duminică, 30 noiembrie 2014

Banca Centrală Europeană (BCE) este pregătită să ia noi măsuri de sprijinire a economiilor din zona euro, dacă inflaţia nu va creşte în perioada următoare, inclusiv prin extinderea programelor de cumpărare de active, declară preşedintele instituţiei, Mario Draghi.   Oficialul BCE a afirmat vineri, la o conferinţă bancară: "Vom continua să ne îndeplinim responsabilităţile pe care le avem şi vom face tot ceea ce este necesar pentru accelerarea inflaţiei şi pentru creşterea aşteptărilor inflaţioniste. Dacă politica noastră curentă se dovedeşte insuficientă sau dacă se vor materializa noi riscuri privind perspectivele de inflaţie, atunci vom intensifica presiunea şi vom lărgi şi mai mult canalele de intervenţie, modificând volumul, ritmul şi structura achiziţiilor".
Inflaţia anuală din zona euro a atins 0,4% în octombrie, faţă de 0,3% în luna precedentă, fiind cu mult sub ţinta BCE pe termen mediu, de circa 2%.  "Este vital să aducem, fără întârziere, inflaţia pe traiectoria ţintită. Indicatorii pe termen scurt privind inflaţia au coborât la un nivel extrem de scăzut", a menţionat Draghi.   Recent, Jean-Michel Six, economist şef la Standard & Poor's, declara că, dacă BCE nu va începe să cumpere obligaţiuni guvernamentale, riscul de recesiune în zona euro va fi considerabil. Six a spus: "BCE a început să cumpere deja obligaţiuni garantate, dat există apeluri ca instituţia să achiziţioneze şi titluri guvernamentale, la fel cum au procedat deja Fed din SUA, Banca Angliei şi Banca Japoniei".

sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Presedintele Barack Obama este de asteptat sa anunţe demisia lui Hagel într-o apariție la Rose Garden. Liderul american a luat decizia de a cere Secretarului Apărării - singurul republican pe echipa sa de securitate națională - să demisioneze vinerea trecută, după o serie de întâlniri în ultimele două săptămâni, au declarat înalţi oficiali ai administrației americane.
În vârstă de 68 de ani, fost veteran al războiului din Vietnam, secretarul Apărării Chuck Hagel a fost numit în funcție în 2013. Hagel va părăsi administrația de la Washington din cauza diferendurilor legate de strategia care trebuie adoptată împotriva gruparii Statul Islamic, scrie, citand inalti oficiali americani, cotidianul New York Times.
'Un succesor va fi numit în scurt timp, însă Hagel va rămâne în funcţia de ministru al apărării până când înlocuirea sa va fi confirmată de Senatul american', a afirmat o sursă de la Casa Albă.
Michelle Flournoy, fost secretar adjunct al apărării, figurează în rândul potenţialilor succesori menţionaţi de cotidianul New York Times. Jack Reed, senator democrat din Rhode Island şi fost membru al unei unităţi de elită de paraşutişti, şi Ashton Carter, fost secretar adjunct al apărării, sunt şi ei menţionaţi ca potenţiali înlocuitori ai lui Hagel.

vineri, 28 noiembrie 2014

Agenţia Naţională de Reglementare în Energie estimează că preţul energiei electrice pentru populaţie va rămâne neschimbat în 2015 – 155 de lei/MWh, fără marja de distribuţie şi furnizare. De asemenea, coşul de energie pentru piaţa reglementată va conţine aceleaşi două surse de provenienţă ale energiei: hidro şi nucleară. Ce se schimbă e ponderea fiecărui tip de energie, având în vedere că, de la 1 ianuarie, 40% din energia pe care o vând furnizorii consumatorilor casnici trebuie să provină de pe piaţa liberă, potrivit angajamentelor de liberalizare graduală a pieţei luate de România în faţa organismelor financiare internaţionale.   „Nu estimăm creşteri de preţ ale energiei electrice livrate către populaţie, anul viitor”, spune Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.
Pentru anul acesta, coşul de energie pentru populaţie a conţinut 50% energie hidro, la un preţ de 125 de lei/MWh, 30% energie nucleară, la 155 de lei, restul de 20% provenind din piaţa liberă.
Producătorii termo precum şi cei care produc energie din surse regenerabile nu au avut loc pe piaţa reglementată, din acest an. Ei au fost nevoiţi să se îndrepte către bursă, unde, cel puţin producătorii termo, au întâmpinat mari probleme în a-şi comercializa energia. Motivul îl reprezintă scăderea continuă a preţului curentului, datorită regenerabilelor, care îşi permit să vândă foarte ieftin, pentru că au producţia subvenţionată de către toţi consumatorii de curent din ţară.
Pe piaţa liberă, media de preţ a tranzacţiilor este de 170 de lei/MWh. În afară de producătorii de energie din surse regenerabuile, niciun producător convenţional nu a vândut la mai puţin de 155 de lei/MWh, pentru că ar însemna să vândă sub costuri. În ceea ce priveşte regenerabilele, acestea au reuşit să vândă şi la 50 de lei/MWh.

joi, 27 noiembrie 2014

Președintele Barack Obama a semnat un ordin secret prin care autorizează o misiune militară în Afganistan, în 2015, mai amplă decât se plănuise inițial, dezvăluie astăzi prestigioasa publicație americană New York Times ...  Decizia asigură un rol direct al trupelor americane în lupttele din Afganistan pentru cel puțin încă un an, scrie New York Times, precizând că decizia a fost luată în timpul unei întâlniri cu consultanții de securitate națională, în săptămânile recente.
În luna mai, Obama a spus că militarii americani nu vor avea un rol combatant în Afganistan în următorul an. Misiunile pentru trupele rămase (circa 9.800) urmau să fie limitate la instruirea forțelor afgane și la vânarea membrilor Al Qaeda încă neprinși, spunea atunci Obama.
Noul ordin semnat de președintele SUA permite forțelor americane să execute misiuni împotriva talibanilor și a altor grupuri militante care amenință trupele americane sau guvernul afgan.
Noua autorizațe permite, de asemenea, trupelor aeriene americane să suțină forțele afgane în misiuni de luptă, iar trupele americane le pot însoți ocazional pe cele afgane în operațiuni îndreptate împotriva talibanilor.  New York Times nu a menționat dacă schimbarea va afecta și numărul trupelor americane desfășurate în Afganistan.

miercuri, 26 noiembrie 2014

Guvernul a aprobat la propunerea MFP, Hotărârea de Guvern care reglementează instrumentul de datorie publică guvernamentală reprezentat de titlurile de stat adresate persoanelor fizice (populației) ce vor fi emise pe piața reglementată administrată de Bursa de Valori București, informează un comunicat al Ministerului de Finanţe.Titlurile de stat pentru populație nu au mai fost emise din anul 2005, atunci când acestea se distribuiau prin trezoreriile locale într-o formă materializată.  Noul instrument introdus prin HG va reprezenta o alternativă sigură de investiţie/economisire pentru populație, garantată de statul român, iar titlurile de stat vor fi emise în forma dematerializată. Ministerul   Finanțelor Publice urmează să selecteze un grup de instituții financiare care vor acționa ca intermediari și vor asigura distribuția emisiunii în rândul investitorilor.  Titlurile de stat vor fi disponibile pentru toți cetățenii, într-un mod simplu și transparent. Titlurile de stat vor putea fi cumpărate în mod direct şi ulterior, tranzacţionate prin intermediul bursei, fapt care va contribui la îmbunătăţirea culturii financiare a populaţiei.  Actul normativ aprobat astăzi de Executiv stabilește procedura de lansare a titlurilor de stat pentru populație pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori București S.A şi supravegheată de către Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Uniunea Europeană trebuie să renunțe la jumătate din puterile sale, a declarat sâmbătă fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, amplificându-și criticile la adresa blocului comunitar în contextul în care încearcă să fie ales săptămâna viitoare președinte al Uniunii pentru a Mișcare Populară (UMP, partid conservator de opoziție), informează Reuters.  Vreau să eliminăm jumătate din actualele puteri ale Uniunii Europene", a spus Sarkozy, adăugând că ar trebui să mai rămână cel mult douăsprezece politici-cheie, printre care politica industrială, agricultura și cercetarea.
 
"Celelalte trebuie date înapoi statelor membre", a declarat el, adăugând că își dorește că Executivul european să-și piardă puterile de a redacta legi europene."Celelalte trebuie date înapoi statelor membre", a declarat el, adăugând că își dorește că Executivul european să-și piardă puterile de a redacta legi europene.
 
Comentariile lui Sarkozy, făcute în fața a circa 4.000 de susținători în orașul Bordeaux, amintesc de apelurile premierului britanic David Cameron de a reduce puterile UE. 
În urmă cu doar câteva săptămâni, Sarkozy a cerut ca Franța să-și suspende participarea la Schengen, spațiul european de liberă circulație, relatează Agerpres.
Deși Franța a fost mult timp unul dintre cei mai mari susținători ai Uniunii Europene, sprijinul pentru blocul comunitar s-a diminuat în ultimul deceniu, de teama globalizării. Frontul Național, partid antieuropean și de extremă-dreapta, a câștigat în luna mai alegerile europene din Franța.

marți, 25 noiembrie 2014

Să recapitulăm. În mai 2014, în estimarea „semnal“  pentru trimestrul I, este comunicat un PIB în creştere nesemnificativă: plus 0,1 la sută. Aceeaşi valoare apare şi în comunicatul „Date provizorii 1“. Pe 2 iulie, când a apărut comu­nicatul „Date provizorii 2“, valoarea a fost revizuită în sus: plus 0,2 la sută. Pe 14 august însă, a avut loc o revizuire în jos: minus 0,2 la sută.
Pe 14 august, INS a comunicat şi valoarea pe trimestrul II, tot negativă: minus 1 la sută. De atunci, timp de trei luni, până în 14 noiembrie, s-a bătut mo­nedă că România ar fi în „recesiune tehnică“. Revizuirea din 14 noiembrie, de la minus 0,2 la plus 0,5 la sută, a scos însă ţara din recesiune.
Referitor la suspiciunea trezită de publicarea rezultatelor cu mult timp după ce PIB-ul a fost nu numai produs, dar şi consumat, merită subliniat că nu e nimic dubios în această privinţă. Datele PIB-ului nu sunt comunicate la libera inspiraţie a fiecărui institut naţional de statistică, ci după un calendar stabilit de Eurostat. Şi sunt comunicate în aceleaşi zile în toate cele 28 de ţări din Uniunea Europeană. În ceea ce priveşte revizuirea valorii PIB-ului din trimestrul I, de la minus 0,2 la plus 0,5 la sută, celor mai mulţi comentatori le-a scăpat un detaliu important....Comunicatul INS din 14 noiembrie, privind estimările “semnal” pentru trimestrul III/2014, a trezit dezbateri aprinse. Mai mult, faptul că INS, în amintitul comunicat, venea cu o variantă nouă a PIB-ului pe trimestrul I/2014, schimbând registrul de la minus 0,2 la sută la plus 0,5 la sută, nu numai că a dat naştere la nesfârşite co­mentarii, dar a trezit şi suspiciuni cu privire la corectitudinea calculelor INS. (mediafax)

luni, 24 noiembrie 2014

După recentele agitațiuni electorale, dintre toate instituțiile statului nostru, Ministerul de Externe rămîne cel mai lovit. Pe drept sau pe nedrept, instituția diplomației românești a suferit cele mai urîte lovituri de imagine și a contabilizat o grea pierdere de prestigiu în efortul eroic al guvernului pesedist de a-l face președinte pe V.V. Ponta. Centrala în ochii românilor de aici și ambasadele ori consulatele noastre în ochii românilor din străinătate au fost tratate de guvernul Ponta drept avanposturi electorale menite să oprească votul din diaspora, previzibil anti-PSD. Să chemi jandarmii locali, cu bastoane și gaze ca să îndepărtezi românii de sediile misiunilor diplomatice ori consulare românești este strigător la cer. Cu sau fără voia sa, MAE a devenit un fel de gardian cu misiunea să țină strunga strînsă ca să nu curgă din afară multe voturi anti-Ponta, căci era previzibilă opțiunea masivă a românilor din afară.   De la Nicolae Ceaușescu încoace este cea mai jenantă postură în care oamenii Ministerului de Externe au fost puși. Să ai, la 25 de ani după revoluție și 7 ani după intrarea în UE, sute de oameni care strigă în fața sediilor diplomatice și consulare prevăzute cu gratii „Jos comunismul!” și ”Vrem să votăm!”, iar replica ta să fie baricadarea în interior și chemarea poliției locale, este rușinos, declasant și inacceptabil.

duminică, 23 noiembrie 2014

"Nu este o coincidenţă că aproape fiecare ţară din Uniunea Europeană devine mai săracă în timp ce Germania continuă să fie din ce în ce mai bogată", scriu Beddowes şi Cipollini.
În sprijinul acestor afirmaţii, autorii vin cu următoarele argumente: limba lui Hitler începe să devină cea mai uzitată în interiorul Uniunii Europene, iar Germania este ţara cu cea mai puternică economie din UE, fiind pe locul 4 în lume la acest capitol, după SUA,China  şi Japonia.   "Am putea să credem că am câştigat al Doilea Război Mondial, dar l-am pierdut. Nu e nicio surpriză că trăim în cel de-al Patrulea Reich. Cu bună ştiinţă sau fără, cei care susţin şi apără Uniunea Europeană sprijină, de fapt, moştenirea nazistă", sunt de părere Beddowes şi Cipollini.
Potrivit autorilor, Viviane Reding, fostul vicepreşedinte al Comisiei Europene, a transpus în realitate ideea lui Adolf Hitler atunci când a cerut, pe 17 februarie, ca UE să devină Statele Unite ale Europei. Un purtător de cuvânt al grupului ALDE din Parlamentul European a declarat că "anumite sugestii făcute [n.r. - de cei doi autori] sunt absolut ridicole. Winston Churchill a cerut crearea Statelor Unite ale Europei şi mă îndoiesc că autorii cărţii l-ar numi un nazist". The Guardian a confirmat că Churchill a solicitat înfiinţarea Statelor Unite ale Europei, precizând că fostul premier al Regatului Unit a susţinut că britanicii ar trebui să nu facă parte din această construcţie.
Daniel J Beddowes şi Flavio Cipollini nu sunt primii care susţin că visul lui Adolf Hitler s-a împlinit în Uniunea Europeană. În 1990, ministrul britanic Nicholas Ridley a afirmat că "Uniunea Monetară şi Economică" a Europei a fost "o rachetă germană menită să preia controlul asupra întregii Europe" şi că renunţarea la suveranitatea britanică în favoarea UE a fost la fel de nocivă ca şi o predare în faţa lui Adolf Hitler.
Rodney Atkinson, fostul consilier al Guvernului britanic, a afirmat mai demult acelaşi lucru pe care Beddowes şi Cipollini îl susţin în cartea lor, că Adolf Hitler a câştigat cel de al Doilea Război Mondial. "Uniunea Europeană a fost fondată şi condusă la început de foşti nazişti şi fascişti", declara Atkinson, acelaşi politician care l-a comparat pe Mandela cu Adolf Hitler, potrivit The Guardian.

sâmbătă, 22 noiembrie 2014

Deşi programul Prima Maşină trebuia să demareze la începutul acestei luni, fiind aprobat de guvern la jumătatea lunii octombrie, acesta este în aşteptare. Ceea ce se ştie este faptul că autoturismul nou, care poate fi cumpărat prin intermediul programului, trebuie să aibă un preţ de achiziţie care să nu depăşească suma de 50.000 lei plus TVA, adică aproximativ 14.000 de euro. „În opinia noastră, preţul maxim care ar trebui să se încadreze în acest program ar trebui situat la media preţurilor în segmentul A (Volkswagen Golf, Skoda Octavia, Seat Leon), adică 16.000 euro, au declarat pentru Capital oficialii Porsche România, cel mai mare importator de pe piaţa locală. Plafonul de 50.000 de lei  limitează astfel opţiunile clienţilor la anumite mărci sau echipări. Cu acestă sumă pot fi achiziţionate, în special automobile din clasa mică, precum Suzuki Splash, Renault Twingo, Skoda Citigo sau Dacia Duster cu motorul pe benzină de 1,6 litri, dar cu echiparea de bază.  „Prima maşină“  a fost prezentat ca un program adresat în special tinerilor. De fapt, se adresează oricui. Pot intra în program toţi cei care nu au mai avut în proprietate o maşină nouă, nu au obligaţii neachitate la bugetul general consolidat (impozite, taxe şi contribuţii) şi restanţe la alte credite. Persoanele cu vârsta între 18 şi 35 de ani trebuie să achite un avans minim de 5% din preţul de achiziţie, în timp ce persoanele de peste 36 ani (inclusiv) trebuie să dea un avans de minimum 10%. Pentru prima categorie de vârstă, finanţarea garantată, exclusiv dobânzi şi comisioane bancare sau alte sume datorate de beneficiar, este de 95% din preţul de achiziţie din factura proforma. Pentru a doua categorie de vârstă, finanţarea garantată este de 90%. Solicitanţii trebuie să demonstreze calitatea de împrumutat, să facă dovada pe propria răspundere şi pe baza copiei facturii proforma că autoturismul este nou, Euro 5 şi că a fost cumpărat de la o persoană juridică care are ca activitate vânzarea de autoturisme. Maşina trebuie să fie asigurată cu o poliţă full Casco fără franşiză care să fie ipotecată în favoarea Ministerului de Finanţe şi a creditorului.  Durata maximă a creditului trebuie să fie de 7 ani. „Am spus întotdeauna că finanţarea maşinilor noi e calea corectă pentru înnoirea parcului auto. Ne preocupă, desigur, şi modernizarea sistemului actual de taxe şi impozite referitor la industria auto, în sensul că, prin adaptarea atât a taxei de poluare, cât şi a impozitului anual, să se susţină posesia de maşini cât mai tinere, care înglobează tehnologii de ultimă oră, precum şi în ceea ce priveşte poluarea şi siguranţa“, au adăugat oficialii Porsche România.

vineri, 21 noiembrie 2014

Dintre investitorii intervievaţi, 38% au considerat că situaţia economiei globale se înrăutăţeşte, dublu faţă de numărul celor care au descris astfel evoluţia economică în luna iulie, când a fost efectuat sondajul anterior.  De asemenea, ponderea investitorilor care evaluează negativ starea economiei mondiale nu a mai atins o cotă atât de înaltă din septembrie 2012, când Europa se afla încă în recesiune, potrivit datelor Bloomberg.  Economia zonei euro se află în centrul îngrijorărilor investitorilor. Aproape două treimi dintre cei intervievaţi au spus că situaţia economică a zonei euro se înrăutăţeşte, în timp ce 89% au răspuns că deflaţia reprezintă o ameninţare mai mare asupra economiilor naţionale decât inflaţia anul viitorÎn ceea ce priveşte politicile la nivel regional, numărul respondenţilor care au declarat că Banca Centrală Europeană (BCE) şi guvernele naţionale îngreunează situaţia economică prin implementarea unor politici prea stricte a fost mai mare decât al celor care şi-au arătat încrederea în preşedintele BCE Mario Draghi şi în cancelarul german Angela Merkel.  Astfel, 43% dintre respondenţi au descris politicile monetare ale BCE ca "prea restrictive", prin comparaţie cu 31% în luna iulie. În acelaşi timp, 59% dintre investitori au o percepţie favorabilă asupra preşedintelui BCE, în scădere de la 74% în luna iulie.
Şi percepţia asupra politicilor duse de Angela Merkel a avut de suferit în ultimele trei luni. Doar 45% dintre respondenţi au caracterizat politicile cancelarului german ca favorabile pentru investitori, faţă de 72% dintre cei intervievaţi în luna iulie.  "Economia zonei euro s-a deteriorat şi situaţia se va înrăutăţi, dacă nu vor exista schimbări ale politicii fiscale din partea ţărilor importante din regiune, în special Germania", a precizat Sanwook Lee, administrator de active al Shinhan Bank din Seul şi participant la sondaj.  Pe lângă situaţia economică din zona euro, investitorii sunt îngrijoraţi de condiţiile din economiile emergente - Brazilia, Rusia, India şi China. Mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi au declarat că situaţia economică devine tot mai dificilă în aceste ţări, prin comparaţie cu 36% dintre respondenţi în luna iulie.  În schimb, aproape două treimi dintre investitori au apreciat că evoluţia economiei Statelor Unite ale Americii este una pozitivă.  Bloomberg realizează sondajul Bloomberg Global Poll în fiecare trimestru, în rândul a 510 investitori, analişti şi traderi abonaţi la serviciile agenţiei.

joi, 20 noiembrie 2014

Uniunea Europeană a cheltuit în mod eronat aproape şapte miliarde de euro din bugetul de cheltuieli aferent anului trecut, potrivit raportului anual al Curţii Europene de Conturi, transmite  AFP.  Curtea estimează că rata totală de eroare pentru plăţile efectuate în 2013 a coborât la 4,7% din bugetul comunitar pentru anul respectiv, în valoare de 148,5 miliarde de euro, de la nivelul de 4,8% preconizat pentru exerciţiul 2012.  Domeniile cele mai expuse la erori de cheltuieli, în 2013, au fost politica regională, cu o rată de eroare de 6,9%, şi dezvoltarea rurală, cu o rată de eroare de 6,7%.  “De acum încolo, trebuie să existe un control şi un management mai atent al fondurilor UE”, a declarat preşedintele Curţii Europene de Conturi, Vitor Caldeira.
“Dacă cetăţenii Uniunii Europene nu au percepţia clară a valorii adăugate a cheltuielilor UE nu ne vom bucura de încrederea lor”, a adăugat Caldeira.  Pe de altă parte, Curtea a salutat eforturile Comisiei Europene destinate corectării erorilor şi recuperării fondurilor, apreciind că fără aceste acţiuni rata totală de eroare ar fi fost de 6,2% din totalul cheltuielilor, în loc de 4,7%.
Acest raport vine într-un moment în care Bruxellesul se confruntă cu presiuni crescute din partea statelor membre pentru a restrânge cheltuielile.
 

miercuri, 19 noiembrie 2014

Finalul anului trecut a adus economiei un ritm de creştere de 5,1%, un procent extraordinar pentru guvernul Ponta şi părea că maşina economiei mergea singură cu 130 km pe oră. Guvernul Ponta şi miniştrii săi credau că obţinerea acestui ritm li se datorează şi că nu mai au nimic de făcut decât să culeagă laurii victoriei. Pe acest fond au introdus euroacciza şi taxa pe stâlp, care au stresat economia mai mult decât au crezut ei. Au urmat două trimestre pe minus, T1 şi T2, iar ritmul de creştere al economiei s-a înjumătăţit de la 5,1% la 2,4%. Întrebarea este ce s-a întâmplat în T3, la cât a încetinit ritmul de creştere? Economiştii cred că deşi luna septembrie a fost ceva mai bună, ritmul de creştere economică a scăzut sub 2%, chiar sub ţinta guvernului. (Motoarele exporturilor şi consumului au frânat, iar construcţiile continuă declinul).   Guvernul, PSD şi premierul Ponta ar fi putut să intre în alegeri cu o economie în creştere, nu în scădere, dacă s-ar fi îngrijit de construcţii şi de investiţii, nu de strângerea bugetului.   Paradoxal, creşterea economică a încetinit vizibil în ciuda faptului că dobânzile, adică costul finanţării, atât pentru stat, companii şi populaţie, este la cel mai redus nivel ever. Aceasta este drama actuală a economiei româneşti, bani sunt, dobânzile sunt reduse, dar cererea de credite şi consumul intern sunt la pământ. Scutirea pe profitul reinvestit şi scăderea contribuţiilor la angajatori cu 5% vin prea târziu pentru a opri scăderea de viteză a economiei.
De asemenea, electorata, măsura promovată de Liviu Voinea, fostul ministru al bugetului şi de două săptămâni viceguvernator al BNR, a eşuat în a susţine creşterea consumului şi relansarea creditării de către un sistem bancar care pierde sânge acum, pentru că nu şi-a rezolvat situaţia creditelor neperformante la timp. În februarie Liviu Voinea spera ca 600.000 de oameni să intre în programul electorata, iar statul să încaseze trei miliarde de lei. Din păcate electorata a fost un eşec, iar susţinerea consumului nu a beneficiat de o altă măsură. (Schema „rata la jumătate“ prinde contur. Ministrul Liviu Voinea speră ca 600.000 de oameni să intre în program, iar statul să încaseze 3 miliarde de lei)
Pentru că nu îi interesează ce se întâmplă în economie, atât pe cei de la putere, cât şi pe cei din opoziţie, nimeni nu dă atenţie datelor când se publică rezultatele economice – exporturi, importuri, cifra de afaceri cu amănuntul, producţia industrială, lucrările de construcţie etc. Din acest motiv nimeni nu s-a uitat pe calendarul statistic al României, care este publicat cu multe luni înainte. Din acest motiv nimeni nu a luat în considerare ziua de 14 noiembrie, atunci când se anunţă ce a făcut economia în T3. Pe 14 noiembrie 2014, la ora 10, vom vedea cine încarcă ”ultimul glonţ” şi cine îl primeşte.(sursa ZF)

marți, 18 noiembrie 2014


Primele zece luni din acest an au marcat un record negativ pentru afaceri în ultimii şase ani. Numărul de înmatriculări – firme şi persoane fizice – la Registrul Comerţului este cu 20% mai mic decât în 2013 şi la cel mai scăzut nivel din 2008 încoace. Chiar şi în anii de vârf ai crizei, au fost înfiinţate cu 10-15% mai multe entităţi decât în acest an. „Scăderea Produsului Intern Brut (PIB) din primele două trimestre ale anului 2014 se reflectă în numărul de înmatriculări de noi afaceri şi dă, totodată, un semnal că va continua această scădere. Statisticile arată atât lipsa de încredere în economie, cât şi efectul recesiunii asupra  mediului de business”, explică Dragoş Cabat, analist financiar RISCO. Prin urmare, se poate constata un cerc vicios: reticenţa antreprenorilor îşi pune amprenta negativ asupra creşterii economice şi, în acelaşi timp, evoluţia PIB descurajează iniţiativa.  Statisticile Registrului Comerţului arată că, în primele zece luni din 2014, s-au înmatriculat 88.103 persoane juridice şi fizice. Este cel mai mic număr de entităţi nou înfiinţate începând din 2008. În perioadele similare din anii de apogeu al crizei economice au fost înregistrate mai multe afaceri noi. Astfel, în 2009 au fost 97.010, iar în 2010, 102.149.  În primele zece luni din 2011, s-a reluat creşterea: 114.956, iar în acelaşi interval din 2012 a avut loc o uşoară reducere până la 110.149, urmând o diminuare aproape insesizabilă în 2013: 109.641. 

luni, 17 noiembrie 2014

ce întâmplă acum în România nu poate scăpa neobservat în Occident

Protestele care au izbucnit sâmbătă în marile oraşe, împotriva restrângerii dreptului la vot al diasporei, arată că România nu şi-a rezolvat încă problemele de bază ale democraţiei. Cine ar fi crezut că, în 2014, vom mai auzi pe străzile Capitalei strigându-se „Vreau să pot să merg la vot”, „Libertatea de a vota, nu ne-o va lua nimenea”?
Şi dacă tot vorbim despre democraţie, nu putem să nu semnalăm readucerea în prim-plan a lui Corneliu Vadim Tudor, trimis de electorat, în 2012, la periferia politicii româneşti. Alianţa formată acum între PRM şi coaliţia de la putere, în scopul câştigării alegerilor prezidenţiale de către Victor Ponta, arată un PSD dispus oricând să pună mâna pe arma extremismului pentru a-şi atinge scopurile. Candidatul PSD nu vede astfel nici o problemă dacă iese preşedinte cu voturile a 350.000 de adepţi ai unui partid extremist, în timp ce românii aflaţi în străinătate nici măcar nu pot să-şi exprime voinţa. Ceea se ce întâmplă acum în România nu poate scăpa neobservat în Occident. Nu pot să cred că manevrele antidemocratice ale lui Victor Ponta, din ultima săptămână, nu au stârnit atenţia Comisiei Europene şi Statelor Unite, partenerul strategic al României. PSD s-a întors în timp şi sapă din nou la temelia statului de drept, iar asta este deja o problemă regională. Nu cred că, având în vedere exemplele proaste din jurul nostru, mai poate fi tolerată o ţară în care dreptul la vot este restricţionat, iar partidele extremiste asigură victoria în alegeri a unui candidat la prezidenţiale. Cred că PSD şi Victor Ponta au deja o problemă majoră în Occident, iar dacă vor câştiga alegerile din 16 noiembrie problema lor va fi şi a noastră.

duminică, 16 noiembrie 2014

Victor Ponta îşi recunoaşte ÎNFRÂNGEREA: "L-am felicitat pe domnul Klaus Iohannis".

REZULTATE EXIT-POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Potrivit rezultatelor exit poll-urilor prezentate de principalele institute de sondare a opiniei publice, care au centralizat datele colectate până la 21.00, candidatul PSD, Victor Ponta, a obținut între 48,5 și 50,9% , în timp ce contracandidatul său, Klaus Iohannis, a obținut între 49,1 și 51,5%. Victor Ponta a declarat, după ora 23.00, că l-a sunat pe contracandidatul său pentru a-l felicita.
UPDATE 23.00. "Vreau să le mulțumesc tututor românilor care au venit la vot, vreau să spun că poporul are întotdeauna dreptate, l-am sunat pe dl Iohannis, l-am felicitat. Ne vom face datoria față de țară, îmi doresc să înțelegem că suntem o țară democrată. Așa cum eu accept rezultatul, să accepte și cei care protestează", a declarat Victor Ponta.
UPDATE 22.25. Datele Exit Poll de la ora 21.00
Victor Ponta - 49%
Klaus Iohannis - 51%
Update 22.10. Klaus Iohannis a postat pe Facebook că "În această noapte, datorită vouă, începe o altfel de Românie. România pe care ne-o dorim nu este nici una a conflictului, nici una a răzbunării. Votul și cuvântul vostru au pus temelia ei. Haideți ca prima cărămidă pe care o așezăm pe acest edificiu să fie una trainică! Votul nostru a fost și rămâne unul pentru rațiune, pentru dialog și responsabilitate. Avem ocazia de a-l demonstra și în fapte!"
Sute de oameni protestează, în această seară, pe străzile din marile orașe din România față de modul în care a fost organizat în Diaspora și cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale 2014, mii de alegători din străinătate fiind nevoiți să aștepte ore în șir la coadă pentru a-și putea exprima opțiunea electorală. 

 Update ora 21.30 Aproximativ 5.000 de oameni scandează: "Ole, ole, Ponta nu mai e!", "DNA vine să te ia" și "PSD, ciuma roșie". manifestanții cântă „Deșteaptă-te, române!” , întreaga zonă este încercuită de jandarmi. Manifestanții au rupt un banner cu Victor Ponta și strigă "Jos comunismul!".

Update ora 21.15. Câteva mii de manifestanți au blocat circulația pe Bd. Kiseleff, la intersecția cu strada Ion Mincu, ei îndreptându-se către sediul central al PSD. Potrivit televiziunilor de știri sunt aproximativ 4.000 de oameni.

Update ora 20.30 Aproximativ 3.000 de persoane au plecat din Piața Universității, către Piața Victorie. "România nu uita, DIaspora este a ta", "Ieșiți din casă, dacă vă pasă", "Vrem alegeri libere", "Prelungiți votul", "Antena 3 este aici? Huooo!"

În jurul orei 19.00, aproximativ 2.000 de persoane se adunaseră în Piața Universității din București pentru a fi solidari cu românii din Diaspora, printre scandările acestora numărându-se "Țara s-a trezit din somn, ghinion, ghinion", "Ce vrem noi e și pentru voi", "Hai să fim eroi în turul doi" și "Prelungiți votul".

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Guvernului să prelungească programul la secţiile de votare din străinătate până la ora 24.00.

Problemele la votul din diaspora se propaga si peste Ocean. Un cititor HotNews.ro a transmis primele imagini cu coada de la sectia de vot organizata la Consulatul Romaniei din New York.

Opt ONG-uri cer presedintilor sectiilor de votare din strainatate ca inainte de ora 21:00, ora locala, sa asigure accesul tuturor romanilor care asteapta sa voteze, in incinta sectiilor de votare. Dupa aceea solicitam presedintilor sectiilor de votare sa permita continuarea procesului de vot astfel incat toti romanii care doresc sa-si exercite dreptul constitutional de vot sa o poata face neingradit. Reamintim ca aceste masuri sunt acoperite legal de art. 43(6) si art. 46(2) din legea 370/2004. Organizatiile semnatare: •Expert Forum •Funky Citizens •Freedom House Romania •Grupul pentru Dialog Social •Societatea Timisoara •Asociatia ProDoMo •ActiveWatch •Asociatia Salvati Bucurestiul

Nu Votati Ponta!!!!!!!!!!!!



DRAGI ROMANI FAC APEL IN SPECIAL LA TINERET ESITI LA VOT SA DISTRUGEM PENTRU TOTDEAUNA CIUMA ROSIE DE PE PAMANTUL ROMANIEI.ACEASTA GASCA DE HOTI MINCINOSI CARE AU JEFUIR ROMANIA DE 25 ANI ACUM SUNT DISPEA DACA LI SE IA AGONISEALA VOR FI MURITORI DE FOAME CA EI NU STIU DECAT SA MINTA SA UMILEASCA SI SA FURE.ACEASTA GRUPARE INFRACTIONALA TREBUIE DISTRUSA DIN RADACINI. VENITI LA VOT. DACA SUNT NEREGULI ALEGERILE NU TREBUIE VALIDATE ESITI MASIV AN STRADA SI SA CEREM INVALIDARE ACESTOR ALEGERI IAR ACEASTA GRUPARE DE HOTI DATI JOS SI PRESEDINTELE SA NUMEASCA UN GUVERN INTERIMAR CARE SA ORGANIZEZE ALEGERI ANTICIPATE SI CIRECTE ATAT PENTRU PARLAMENT SI PRESEDINTIE.PARLAMENTUL REDUS ASA CUM AM VOTATA LA REFERENDUM. HAIDETI DRAGI ROMANI CA SE POATE SA CURATAM ROMANIA DE ACESTI NEISPRAVITI CARE ASI BAT JOC DE POPORUL ROMAN.DOAMNE AJUA SI SA DE CROIM UN NOU DRUM PENTRU ANTREAGA NATIUNE...Vesti din Paris : cele doua cozi sunt foarte lungi si incepe sa fie evident ca cei veniti acum nu vor reusi sa voteze pana la ora 21. Spiritele au inceput déjà sa se incinga; manifestatii mari sunt prevazute cel putin in seara asta. Am informatii ca si la Bordeaux sunt probleme.  Suntem in fata unei probleme : toti alegatorii romani au dreptul sa voteze ori nu este ce se intampla in realitate. Daca toti ar fi venit la ora 18 ca sa voteze pana la orele 21, era de inteles dar de data asta cozile aici s-au format de la ora 5 dimineata. Nu stiu cum este in alta parte dar, repet, aici se lasa cu o manifestatie mare seara asta.Anecdota: Melescanu e la ambasada din Paris si a facut gresala sa-si scoata nasul afara. Va las sa va imaginati ce si-au auzit urechile lui....daca la ora 21 in tarile unde se voteaza mai ramin Romani care nu au putut vota,atunci vom iesi cu toti pe strada si vom da jos PSD pentru ca au obstructionat votul...!!!!!!!!!!!!!!

JOS GUVERNUL IMPOSTORILOR - "PONTA :NU" !!!!

Pentru prima data in istorie, zeci de mii de romani din diaspora au format cozi de la primele ore ale diminetii in fata sediilor de votare, pentru a fi siguri ca isi pot exercita astazi dreptul la vot. Vezi in articol imagini fara precedent din Viena, Munchen, Tivoli, Dublin, Hamburg, Torino, unde romanii plecati in strainatate stau in fata sectiilor pentru a-si alege presedintele. Imaginile au fost trimise de cititorii HotNews.ro. Romanii din Belgia au iesit in numar mare la vot de la primele ore ale diminetii, dupa ce mii de oameni din diaspora nu au putut sa isi exprime optiunea la urne in primul tur al alegerilor prezidentiale. Potrivit inregistrarilor publicate de pe site-urile de socializare, la Bruxelles timpul de asteptare estimat este 3 ore si un sfert. Vezi mai jos amploarea fenomenului #diasporavoteaza la Bruxelles. In ciuda faptului ca Executivul nu a dorit sa mareasca numarul de sectii de vot dupa haosul din primul tur, romanii din diaspora au inceput sa se prezinte la vot in numar mare, unii dintre ei asezandu-se in fata sectiilor inca de sambata seara pentru a se asigura ca reusesc sa isi exercite dreptul constitutional. Romanii din Londra si Munchen s-au asezat la coada inca de sambata seara, in timp ce la Chisinau, cozile au inceput sa se formeze in fata sectiilor de vot de la ora 5:00.
Deficitul comercial a crescut în primele nouă luni cu 606 milioane lei decât cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, la 19,024 miliarde lei, exporturile accelerând mai rapid decât importurile, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS), citat de Mediafax.
"Comparativ cu perioada 1 ianuarie - 30 septemrie 2013, exporturile au crescut cu 8,1% la valori exprimate în lei, iar importurile au crescut cu 7,6% la valori exprimate în lei", potrivit comunicatului INS.  Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri a fost de 123,033 miliarde lei la expedieri şi de 144,64 miliarde lei la introduceri, reprezentând 70,8% din total exporturi şi 75% din total importuri. Valoarea schimburilor extracomunitare de bunuri a fost de 50,872 miliarde lei la exporturi şi de 48,29 miliarde lei la importuri, reprezentând 29,2% din total exporturi şi 25% din total importuri.  În septembrie, exporturile FOB au însumat 21,663 miliarde lei, iar importurile CIF 23,802 miliarde lei.  Comparativ cu septembrie 2013, exporturile au crescut cu 9,1% la valori exprimate în lei, iar importurile au urcat cu 9,6% în lei.  Faţă de august 2014, exporturile din septembrie au avansat cu 26,6% în lei, iar importurile s-au majorat cu 24,9% la valori exprimate în lei.  Deficitul balanţei comerciale s-a plasat astfel la 2,139 miliarde lei (485,4 milioane euro), mai mare cu 279,7 milioane lei (69,2 milioane euro) decât cel înregistrat în luna septembrie 2013.

   O temă absentă a campaniei prezidențiale-starea de război

Iată integral editorialul scris de prof. Mircea Coșea pentru DCNews:
    Încă nu ne-am obișnuit cu o realitate pe care nu credeam că o vom mai trăi, aceea a declanșării unui nou război. Ne place sau nu, cel de al treilea război mondial a început chiar dacă nu este ” cald” ci doar ” rece”. Este o certitudine a celei mai selecte analize geopolitice, din ce în ce mai frecvent menționată nu numai de studii și publicații internaționale de prestigiu dar și de politicienii de prim rang ai democrațiilor ocidentale.
    Războiul rece al secolului XXI poate avea efecte la fel de grave ca cele ale războaielor calde ale secolului XX. România nu mai poate privi pericolul declanșării noului război doar prin prisma umbrelei de siguranță oferită de apartanența sa la o puternică alianță militară. Este puțin probabil, în actualele condiții, ca războiul rece să devină cald și să putem fi apărați de  tancurilor rușești doar prin  articolul cinci al Tratatului Nord Atlantic. Este însă sigur că nimeni nu ne va putea apăra de efectele unui modern război rece cu implicații tot atât de dramatice ca și cele ale unei invazii militare.
  Este , din punctul meu de vedere, necesară admiterea existenței unei anumite situații speciale, denumită sui generis, ” stare de război” ( totalitatea măsurilor extraordinare care se pot institui, în principal, în domeniile politic, economic, social, administrativ, diplomatic, juridic si militar, in vederea exercitării dreptului inerent al statului la autoaparare individuală sau colectiva) care cere o abordare strategică adecvată și care nu poate fi absentă din proiectul de țară al oricărui candidat la președenția țării pentru viitorii cinci ani.
  Referirile pe care cei doi principali candidați le-au făcut, în campanie și cu ocazia dezbaterilor, la politica externă și siguranța națională nu sunt decât idei șablon, valabile oricând și oricum fără însă a identifica specificitatea momentului actul. A spune că vei consolida  alianțele strategice, că vei întări legăturile cu UE și că vei urmări în continuare apropierea economică și politică de Republica Moldova nu rezolvă problemele pe care România le va avea în viitoarea perioadă în contextul noului război rece . După părerea mea, problemele care vor apare pentru România în acest nou și periculos context geopolitc pot fi următoarele : efecte negative asupra echilibrului contului curent ca urmare a sancțiunilor aplicate Rusiei. Acestea pot fi efecte directe ( embargou asupra exportului românesc) și indirecte  (posibila depreciere a cererii pentru produse românești pe piețele occidentale afectate de efectul de bumerang al sancțiunilor)  ; dificultăți majore în obținerea independenței energetice  (inexistența așteptatului aport al gazelor de șist, inexistența posibilității de tranzitare a României a uneia dintre conductele de gaz  dinspre Rusia spre Occident);  posibila ” marginalizare” a României în context UE prin amânarea sine die a intrării in Zona Schengen sub pretextul pericolului emigrației dinspre est, în primul rând dinspre Republica Moldova și Ucraina ; posibila ” marginalizare ” politică a României în context regional prin pozițiile ostile ale unor țări din zonă, aflate mai mult sau mai puțin sub influență rusească (Ungaria, Bulgaria, Serbia) ; menținerea României într-o zonă gri a interesului investițional de capital străin datorită proximității de o zonă conflictuală nesigură și periculoasă ; sporirea importantă a cheltuielilor  bugetare pentru înzestrarea armatei ; posibile acțiuni destabilizatoare  ale unor piețe, cum ar fi piața energiei,  piața imobiliară, sau  piața de capital ca urmare a prezenței importante de capital rusesc pe aceste piețe ; accentuarea unor ” manifestări” antiromânești în Republica Moldova ; înrăutățirea situației minorității românești din Ungaria și Ucraina ; afectarea intereselor românești în explorarea și exploatarea resurselor energetice din Marea Neagră.
  Oricât de important ar fi subiectul votului din străinătate sau a corupției și a statului de drept, în discursul candidaților ar trebui să apară cu forța argumentelor și claritatea demersului logic problema noului cadru geopolitic și a implicațiilor lui majore în sitauația politică și economică a României. Este, după părerea mea , un moment istoric prin  coincidența dintre schimbarea cadrului geopolitic general și schimbarea președintelui. Noul cadru ar trebui să aducă un nou președinte apt de a înțelege nu numai profunzimea schimbării  dar și necesitatea unui noi abordări conceptuale a parametrilor și principiilor dezvoltării echilibrate și stabile a țării.
 Proiectul prezidențial de țară ar trebui să evidențieze o viziune capabilă să asigure protecția țării și a cetățenilor săi în condițiile unor noi și neașteptate restricții de resurse, de deschidere politică internațională, de stabilitate socială și chiar de suveranitate.
 Mă așteptam să primesc de la principalii candidați răspunsuri la noile probleme ce vor apare , fără îndoială, în viitorul apropiat nu la cele din trecutul mai mult sau mai puțin apropiat. Mă așteptam să  văd că zona și periada periculoasă în care a intrat România este măcar sesizată dacă nu analizată, să înțeleg cum va putea realiza președintele consensul politic și unitatea națională vital necesare în viitorii ani pentru a rezista atacurilor războiului rece în care România se află în linia întâi fără voia ei dar în care  foarte ușor ar putea deveni o importantă victimă colaterală.
 Ultimile luni au schimbat radical euforica atmosferă de după căderea zidului Berlinului. Căderea sa acum 25 de ani a fost sărbătorită cu fast dar el deja fusese înlocuit cu Zidul Ucrainian. Președintele  trebuie să fie conștient că umbra acestui nou zid  se intinde asupra României chiar dacă el va face tot ce este posibil pentru  a determina reducerea TVA sau mărirea pensiilor. Din păcate, peste problemele noastre personale de supraviețuire cotidiană se aștern probleme general-naționale, mult mai complicate de supraviețuire în condiții de război.
 Până în momentul la care scriu aceste rânduri nu am garanția că la nivelul campaniei prezidențiale se conștientizează gravitatea  și periculozitatea momentului actual. Nu am garanția că s-a înțeles rolul pe care președintele va trebui să-l aibă într-un astfel de moment.

sâmbătă, 15 noiembrie 2014

NU votati ponta - votati dreapta !!!!

JOS VIERMELE PONTA - maramoiul ticalos si obraznic Naum zis PONTA SI KLIKA TREBUIE STRIVITI ( sau decapitati), SA NU MAI EXISTE PRINTRE NOI – O SHLEAHTA DE OBRAZNICI INCOMPETENTI SI CRIMINALI – FACETI CEVA CA ALTFEL VOM IESI NOI OAMENII CU COASA SI TOPOARELE SI VA VOM CASAPI SI PE VOI, CEI CARE II ACOPERITI si ii metineti la putere !

JOS PONTA -Mii de oameni au ieșit în stradă vineri seară în mai multe orașe



Oamenii au ieșit în stradă în București, Cluj-Napoca, Timișoara, Craiova, Sibiu, Arad, dar și în alte orașe. Protestatarii scandează împotriva lui Victor Ponta. La București, în Piața Universității, s-a scandat, printre altele, "Ponta la gunoi, după turul 2", "Jos, Ponta, jos, ești un mincinos", "Mințiți poporul cu televizorul" , "Premier acoperit, pentru tine s-a sfârșit!", "BEC nu uita Constituția!", "Vrem secții de votare peste hotare", "Plagiatorul ne fură viitorul" şi "Klaus, Klaus, Klaus, scapă-ne de Mickey Mouse!". Protestatarii au plecat în marș de la Universitate spre Guvern.
Principiul libertăţii de circulaţie în interiorul Uniunii Europene "nu este negociabil", a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel, în contextul iniţiativei premierului britanic, David Cameron, de limitare a imigraţiei, informează AFP.
"Din punctul de vedere al Germaniei, principiul fundamental al liberei circulaţii în cadrul UE nu este negociabil. Cancelarul a spus foarte clar cu ocazia reuniunii Consiliului European că lupta împotriva eventualelor abuzuri asociate libertăţii de circulaţie este un subiect legitim, inclusiv în Germania. Dar nu se pune problema reexaminării principiului general al liberei circulaţii", a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al lui Merkel.   Pentru atenuarea ascensiunii formaţiunii naţionaliste Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP), David Cameron a anunţat că doreşte limitarea imigraţiei provenind din alte state membre UE.  Angela Merkel consideră că o ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană este "posibilă", potrivit revistei Der Spiegel.  "Pentru prima dată, David Cameron împinge ţara sa spre un punct din care nu se mai poate reveni în privinţa apartenenţei la Uniunea Europeană, iar Angela Merkel nu va mai insista pentru menţinerea Marii Britanii în UE", afirmă surse guvernamentale citate de publicaţia Der Spiegel.

vineri, 14 noiembrie 2014

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că evaluarea Comisiei Europene că există riscuri pentru România dacă Rusia reduce exporturile de gaze este "greşită". "Au primit date greşite din ţară, au făcut o analiză greşită. România nu are o problemă de asigurare a resursei energetice. Avem resursă pe care ne-o asigurăm şi avem flexibilitate în asigurarea combustibilului pentru termocentrale. Avem multe termocentrale pe gaze care pot fi trecute imediat pe păcură sau pe cărbune. România nu are o problemă de aprovizionare", a declarat Traian Băsescu, după participarea la Consiliul European de la Bruxelles. El a precizat că probleme au ţările care nu sunt interconectate la sistemul european, Portugalia, Spania, ţările baltice, care au posibilităţi foarte mici de transfer energetic. Şeful statului a explicat că pentru aceste ţări este prioritară conectarea la sistemul european, în timp ce pentru România "rămâne o prioritate interconectarea pe gaze dar nu privind neapărat către situaţia în care ar trebui să primim gaze din import, ci către situaţia în care ar trebui să furnizăm gaze". "Anul trecut s-a descoperit un mare zăcământ de gaze în Marea Neagră, în perimetrul Domino, iar zilele acestea s-a descoperit al doilea mare zăcământ tot în Marea Neagră de către Exxon. În condiţiile în care obiectivul nostru este asigurarea sută la sută a resurselor de gaze necesare economiei româneşti şi Republicii Moldova, ce priorităţi urmează să gândim, în funcţie şi de descoperirile viitoare din Marea Neagră dar şi tereste, sistemul de a putea vinde gaze, cu o singură condiţie, pe care am subliniat-o şi în discuţiile cu domnul Rois (preşedintele OMV - n.r.), de acum două săptămâni, şi în discuţiile cu ambasadorul austriac care a venit la acreditare săptămâna trecută: niciun un gram, niciun metru cub de gaz româneasc nu va tranzita South Stream-ul proiectat şi care ar trebui să meargă prin Bulgaria. Orice metru cub de gaze româneşti către export se va face prin Transgaz", a subliniat Traian Băsescu.(mediafax)

joi, 13 noiembrie 2014

Ce va astepta pe cei cae-l sustineti pe Ponta

O nouă creştere a taxelor, în 2015, este principala temere a mediului de afaceri. Renunţarea la cota unică, creşterea accizelor şi a redevenţelor sau resuscitarea forfetarului sunt scenariile luate în calcul, mai ales că atât proiectul de Codul Fiscal, cât şi bugetul au fost abandonate până la alegeri, anunța capital.ro, la finele lunii trecute.  Proiectul actual de Cod fiscal prevede creşterea de zeci de ori a impozitelor pe clădirile nerezidenţiale ale persoanelor fizice, terenuri şi maşini şi reintroducerea impozitului forfetar, redenumit specific. „O creștere uriașă e la impozitul pe terenurile agricole, De la 20 de lei, la 120 de lei pe hectar înseamnă echivalentul a circa 200 kg de grâu, adică 6%-7% din valoarea producției ar trebui plătită de fermieri doar pentru impozitul pe teren“, spune președintele Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru. În plus, nivelul accizelor din 2015 nu e cunoscut, oficialii din Finanţe luând în calcul posibilitatea de a le stabili în lei, în loc de euro. Potrivit unor surse, accizele ar putea fi menţinute la valoarea în lei de acum, un nivel mult mai mare decât ar rezulta din convertirea în lei la cursul din Jurnalul Oficial al UE.
Renunţarea la cota unică este un alt scenariu. În programul de guvernare şi strategia fiscal-bugetară se arată că introducerea cotelor progresive pe veniturile persoanelor fizice este un obiectiv până în 2016.  Efecte dure pentru mediul de afaceri - Mediul de afaceri susţine că majorarea fiscalităţii va pune o barieră creşterii economice, iar soluţia pentru acoperirea angajamentelor suplimentare de cheltuieli ar trebui să fie combaterea evaziunii şi îmbunătăţirea colectării taxelor. După creşterile de fiscalitate din ultimii doi ani, investiţiile companiilor au fost grav afectate. „Încercările din acest an de majorare a veniturilor bugetare, prin introducerea accizei la benzină şi motorină si a taxei pe construcţiile speciale, au trimis economia României în recesiune tehnică. În plus, şi perspectivele de creştere economică în 2015 au devenit mai sumbre în ultimele luni, ceea ce va pune o presiune suplimentară crescândă pe veniturile bugetare“, spune Laurian Lungu.
În opinia lui Dan Bădin, există două soluţii de creştere a veniturilor bugetare: creşterea redevenţelor pentru resursele naturale şi introducerea impozitului specific, dar cea mai eficientă ar fi combaterea evaziunii. „Mediul de afaceri susține adoptarea de măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, creșterea gradului de colectare și încurajarea conformării voluntare“, susţine Daniel Anghel. Predictibilitatea, o cerinţă exprimată de companii, a fost spulberată. În lipsa Codului fiscal şi a bugetului, care e expresia completă a politicii fiscal-bugetare, firmele nu pot să-şi întocmească bugetele care vizează, printre altele, planurile de investiţii şi costurile salariale. Dacă va crește,  fiscalitatea se va reflecta în cheltuielile firmelor, putând duce la sistarea unor proiecte, reduceri de  sau chiar concedieri. „Ce bugete îşi pot face companiile pentru anul viitor, dacă nu ştiu nici care sunt taxele principale?“, se întreabă, retoric, Ionuţ Dumitru.
În ciuda pesimismului din business, ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu susţine că, prin activitatea sa, a stimulat afacerile, deşi evită sistematic să răspundă oricăror întrebări privind perspectivele anului următor. Singurul indiciu dat de premierul Victor Ponta: bugetul pentru 2015 va fi responsabilitatea următorului executiv.

miercuri, 12 noiembrie 2014

No comment .... Nu Ponta, NU !!!

Miniştrii de finanţe din zona euro (Eurogroup) au aprobat, săptămâna trecută, următoarea tranşă din pachetul de bailout acordat Ciprului în 2013, după ce ţara a îndeplinit cele două condiţii stabilite de creditorii internaţionali.   "Eurogroup a reafirmat progresele semnificative înregistrate în reformele destinate redresării economiei Ciprului", a anunţat Harris Georgiades, ministrul de finanţe de la Atena, adăugând: "A început procesul alocării celor 350 de milioane de euro din pachetul de asistenţă financiară, necesari relansării economiei noastre".
Ca să obţină tranşa de 350 de milioane de euro de la Mecanismul European de Stabilitate (ESM), autorităţile de la Nicosia au fost nevoite să modifice două legi: una privind executările silite şi actul normativ referitor la forţarea vânzării proprietăţilor ipotecate, conform înţelegerii cu UE, BCE şi FMI.   Creditorii internaţionali ai Ciprului au afirmat: "Nicosia a respectat condiţiile pentru o concluzie pozitivă în cadrul celei de-a cincea analize a programului de salvare. Plata tranşei va fi recomandată atâta vreme cât această situaţie rămâne neschimbată".
 
Banca Centrală Europeană (BCE) încă poate interveni pentru deprecierea euro, dar numai prin achiziţia de bonduri suverane ale celor 18 ţări care utilizează moneda unică, potrivit unui sondaj realizat de agenţia Reuters în rândul strategilor valutari.
Conform analizei, euro se va deprecia faţă de dolar în următoarele 12 luni, însă declinul nu va fi important decât dacă BCE îşi va relaxa politica monetară în mod semnificativ. Strategii intervievaţi sunt de părere că măsura necesară în acest sens este achiziţia de obligaţiuni suverane.
Din cei 38 de strategi cuprinşi în sondaj, 29 susţin că BCE ar putea influenţa euro "pe cont propriu", independent de deciziile de politică monetară ale Fed SUA.
Euro a pierdut 9% faţă de dolar de la începutul anului 2014, cea mai mare scădere venind după ce BCE a anunţat, în septembrie, măsuri menite să alimenteze inflaţia şi creşterea economică a zonei euro. Printre aceste măsuri se numără achiziţiile de obligaţiuni garantate.
Euro mai slab şi alte stimulente lansate de BCE nu au reuşit, până acum, să crească inflaţia, care a fost de 0,4% în luna octombrie. Ţinta de inflaţie a BCE este de aproape 2%.

marți, 11 noiembrie 2014

68% dintre polonezi se opun adoptării monedei euro în timp ce doar 24% sunt în favoarea aderării la zona euro, potrivit unui  sondaj realizat de firma CBOS și citat de Reuters.
Potrivit aceluiași studiu, 27% dintre cei intervievați se tem că Polonia va pierde controlul asupra politicii sale monetare în cazul în care va adopta moneda euro.
Deși tratatul de aderare la Uniunea Europeană prevede că Polonia este obligată să adere la zona euro la un moment dat, Executivul de la Varșovia nu a fixat o dată țintă la care ar urma să intre în zona euro.   ”În perioada care a trecut după luna februarie 2013 procentul susținătorilor aderării Poloniei la zona euro a scăzut cu cinci puncte procentuale și în prezent este la unul din cele mai scăzute niveluri din istoria sondajelor noastre”, se arată într-un comunicat al firmei care a făcut sondajul.   Potrivit unor analiști citați de Reuters există puține șanse ca Polonia să adere la euro în cursul acestui deceniu.

luni, 10 noiembrie 2014


Ieşirea Greciei din programul de asistenţă convenit cu zona euro este puţin probabilă fără o nouă formă de susţinere necesară pentru atingerea ţintelor, a declarat, ieri, un înalt oficial european, potrivit Reuters, citată de Mediafax. Oficialul a subliniat: "Va trebui să analizăm care sunt alte opţiuni disponibile. Indiferent care va fi soluţia adoptată va fi o relaţie contractuală între instituţiile din zona euro şi autorităţile elene".  Pachetul în valoare de 240 miliarde euro convenit de Grecia cu zona euro şi FMI a început în luna mai 2010 şi, în cazul programului cu UE, va expira la data de 31 decembrie 2014. În prezent, autorităţile de la Atena vor să pună capăt asistenţei internaţionale în momentul în care încetează finanţarea de la UE, chiar dacă, în conformitate cu calendarul actual, programul cu FMI va continua până în 2016.  Oficialul european a mai spus că se aşteaptă ca miniştrii din zona euro şi Grecia să decidă care este cea mai bună modalitate de ajutor pentru greci în cadrul reuniunii a miniştrilor de finanţe care va avea loc la Bruxelles în data de 8 decembrie.

duminică, 9 noiembrie 2014

JOS GUVERNU MINCINOS - PONTA - NU votati PONTA

Românii au ieşit duminică seară în stradă în mai multe oraşe ale Europei şi cer acces neîngrădit la vot în diaspora, după haosul înregistrat în primul tur de scrutin. Mii de români au ieşit sâmbătă în ţară în acelaşi scop, ei cerând alegeri libere, dar şi demisia ministrului de Externe Titus Corlăţean şi a premierului Victor Ponta....Cand am spus că anticomunismul lui Ponta, aplaudat, vai, de “Contemporanul” lui Nicolae Breban (amicul generalului securist Nicolae Plesită) si de senatorul tăricean Sorin Iliesiu, este o imensa impostură, multi au tăcut. Cand acelasi Sorin Iliesiu a venit cu ideea ca, sub egida Academiei (deci a unor fost informatori ale căror nume prefer să nu le mai scriu aici din jenă pentru inaintata lor varstă), ar trebui să fie scris un nou raport despre ce a fost dictatura comunista, idee salutată entuziast de plagatorul national si de sicofantii sai, s-a tăcut. Victor Ponta si-a ingăduit să ia in deriziune ceea ce-au făcut cei 18 membri ai Comisiei Prezidentiale (inclusiv imprevizibilul domn Iliesiu) si zecile de tineri ori mai putin tineri experti, de la Dorin Dobrincu, Constantin Iordachi, Anca Sincan, Eugen Negrici si Adrian Cioflanca la Slomo Leibovici-Lais, Levente Salat si Hannelore Baier.  Tăcerea are, o stim de la o imprtantă ganditoare germană, o fortă distructivă. Este bine ca măcar acum, cand, blagoslovit de fostul presedinte Emil Constantinescu, mitomanul galactic Victor Ponta se impaunează cu mantia anticomunismului pur si dur, sa i se atraga atentia că minte fără urmă de rusine. Nu, domnule Ponta, nu sunteti un anticomunist! Sunteti, ca in atatea alte domenii vitale pentru viitorul democratiei romanesti, un maestru al travestiului!  Iată comunicatul ACL despre infinitul tupeu al pseudo-anticomunistului Ponta, discipol al veteranului ideolog bolsevic Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD. Cat priveste IICCMER, din cate aflu, pe 12 noiembrie urmează să aiba loc o conferintă la care este asteptat să vorbească Victor Ponta. Se zvarcolesc in ale lor morminte Iuliu Maniu si Dinu Bratianu, Ion Mihalache si Ion Flueras, Monica Lovinescu si Ticu Dumitrescu, Vladimir Ghika si Szilard Bogdanffy, Ioan Bărbus si Corneliu Coposu!   Dacă este adevărat, Victor Ponta trebuie dezinvitat de urgentă! Institutul plătit din bani publici pentru a studia crimele comunismului nu trebuie să devină trambulina electorală a plagiatorului neo-comunist Ponta! Domnule Dinu Zamfirescu, presedinte al Consiliului Stiintific, amintiti-vă de martirii PNL! Domnule Radu Preda, presedinte executiv, amintiti-vă de martirii credintei, nu contribuiti la confiscarea memoriei lor! Domnule Cosmin Budeancă, director general, sunteti tanar, nu vă asociati biografia cu o asemenea actiune ignobila! Ce riscati, stimati domni? De ce să ii asociati pe oaspetii din străinatate si pe cercetatorii din Romania cu acest plagiator mitoman, un inamic jurat al valorilor anticomunismului civic-liberal?...CE ZICE UN MARAMOI DESPRE UN CONFRATE - (SURSA - HOTNEWS - COMUNISTUL/SECURISTUL TISMANEANU)
Foto: realitatea.net.Presa internationala scrie duminica despre manifestatiile pentru alegeri libere care au avut loc sambata in mai multe orase din Romania, la care au participat mii de oameni care au acuzat Guvernul Ponta ca a impiedicat votul romanilor din strainatate in primul tur al alegerilor prezidentiale de la 2 noiembrie, potrivit unei sinteze realizate de agentia Mediafax.
Agentia Reuters scrie ca mii de persoane s-au adunat in orase de pe tot teritoriul Romaniei pentru a-i sustine pe compatriotii din strainatate, care au fost "impiedicati" sa voteze in primul tur. Protestatari din capitala si din orasele Cluj si Timisoara, in vestul tarii, i-au cerut premierului Victor Ponta, clasat primul dupa turul intai, sa demisioneze, acuzandu-l ca a esuat sa asigure tuturor cetatenilor dreptul de a vota.
La Cluj, participantii la proteste au agitat bannere pe care se putea citi "Dreptul la vot" sau "Solidaritate cu diaspora" si au strigat "Demisia" si "Romania libera", scrie agentia.
"O victorie a lui Ponta poate aduce mai multa stabilitate tarii cu 20 de milioane de locuitori, dupa o recesiune dureroasa si ani de galceava intre el si Basescu, dar multi afirma ca sunt ingrijorati in legatura cu independenta sistemului judiciar", comenteaza Reuters.
Associated Press, citata de Fox News, noteaza ca acest protest fata de Guvern, acuzat ca ridica dificultati in calea votului romanilor din strainatate, are loc cu o saptamana inainte de turul doi al alegerilor prezidentiale.
Romani din Paris, Londra, Viena, dar si din alte tari au denuntat faptul ca nu au putut sa voteze din cauza cozilor lungi, pe 2 noiembrie, aminteste postul american, adaugand ca Guvernul a promis vineri sa deschida mai multe cabine de votare si alte masuri pentru accelerarea procesului de vot, dar protestatarii considera ca nu este suficient.
Premierul Ponta il infrunta pe primarul Sibiului Klaus Iohannis pe 16 noiembrie, mai scrie Fox News pe site, adaugand ca "Ponta este favoritul" si ca "in strainatate traiesc aproximativ doua milioane de romani".
Postul iranian Press Tv scrie pe site ca "romanii au organizat demonstratii in toata tara pentru a protesta fata de limitari ale votului compatriotilor lor din strainatate in primul tur al alegerilor prezidentiale", precizand ca "aproximativ 10.000 de persoane au iesit in strada in intreaga tara sambata pentru a-si exprima furia fata de un numar neadecvat de sectii de votare in tari ca Franta, Germania si Marea Britanie". Rezultatele primului tur cresc posibilitatea ca Ponta sa invinga, comenteaza postul.
Agentia ruseasca de presa Ria Novosti noteaza ca protestele vizeaza "proasta organizare a primului tur al alegerilor prezidentiale", adaugand ca protestatarii sustin ca mii de romani din strainatate nu au putut sa voteze pe 2 noiembrie din cauza numarului insuficient de sectii de votare in scrutinul care-l va desemna pe succesorul presedintelui in exercitiu Traian Basescu. "Majoritatea substantiala a alegatorilor din strainatate il sustine pe Klaus Iohannis (46%), in timp ce Ponta a primit doar 18% din voturi", noteaza agentia ruseasca.
Agentia Belga, citata de site-ul Radioteleviziunii Belgiene Francofone (RTBF) si France Press relateaza ca mii de persoane au manifestat sambata impotriva Guvernului, acuzat ca a incercat sa "impiedice" votul romanilor din strainatate in primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica trecuta, castigat de premierul in exercitiu Victor Ponta.
Numerosi martori au declarat ca mii de romani nu au putut sa voteze pe 2 noiembrie din cauza numarului insuficient de sectii de votare din tari ca Franta, Germania si Marea Britanie, noteaza cele doua agentii de limba franceza.
"Vrem alegeri libere" si "Ponta, nu uita, tinerii nu te sustin", au scandat manifestantii, aproximativ 7.000 potrivit Jandarmeriei, adunati in Piata Unirii de la Cluj (nord-vest).
Aproximativ 1.500 de persoane au cerut demisia premierului in centrul Timisoarei (vest), orasul in care a izbucnit revolta anticomunista din decembrie 1989 care a condus la indepartarea dictatorului Nicolae Ceausescu, scrie RTBF pe site. "Astazi in Timisoara, maine-n toata tara", au scandat manifestantii, la fel ca protestatarii anticomunistii, in urma cu 25 de ani, continua postul, adaugand ca sute de persoane s-au adunat, de asemenea, in Piata Universitatii din Bucuresti, la Oradea (nord-vest) sau Constanta (est).
AFP continua amintind ca presedintele in exercitiu Traian Basescu a indemnat sambata la demisia ministrului Afacerilor Externe , acuzandu-l de "dezinformare". Titus Corlatean, care a anuntat o mai buna organizare a turului doi in strainatate prin cresterea numarului cabinelor de votare, a afirmat ca Ministerul nu poate sa creeze sectii de votare suplimentare, deoarece ii interzice legislatia, ceea ce Biroul Electoral a dezmintit.
Ponta a obtinut victoria in primul tur al alegerilor prezidentiale, cu 40,44% din voturile exprimate, iar candidatul dreptei Klaus Iohannis a obtinut un scor de 30,37%. Insa Iohannis a obtinut 46% din sufragiile alegatorilor romani din diaspora, fiind considerat favoritul dreptei, in timp ce Ponta a obtinut 18%, adauga AFP.
"Alegerile prezidentiale din Romania sunt considerate cruciale pentru aceasta fosta tara din blocul comunist, in care exista temeri puternice cu privire la o acaparare a justitiei de catre puterile politice, in cazul unei victorii a lui Ponta", mai scrie AFP.
Conform rezultatelor publicate în 26 octombrie, 25 de bănci din zona euro nu au trecut testele de stres derulate de BCE, ele înregistrând un deficit de capital de 24,6 miliarde de euro. Două bănci au anunţat deja că şi-au acoperit deficitul de capital în timp ce restul au termen până în 10 noiembrie să-şi rezolve problemele. Nouy şi-a exprimat încrederea că băncile vor reuşi să facă rost de capital fără a apela la fonduri publice.  Verificarea calităţii activelor băncilor a reprezentat "o verificare amănunţită a stării de sănătate a sistemului bancar şi a furnizat o bază solidă şi credibilă pentru viitoarea cooperare cu autorităţile naţionale de supervizare bancară", a declarat Nouy, adăugând: "Băncile au putut observa cum va funcţiona regimul de supervizare".  Criza din zona euro a fost marcată de un cerc vicios în care statele membre cu probleme de lichiditate au venit în ajutorul băncilor slabe, care la rândul lor aveau portofolii mari de obligaţiuni guvernamentale a căror valoare a scăzut ulterior. Liderii UE s-au angajat să întrerupă legătura dintre băncile îndatorate şi guverne, prin armonizarea reglementărilor privind închiderea instituţiilor care se confruntă cu probleme financiare şi garantarea depozitelor populaţiei. De aceea, a fost stabilit rolul BCE de supervizor al băncilor europene.
Regimul de supervizare se va aplica celor mai mari 120 de bănci din zona euro, care deţin împreună peste 80% din activele bancare din regiune. Alte aproximativ 3.500 de instituţii bancare de importanţă mai mică vor rămâne în responsabilitate naţională de supervizare, dar BCE îşi rezervă dreptul de a prelua controlul la unele dintre ele în caz de probleme.
Pentru noile atribuţii de supervizare bancară, BCE a angajat peste 900 de experţi bancari, a anunţat Nouy, potrivit Agerpres.  BCE speră că băncile vor majora creditele acordate persoanelor fizice şi juridice pentru a stimula redresarea zonei euro. De asemenea, în septembrie, BCE a decis să reducă dobânda de bază la un nou minim record, 0,05%, în încercarea de a stimula economia şi de a evita pericolul deflaţiei.  În trimestrul doi din 2013, economia zonei euro a stagnat şi rata inflaţiei în septembrie s-a situat la doar 0,3%. BCE se aşteaptă la o creştere modestă până la sfârşitul anului iar preţurile de consum nu vor ajunge aproape de obiectivul de 2% fixat de BCE înainte de 2017. 

sâmbătă, 8 noiembrie 2014

Jos Guvernul Ponta !!!!!! - JOS INCOMPETENTII SI SECATURILE = KLIKA PONTA LA PUSCARIEEE!!!!

Politica fiscală şi cea monetară a Statelor Unite au lucrat în comuniune perfectă în ultimii ani. Guvernul federal a crescut datoria publică la un nivel record, lucrând cu deficite fiscale record, iar Fed a cumpărat datoria federală prin intermediul băncilor comerciale şi a ajuns să aibă în bilanţuri active într-un volum record.
Programul de quantitative easing (QE) – termen mai nou pentru money printing – a adus în conturile Fed bonduri de Trezorerie, adică datorie publică, de 2.450 de miliarde de dolari. Achiziţia constantă a emisiunilor de titluri de stat din piaţă a dus la scăderea costurilor de împrumut ale guvernului şi a stimulat creşterea deficitului şi a datoriei.
Fed a intervenit şi în piaţa imobiliară rezidenţială, după ce a cumpărat bonduri garantate cu ipoteci (mortgage-backed securities) de peste 1.700 de miliarde de dolari. Aceste instrumente financiare reprezintă ipoteci împachetate negociate ca titluri de valoare şi ajută băncile să se finanţeze mai ieftin. Totodată, aceste instrumente au jucat un rol important în criza sub-prime din SUA, creditele de calitate îndoielnică fiind mai uşor de ascuns. Achizţia acestora de către Fed a ajutat băncile atât direct, prin creşterea cererii, cât şi indirect, prin efectele asupra pieţei imobiliare – atenuarea contracţiei acesteia.
Cel mai important lucru pe care l-a făcut QE este creşterea preţurilor activelor. Bursele au ajuns la nivelurile record de dinainte de prăbuşirea din 2008, deşi evoluţia economică a SUA nu a fost tocmai pe măsură. Este adevărat că PIB al SUA a crescut cu rate superioare celui din UE – americanii au creştere economică anuală începând cu 2010 -, însă asta s-a făcut cu preţul unui deficit susţinut de cea mai importantă monedă de rezervă a lumii. Totodată, deşi PIB a crescut, piaţa muncii are în continuare probleme importante – rata de participare este la cel mai scăzut nivel din ultimii ani -, semn că banii pompaţi în piaţă nu se scurg peste toată economia.
Acum QE a ajuns la final, sub noul guvernator, Yellen, fără ca efectele să fie clare. Fed spune că va ţine dobânda aproape de zero pe un termen nedefinit.

vineri, 7 noiembrie 2014

Ucraina ar putea întrerupe livrările de gaze în regiunile separatiste din estul ţării, a declarat directorul companiei energetice ucrainene Naftogaz, Andrei Kobolev, într-un interviu pentru televiziunea naţională, relatează RIA Novosti, citată de Mediafax.   Kobolev a precizat că este posibil ca regiunea Donbas să fie vizată de întreruperea totală a livrărilor de gaze sau doar de anumite restricţii.  Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a propus vineri întreruperea livrării de gaze în regiunile separatiste, care nu se află sub controlul Kievului, şi a precizat că va discuta pe această temă cu preşedintele Petro Poroşenko.  Iaţeniuk a explicat că aceste regiuni nu plătesc autorităţilor de la Kiev pentru gazele livrate şi a dat asigurări că Naftogaz dispune de capacităţile tehnice necesare pentru a întrerupe alimentarea.  Rusia, Ucraina şi Uniunea Europeană (UE) au semnat joi seara, la Bruxelles, un acord privind reluarea livrărilor de gaze ruseşti, valabil până în martie 2015. Acordul prevede că Rusia va relua furnizarea gazelor către Ucraina, iar Kievul va plăti Moscovei, până la sfârşitul anului 2014, 3,1 miliarde de dolari din datoria de 5,3 miliarde de dolari.
Republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk refuză să recunoască autorităţile de la Kiev

joi, 6 noiembrie 2014

Aproape toată lumea vorbeşte despre iminenţa introducerii unei franşize sau a modificării preţului pentru asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor, însă nimeni nu îşi asumă încă oficial măsura. Mai mult, directorul Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor şi-a schimbat radical discursul în ultimele luni şi afirmă că nu are cunoştinţă despre vreo discuţie în sensul modificării condiţiilor de preţ, deși, în vară, într-un interviu pentru Capital, Nicoleta Radu Neacşu a arătat că poartă discuţii cu Autoritatea de Supraveghere Financiară în sensul introducerii unei franşize de 10% la asigurarea obligatorie a locuinţei. Directorul PAID spunea atunci că e luată în calcul şi modificarea preţului. Franşiza este un instrument des folosit pe piaţa asigurărilor de locuinţă. Presupune ca asiguratul să îşi asume o parte din daună. În cazul concret al poliţei PAID, cu o valoare asigurată de 20.000 de euro, ar însemna ca, în caz de daună totală, PAID să plătească doar 18.000 de euro, restul de 2.000 rămânând în sarcina asiguratului. Mai mult, asumarea unei franşize presupune că asiguratul nu va fi despăgubit pentru daune mai mici decât valoarea acesteia. În cazul PAID, dacă locuinţa asiguratului suferă daune mai mici de 2.000 de euro, acesta nu va primi niciun ban. O adresă trimisă  în luna iulie de Autoritatea de Supraveghere Financiară către Comisia Economică din Camera Deputaţilor arată clar că introducerea unei franşize, cu alternativă majorarea preţului pentru cei care nu doresc franşiză, sunt măsuri absolut necesare pentru funcţionarea în condiţii legale a PAID.  „Ca urmare a analizării de către autoritatea de supraveghere a dificultăţilor în care se află PAID, situaţie determinată de nivelul capitalurilor proprii, care permite subscrierea unui volum de prime de aproximativ 21 de milioane de euro (1,2 milioane de poliţe la actualul tarif), precum şi de lipsa de corelare între tariful de primă stabilit pentru această asigurare şi costul reasigurării, ASF a identificat ca posibilă soluţie de viabilizare a activităţii acestei entităţi introducerea unei franşize de 10% din limita de răspundere pentru riscul de cutremur, cu oferirea posibilităţii asiguraţilor de a putea opta pentru asigurarea fără franşiză, dar la un tarif majorat cu 50%“, arată documentul consultat de Capital. Directorul PAID susţine că nu ştie despre această adresă şi că nu a contribuit la realizarea ei. „Este responsabilitatea ASF“, a declarat Neacşu la Forumul Internaţional de Riscuri Catastrofale. Din adresa ASF reiese că Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor ar putea funcţiona, în acest moment, în afara normelor de prudenţialitate impuse de ASF. Documentul conceput de ASF la finele lunii iunie arată că entitatea care se ocupă cu gestionarea asigurărilor obligatorii de locuinţă avea un nivel al capitalurilor proprii care îi permitea să subscrie maximum 1,2 milioane de poliţe la actualul nivel de preţ. Cu toate acestea, la sfârșitul lunii august, PAID avea în portofoliu aproximativ 1,6 milioane de poliţe, cu mai mult de 400.000 peste nivelul acceptabil conform normele ASF. Reamintim că, din motive asemănătoare, companii private, cum sunt Astra sau Carpatica, au fost puse în proceduri de redresare financiară. Pentru ca PAID să funcţioneze acum în condiţii de legalitate şi prudenţialitate, ar fi fost necesară o majorare de capital care, după  cum ne-a spus chiar directorul PAID, nu a avut loc.(sursa mediafax)