miercuri, 12 noiembrie 2014

Banca Centrală Europeană (BCE) încă poate interveni pentru deprecierea euro, dar numai prin achiziţia de bonduri suverane ale celor 18 ţări care utilizează moneda unică, potrivit unui sondaj realizat de agenţia Reuters în rândul strategilor valutari.
Conform analizei, euro se va deprecia faţă de dolar în următoarele 12 luni, însă declinul nu va fi important decât dacă BCE îşi va relaxa politica monetară în mod semnificativ. Strategii intervievaţi sunt de părere că măsura necesară în acest sens este achiziţia de obligaţiuni suverane.
Din cei 38 de strategi cuprinşi în sondaj, 29 susţin că BCE ar putea influenţa euro "pe cont propriu", independent de deciziile de politică monetară ale Fed SUA.
Euro a pierdut 9% faţă de dolar de la începutul anului 2014, cea mai mare scădere venind după ce BCE a anunţat, în septembrie, măsuri menite să alimenteze inflaţia şi creşterea economică a zonei euro. Printre aceste măsuri se numără achiziţiile de obligaţiuni garantate.
Euro mai slab şi alte stimulente lansate de BCE nu au reuşit, până acum, să crească inflaţia, care a fost de 0,4% în luna octombrie. Ţinta de inflaţie a BCE este de aproape 2%.

Niciun comentariu: