joi, 15 octombrie 2015

Previziunile privind creşterea euro sunt alimentate de incertitudinile privind creşterea dobânzii de referinţă de către FED (Federal Reserve, banca centrală a SUA). Aceste incertitudini sunt invocate de analiştii Erste. Un dolar mai atrăgător ar scoate mare pare din capitalurile de pe pieţele emergente.  Fenomenul a început deja, stimulat şi de problemele economiei chineze, ceea ce complică lucrurile. FED nu a mai crescut dobânda din cauza acestor probleme, dar faptul a îngrijorat suficient de mult pieţele ca neîncrederea în economiile emergente să scadă. Ceea ce iarăşi ar fi rău pentru leu. „Dacă urmărim linia factorilor locali, ar trebui ca finalul anului să prindă EUR/RON în apropierea nivelului prezent”, explică Claudiu Cazacu. Pe de altă parte, însă, „incertitudinea semnificativă provine din parcursul dobânzii de referință în SUA: dacă vom vedea o majorare a costului de finanțare în dolari anul acesta, în decembrie, piețele ar răspunde prin diminuarea pozițiilor de risc relativ ridicat, și EUR/RON ar putea depăși 4,50. Evoluția ar fi însă ”îndulcită” de programul QE european, care furnizează lichiditate în zona Euro, astfel încât ipoteza de lucru ar fi în acest scenariu al ridicării dobânzilor intervalul 4,52 – 4,54”.
Dacă evoluţia ar fi „îndulcită de QE-ul european doar până la  4,52 – 4,54 de lei, ameninţarea este foarte serioasă. QE (quantitative easing) este programul de relaxare monetară accentuată, operată de Banca Centrală Europeană prin achiziţii de obligaţiuni în euro şi scăderea dobânzii de referinţă. Programul este o imitaţie (târzie, spun unii), a programului american similar, care s-a încheiat anul acesta şi care ar trebui să fie urmat de revenirea dobânzii la dolar la niveluri nesubvenţionate de FED Totuşi, posibilitatea deprecierii accentuate nu este neapărat şi foarte probabilă.
„Cu datele perceptibile acum, cred că EUR/RON va rămâne în echilibru la finalul acestui an, în jur de 4.45. Turbulenţele pieţelor financiare din august nu ne-au afectat, iar în absenţa unui cataclism financiar, cândva în următoarele trei luni, mă îndoiesc că leul românesc va fi destabilizat într-o manieră remarcabilă”, conchide analistul de la Tradeville.

Niciun comentariu: