miercuri, 31 august 2016

      • Peste 210 milioane de euro, bani publici, au intrat in conturile unei companii romanesti cu actiuni la purtator, deci cu patroni ascunsi in spatele unei bucati de hartie.
  • Firma Elcomex a castigat in ultimii 10 ani cel putin 84 de contracte publice. 42 dintre ele au venit de la Centrala Nucleara Cernavoda.
  • 71 dintre contracte, insumand 140 milioane de euro, au fost atribuite fara licitatie. Centrala nucleara a cumparat servicii diverse, de la mentenanta instalatiilor pana la contabilitate - toate de la aceeasi firma.  Elcomex are un actionariat incert: 25 la suta din structura sa de proprietate a fost anonimizata.   Artificiul "ctiunilor la purtator", utilizat la scara planetara de politicieni corupti sau grupari de crima organizata, este accesibil si in Romania. Mai simplu chiar decat in paradisurile fiscal.  Peste 360 de companii au emis in Romania actiuni la purtator, care permit ca proprietatea unei companii sa se schimbe in orice secunda, fara brokeri, avocati sau notari.  RISE Project a analizat parcursul prin care au aparut actiunile la purtator in Romania inca din primul an al tranzitiei, in prima lege pentru infiintarea companiilor, cine au fost beneficiarii lor si ce bani publici au fost pompati in aceste afaceri.

Niciun comentariu: