duminică, 9 noiembrie 2014

Foto: realitatea.net.Presa internationala scrie duminica despre manifestatiile pentru alegeri libere care au avut loc sambata in mai multe orase din Romania, la care au participat mii de oameni care au acuzat Guvernul Ponta ca a impiedicat votul romanilor din strainatate in primul tur al alegerilor prezidentiale de la 2 noiembrie, potrivit unei sinteze realizate de agentia Mediafax.
Agentia Reuters scrie ca mii de persoane s-au adunat in orase de pe tot teritoriul Romaniei pentru a-i sustine pe compatriotii din strainatate, care au fost "impiedicati" sa voteze in primul tur. Protestatari din capitala si din orasele Cluj si Timisoara, in vestul tarii, i-au cerut premierului Victor Ponta, clasat primul dupa turul intai, sa demisioneze, acuzandu-l ca a esuat sa asigure tuturor cetatenilor dreptul de a vota.
La Cluj, participantii la proteste au agitat bannere pe care se putea citi "Dreptul la vot" sau "Solidaritate cu diaspora" si au strigat "Demisia" si "Romania libera", scrie agentia.
"O victorie a lui Ponta poate aduce mai multa stabilitate tarii cu 20 de milioane de locuitori, dupa o recesiune dureroasa si ani de galceava intre el si Basescu, dar multi afirma ca sunt ingrijorati in legatura cu independenta sistemului judiciar", comenteaza Reuters.
Associated Press, citata de Fox News, noteaza ca acest protest fata de Guvern, acuzat ca ridica dificultati in calea votului romanilor din strainatate, are loc cu o saptamana inainte de turul doi al alegerilor prezidentiale.
Romani din Paris, Londra, Viena, dar si din alte tari au denuntat faptul ca nu au putut sa voteze din cauza cozilor lungi, pe 2 noiembrie, aminteste postul american, adaugand ca Guvernul a promis vineri sa deschida mai multe cabine de votare si alte masuri pentru accelerarea procesului de vot, dar protestatarii considera ca nu este suficient.
Premierul Ponta il infrunta pe primarul Sibiului Klaus Iohannis pe 16 noiembrie, mai scrie Fox News pe site, adaugand ca "Ponta este favoritul" si ca "in strainatate traiesc aproximativ doua milioane de romani".
Postul iranian Press Tv scrie pe site ca "romanii au organizat demonstratii in toata tara pentru a protesta fata de limitari ale votului compatriotilor lor din strainatate in primul tur al alegerilor prezidentiale", precizand ca "aproximativ 10.000 de persoane au iesit in strada in intreaga tara sambata pentru a-si exprima furia fata de un numar neadecvat de sectii de votare in tari ca Franta, Germania si Marea Britanie". Rezultatele primului tur cresc posibilitatea ca Ponta sa invinga, comenteaza postul.
Agentia ruseasca de presa Ria Novosti noteaza ca protestele vizeaza "proasta organizare a primului tur al alegerilor prezidentiale", adaugand ca protestatarii sustin ca mii de romani din strainatate nu au putut sa voteze pe 2 noiembrie din cauza numarului insuficient de sectii de votare in scrutinul care-l va desemna pe succesorul presedintelui in exercitiu Traian Basescu. "Majoritatea substantiala a alegatorilor din strainatate il sustine pe Klaus Iohannis (46%), in timp ce Ponta a primit doar 18% din voturi", noteaza agentia ruseasca.
Agentia Belga, citata de site-ul Radioteleviziunii Belgiene Francofone (RTBF) si France Press relateaza ca mii de persoane au manifestat sambata impotriva Guvernului, acuzat ca a incercat sa "impiedice" votul romanilor din strainatate in primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica trecuta, castigat de premierul in exercitiu Victor Ponta.
Numerosi martori au declarat ca mii de romani nu au putut sa voteze pe 2 noiembrie din cauza numarului insuficient de sectii de votare din tari ca Franta, Germania si Marea Britanie, noteaza cele doua agentii de limba franceza.
"Vrem alegeri libere" si "Ponta, nu uita, tinerii nu te sustin", au scandat manifestantii, aproximativ 7.000 potrivit Jandarmeriei, adunati in Piata Unirii de la Cluj (nord-vest).
Aproximativ 1.500 de persoane au cerut demisia premierului in centrul Timisoarei (vest), orasul in care a izbucnit revolta anticomunista din decembrie 1989 care a condus la indepartarea dictatorului Nicolae Ceausescu, scrie RTBF pe site. "Astazi in Timisoara, maine-n toata tara", au scandat manifestantii, la fel ca protestatarii anticomunistii, in urma cu 25 de ani, continua postul, adaugand ca sute de persoane s-au adunat, de asemenea, in Piata Universitatii din Bucuresti, la Oradea (nord-vest) sau Constanta (est).
AFP continua amintind ca presedintele in exercitiu Traian Basescu a indemnat sambata la demisia ministrului Afacerilor Externe , acuzandu-l de "dezinformare". Titus Corlatean, care a anuntat o mai buna organizare a turului doi in strainatate prin cresterea numarului cabinelor de votare, a afirmat ca Ministerul nu poate sa creeze sectii de votare suplimentare, deoarece ii interzice legislatia, ceea ce Biroul Electoral a dezmintit.
Ponta a obtinut victoria in primul tur al alegerilor prezidentiale, cu 40,44% din voturile exprimate, iar candidatul dreptei Klaus Iohannis a obtinut un scor de 30,37%. Insa Iohannis a obtinut 46% din sufragiile alegatorilor romani din diaspora, fiind considerat favoritul dreptei, in timp ce Ponta a obtinut 18%, adauga AFP.
"Alegerile prezidentiale din Romania sunt considerate cruciale pentru aceasta fosta tara din blocul comunist, in care exista temeri puternice cu privire la o acaparare a justitiei de catre puterile politice, in cazul unei victorii a lui Ponta", mai scrie AFP.

Niciun comentariu: