miercuri, 14 octombrie 2015

Consiliul Concurenței vrea să recompenseze cu până la 100.000 de euro persoanele care furnizează informații privind încălcarea legislației în domeniul concurenței, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele instituției. ”În momentul acesta avem avertizorul de concurență, unde angajații nemulțumiți sau alte persoane, sub protecția anonimatului, pot să furnizeze informații legate de încălcarea legislației în domeniul concurenței. Vrem să mergem un pas mai departe și să oferim recompense pentru cei care furnizează informații care se dovedesc corecte. Vrem să plătim 1% din amenda pe care o vom aplica după investigație, dar nu mai mult de 100.000 de euro”, a explicat, într-o conferință de presă, Chirițoiu.  Consiliul Concurenței a lansat la începutul anului platforma avertizorilor de concurență, unde orice persoană poate sesiza sub protecția anonimatului activități de tip cartel desfășurate de companii.  Consiliul menționa la acea dată că apar situații în care persoane din interiorul unei companii dețin informații specifice despre anumite înțelegeri ilegale, dar teama de consecințe negative din partea angajatorilor îi determină să nu dezvăluie aceste informații.
Furnizarea de informații utile pentru detectarea și pedepsirea cartelurilor ajută la prevenirea altor activități cu consecinte grave atât pentru consumatori, cât și pentru companiile din sectorul economic afectat.  Platforma avertizorilor de concurență poate fi accesată de pe site-ul Consiliului Concurenței, este activă în permanență și poate primi mesaje cu un număr nelimitat de caractere.
Prevederea privind recompensarea persoanelor care furnizează astfel de informații va fi introdusă în proiectul de modificare a Legii Concurenței, care urmează să fie finalizat în acest an.
”Vrem să modificăm Legea concurenței în acest an și apoi să nu ne mai legăm de legislația primară pentru mulți ani. Printre modificări vor fi și unele legate de organizarea noastră internă. Să avem reguli mai stricte privind conflictul de interese. Vrem să introducem o prevedere potrivit căreia dacă pleci din sistemul public, respectiv de la Consiliul Concurenței, timp de 3 ani să nu lucrezi în zone cu care ai avut tangență în timpul în care ai lucrat la Consiliu”, a adăugat Chirițoiu.

Niciun comentariu: