate de firme au crescut cu 2,1%.
Incasarile din impozitul pe venit au urcat cu 7,9% datorita cresterii veniturilor salariale, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar, a cresterii punctului de pensie si a majorarii salariului minim de la 1 februarie 2013 si respectiv 1 iulie 2013.
Fata de aceeasi perioada a anului precedent, veniturile din TVA au avansat cu 4,1%, in conditiile in care incasarile din TVA au crescut cu 4,2%, in timp ce rambursarile de taxa au fost cu 5,5% mai mari.
In acelasi timp, veniturile din accize au fost mai mari cu 2,8% datorita majorarii accizei la motorina, bere si tigarete, precum si a influentei cursului de schimb luat in calcul la plata acestor taxe. Cresteri semnificative au fost inregistrate la incasarile din dividende (+217,7 milioane de lei), taxa pe utilizarea bunurilor (+1816,4 milioane de lei, in principal ca urmare a incasarii taxelor de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio), precum si din sumele din vanzarea certificatelor de emisie (+ 293,7 milioane de lei.).
Incasarile din contributiile de asigurari sociale au urcat cu 4,7%, sustinute de majorarea veniturilor salariale dupa reintregirea salariilor personalului bugetar si a cresterii salariului minim de la 1 februarie, respectiv 1 iulie.
Veniturile din contributiile de asigurari au fost afectate de obligatia de restituire a contributiilor de asigurari sociale de sanatate catre pensionari, dar si de cresterea in acest an cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contributii aferenta fondurilor de pensii administrate privat de la 3,5% la 4%.
La nivelul administratiilor locale s-au inregistrat, de asemenea, cresteri fata de anul precedent la veniturile din impozite si taxe pe proprietate (+8,9 %) si la venituri nefiscale (+7,7%).
Sumele rambursate de Uniunea Europeana in contul platilor efectuate au continuat evolutia ascendenta, fiind cu 10,7% mai mari fata de cele din luna precedenta.
Cheltuielile bugetului general consolidat, in suma de 155,4 miliarde lei, reprezentand 24,8% din PIB, au crescut in termeni nominali cu 4,8% in primele noua luni fata de aceeasi perioada din anul precedent, dar ca pondere in PIB au scazut cu 0,4 puncte procentuale. Cheltuielile de personal au crescut cu 14,7%, ca urmare a reintregirii salariilor personalului bugetar si a platii obligatiilor stabilite prin hotarari judecatoresti.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au crescut de asemenea, cu 12,1%, ca urmare a masurilor legislative si a resurselor alocate pentru plata arieratelor de catre administra locale, precum si pentru plata arieratelor la spitale.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe, au fost de 19,4 miliarde lei (3,1% din PIB). Surse oficiale au declarat miercuri pentru MEDIAFAX ca dupa primele noua luni, veniturile bugetare au fost cu aproximativ 6 miliarde de lei sub estimarea de la inceputul anului, din cauza unor performante sub asteptari la nivelul sistemului bancar, provenite si din modificari ale legislatiei fiscale, o colectare mai slaba, explicata inclusiv prin procesul de reorganizare a ANAF, si nerealizarea profitului estimat la BNR.

luni, 28 octombrie 2013

  
România faţă în faţă cu U.E.
     - cele mai puţine investiţii în sănătate (OMS, 2013);
     - cele mai puţine cheltuieli pentru servicii medicale private (PMR, 2012);
     - ultimul loc la informatizarea sănătăţii (e-Health/CE, 2013);
     - cel mai mic număr de medici la 1000 de locuitori (CMR, 2012);
     - cea mai mare rată a mortalităţii infantile ("Salvaţi Copiii", 2013);
     - cele mai puţine fonduri destinate cercetării şi dezvoltării medicamentelor (PE, 2011);
     - cele mai multe decese provocate de cancerul uterin (Anadolu Medical center, 2012);
     - cea mai mare incidenţă a sifilisului în rândul populaţiei (CNSCBT, 2012);
     - cele mai multe cazuri de TBC (OMS, 2012);
     - cele mai puţine fonduri alocate pentru bolnavii de inimă (SEC, 2013);
     - ultimul loc în ceea ce priveşte tratarea bolnavilor de hepatită (ELPA, 2013);
     - ultimul loc în ceea ce priveşte bunăstarea copiilor (UNICEF, 2013);
     - cel mai mare consum iraţional de antibiotice (CECBT, 2013);
     - penultimii în ceea ce priveşte numărul donatorilor de sânge (CTSB, 2012);
     - ultimul loc la egalitatea între genuri (EIGE, 2013);
     - cele mai multe adolescente care nasc (RESP, 2011);
     - cele mai multe adolescente care avortează (SECS, 2010);
     - primii în ceea ce priveşte exportul de prostituate (TAMPEP, 2010);
     - primii la traficul de persoane (CE, 2013);
     - cea mai mare rată a abandonului copiilor (UNICEF, 2010);
     - primii în ceea ce priveşte numărul gospodăriilor cu wc în curte (CE, 2013);
     - ultimii în ceea ce priveşte dotarea cu băi a locuinţelor (Eurostat, 2011);
     - ultimul loc în ceea ce priveşte igiena (L'Oreal, 2012);
     - codaşi la folosirea săpunului/pastei de dinţi/deodorantului (L'Oreal, 2012);
     - cea mai mare scădere a populaţiei din UE (INS, 2012);
     - ultimul loc la angajarea persoanelor cu dizabilităţi (CRIP, 2013);
     - cea mai lungă săptămână de lucru (Eurofound, 2011);
     - cele mai puţine zile libere de sărbătorile legale (Eurofound, 2012);
     - penultimii la numărul de zile de concediu plătit (Eurofound, 2012);
     - primii în cazul ţărilor unde ar putea izbucni revolte sociale (Wall Street Journal, 2011);
     - cel mai mic procent din PIB destinat protecţiei sociale (Eurostat, 2012);
     - ultimii în ceea ce priveşte nivelul de trai (Eurostat, 2013);
     - cea mai mare proporţie a copiilor săraci (UNICEF, 2013);
     - ultimii la numărul de cărţi citite pe cap de locuitor (CE, 2013);
     - cel mai mic număr de cărţi vândute (CE, 2013);
     - adolescenţii români sunt ultimii în ceea ce priveşte cititul (CE, 2011);
     - penultimele cele mai mici salarii ale profesorilor (Myeurop, 2011);
     - ultimii în ceea ce priveşte calitatea învăţământului (Bertelsmann Stiftung, 2010);
     - ultimii în ceea ce priveşte fondurile destinate pentru cercetare şi dezvoltare (Eurostat, 2013);
     - cel mai mic număr de angajaţi în cercetare şi dezvoltare (Eurostat, 2013);
     - cel mai mic număr de cinematografe (CSCC, 2009);
     - cea mai mică avere financiară a populaţiei (Allianz, 2013);
     - codaşi în ceea ce priveşte stabilitatea politică, socială şi economică (Fund for Peace, 2012) ;
     -ultimii în ceea ce priveşte lupta anticorupţie (CE, 2013);
     - ultimii la libertatea presei (Freedom House, 2013);
     - administraţiile locale sunt ultimele din UE referitor la serviciile furnizate populaţiei (Eurostat, 2012);
     - ultimii în ceea ce priveşte relaţia cu băncile (GFK, 2012);
     - codaşi la productivitatea resurselor utilizate (DMC, 2012);
     - cele mai puţine exporturi pe cap de locuitor (Eurostat, 2012);
     - ultimii la capitolul economiilor lunare ale populaţiei (IMAS, 2012);
     - primii în topul investigaţiilor legate de fraude cu fonduri europene (TV5, 2012);
     - cel mai mic consum (Adrian Vasilescu, 2013);
     - ultimii la absorbţia fondurilor europene (KPMG, 2011);
     - cel mai mic salariu minim din UE ca putere de cumpărare (Eurostat, 2013);
     - penultimul cel mai mic salariu minim din UE (Eurostat, 2013);
     - primii în topul insolvenţelor (Coface, 2013);
     - primii în ceea ce priveşte TVA-ul necolectat (Le Monde, 2013);
     - primii în ceea ce priveşte creşterea TVA între 2000-2010 (Guvern, 2010);
     - codaşi la competitivitatea în turism (World Economic Forum, 2013);
     - ultimii la cheltuirea fondurilor nerambursabile (KPMG, 2011);
     - cel mai mic randament al producţiei de grâu şi porumb (INS, 2013);
     - în agricultură, suntem locul 5 ca suprafaţă cultivată, dar ocupăm ultimul loc la randament (INS, 2013);
     - codaşi în ceea ce priveşte resursele de apă (CE, 2012);
     - ultimul loc la alfabetizare digitală (Eurostat, 2012);
     - ultimul loc la rata de motorizare (INS, 2013);
     - ultimul loc la capitolul autostrăzi (2013);
     - ultimii la dotarea angajaţilor cu laptopuri, tablete şi smartphone-uri (Eurostat, 2012);
     - ultimul loc la numărul de carduri la 1000 de locuitori (MCX, 2010);
     - ultimul loc la utilizarea regulată a internetului (CE, 2009);
     - românii sunt cei mai multi dintre cei care nu au utilizat vreodată internetul (CE, 2009);
     - ultimul loc în ceea ce priveşte utilizarea calculatorului (Eurostat, 2012);
     - ultimul loc în ceea ce priveşte companiile care folosesc internetul (Eurostat, 2009);
     - ultimii în ceea ce priveşte accesul la internet (Eurostat, 2012);
     - ultimii în ceea ce priveşte cumpărăturile online (CE, 2012);
     - ultimii privind numărul litrilor de benzină ce pot fi cumpăraţi din salariu (Econtext, 2011);
     - ultimii la reciclarea şi colectarea deşeurilor (ARS, 2013);
     - cele mai multe accidente soldate cu morţi şi răniţi grav din UE (FRAVA, 2009);
     - copiii cu cele mai multe infracţiuni în Italia sunt români (La caramella buona Onlus, 2009);
     - Cea mai scăzută speranţă de viaţă din UE (Econtext, 2012);
     
     *  Pozitive
     - primii la producţia de floarea soarelui (2013);
     - locul 3 ca rată de creştere a PIB-ului (Dorin Căprar, deputat, 2013);
     - cei mai puţini obezi (Eurostat, 2011);
     - fruntaşi în ceea ce priveşte înmatriculările de maşini noi (ACEA, august, 2013);
     - primii în ceea ce priveşte internetul de mare viteză (CE, 2013);
     - cea mai mare creştere a lucrărilor în construcţii (Eurostat, iulie, 2013);
     - primul loc la intenţia antreprenorială (GEM-CE, 2013);
     - în top în ceea ce priveşte creşterea producţiei industriale (Eurostat, iunie, 2013);
     - cea mai mare pondere a investiţiilor publice în PIB (autorităţi, 2011);
     - primul loc la reducerea deficitului bugetar (Victor Ponta, ianuarie, 2013). (VLAD PÎRVU)
 
PORTUGALIA, DEMONSTRATII ANTI - UE - VERSIUNEA OFICIALA (care denatureaza adevarul):Cateva mii de persoane au manifestat sambata la Lisabona impotriva politicii de austeritate impusa de guvernul portughez in schimbul ajutorului financiar acordat de creditorii internationali, transmite AFP, precizand ca mitinguri de protest s-au desfasurat de asemenea la Porto (nord) si in alte circa zece orase. Mobilizarea s-a facut la apelul miscarii apolitice "Que se lixe a troika" ("Troica sa se care" - troica creditorilor - Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana).

duminică, 27 octombrie 2013

HotNews week-end reports:  Planul Guvernului bulgar de a concedia 40.000 de angajati din sectorul de stat, amenintarile Coreei de Nord la adresa SUA si pagubele provocate de ciclonul Phailin, care a maturat coasta estica a Indiei, tin prima pagina in presa internationala. Alaturi de acestea, traditionalul pelerinaj de la Mecca, care a adunat 2.000 de pelerini musulmani, acordul la care au ajuns statele membre ale Bancii Mondiale pentru eficientizarea institutiei si manifestatia organizata de jurnalistii rusi pentru eliberarea unui fotoreporter al Greenpeace.

Guvernul bulgar condus de socialisti se pregateste sa disponibilizeze 40.000 de functionari publici
, potrivit unei scrisori trimise de Ministrul de Finante altor ministri din cabinet si sefilor de institutii, scrie
Novinite. In scrisoare, ministrul Petar Ciobanov le cere acestora sa se coordoneze pentru a pregati bugetul de stat pe 2014, tinand cont de faptul ca estimarile trebuie sa prevada o reducere de 10% a angajatilor. Premierul Plamen Oresarski si ministrul de finante au confirmat informatia ca aproximativ 40.000 de angajati din aparatul de stat vor fi concediati. 
Coreea de Nord a lansat, sambata, noi amenintari de "razboi total", cerand Statelor Unite sa opreasca manevrele sale militare
, dar si ceea ce Phenianul numeste "santajul nuclear". Comisia Naţională nord-coreeană pentru Apărare, care este condusa de liderul nord-coreean Kim Jong-un, a dt publicitatii un comunicat in care arata ca este necesar ca Washingtonul să pună capăt "politicii sale ostile faţă de Phanian'', dacă vrea pace în Peninsula Coreea şi pe "teritoriul american", noteaza Gulfnews.com.
Ciclonul Phailin, cel mai violent fenomen de acest fel care a lovit India in ultimii 14 ani
, a provocat moartea a 14 oameni si evacuarea a un milion de persoane, potrivit celui mai nou bilant, citat de AFP. În 1999, un ciclon care a lovit coasta de est a Indiei a provocat moartea a peste 8.000 de persoane.
Acord la Banca Mondială: Statele membre au aprobat eficientizarea instituţiei.
Cele 188 de state membre ale Băncii Mondiale au aprobat strategia preşedintelui instituţiei, Jim Yong Kim, pentru un plan de eficientizare a activităţilor, care să răspundă mai bine nevoilor clienţilor şi să reducă sărăcia, în paralel cu restrângerea costurilor. "Pentru prima oară în istoria băncii, avem o strategie care susţine întărirea întregii organizaţii. Vom lua decizii care ne vor permite să fim mai selectivi şi să alegem proiecte care să ajute mai mult ţările în îndeplinirea priorităţilor", a declarat Kim reporterilor, la Washington, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
Irlanda va deveni prima ţară care va încheia programul de salvare cu UE şi FMI.
Irlanda va deveni la jumătatea lunii decembrie prima ţară din zona euro care va încheia programul de salvare cu Uniunea Europeană şi FMI, anunta Guardian. Irlanda a fost nevoită în 2010 să apeleze la sprijinul partenerilor europeni şi al FMI, în urma spargerii unei bule speculative imobiliare, a necesităţii de salvare a băncilor şi într-un moment în care deficitul bugetar atinsese 30% din PIB.
Doua milioane de musulmani au inceput traditionalul pelerinaj la Mecca.
Pelerinii au inceput sa se reuneasca la Mina, in apropierea orasului sfant Mecca. Totusi, numarul pelerinilor este mai mic decat de obicei din pricina amenintarii epidemiei de coronavirus MERS, care totusi a ocolit pana acum Mecca, potrivit France 24.
Manifestație a jurnaliștilor ruși pentru eliberarea unui fotoreporter al Greenpeace.
Zeci de jurnaliști ruși au manifestat duminică la Sankt Petersburg pentru a solicita eliberarea fotografului Denis Siniakov, arestat la sfârșitul lui septembrie împreună cu militanți ai Greenpeace pentru o acțiune împotriva unei platforme petroliere din Oceanul Arctic și acuzat de piraterie, anunta RadioFreeEurope. Jurnaliștii reuniți în al doilea cel mai mare oraș al Rusiei (nord-vest) au agitat pancarte pe care erau scrise mesaje precum: "Un fotograf nu este un pirat" sau "Cine este următorul?".
Edward Snowden avertizeaza cu privire la spionarea statelor, in prima inregistrare din exilul in Rusia - Wikileaks.
Wikileaks a difuzat ceea ce a prezentat ca fiind prima inregistrare video cu Edward Snowden, dupa exilarea acestuia in Rusia, inregistrare in care fostul consultant american in domeniul informatiilor pare in stare buna si avertizeaza impotriva pericolelor vizand democratia, relateaza AFP. "Daca nu putem intelege politicile si programele guvernelor noastre, nu le putem aproba", a spus Snowden intr-un scurt clip difuzat de Wikileaks in noaptea de vineri spre sambata. Snowden se adresa unui grup de patru fosti membri ai seriviciilor de informatii americane, in cadrul unei ceremonii din Moscova in care acestia i-au inmanat un premiu pentru "integritate in activitatea de informatii".
Israelienii comemorează 18 ani de la asasinarea lui Yitzhak Rabin.
Câteva zeci de mii de persoane s-au reunit sâmbătă seara la Tel Aviv pentru a comemora 18 ani de la asasinarea fostului premier Yitzhak Rabin.  Manifestanţii erau majoritatea adolescenţi, provenind din mişcări de tineret, larg reprezentate, din toate curentele politice, a constatat un corespondent AFP la faţa locului. Ei purtau pancarte cu portrete ale lui Yitzhak Rabin şi sloganuri în favoarea democraţiei şi împotriva rasismului şi intoleranţei ca "Să stopăm preţul de plătit, să apărăm democraţia". (sursa:
„Au trecut mai bine de doi ani şi jumătate de când accidentul nuclear de la Fukushima a început să se desfăşoare, iar oamenii din jurul lumii continuă să urmărească evenimentele îndeaproape. Pericolele par să nu înceteze: spre exemplu, la începutul acestei luni, ştirile anunţau că şase muncitori de la centrala nucleară au fost stropiţi în mod accidental cu apă radioactivă!”. 

"Vom asedia oraşul", strigă câţiva studenţi din coloana care traversează centrul capitalei.
Organizatorii au afirmat că aşteaptă peste 20.000 de manifestanţi, printre care militanţi pentru drepturile imigranţilor sau dreptul la locuinţe, precum şi opozanţi ai proiectului de tren de mare viteză Lyon-Torino, "No-Tav" (treno alta velocità).
"Avem dreptul la locuinţe în calitate de italieni. Se varsă lacrimi de crocodil pentru morţii din Lampedusa şi noi suntem lăsaţi în stradă", a declarat presei unul dintre manifestanţi, Aboubakar Soumahoro.
"Protestăm faţă de o austeritate care îngenunchează ţara", a explicat Piero Bernocchi, de la sindicatul autonom Cobas. Pentru el, această politică "nu şi-a atins scopul care era reducerea datoriei, în timp ce clasa politică îşi menţine privilegiile", a adăugat el.
Paisprezece persoane au fost arestate la începutul manifestaţiei. Poliţia a confiscat lanţuri, caschete, bâte de base-ball şi un cuţit.
Între 3.000 şi 4.000 de membri ai forţelor de ordine au fost mobilizaţi şi mai multe magazine au fost închise de teama incidentelor.
În 2011, incidente violente au izbucnit în timpul unei manifestaţii la Roma, cu ocazia zilei mondiale a "indignaţilor" şi numeroase ciocniri au avut loc în timpul manifestaţiilor No-Tav din nordul Italiei.
Potrivit presei, manifestanţii vor încerca să ocupe clădiri şi hoteluri, pentru a protesta faţă de lipsa de locuinţe pentru familiile defavorizate, lovite din plin de recesiune, cea mai îndelungată din Italia de după război.
Potrivit ultimelor cifre publicate, şomajul în Italia a atins 12,2 la sută din populaţia activă în august. Acesta este nivelul cel mai ridicat de la înfiinţarea statisticilor privind şomajul, atât lunare (2004), cât şi trimestriale (1977).
Unii manifestanţi au petrecut noaptea campând în marea piaţă a bazilicii Sfântul Ioan din Latran (San Giovanni in Laterano), după o manifestaţie sindicală însoţită de o grevă în transporturi, vineri.

sâmbătă, 26 octombrie 2013

Totodată, potrivit unui comunicat remis agenţiei MEDIFAFAX, Comisia Juridică a Senatului a adoptat propunerea de Regulament privind îmbunătăţirea activităţii Eurojust - instituţie care are misiunea de a susţine şi consolida coordonarea şi cooperarea dintre autorităţile naţionale de cercetare şi urmărire penală în legătură cu formele grave de criminalitate care afectează două sau mai multe state membre sau care impun urmărirea penală pe baze comune, prin operaţiuni întreprinse de autorităţile statelor membre şi de Europol şi prin informaţii furnizate de acestea. În comunicat se precizează că propunerea de Regulament al Consiliului Uniunii Europene de instituire a Parchetului European îşi găseşte temeiul în prevederile articolului 86 din Tratatul de funcţionare a Uniunii Europene, potrivit cărora, pentru combaterea infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, Consiliul poate institui un Parchet European. Parchetul European are, potrivit comunicatului, competenţa de a cerceta, de a urmări şi de a trimite în judecată - acolo unde este cazul, cu colaborarea Europol - autorii şi coautorii infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii Europene. Procurorii europeni delegaţi nu pot fi aleşi decât dintre procurorii naţionali, care au dobândit statutul de procuror conform dreptului naţional, se menţionează în comunicat.
"În cazul în care cercetările Parchetului European implică persoane care beneficiază de anumite privilegii/imunităţi potrivit legii naţionale/UE, iar aceasta constituie un obstacol în calea efectuării cercetărilor, Parchetul European formulează o cerere scrisă şi motivată pentru ridicarea privilegiilor/imunităţii, potrivit procedurii prevăzute de legislaţia naţională/UE", se mai arată în comunicat. La 17 iulie 2013, Comisia Europeană a adoptat pachetul EPPO/EUROJUST, care cuprinde Propunerea de Regulament al Consiliului privind instituirea Biroului Procurorului European şi Propunerea de Regulament al PE şi al Consiliului privind Eurojust.
Obiectivele propunerii de regulament privind Parchetul European constau în crearea, pentru prima dată, a unei entităţi care va avea competenţele şi resursele necesare pentru a cerceta, a urmări penal şi a trimite în judecată persoanele învinuite de săvârşirea infracţiunilor de fraudă sau de alte activităţi ilicite care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, atât la nivel naţional, cât şi transfrontalier. Alte obiective ţin de constituirea unui organism veritabil de cercetare şi urmărire penală, capabil să acţioneze în mod uniform la nivelul întregii Uniuni şi mărirea gradului de responsabilizare în ceea ce priveşte urmăririle penale la nivelul UE, Parchetul European, deşi va fi pe deplin independent, urmând a răspunde în faţa instituţiilor Uniunii, a Parlamentului European şi a parlamentelor naţionale, precum şi a Consiliului şi Comisiei Europene, prin prezentarea de rapoarte anuale de activitate. Potrivit sursei, un alt obiectiv este îmbunătăţirea nivelului de protecţie a persoanelor implicate în cercetările penale, cu asigurarea unui nivel înalt de protecţie a drepturilor persoanelor fizice şi ale societăţilor implicate în cercetări şi urmăriri penale referitoare la fraude.

vineri, 25 octombrie 2013

  • Depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au crescut cu 0,4 la suta, pana la 77,42 miliarde lei. La 30 septembrie 2013, depozitele in lei ale gospodariilor populatiei au inregistrat o crestere de 3,3% (1,4% in termeni reali) fata de 30 septembrie 2012, au transmis miercuri oficialii BNR.
  • Depozitele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) s-au majorat cu 1,0 la suta, pana la 54035,1 milioane lei. La 30 septembrie 2013, depozitele in lei ale persoanelor juridice au crescut cu 7,4 la suta (5,4 la suta in termeni reali) fata de 30 septembrie 2012.
  • Depozitele in valuta ale rezidentilor gospodarii ale populatiei si persoane juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare), exprimate in lei, au crescut cu 1,4 la suta, pana la nivelul de 73919,5 milioane lei (exprimate in euro, depozitele in valuta au crescut cu 0,8 la suta, pana la 16572,4 milioane euro). Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 7,2 la suta (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor s-au majorat cu 8,9 la suta); depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei exprimate in lei au crescut cu 7,4 la suta (exprimate in euro, depozitele in valuta ale gospodariilor populatiei au crescut cu 9,1 la suta), iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) exprimate in lei s-au majorat cu 6,7 la suta (exprimate in euro, depozitele in valuta ale rezidentilor persoane juridice au crescut cu 8,5 la suta).

joi, 24 octombrie 2013

NO, hai la lins de moaste si icoane iobagilor !!!

La lins de moaste si icoane suntem prii, deci, imbecilul de ponta merita sa isi bata joc de noi, pentru ca i-am permis,un popor care nu reactioneaza la atacuri directe la fiinta lui si se mandreste cu toleranta lui mioritica isi merita cu varf si indesat soarta. Eu cu amuzament spun ca, am impresia ca starea noastra de blegeala este si indusa si creata artificial din cosmos cu ajutorul unor unde specifice emise de pe sateliti,nu vreau sa fiu paranoic ,dar chiar cred ca asa cum asupra multor natiuni europene s-au dus razboaie pentu desfiintarea lor, nu dau exemple le stiti cu totii, tot asa cu noi romanii se fac niste experiente destul de ciudate, ni se incearca capacitatea de a supravietui la stres generat din mai multe unghiuri si cauze. De curand s-a facut un studiu genetic al poporului roman, avem cele mai vechi gene din Europa si cele mai rezistente, nu uitati indelunga noastra istorie perioada in care au supravietuit cei mai adaptati mediului. Teritoriul Romaniei sau mai bine zis al vechii Dacii ascunde bogatii imense care sunt ravnite de marii delapidatori si criminali ai lumii si care sunt dispusi la orice marsavie numai sa intre in posesia lor,ultimele actiuni ale UE la adresa Romaniei cele referitoare la cumpararea pamantului de catre straini tocmai demonstreaza ca aceasta nenorocita de uniune europeana este o structura FASCISTA care nu ne va apara drepturile noastre ca popor ci va pune cat va putea umarul la distrugerea noastra ca neam, popor, tara. In conditiile aderarii fara referendum la UE ,fiind tradati de politicieni ne-am pierdut suveranitatea si independenta.Salvarea noastra va veni de la o noua miscare NATIONALISTA ,puternica,curata,responsabila,cinstita ,necoruptibila la care sa adere tot poporul roman care isi iubeste neamul si tara si familia si copii si raul si ramul.Romani a sosit clipa in care trebuie sa ne trezim si sa ne luam tara si neamul inapoi din mainile politicienilor criminali si tradatori. Ori invingem ori murim alta soarta nu mai avem.Fiti activi, fiti prezenti in viata voastra si a colectivitatilor in mijlocul carora va duceti viata. Sa nu va fie frica de moarte sa stiti ca mult mai periculoasa este viata, dar atata cat este merita sa lupti pentu ea cu dragoste  d emnitate, sacrificiu suprem. La judecata de apoi sa stiti ca Dumnezeu ca va judeca aspru cand in fata lui va veti prezenta cu talantii neinmultiti...ca doar jidan si asta, deci apreciaza performanta masurata in "arginti". Dumnezeu va vrea vii si treziti. Viata este o lupta ,dar te lupta omule !NO HAI...la lins de moaste cu totii !!!! iobagilor !
Economistul de la FMI a constatat că "anumite bănci centrale au devenit jucători majori pe pieţele garanţiilor" şi face analogia cu un arc tensionat: "cu cât este mai mare relaxarea monetară, cu atât este mai mare impactul băncilor centrale asupra pieţei garanţiilor şi a ratei repo asociate". În opinia lui Manmohan Singh, "această situaţie poate avea implicaţii asupra politicii monetare şi a stabilităţii financiare, deoarece rata repo este fundamentală pentru peisajul financiar".
Noţiunea de bază în acest context este reipotecarea, definită în Investopedia ca "practică a băncilor şi brokerilor de a utiliza, pentru propriile scopuri, a activelor plasate în custodie de către clienţi pentru garantarea împrumuturilor". Clienţii care permit reipotecarea sunt recompensaţi, de obicei, prin comisioane mai reduse sau costuri mai scăzute ale împrumuturilor.
De la declanşarea crizei, condiţiile de pe pieţele financiare au stimulat crearea unor "lanţuri de garanţii" care aproape ca nu mai permit să se stabilească exact cine este proprietarul garanţiei originale. Mai mult, băncile centrale, în cadrul programelor de relaxare monetară, au achiziţionat active considerate sigure prin noi emisiuni monetare. Astfel, piaţa a ajuns într-un punct de criză, generat de lipsa activelor care pot fi utilizate de instituţiile financiare ban¬care şi nebancare în operaţiunile repo.
Peter Stella, director al firmei de consultanţă Stellar Consulting LLC şi fost director al Diviziei Monetare din cadrul FMI, a analizat, recent, implicaţiile restricţionării politicii monetare asupra "lanţurilor de garanţii". Într-un articol publicat pe site-ul VoxEU la sfârşitul lunii trecute (n.a. "Exit-path implications for collateral chains", 20 septembrie 2013), Stella arată că achiziţionarea pe scară largă a activelor financiare de către Fed a condus la "schimbarea semnificativă a compoziţiei activelor disponibile pe piaţă". Schimbarea constă în "scăderea cu trilioane a garanţiilor lichide cu rating cel puţin AA+", care s-au "refugiat" în bilanţul Federal Reserve, în timp ce "activele disponibile numai pentru tranzacţiile interbancare au crescut cu trilioane".
Prin noua sa inovaţie, Federal Reserve încearcă acum, prin "eliberarea" colateralului, să estompeze efectele inovaţiilor anterioare, care s-au acumulat exponenţial în ultimii ani şi ameninţă cu prăbuşirea întregii scheme Ponzi cunoscută sub numele de sistem monetar global.
Cu câteva minute înainte de miezul nopţii, oare mai ştiu "investitorii" unde se află şi ce fac "garanţiile" lor?

miercuri, 23 octombrie 2013

Clasa politică din România nu va putea demara niciun proiect care aduce atingere purității apelor freatice sau calității solului, nici dacă politicienii vor încerca mituirea sătenilor. Majoritatea românilor au rude la țară și știu că sătenii sunt atașați de bucata lor de pământ, unde cultivă diverse plante folosind semințe naturale din producția anterioară, iar fântânile le asigură sătenilor gratuit apă curată pentru familie, pentru animale și pentru a uda culturile când este cazul.
La nivel mondial există trei priorități principale: apa potabilă, alimentele și energia. Exploatarea rapidă a resurselor naționale și distrugerea ecosistemului fără a lua în calcul consecințele pe termen lung este o dovadă clară de iresponsabilitate a clasei politice autohtone, într-un moment în care prioritățile ar trebui să fie conservarea surselor de apă potabilă și obținerea securității alimentare prin agricultură sustenabilă (naturală) și aplicarea pe scara largă a principiilor permaculturii pentru stoparea deșertificării solului, optimizarea efectelor stabile și minimizarea muncii necesare. România este una din țările care nu a dat importanță în ultimii 24 de ani nici primelor două priorități, nici celei de-a treia, dezvoltarea rapidă a segmentului de energii regenerabile (eoliană, solară, a apei, geotermală, de biomasă etc) . Energiile ne-regenerabile care includ energia nucleară și energia generată prin arderea combustibililor fosili sunt, evident, limitate de existența zăcămintelor necesare.
Politicienii autohtoni vor să-și acopere (cel puțin) incompetența și inconștiența și devin penibili când acuză protestatarii care cer respectarea legislației și a interesului național că sunt fie extremiști, neonaziști plătiți de Rusia, fie eco-anarhiști plătiți de Soros… Intervenția brutală a jandarmilor împotriva bătrânilor care nu vor decât să fie lăsați să trăiască în liniște a demonstrat clar faptul că actuala clasă politică vrea să-și impună cu forța ideile distructive și iresponsabile împotriva poporului. Idei bazate pe aplicarea unui “capitalism” de junglă cu pistolul la tâmplă, în care jandarmii se luptă cu bătrânii care-și apără sănătatea și viața, bătrâni acuzați ulterior că ar fi agenți secreți ai Rusiei… E de mirare că actuala clasa politică nu a acuzat protestatarii care apără interesul național că sunt agenți ai României, ceea ce măcar ar fi fost adevărat.
Orice om dotat doar cu bun simt își da seama că politicienii autohtoni au luat-o pe o cale greșită, iar orice incitare la violență din partea clasei politice sau încercare de blocare a protestelor nu va avea ca rezultat decât generalizarea revoltelor în toată țara. Într-o asemenea atmosferă tensionată, e doar o chestiune de timp până când întreg poporul va ieși în stradă…

marți, 22 octombrie 2013

Comisia Europeana a cerut luni Parlamentului european sa aprobe de urgenta o suplimentare de 2,7 miliarde de euro pentru bugetul pe 2013, pentru a evita ca Uniunea Europeana sa se afle in incetare de plati la jumatatea lui noiembrie, scrie AFP. "Am fost informat in aceasta dimineata de serviciile presedintelui Comisiei Europene despre riscul incetarii de plati la jumatatea lui noiembrie", a afirmat presedintele Parlamentului European Martin Schulz, cu ocazia deschiderii sesiunii plenare la Strasbourg.  "Este o solicitare pe care v-o inaintez.  Am cerut o reuniune de urgenta a comisiei pentru buget marti, pentru a examina pe fond dosarul si daca o cerere este adresata de Consiliu (care reprezinta cele 28 de state membre ale UE), un vot ar putea fi organizat joi", a spus acesta.  Liderii grupurilor politice au primit insa cu raceala cererea Comisiei. "Este ceva bizar in aceasta istoria. Doar nu imi spuneti ca Bruxellesul a descoperit vineri dupa-amiaza ca nu mai sunt bani", a afirmat co-presedintele Verzilor Daniel Cohn-Bendit.  Si liderul Partidului Popular European Joseph Daul s-a aratat la fel de sever. "Cine ne spune ca, daca aprobam aceste 2,7 miliarde de euro, Consiliul va fi pregatit sa adopte celelalte doua rectificari de 3,9 miliarde de euro si 400 milioane euro?", s-a intrebat Daul.  Disputa dintre statele membre si Parlamentul European asupra UE pentru perioada 2014-2020 nu este noua.  Deputatii europeni au conditionat aprobarea definitiva a bugetului multianual de deblocarea, de catre statele membre, a unei sume suplimentare de 3,9 miliarde euro pentru a inchide bugetul pe 2013.  Una dintre dispute este legata de o suma de 400,5 milioane euro in beneficiul Germaniei, Austriei si Cehiei pentru pagubele provocate de inundatiile din mai si iunie, si al Romaniei, pentru pagubele provocate de incendiile de padure din vara lui 2012.  Germania si alte tari doresc ca aceasta suma sa fie inclusa in cadrul celor 3,9 miliarde de euro dar Parlamentul European nu este de acord si cere ca cele 400 de milioane sa provina din noi alocari.  Din cauza divergentelor dintre statele membre si Parlament, votul bugetului multianual, prevazut in aceasta saptamana, a fost amanat pentru noiembrie.
INFP a publicat concluziile preliminare legat de cutremurele care se produc de trei săptămâni în Galaţi. "Cauzele posibile ale fenomenului de instabilitate a terenului din zona Izvoarele-Slobozia Conachi pot fi naturale sau antropice".
"Cele naturale sunt asociate direct amplasarii acestor localitati peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri si pietrisuri), ce alcatuiesc partea superioara a pachetului de depozite ce revin stratigrafic Pliocenului superior si Cuaternarului inferior (Pleistocenului inferior)".

"Aceste fenomene pot fi puse pe seama unor procese de sufoziune mecanica care pot determina modificari ale suprafetei terenului, ce pot ajunge chiar pina la aparitia unor pilnii de sufoziune".

Potrivit INFP acestea pot fi amplasate de-a lungul unor falii, situatie in care zonele afectate pot avea o dispunere liniara. Procesele de sufoziune mecanica pot fi declansate, respectiv favorizate si de o activitate seismica ce poate conduce chiar la eventuale fenomene locale de lichefiere a nisipurilor neconsolidate din subsolul acestei zone.

"Fenomenele de sufoziune mecanica se pot manifesta si la nivelul luncii piriului Suhu, pe care se afla asezat satul Izvoarele, dar grosimea mica a depozitelor holocen superioare ale luncii nu ar conduce la fenomene importante de instabilitate a terenului". "Dintre cauzele antropice se evidentiaza clar posibilele fenomene de tasare diferetiala a terenurilor, datorate exploatarii de petrol si gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenta pe care se afla amplasate si localitatile Izvoarele si Slobozia Conachi. Activitatea veche de exploatare pe aceasta structura cit si actualele sonde de extractie amplasate spre est, in zona localitatilor Negrea si Schela pot fi avute in vedere cauze antropice de modificare a suprafetei terenului."

"Acest fapt este posibil, avand in vedere fragilitatea nivelelor impermeabile ce separa nivele nisipoase cu petrol si gaze."

"O activitate de extractie bazata si pe sonde injectie ar amplifica aparitia unor fenomene de instabilitate in tot acest areal".  Alte fenomene de instabilitate pot fi legate de eventualele prabusiri ale malurilor abrupte de loess ce formeaza partea superioara a versantului sting al vaii Suhu, maluri abrupte la baza carora se afla intregul sat Izvoarele. Pentru stabilirea cu precizie a cauzelor reale care au determinat aparitia fenomenelor de instabilitate a terenului in aceasta zona sunt necesare insa studii detaliate de teren si analize ale datelor de orice natura legate de activitatea antropica din arealul stucturilor petrolifere conturate si exploatate in partea de sud a Campiei Covurlui.

luni, 21 octombrie 2013

"Refuz, rezist, Nu gazelor de şist!"Protestele continuă în Vaslui și sâmbătă. Contestatari veniți din alte oraşe ale ţării, Bucureşti, Iaşi, Constanţa s-au alături localnicilor.
De cinci zile oamenii stau în zona unde Chevron ar urma să amplaseze o sondă de explorare a gazelor de şist.
La miting participă şi preoţi, precum şi reprezentanţi ai unor asociaţii ecologiste.
Manifestanţii scandează "Refuz, rezist, nu gazelor de şist", "Uniţi salvăm întreaga Românie" şi au steaguri pe care scrie "Stop Chevron", dar şi bannere cu mesaje precum "Ponta nu uita, România nu e a ta", "Pungeşti-Băceşti-Găgeşti pe aici nu se trece", "Cu noi este Dumnezeu", "Nu exploatării gazelor de şist".
După ce miercuri dimineaţă, la Pungești au ajuns utilaje ale societăţii care ar urma să amenajeze pentru compania Chevron platforma pe care va fi amplasată sonda de explorare a gazelor de şist, au apărut tensiuni în rândul localnicilor.
Peste 500 de persoane au protestat, miercuri, cinci localnici având probleme medicale și fiind transportați la Spitalul Județean de Urgență Vaslui.
Lecție de la popor pentru clasa politică La Marea Adunare a Moților de la Câmpeni au participat mii de oameni în centrul orașului Câmpeni, județul Alba, pentru a manifesta pașnic împotriva proiectului minier de la Rosia Montană. Cea mai mare Adunare a Moților de la Horea încoace a început cu imnul național al României și, apoi, cu o slujbă de pomenire a eroilor comunității de acolo. Mulțimea a strigat sloganuri împotriva politicienilor corupți și trădători de țară din toate partidele, cerându-se demisia guvernului și începerea urmăririi penale împotriva tuturor celor vinovați de distrugerea țării în ultimii 24 de ani. Protestul s-a desfășurat pașnic, fără violențe sau aspecte extremiste, iar la final s-a cântat Imnul Motilor și s-a încins o horă a libertății și demnității… La Adunarea Populară de la Pungești au participat aproape 2000 de oameni pentru a manifesta pașnic împotriva distrugerii pământurilor și a apelor freatice prin exploatarea gazelor de șist folosind fracturarea hidraulică. Îmbrăcați în costume populare, sub deviza “Ei au gazele, noi avem chibritul” protestatarii au strigat sloganuri împotriva politicienilor corupți și trădători de țară din toate partidele. La Bârlad, peste 2000 de persoane au protestat în jurul Primăriei, scandând împotriva exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică și împotriva politicienilor corupți și trădători de țară. Protestele din Pungești și Bârlad au fost de asemenea pașnice, fără violențe sau aspecte extremist.

duminică, 20 octombrie 2013

Articolul din Legea privind Codului Fiscal (571/2003 cu modificările şi completările ulterioare ) referitor la scutirile şi facilităţile stabilite de consiliile locale a fost completat cu două noi alineate astfel că proprietarii de terenuri pot fi scutiţi, în anumite condiţii, de plata impozitelor aferente. Mai precis, Consiliul Local poate acorda scutire de la plata impozitului pe teren pentru proprietarii de terenuri degradate sau poluate "neincluse în perimetrul de ameliorare", potrivit unui anunţ în Monitorul Oficial.
Pentru a putea fi scutiţi de impozit, deţinătorii trebuie să solicite acest lucru Consiliului Local, iar, în prealabil, să obţină câte un aviz de la Ministerul Agriculturii şi respectiv Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.
Avizul celor două Ministere se solicită după ce proprietarul a depus documente justificative şi are drept scop identificarea terenurilor degradate sau poluate neincluse în perimetrul de ameliorare, precum şi delimitarea acestora. Terenurile incluse în perimetrul de ameliorare sunt acele suprafeţe degradate sau neproductive, indiferent de proprietar, a căror punere în valoare este necesară din punct de vedere al protecţiei solului, regimului apelor, îmbunătăţirii condiţiilor de mediu şi a diversităţii biologice.
Scutirea de la plata impozitului pe teren se va aplica din 2014 cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care au fost obţinute avizele favorabile din partea Ministerului Agriculturii şi al Mediului. 
Potrivit Codului Fiscal aflat acum în vigoare, Consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe teren sau o reducere a acestuia pentru terenul aferent clădirii folosite ca domiciliu al persoanei fizice care datorează acest impozit. De asemenea, se pot primi scuturi sau reduceri dacă posesorii au venituri lunare mai mici decât salariul minim brut pe ţară ori constau în exclusivitate din indemnizaţie de şomaj sau ajutor social.
În cazul unei calamităţi naturale, consiliul local poate acorda, totodată, scutire de la plata impozitului pe teren, precum şi a taxei pentru eliberarea certificatului de urbanism şi autorizaţiei de construire sau o reducere a acestora.

sâmbătă, 19 octombrie 2013

Dupa ce Franta a anuntat ca Romania si Bulgaria nu indeplinesc conditiile pentru integrarea in spatiul Schengen, ministrul german de interne acuza gradul redus de absorbtie a fondurilor europene din aceste state si cere Comisiei Europene sa ia masuri. Vizate sunt proiectele de integrare sociala a romilor si, drept urmare, reducerea imigratiei. Problema a fost discutata marti in Consiliul JAI, dar Ministerul Administratiei si Internelor nu a comunicat nimic pe aceasta tema, potrivit RFI.
Dupa ce un tribunal german a decis ca o familie de imigranti romani are dreptul la ajutor social din fondurile publice denumtie Hartz IV, ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich a declarant intr-un interviu pentru Rheinische Post ca verdictul va reprezenta un motiv de creste a fluxului migrator catre Republica Federala din tarile sarace ale Europei.
"Conditiile de trai si nivelul veniturilor medii difera foarte mult in tarile Europei. Daca decizia tribunalului va fi definitive, atunci este evident ca ea va reprezenta un motiv de crestere a imigratiei catre Germania", a spus ministrul in interviul acordat ziarului german. Friedrich a cerut ca Romania si Bulgaria sa fie obligate sa plateasca pentru imbunatatirea conditiilor de trai ale minoritatii roma in aceste state. Comisia Europeana "trebuie sa se asigure ca fondurile europene puse la dispozitia celor doua tari sunt si folosite". Ministrul Friedrich a precizat ca aceste aspect au fost discutate si in Consiliul JAI de martea trecuta. Din fondurile europene ar trebui ameliorate sistemele de asistenta sociala cu precadere pentru comunitatea roma. RFI a relatat, vineri, 11 octombrie, despre verdictul pronuntat de tribunalul social din Renania de Nord-Vestfalia si singurul care a identificat potentialul unui nou scandal ce vizeaza aderarea la Schengen si ridicarea restrictiilor de pe piata muncii la 1 ianuarie 2014.

vineri, 18 octombrie 2013

Cele 188 de state membre ale Băncii Mondiale (BM) au aprobat strategia preşedintelui instituţiei, Jim Yong Kim, pentru un plan de eficientizare a activităţilor, care să răspundă mai bine nevoilor clienţilor şi să reducă sărăcia, în paralel cu restrângerea costurilor, transmite Bloomberg. "Pentru prima oară în istoria băncii, avem o strategie care susţine întărirea întregii organizaţii. Vom lua decizii care ne vor permite să fim mai selectivi şi să alegem proiecte care să ajute mai mult ţările în îndeplinirea priorităţilor", a declarat Kim reporterilor, la Washington.
Strategia Băncii Mondiale prevede mai multe investiţii în ţările fragile, care ies din conflicte sau încă le traversează. Instituţia se va concentra şi pe combaterea schimbărilor climatice şi pe îmbunătăţirea sănătăţii şi a educaţiei, mai ales în cazul femeilor.
Kim a preluat conducerea Băncii Mondiale în iulie 2012 şi s-a angajat să transforme instituţia, care a devenit prea fragmentată şi precaută.  Sprijinul din partea statelor acţionare îi permite lui Kim să modifice modelul financiar al organizaţiei şi să reducă cheltuielile, după ce a schimbat managementul şi a reorganizat structura.  Kim a afirmat într-un interviu din această săptămână că va reduce bugetul anual al Băncii Mondiale cu 400 de milioane de dolari, în decurs de trei ani, inclusiv prin desfiinţarea unor posturi.
"Prea mult timp Banca Mondială nu a urmat propriile sfaturi. Am amânat deseori decizii dificile. Luăm propriul nostru medicament", a spus Kim sâmbătă, la reuniunea anuală FMI-BM.
Banca Mondială a fost înfiinţată după cel de-Al Doilea Război Mondial, pentru reconstrucţia Europei, iar în prezent se concentrează pe acordarea de asistenţă ţărilor aflate în dezvoltare.
Banca are ca obiective reducerea procentului de persoane care trăiesc cu sub 1,25 de dolari pe zi la 3% din totalul populaţiei până în 2030, de la 21% în 2010, şi creşterea veniturilor pentru cea mai săracă 40% din populaţie.

joi, 17 octombrie 2013

2013 violent moment al protestelor din aceasta toamna in Capitala



"Pungesti nu uita, Tara e de partea ta", "Rosia si Pungesti, doua inimi romanesti" si "Uniti salvam toata Romania" au fost scandarile preferate pentru cei circa 2.000 de oameni care au protestat miercuri seara pe bulevardele din Bucuresti fata de situatia din Vaslui. Multimea a tinut momente de reculegere pentru persoana (alteori persoanele) care ar fi murit la Pungesti (?), au strigat demisia premierului si a ministrului de interne si au aratat in masa degetul mijlociu in fata Guvernului si la sediul PSD. Ulterior, zeci de protestatari s-au luat la bataie si la imbranceli cu jandarmii, marcand poate cel mai violent moment al protestelor din aceasta toamna in Capitala. Multimea a marsaluit pe sub Arcul de Triumf, s-a hudiduit copios momentul in care un grup a inceput sa rosteasca "Tatal Nostru" si au trecut prin fata TVR sa salute "presa romana, plina de miciuna".
Noile previziuni ale IOBE sunt în linie cu cele anunţate de UE, BCE şi FMI, care se aşteaptă la un declin de 4% în 2013, al şaselea an consecutiv de recesiune.
'Economia Greciei este foarte aproape de stabilizare. Deficitul de cont curent şi deficitul bugetar sunt la un nivel echilibrat iar perioada de şase ani de recesiune pare să se apropie gradual de sfârşit', se arată în raportul IOBE.
Instituţia se aşteaptă la o rată medie a şomajului de 27,5% în acest an, faţă de 28,3% estimat în iulie.
În proiectul de buget pe 2014, prezentat săptămâna trecută în Parlamentul Greciei, se arată că economia va ieşi anul viitor din recesiune. Produsul Intern Brut al Greciei va înregistra în 2014 o creştere de 0,6%, pe fondul redresării investiţiilor şi a exporturilor, inclusiv a turismului, se arată în proiectul de buget.
De asemenea, Grecia a confirmat faptul că anul acesta va înregistra un uşor excedent bugetar primar, condiţie impusă de creditorii internaţionali pentru o nouă ştergere a datoriei.
Deficitul bugetar general ar urma să ajungă la 2,4% din PIB anul viitor, iar datoria publică va ajunge la 174,5% din PIB. Pentru acest an, Guvernul se aşteaptă la un declin al Produsului Intern Brut de 4% şi o rată a şomajului de 27%.

miercuri, 16 octombrie 2013

PARIS,O DECIZIE CORECTA: Consiliul constitutional francez a validat vineri legea prin care se interzice fracturarea hidraulica, tehnica folosita pentru exploatarea gazelor si petrolului de sist.
Dispozitiile legii adoptate la data de 13 iulie 2011, prin care era interzisa studierea si exploatarea hidrocarburilor prin exploatarea hidraulica si erau abrogate permisele de cercetare pentru care ar fi fost necesara folosirea acestei tehnici, "sunt constitutionale", a stabilit vineri Consiliul constitutional, care fusese sesizat de compania texana Schuepbach, care contesta abrogarea a doua permise de exploatare in sudul Frantei.
Si in parlamentul Romaniei a existat o astfel de initiativa legislativa, dar actuala majoritate parlamentara a votat respingerea acesteia, in 2012, in ciuda consecintelor negative pe care s-a dovedit ca le are acest procedeu, unul dintre acestea fiind producerea de puternice seisme.
Metoda controversata de fracturare hidraulica pentru extragerea gazelor de sist este discutata in multe tari iar in unele state a fost chiar interzisa. In ianuarie 2012, Parlamentul de la Sofia a decis sa interzica fracturarea hidraulica, Bulgaria devenind astfel al doilea stat din UE, dupa Franta, care impune restrictii explorarii gazelor de sist.
De asemenea, Guvernul bulgar a retras aprobarea data companiei Chevron pentru explorare in nord-estul tarii argumentand ca nu exista suficiente dovezi care sa ateste protejarea mediului prin metoda fracturarii hidraulice.

marți, 15 octombrie 2013

Exporturile Chinei s-au diminuat considerabil în luna septembrie, semnalând, astfel, cerere redusă la nivel mondial, precum şi probleme de fiscalitate care încă nu au fost soluţionate, informează Bloomberg. Transporturile peste hotare au scăzut cu 0,3% faţă de anul trecut, potrivit unui raport al Administraţiei Generale a Vămilor (AGV) de la Beijing. Încetinirea schimburilor comerciale a rezultat pe fondul raportărilor mari de anul trecut, precizează AGV într-o declaraţie.
Raportul s-ar putea adăuga pe lista provocărilor cu care se confruntă premierul chinez Li Keqiang, privind creşterea de 7,5% ţintită pentru acest an. Fondul Monetar Internaţional (FMI) a redus perspectivele globale de creştere în această săptămână, precizând că ieşirile de capital au slăbit şi mai mult pieţele emergente şi avertizând totodată că intrarea în incapacitate de plată a guvernului SUA ar putea provoca un "prejudiciu grav" în economia mondială. Exporturile Chinei către SUA au crescut cu 4,2% în septembrie, faţă de 2012, încetinind de la 6,1% în luna august, în timp ce vânzările către Coreea de Sud, Taiwan şi Uniunea Europeană s-au diminuat, arată datele vamale, citate de Bloomberg. Exporturile către Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est au încetinit la 9,8%, de la 30,8% în august. Indicele de referinţă al stocurilor, Shanghai Composite Index, a crescut cu 2,5% în această săptămână, cel mai mare avans săptămânal al ultimei luni, iar yuanul s-a apreciat uşor, cu 0,02%, în raport cu dolarul american. Estimările de creştere a exporturilor aferente lunii septembrie au variat de la 1% la 8,2%, după creşterea de 7,2% faţă de august şi cea de 9,8% faţă de anul trecut. Pe o bază ajustată sezonier, exporturile au crescut cu 5,3% faţă de perioada similară a anului trecut şi cu 8,3% faţă de luna precedentă a acestui an, a mai indicat AGV .
 

luni, 14 octombrie 2013

Criza bugetară din Statele Unite va afecta, în primul rând, satele în curs de dezvoltare, avertizează preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim. Tot el a atras atenția că mai sunt doar cinci zile până ând va avea loc un “moment foarte periculos” după un nou eşec sâmbătă al responsabililor politici de a ajunge la un acord pentru criza bugetară şi plafonul datoriei.
“Suntem acum doar la cinci zile de un moment foarte periculos“, a declarat Jim Yong Kim la închiderea reuniunii anuale a Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional la Washington, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Trezoreria Statelor Unite a anunţat că nu ar avea lichidităţi pentru a respecta toate termenele ţării începând cu 17 octombrie. În plus, pieţele financiare din întreaga lume ar fi afectate de criză în caz de intrare în incapacitate de plată a Washingtonului. Kim avertizează: “Cu cât ne apropiem de data limită, cu atât mai mare va fi impactul asupra lumii în curs de dezvoltare“. Adaugă: “În cazul în care termenul limită este atins, ar fi un eveniment dezastruos pentru ţările în curs de dezvoltare şi acest lucru ar putea fi foarte dăunător pentru economiile dezvoltate“.
Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluţie prin care cere autorităţilor române declanşarea rapidă a unei anchete "independentă, imparţială, detaliată şi eficientă" privind implicarea României în programul închisorilor CIA.
Dezbaterea din PE a fost axata pe raspunsul Comisiei Europene si a Consiliului European la ingrijorarile exprimate de eurodeputati privitor la inchisorile secrete CIA, intr-un raport intocmit in urma cu un an. Este vorba, in primul rand, de stabilirea faptului incalcarii sau neincalcarii legislatiei UE cu privire la dreptul la azil si la cooperare judiciara in cadrul colaborarii statelor membre cu CIA. Principalele tari vizate au fost Lituania, Polonia, Marea Britanie si Romania.
Dezbaterea din PE s-a incheiat cu adoptarea unei propuneri pentru o rezolutie, fara nicio putere legala de constrangere, cu privire la ”impunitatea complicitatii statelor membre cu programele secrete de transfer si detentie ale CIA”.
Rezolutia mai cere intarirea drepturilor PE de a ancheta cazul inchisorilor secrete ale CIA in Europa, inchiderea inchisorii de la Guatnamao (promisa de laureatul Nobelului pentru Pace Barack Obama) si intarirea suprevegherii, de catre parlamentele nationale, a serviciilor secrete din statele membre UE. Rezolutia a fost adoptata in sedinta plenara a PE, cu 286 de voturi pentru, 180 impotriva si 114 abstineri....
Potrivit unui comunicat de presa al PE, motiunea pentru o rezolutie adoptata joi a PE arata: ” Climatul de impunitate din jurul complicității statelor membre UE cu programele secrete de "transfer" și detenție ale CIA a permis continuarea violării drepturilor fundamentale, așa cum rezultă din programele de supraveghere în masă dezvoltate de SUA și de unele state membre, a spus Parlamentul European joi. Deputații vor ca dreptul Parlamentului de a investiga astfel de violări în UE să fie întărit și cere din nou instituțiilor UE și statelor membre să investigheze în detaliu operațiunile CIA.”
Deputații sunt "foarte dezamăgiți" de refuzul Comisiei de a răspunde substanțial la recomandările făcute de Parlament în rezoluția sa din septembrie 2012, adoptată ca urmare a lucrărilor Comisiei temporare privind acuzațiile de utilizare a statelor europene pentru transportul și detenția ilegale de prizonieri. Aceste recomandări sunt reintegrare în rezoluția din acest an. De exemplu, deputații cer din nou Comisiei să investigheze dacă regulile UE au fost încălcate de colaborarea cu programul CIA.
”Rezoluția se adresează în mod special următoarelor state membre: Lituania, România, Polonia, Marea Britanie, Italia, Finlanda, Franța, Suedia, Belgia, Grecia, Irlanda, Letonia și Slovacia. De exemplu, cere autorităților din Marea Britanie să stabilească "o anchetă privind respectarea drepturilor omului" în legătură cu transferul, tortura și răul-tratament al deținuților în străinătate.”(sursa cotidianul.ro)

duminică, 13 octombrie 2013

Garda de Mediu se tot reorganizează de când s-aschimbat puterea. Adică, se caută motive şi metode ca unii oameni să fie daţi afară ca să se facă loc pentru pilele, relaţiile şi şoşonarii noii guvernări. Bursa Zvonurilor are un exemplu proaspăt al mizeriilor care se întâmplă acolo, iar în curând va spune toată povestea concursurilor pentru păstrarea angajaţilor în sistem. Şeful Gărzii Ilfov voia musai să scape de un subaltern, înaintea concursului. Îl acuză, tam-nesam, de o nefăcută, mai precis de un lucru pe care omul, comisar, nu-l comisese. Învinuitul fără vină i-a replicat şefului, direct în cea mai curată limbă română, că „mănâncă rahat”. Pe motiv de reorganizare, drept replică s-a primit cu un preaviz de toată frumuseţea. Acum, omul e şomer şi nu poate ataca Garda în instanţă... pe motiv de reorganizare aprobată prin Hotărâre de Guvern. Rahat cu apă rece!

sâmbătă, 12 octombrie 2013

Asociația Română a Băncilor (ARB) și Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) lansează un program de informare la nivel național dedicat întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), intitulat "Parteneriate potrivite pentru finanțări inteligente", ce vizează creșterea gradului de accesare a finanțărilor și a garanțiilor în actualul context economic. Obiectivul programului constă în creșterea contribuției sectorului financiar bancar la dezvoltarea activității IMM-urilor din România prin creditare și garantare care să conducă la revirimentul economiei României.
Programul prevede organizarea unei serii de zece seminarii la nivel naţional, în perioada 2013 - 2014, în principalele oraşe ale ţării, la care estimăm că vor participa peste 1.000 de reprezentanţi ai IMM-urilor și funcționari bancari. Seria dezbaterilor "Parteneriate potrivite pentru finanțări inteligente" a fost inițiată astăzi, 3 octombrie 2013, la Brașov, participanții fiind reprezentanți ai mediului de afaceri local și ai comunității financiar bancare.
"Creditarea IMM constituie o linie de afaceri de bază valoroasă pentru bănci. Intensificarea dialogului constructiv între mediul de afaceri și comunitatea financiar bancară privind accesarea de finanțare și garanții în actualul context economic sperăm să conducă la creșterea interesului IMM pentru contractarea de credite. Ponderea IMM-urilor care au obţinut finanţare pe credit este relativ mică (aproximativ 20% din total). Comunitatea bancară continuă să susțină inițiativele care promovează activitatea, finanțarea și garantarea creditelor acordate clienților de talie mică și mijlocie, fiind preocupată de reducerea impactului negativ al reglementărilor asupra creditării IMM-urilor. ARB continuă să fie vocea principalului finanțator al economiei, pentru a evita ca provocările precum riscul de credit, reglementarea Basel III și contextul internaţional dificil să conducă la constrângeri şi mai ample pentru mediul de business din România", a declarat Radu Grațian Ghețea, președintele Consiliului Director al Asociației Române a Băncilor.
"Sperăm ca acest demers să fie, atât pentru mediul de afaceri cât şi pentru mediul bancar, un nou pas spre o înţelegere reciprocă mai bună. Ne reiterăm sprijinul în dezvoltarea mediului de afaceri din România, conștienți fiind de rolul esențial pe care îl deținem în crearea condițiilor relansării sectorului IMM, parte integrantă a sustenabilității economiei noastre. FNGCIMM va rămâne, în continuare, un intermediar dinamic şi flexibil între sistemul bancar şi întreprinderile mici şi mijlocii din România, susţinând dialogul constructiv în vederea reluării finanţării IMM-urilor şi urmărind valorificarea optimă a potenţialului de colaborare cu partenerii bancari", a declarat Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii.
Sectorul IMM-urilor din România reunește 529.015 de întreprinderi, ceea ce reprezintă 99,7% din totalul companiilor, forța de muncă angajată fiind de 67,2 % din total, potrivit datelor publicate în „Small Business Act - 2012”.
Asociația Română a Băncilor concentrează întreaga industrie bancară din România, fiind vocea sectorului bancar în relația cu autoritățile române, Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană, Banca Mondială și alte organisme interne și internaționale. Obiectivul principal constă în reprezentarea și apărarea drepturilor și intereselor membrilor, mai ales acum, în perioada în care reglementarea gândită la nivel european a unui sistem bine normat poate exercita presiune suplimentară pe rolul băncilor de finanțator al economiei. Sectorul bancar românesc finanţează preponderent economia românească, asigurând aproximativ 92% din totalul finanţărilor acordate de sistemul financiar românesc. Sistemul bancar din România, care are milioane de clienți, s-a dovedit a fi rezilient pe perioada crizei, nefiind nevoie de sprijin din fonduri publice pentru susținerea acestuia.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a fost înfiinţat în decembrie 2001 și contribuie la dezvoltarea IMM-urilor, facilitând accesul acestora la finanţări prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. În subsidiar, FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum și creării și susținerii de locuri de muncă. De la înfiinţare și până în prezent, FNGCIMM a acordat peste 43.000 de garanții, în valoare de circa 3,2 miliarde de euro, și a sprijinit păstrarea sau crearea de peste 400.000 de locuri de muncă.