Banca Naţională a României va înfiinţa un nou tip de instituţie financiară care sa preia bancile in dificultate - "banca-punte". Aşa-numita "bridge bank" va fi constituită de către Fondul de Garantare a Depozitelor. Fondul va împuternici noua instituţie să preia o instituţie de credit cu probleme grave de solvabilitate şi lichiditate. Criteriile pe baza cărora va avea loc o asemenea preluare, respectiv dacă noul mecanism de salvare a unei bănci va fi valabil pentru orice instituţie de credit, vor trebui stabilite. Autoritatile romane au stabilit impreuna cu mai marii Fondului Monetar Internaţional că, până la sfârşitul lunii octombrie, va reglementa funcţionarea instituţiei de tipul "bridge bank" pentru extinderea gamei de instrumente care să permită intervenţii rapide în sistem pentru păstrarea stabilităţii financiare in generale. Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale trebuia să discute vineri aprobarea acestor noi reglementări, iar Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat că aceste schimbări vor fi făcute publice în perioada următoare, după avizul final al Consiliului de Administraţie al institutiei centrale.
luni, 31 octombrie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Sabia lui Damocles: Se pare că nu sunt șanse pentru un nou acord Viena
Capital [31/10/2011]
Subsidiarele din România trăiesc cu spaima că băncile mamă își vor retrage banii din România de mai bine de o săptămână. Concluziile de la Bruxelles au oferit o gură de oxigen, dar temerile reîncep să apară: Tănăsescu nu exclude posibilitatea retragerilor din România, iar șeful Erste spune că noile condiții nu reclamă încheierea unui nou acord Viena.
“În urma anunţului preliminar privind trimestrul al treilea din 2011, de pe 10 octombrie, au existat temeri privind portofoliul nostru CDS. Astfel, am reacţionat şi ne-am redus portofoliul de la 5,2 miliarde euro la finele lunii septembrie la 0,3 miliarde euro în prezent, fără un impact negativ la nivelul contului de profit şi pierdere”, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank, vineri cu ocazia prezentării rezultatelor financiare pentru primele nouă luni din 2011.
Venitul net din dobânzi a crescut în primele nouă luni cu 0,9%, la 4,13 miliarde euro, iar încasările din taxe şi comisioane au scăzut cu 1,3%, la 1,35 miliarde euro.
Încasările nete din tranzacţionare, influenţate în mod negativ semnificativ de volatilitatea portofoliului CDS, s-au situat la 37,4 milioane euro, în scădere cu 87,1% comparativ cu cele înregistrate în primele nouă luni ale anului trecut.
Modificarea portofoliului CDS la valoarea justă a condus la diminuarea profitului operaţional cu 8,8%, de la 2,88 miliarde euro la 2,63 miliarde euro în primele nouă luni ale acestui an. Raportul cost/venit s-a situat la 52,4% la finele lunii septembrie, mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, de 49,9%.
Costurile de risc au crescut cu 17%, de la 1,58 miliarde euro în primele trei trimestre, la 1,86 miliarde euro, evoluţie determinată în mare parte de necesitatea constituirii de provizioane suplimentare în Ungaria.
Totalul activelor s-a majorat cu 5% în perioada ianuarie-septembrie, la 216,1 miliarde euro.
Capitalul propriu al Erste Group se situa la sfârşitul lunii septembrie la 11,9 miliarde euro, iar capitalul Core Tier 1 la 10,6 miliarde euro, în scădere faţă de nivelul de la finele lunii decembrie de 11 miliarde euro.
Trimiteți un comentariu