luni, 3 noiembrie 2014


Presa internaţională a dedicat un spaţiu amplu alegerilor prezidenţiale din România. Jurnaliştii străini notează că premierul Victor Ponta a câştigat primul tur al scrutinului, potrivit exit-poll-urilor, învingându-l pe principalul său contracandidat, Klaus Iohannis. Presa straină apreciază că jocul rămâne însă deschis.
Jurnaliştii de la
Reuters îi fac un portret lui Victor Ponta, despre care scriu că este un fost procuror, pasionat de cursele de raliu, devenit premier.
"Victor Ponta a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit exit-poll-urilor, învingându-l pe principalul său contracandidat, Klaus Iohannis, un primar etnic german susţinut de două partide de dreapta, cu care se va confrunta în turul doi, la 16 noiembrie", notează Reuters.  Ziariştii de la
Bloomberg citează date ale Biroului Electoral Central şi scriu că Victor Ponta se situează înaintea lui Klaus Iohannis. Cristian Ghinea de la Centrul Român de Politici Europene, a declarat, citat de Bloomberg, că "lupta din runda finală va fi una destul de strânsă". Potrivit agenţiei germane de presă DPA, campania pentru turul doi ar urma să se concentreze tot pe corupţie, o problemă care afectează România şi îi aduce critici din partea Uniunii Europene.  Deutsche Welle notează că Victor Ponta a promis că va reduce taxele şi va creşte pensiile, subliniind nevoia de a menţine relaţii bune atât cu Uniunea Europeană, cât şi cu China.

6 comentarii:

Anonim spunea...

Când autoritatea devine arogantă şi abuzivă, umilindu-şi sadic propriii cetăţeni, sfârşitul e inevitabil. Când conducătorii nu-şi dau seama de ruptura dintre ei şi popor, sfârşitul loveşte nemilos. Când trăieşti într-o ficţiune din pixeli, construită la televizor, înseamnă că nu ştii pe ce lume eşti: azi mai poţi minţi poporul cu televizorul, dar în epoca Facebook nu mai poţi minţi tot poporul. Întotdeauna vor fi unii care să arate ce se întâmplă în stradă. Întotdeauna vor exista media alternative care să prezinte publicului larg cozile, bătaia de joc, umilinţa, care să le dea glas „viermilor”. Dar să spui în cel mai pur stil al propagandei comuniste că studenţii din Regie au fost plătiţi „cu euro” ca să-ţi strice ţie planurile, să rânjeşti satisfăcut la zecile de mii de români dispreţuiţi, plimbaţi pe la cozi în străinătate, transmiţându-le că de data asta n-au mai reuşit „să fraudeze” votul pentru că statul a fost vigilent, ăsta e un semn de prostie sinucigaşă. Reacţia de revoltă sinceră a acestor oameni este un semn că ţara se trezeşte. Protestul lor poate urni bulgărele care să măture totul în calea lui.

Anonim spunea...

Parafrazand un banc rustic,nu-i a bine vacii rosii,vine diaspora cu pielea ei pe batz.Sa-i acordam prezumtzia de incompetentza lui Corlatean si generalului-plotoner Oprea.Daca nu organizeaza bine votarea in afara,cred ca e cazul sa faca revizia tehnica la elicopterul lui nea Nicu.Oricum,pluteste un iz de icapatzanare cripto-comunista care nu da bine nici pe la cancelariile occidentale.Si inca ceva,ginerele lui Ceausescu,sotul Zoei,vrea revizuirea procesului de la Targoviste.despre care se poate spune orice,afara de faptul c-a "respectat" procedurile legale in vigoare de atunci,ca acum nici numai poate fi vorba.Il vreau pe Iliescu si Gelu-Voican coleg cu tortzionarul de la Ramnic.Sa faca acolo celule de partid si greva foamei pana om scapa de ei...

Anonim spunea...

Eu am votat după 4h 30 min in Londra la Brent Civic Centre. La un moment dat a apărut si domnul ambasador Jinga cu o lamentabila scuza conform căreia din cauza faptul ca nu s-au prezentat toți ofițerii de vot, procesul este lent. Din spusele domniei sale ar fi trebuie sa fie 7 persoane, dar nu s-au prezentat toți...acum întrebarea tuturor este: in toată Europa au decis sa nu se prezinte toți cei delegați? Chiar putem sa fim așa ușor de prostit? Domnul Ponta, va rugam sa va asumați vina proastei organizări si sa cereti demisia ministrului de externe care este responsabil așa cum prevede si legea!!!! Nu BEC este de vina așa cum ați afirmat la postul Dvs. preferat (antena 3), ci incompetentul pe care l-ați delegat ca ministru de externe. Nu mor caii cand vor câinii!!!!!!

Anonim spunea...

Poate in turul doi vor vota si cei nemultumiti de aroganta infractorullui plagiator,de situtia mizerabilă din spitale,grădinițe,scoli,nemultumiti de pretul cobustibilului,de salariile umilitoare din învățământ si sănătate,nemultumiti ca după terminarea unei facultăți te gândești in ce tara să emigrezi in loc să -ti poti face un rost lângă ai tăi si printre ai tai,nemulțumiți de sarea deplorabilă a șoselelor pe care atunci când mergi parcurgi 100 de km in patru ore (ajuns la destinație iti face cruce că nu ai murit )nemulțumiți că o gașcă de derbedei sunt pe cale să fure o tara si să -și bată joc de noi si de copiii noștri in următorii zeci de ani prin aroganța si dispretul infractorului plagiator .

Anonim spunea...

ASSOCIATED PRESS (AP) scrie că România este "un aliat fidel al Statelor Unite, care au un scut antirachetă la Deveselu", că românii "sunt în mod tradiţional antiruşi" şi că oponenţii îl acuză pe Ponta că va încerca să se apropie de Vladimir Putin în cazul în care câştigă alegerile, dar că acesta dezminte.

Corupţia pare să nu fie o îngrijorare majoră pentru alegători, în pofida faptului că România este unul dintre cele mai corupte state membre ale Uniunii Europene, apreciază AP.

Aceeaşi sursă o prezintă pe "cruciata anticorupţie" Monica Macovei ca a patra în intenţiile de vot, notează că unii analişti sunt de părere că locuitorii ţării cred că lupta anticorupţie este pe drumul cel bun şi scrie că un fost premier, parlamentari, şefi de cluburi de fotbal şi magnaţi media au fost încarceraţi pentru corupţie. "Chiar şi fratele lui Băsescu a fost arestat în iunie, suspectat că a luat mită de la un bărbat condamnat pentru tentativă de omor", adaugă agenţia.

Anonim spunea...

Când liderii USL de la începutul anului – Ponta, Antonescu şi Dragnea – au stabilit data alegerilor prezidenţiale – 2 noiembrie turul întâi şi 16 noiembrie turul doi, nu au luat în considerare şi zilele când Institutul Naţional de Statistică anunţă cum merge economia. Principala lor grijă era să nu se intre în iarnă, să îl dea jos pe Băsescu mai repede şi mai puţin erau interesaţi de ce se întâmplă în economie. Din acest motiv toţi guvernanţii, la care putem să îi punem şi pe cei din opoziţie, nu sunt atenţi la datele statistice, pentru că nu jonglează cu ele şi nu îi interesează ce se întâmplă şi cum merge economia.

Vineri, pe 14 noiembrie, la ora 10, Institutul Naţional de Statistică trebuie să anunţe datele semnal pentru evoluţia economiei din trimestrul trei 2014 şi evoluţia, comparativ cu trimestrul doi şi trimestrul trei 2013. Dacă pe T3 va fi pe minus, acest lucru va confirma faptul că economia este în recesiune şi pierde sânge în continuare. Dacă T3 va ieşi pe plus, va fi o rupere de ritm faţă de T1 şi T2, care au ieşit pe minus, în T1 am avut un minus de 0,2% faţă de T4, iar în T2 am avut un minus de 0,9% faţă de T1. Dacă T3 va fi pe minus, va da muniţie celui care se va confrunta (Klaus Iohannis, al doilea în sondaje) cu premierul Ponta (primul în sondaje). Dacă T3 va fi pe plus, va da muniţie premierului Ponta pentru a-şi lăuda activitatea de la guvern.