sâmbătă, 24 octombrie 2015

Cu ocazia unei reuniuni organizate de Friends of Europe, s-au auzit discursuri extrem de dure asupra nivelului mai mult decât îngrijorător al lipsei de încredere al opiniei faţă de proiectul european şi, în aceiaşi măsură, punând în evidenţă nivelul neaşteptat de ridicat al tensiunilor între diferitele State Membre. Toate împreună, ameninţări directe şi imediate la continuarea construcţiei comune europene.  În consecinţă, începe, măcar formal, la nivelul discursului, un contra-atac extrem de dur, cu constatări care, până acum, ţineau mai degrabă de platformele politice ale contestatarilor majori ai proiectului european. Semn că presiunea este într-adevăr la cote foarte înalte şi că s-a apropiat momentul inevitabil în care apare temerea de "sancţiunea politică" ce ar putea să se simtă destul de rapid, la următoarele alegeri.... Răspunde Zoe Konstantanopoulo, fosta preşedintă a Parlamentului Grec: „Pentru ca Europa să recâştige încrederea publicului, trebuie să-şi regăsească esenţa demografică" – cuvinte care sunt un ecou direct la îngrijorările exprimate asupra efectelor pe termen mediu şi termen lung pe care le-ar putea avea exodul de acum al migranţilor, cel despre care se spune că va produce în mod necesar o dereglare importantă a structurii demografice pe continentul european. Europa instituţională este departe să dea acum un răspuns coerent la marile probleme cu care este confruntată, iar asta nu face decât să crească neîncrederea partnerilor internaţionali şi, din nou, contribuie la o stare de incertitudine privind modul în care se va structura -atunci când se va întâmpla asta - o soluţie europeană.  „Faptul că nu avem o strategie privind Siria înseamnă că această criză a refugiaţilor, consecinţă directă a ceea se petrece acolo, este ceva cu mult mai complicat", spunea Jaap de Hoop Scheffer, Preşedintele Comiteteul consultativ danez pentru probleme internaţionale şi fost Secretar General al NATO.  Probleme care se combină cu cele economice şi sociale, căci efectele de lungă durată ale marii crize economice încă afectează unele State Membre, semnul cel mai limpede fiind lentoarea neaşteptat de mare cu care se manifestă reluarea creşterii economice şi situaţia alarmantă a şomajului, mai ales la nivelul tinerilor şi cu deosebire în statele din sudul şi estul european.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Simplificand, treaba sta cam asa: - hai sa unim state puternic dezvoltate cu state slab dezvoltate - e minunat, grandios, etc, etc. Da, dar inevitabil se va intampla o osmoza spre o valoare economica de echilibru - ceea ce inseamna ca NIVELUL DE TRAI AL CELOR BOGATI RISCA SA SCADA SAU MACAR SA STAGNEZE ca sa creasca nivelul de trai al celor saraci ! Si da, e democratie, guvernele tarilor bogate trebuie sa-si convinga cetatenii sa fie de acord cu asta - si in cele din urma omul gandeste cu stomacul ! Asta plus o groaza de alte diferente social-economice si culturale fac acest demers aproape utopic ! In opinia mea, coada cainelui trebuia taiata dintr-o data !

Anonim spunea...

Lideri europeni propun acum legislatia altor state care se lupta pentru supravietuire nu au solutii, ghidul publicat zilele trecute se aplica cu costuri economice si vieti omenesti de mult .Experimenteaza pe seama noastra pentru a mentine luxul lor, uniunea continua comunismul falimentar