joi, 30 aprilie 2015

Europa are nevoie de un nou sistem pentru solicitanții de azil, față de actualele reguli, cunoscute ca Regulamentul Dublin, a declarat vineri cancelarul german Angela Merkel, relatează Reuters. Aflată la Bremerhaven, oraș din landul Bremen, în cadrul campaniei electorale pentru alegerile de luna viitoare din regiune, Angela Merkel a declarat că orice sistem pentru repartizarea refugiaților ar trebui să țină cont de dimensiunea țărilor, precum și de puterea lor economică.   Cancelarul german a anunțat, joi seara, că Uniunea Europeană va tripla fondurile destinate patrulării maritime în Mediterană, într-o declarație făcută după o reuniune extraordinară a Consiliului European pe tema crizei provocate de creșterea masivă a numărului de imigranți ilegali dinspre nordul Africii. Astfel, operațiunea de supraveghere și salvare maritimă Triton va avea un buget anual de 120 de milioane de euro, față de 36 de milioane de euro în prezent.  Peste 25.000 de refugiați au ajuns în Italia de la începutul acestui an traversând Marea Mediterană, flux ce s-a intensificat în ultimele zile ca urmare a vremii favorabile. Potrivit unui raport difuzat miercuri de organizația Amnesty International, din 23 de refugiați care se aventurează într-o astfel de călătorie, unul își pierde viața în urma naufragierii ambarcațiunilor folosite de traficanți.

miercuri, 29 aprilie 2015

În toamna anului 2011, US Secret Service a orchestrat un flagrant. Ținta a fost un vietnamez pe nume Hieu Minh Ngo. Anchetatorii suspectau că acesta este un hoț de mare anvergură care a vândut pachete de date cunoscute sub numele de "fullz", fiecare incluzând de obicei numele unei persoane, data nașterii, numele de fată al mamei, numărul Social Security, adresa de e-mail si parola. Infractorii puteau cumpăra „fullz” de la Ngo pentru mai putin de opt cenți și apoi le utilizau pentru a deschide carduri de credit, pentru a lua credite sau pentru a crea fișiere pentru rambursări ilegale de taxe. Cei certaţi cu legea ii puteau plăti vietnamezului pentru accesul la o bază de date vastă, conţinând cazierul personal ale oamenilor.   Ca parte a operațiunii, un agent al Secret Service a încercat să cumpere identitatea a sute de cetățeni americani. În astfel de tranzacții ilegale, fie ele cu droguri, arme sau identități furate, identificarea unui sistem de plată în care ambele părţi să aibă încredere poate fi dificilă. Tranzacţiile cash sunt considerate cele mai sigure, pentru că nu lasă nicio urmă. Dar predarea unei serviete umplute cu bani nu este o opțiune în cazul în care cei implicaţi se află în părți opuse ale planetei. Atunci, vietnamezul Ngo a sugerat o alternativă: într-un e-mail adresat agentului, el a oferit instrucțiuni simple: "Vă rugăm să viraţi banii spre contul nostru LR: U8109093"    Codul de opt cifre s-a dovedit a fi numărul de cont al lui Ngo. Iar LR vine de la Liberty Reserve, o monedă digitală oarecum similară cu Bitcoin. Utilizatorii pot cumpăra LR pentru 1 dolar bucata și să o utilizeze pentru a plăti pe oricine altcineva care are un cont Liberty Reserve. Liberty Reserve putea de asemenea stoca banii în sistem. Acesta a fost, de fapt, o bancă, o monedă digitală, precum și o metodă de plată. Pentru infractori precum Ngo, cererea de a lucra cu LR reprezintă anonimatul. Pentru că băncile tradiționale cer să se asigure cel puțin o formă oficială de identificare, Liberty Reserve nu verifică identitatea utilizatorilor. Tot ceea ce trebuia să ai era o adresă de e-mail.

marți, 28 aprilie 2015

Grevă generală pe 30 aprilie

BUCURESTI - 30.000 de funcţionari publici vor intra în grevă generală pe 30 aprilie, a anunţat Valer Suciu, președintele Federației Sindicatelor din Administrație.  Funcţionarii sunt nemulţumiţi de salrii şi cer majorarea acestora cel puțiun la nivelul celor din învâțământ, și bonuri de masă, asta după ce au renunțat deja la opt revendicări ale salariaților din administrație, transmite B1 TV.  Președintele Federației Sindicatelor din Administrație a spus că a fost chemat la guvern pentru discuții, unde a vorbit cu Rovana Plumb, ministrului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, cu Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor și cu secretari de stat.  “FNSA organizează, joi, 30 aprilie, la nivel naţional, o grevă generală de o zi în administraţia locală, în primării şi consilii judeţene, ca urmare a nepăsării şi dezinteresului manifestate de către Guvern faţă de problemele generate de salarizarea deficitară a angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea în instituţiile din administraţia publică locală, cea mai slab plătită categorie de salariaţi din sistemul bugetar. Au fost colectate aproape 18.000 de semnături din partea membrilor de sindicat care susţin declanşarea grevei. Activitatea în instituţiile publice va fi întreruptă aproape în totalitate, urmând să asigurăm în ziua grevei generale doar serviciile de decese şi de plată a amenzilor care trebuie achitate în 24 de ore”, a spus Suciu, potrivit mediafax.ro.
2015, anul in care se cern rafinariile din Romania. Inceputul anului nu a fost tocmai fericit daca ne raportam la informatiile referitoare la una dintre cele mai vechi industrii din tara noastra - rafinarea titeiului. Sute sau chiar mii de persoane care au activat in acest sector se vad nevoite sa puna capat carierei de rafinor. Pentru a putea observa impactul major al ultimelor decizii, vom face o trecere in revista a istoriei sectorului de rafinare. Prima inregistrare a productiei petroliere din lume dateaza din 1857, an in care la Rafov, langa Ploiesti, a fost construita prima rafinarie din Romania. Anterior acestui an, au existat diverse instalatii de prelucrare a titeiului in Bacau, dar acestea erau simple ateliere mestesugaresti, care foloseau pentru rafinare o metoda asemanatoare obtinerii tuicii in cazanele taranesti. Abia in 1857 fratii Mehedinteanu pun bazele primei rafinarii, utilizand utilaje fabricate in Germania. Din aprilie 1857, Bucurestiul a devenit primul oras din lume iluminat in intregime cu titei distilat. Asa ramane in istoria Romaniei acest an cu cele trei recorduri: prima productie de titei inregistrata oficial (275 tone de titei brut), prima rafinarie din lume si primul oras iluminat cu petrol distilat. In urmatorii ani au fost deschise mai multe rafinarii, care exista si astazi Steaua Romana (1897) si Vega Ploiesti (1905)

luni, 27 aprilie 2015

În ultimii doi ani, au fost retrase circa 120 de miliarde euro din băncile greceşti, din cele 260 de miliarde rămânând circa 140 de miliarde euro. În ultimele luni, s-au accelerat aceste retrageri de bani, ajungându-se la câteva zeci de milioane pe lună.   În ultima perioadă, grecii au adoptat mai multe măsuri pentru izolarea, pe cât posibil, a sistemului financiar, pentru ca statul să fie cât mai puţin dependent de ceea ce s-ar putea întâmpla, în condiţiile în care, în lipsa unui acord de finanţare între Grecia şi instituţiile financiare internaţionale, băncile ar fi primele afectate, ne-a explicat Aurelian Dochia, adăugând: "Acestea (n.r. instituţiile bancare) nu vor mai primi finanţare de la banca centrală a Greciei. De multă vreme băncile din Grecia trăiesc pe perfuzie cu bani de la banca centrală, care le-a finanţat cu resurse de la Uniunea Europeană. În momentul în care nu va mai exista un acord între Grecia şi organizaţiile internaţionale, cel mai probabil că BCE nu va mai finanţa banca Greciei, care, la rândul său, va opri infuziile către băncile comerciale, acestea din urmă ajungând într-o incapacitate de plată imediată, nemaiputând să dea bani nimănui".  Decizia guvernului grec prin care prevede ca administraţiile locale să-şi transfere depozitele de la băncile comerciale la banca centrală "nu numai că ridică probleme de legalitate şi constituţionalitate, ci şi o problemă de morală", a declarat George Papanikolaou, primar al Glyfada, a treia cea mai mare municipalitate ca mărime din regiunea metropolitană Attica, după Atena şi Pireu, potrivit presei externe.  Glyfada are aproximativ 16 milioane de euro în rezerve de numerar, potrivit oficialului. Decizia este inacceptabilă, adaugă Giorgos Patoulis, preşedintele Uniunii Centrale a Municipalităţilor şi Comunităţilor din Grecia, care a subliniat că "niciun guvern de până acum nu a îndrăznit să se atingă de banii municipalităţilor". 
                                                                                                                                                 

duminică, 26 aprilie 2015

„Va puteti imagina ca angajati ai serviciilor secrete scriu texte in redactii, care apar apoi ca articole semnate de jurnalisti cunoscuti? Stiti care jurnalisti au fost unsi si caror mass-media apartin ei? Aveti habar despre cum se acorda renumitele premii pentru jurnalism?“ Acestor intrebari si multor altele despre manipularea prin presa incearca Udo Ulfkotte sa le dea raspuns, „iluminandu-si“ cititorii asupra meandrelor unei bresle considerate a patra putere in stat. Ca lucrurile nu stau tocmai drept si intotdeauna „pe bune“, ca mass-media a renuntat in parte la functia ei critica si de control, jurnalistul german argumenteaza si demonstreaza cu diverse dovezi. O face pe parcursul a trei sute de pagini ale unei carti non-fiction care a aparut la finele anului trecut in Germania si care este deja un bestseller ajuns la al cincilea tiraj. „Jurnalisti cumparati – cum politicienii, serviciile secrete si marii finantisti ai Germaniei influenteaza mass-media“ a aparut la editura Kopp Verlag din Rottenburg in septembrie 2014 in varianta tiparita, de e-book si audio-book. In doua saptamani a ajuns in top ten al vanzarilor pe Amazon si figureaza in lista de bestseller la categoria non-fiction intocmita de Spiegel (momentan pe locul al saselea).

sâmbătă, 25 aprilie 2015

BUCURESTI - Guvernul propune, în noua lege a salarizării, un salariu minim brut de 1.200 lei și unul maxim brut de 22.000 lei, repartizate pe cinci clase de salarizare, sindicatele acuzând Executivul de incompetență pentru faptul că introduce eronat unele profesii, în categoria meseriilor necalificate și că nu cunoaște, astfel, standardele ocupaționale.  Cele cinci clase de salarizare ar urma sa includa de anul viitor, conform propunerii guvernamentale, persoanele necalificate, cu un salariu minim brut de 1.200 lei, persoanele cu studii medii sau care au absolvit scoli profesionale, fara bacalaureat, persoanele cu studii medii cu bacalaureat, persoanele cu studii superioare de scurta durata (precum asistent medical, arhivar, grefier) si persoanele cu studii superioare de lunga durata (precum medicul, profesorul, dar si presedintele tarii, parlamentarul si ministrul), pentru aceasta ultima categorie fiind propus salariul maxim, de 22.000 lei brut. Cifrele au fost sustinute de catre ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, intr-o interventie la un post de televiziune, unde, insa, liderii confederatiilor sindicale, aflati in studiou, au aratat ca, prin acest proiect, Guvernul isi demonstreaza incompetenta si faptul ca nu cunoaste standardele ocupationale, deoarece include, de exemplu, profesia de sofer in categoria celor meseriilor necalificate, astfel ca proiectul nu va putea fi aplicat. Pe de altă parte, ministrul Muncii, Rovana Plumb, anunta recent ca numarul claselor de salarizare din sistemul bugetar va fi redus de la 111 la doar 5 clase, proiectul legii salarizarii urmand sa fie finalizat pana la sfarsitul anului. La sfarsitul lunii ianuarie, Guvernul a decis infiintarea unui grup de lucru care sa revizuiasca Legea salarizarii unitare, astfel incat noile prevederi sa fie aplicate incepand cu anul viitor. Conform Ministerului Muncii, din 1.186.000 de bugetari, circa 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei, iar majorarea slariului minim pe economie a condus in sectorul bugetar la suprapunerea unor clase de salarizare, fapt ce necesita o corectie.

vineri, 24 aprilie 2015

Vicepremierul grec Ioannis Dragasakis a recunoscut intr-un interviu publicat duminica ca, daca nu se ajunge pana in luna iunie la un acord cu creditorii internationali care sa duca la deblocarea unei noi transe de ajutor financiar, "totul se va dovedi mult mai dificil", transmite AFP.  "Daca ajungem in iunie fara acord, totul se va dovedi mult mai dificil", a recunoscut Dragasakis intr-un interviu pentru saptamanalul To Vima.  Intrebat daca in absenta unui compromis sunt posibile alegeri sau un referendum, vicepremierul elen nu a negat ca aceasta ipoteza exista "undeva intr-un colt de minte", "pentru a cere o solutionare in caz de impas".  Guvernul lui Tsipras este intrebat constant de eventualitatea unor noi alegeri sau a unui referendum, iar pana acum a oferit raspunsuri variabile, de la negare totala pana la o solutie plauzibila.  Creditorii internationali care pun presiune pe Atena si-au intensificat in ultimele zile apelurile la "eforturi", la "mai multa munca" pentru prezentarea unui program de masuri bugetare si reforme care ar putea sa castige sprijinul unanim al partenerilor sai si sa ii convinga sa deblocheze ultima transa de ajutor financiar, vitala pentru finantele tarii.  Guvernul grec raspunde aratand ca a facut propuneri "constructive", dar ca se confrunta cu diferende "politice".  "Nu putem deveni ceva ce nu suntem", a mai afirmat vicepremierul grec, in contextul in care responsabilii eleni insista frecvent ca exista "linii rosii", in special in ceea ce priveste reduceri suplimentare ale cheltuielilor, pe care nu le vor incalca.

joi, 23 aprilie 2015

Economia mondială este dependentă în continuare de resursele energetice convenţionale, iar criză energetică continuă să se adâncească. Preţul barilului de ţiţei evoluează aproape săptămânal, astfel încât la doar o zi după intervenţia Arabiei Saudite şi a statelor aliate în Yemen, preţul a crescut cu 6, 7%. Giganţii economiei mondiale sunt într-o competiţie acerbă pentru câştigarea supremaţiei pe piaţa „aurului negru”. În anul 2015, asistăm la o confruntare dintre Orientul şi Occidentul lumii, în care Islamul devine nu doar un instrument de ripostă la noile teze şi orientări ale ştiinţelor sociale moderne, dar şi o temă abordată cu obsesie drept singura cauză a acestei noi confruntări? Să fie vorba doar de o avalanşă de discursuri care au drept subiect nu fenomenul islamic contemporan, ci interesul pentru petrolul ţărilor arabe? Spunem acest lucru, ştiut fiind faptul că statele arabe deţin monopolul zăcămintelor pe glob. Rezervele de petrol reprezintă 60,17% din totalul rezervelor confirmate de petrol ale lumii, şi totalizează o sumă de 683,5 milioane de barili, petrol de care, nu o dată, statele occidentale s-au arătat foarte interesate. Arabia Saudită a lansat atacuri puternice asupra rebelilor houthi din Yemen! Iranul priveşte la orașul-port Aden! Rusia veghează asupra Siriei, Europa priveşte parcă din ce în ce mai rezervată, în timp ce Statele Unite ale Americii manifestă atitudine de forţă în raport cu nevoia de democraţie. Zbigniew Brzezinski, fostul consilier pe probleme pe securitate națională al lui Jimmy Carter şi fondator al „Comisiei Trilaterale”, afirma că „S.U.A. sunt prima, ultima şi singura superputere”. Care sunt motivele adevărate ale acestor mişcări de forţă? A devenit numele lui Ossama Bin Laden un „Brand” al răului pentru pentru desfăşurarea unui război împotriva terorismului? De ce este nevoie de un nou război în Orientul Mijlociu? Cine îşi doreşte controlul resurselor de petrol în Irak? Ce loc revine Arabiei Saudite în menţinerea stabilităţii în Orientul Mijlociu? Legitimează non acţiunea neputinţa marilor actori din sfera securităţii internaţionale?  Prezervarea unei lumi unipolare, dominată fără echivoc de S.U.A., a constituit încă de la început unul dintre obiectivele declarate ale neoconservatorilor pe care se sprijină actuala Administraţie de la Washington. Chiar în primul său „Discurs despre Starea Uniunii”, rostit la 29 ianuarie 2002, preşedintele Bush a vorbit despre „noul imperiu american” al secolului al XXI-lea. Cât de adevărat sau nu este acest lucru, este greu de apreciat, însă pentru desfăşurarea unui război împotriva terorismului de ce este amintit mereu numele lui Osama Bin Laden? Să fie acesta motivul de luptă până când resursele de petrol din Irak vor fi epuizate?   În reconfigurarea puterii în Orientul Mijlociu, ce rol revine organizaţiei AlQaida? Să însemne Statul Islamic un nou proiect al S.U.A.? Greu de crezut, însă nu imposibil! Voci din cercul puterii se fac auzite! Alastair Crooke, agent al MI6 - serviciul secret britanic -, dar şi consilier al unor înalţi oficiali europeni pe probleme privind Orientul Mijlociu, consideră că principalii actori internaţionali, de la preşedintele S.U.A., Barack Obama, la Putin şi Rusia, se raportează la gruparea teroristă „Statul Islamic”, din Irak şi Siria, pentru a-şi atinge propriile intereseFaptele devin şi mai stringente, cu atât mai mult cu cât relatile dintre Arabia Saudită şi Stalele Unite ale Americii sunt destul de controversate. Intersele strategice sunt evidente, fapt precizat chiar de preşedintele american Obama. Din ce în ce mai multe voci vorbesc despre interesele occidentalilor pentru „aurul negru”. În Irak, americanii au adus haos, nu democrație, scria, la 12 ianuarie 2007, cotidianul „Financial Times”, într-un articol intitulat „Surge Toward Debacle în Iraq".

miercuri, 22 aprilie 2015

Spagarii UE si partenerii lui naum zis ponta...

Rodrigo Rato, director FMI din 2004 până în 2007, a fost reţinut timp de opt ore, în cadrul unei investigaţii privind spălare de bani şi evaziune fiscală, potrivit site-ului Le Figaro.  Acesta a fost eliberat la scurt timp după miezul nopţii, fiind de acord să coopereze, potrivit unor surse oficiale citate de Le Figaro.  Membru important al Partidului Popular din Spania, acesta a fost ministru al Economiei în cadrul guvernului spaniol din 1996 până în 2004. Ulterior, Rato a devenit director al băncii Bankia.  Poliţia a percheziţionat domiciliul şi unul dintre birourile acestuia din districtul Salamanca în Madrid. Rato a fost audiat pentru mai mult timp de către poliţişti. Timp de câteva zile, guvernul Conservator al lui Mariano Rajoy a refuzat să comenteze asupra acuzaţiilor de spălare de bani faţă de Rodrigo Rato. Acesta ar fi primit 6,2 milioane de euro de la banca Lazard în 2011, bani pe care i-a justificat prin acţiuni primite în 2008.  Fostul director FMI mai este anchetat în alte două cazuri. Într-un dosar este acuzat de fraudă, delapidare şi fals în legătură cu listarea Bankia, unde a fost director din 2010 până în 2012. În alt dosar este acuzat de utilizarea frauduloasă a cardurilor de credit Caja, una dintre băncile de economii deţinute de Bankia. Această bancă a fost aproape de faliment în 2012, afectând sute de mii de mici acţionari. Guvernul spaniol a trebuit să naţionalizeze şi să injecteze 20 de miliarde de euro în planul european de bail-in a sectorului bancar din Spania, care a avut un cost total de 41 de miliarde de euro. Rato a beneficiat de pe urma unei amnistii fiscale, acordată în 2012 de guvernul condus de Mariano Rajoy.

marți, 21 aprilie 2015

Spagarii UE trec prin Romania pentru a-si ridica "malaiul"...

"Consiliul Guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% şi, respectiv, -0,20%", se arată într-un comunicat al instituţiei europene.  Ultima modificare a ratei dobânzii de politică monetară a BCE a avut loc în luna septembrie a anului trecut, când instituţia a coborât dobânda la minimul record de 0,05%, de la 0,15% anterior.  Preşedintele BCE Mario va susţine o conderinţă de presă la ora 15:30, ora României.  Analiştii anticipează că Draghi va vorbi despre evoluţia programului de achiziţii de obligaţiuni lansat de BCE la începutul lunii martie şi că va preciza dacă există posibilitatea ca această măsură să fie stopată înainte de termenul anunţat iniţial, potrivit Bloomberg.   Programul BCE de relaxare cantitativă prevede cumpărarea de active, inclusiv obligaţiuni guvernamentale, în valoare de 60 de miliarde de euro în fiecare lună, până în septembrie 2016. Instituţia va cheltui, astfel, 1.080 de miliarde de euro în total în cadrul acestui program, pentru a sprijini accelerarea inflaţiei din zona euro spre ţinta BCE de puţin sub 2% şi pentru susţinerea economiei.  Preţurile de consum din zona euro au coborât cu 0,1% în martie faţă de aceeaşi lună din 2014, marcând a patra lună consecutivă de valori negative, însă ritmul de scădere a fost cel mai lent din această perioadă, potrivit datelor Eurostat.  În luna februarie, inflaţia s-a situat la -0,3%, iar în ianuarie preţurile de consum din zona euro au scăzut cu 0,6% comparativ cu aceeaşi lună din 2014, consemnând cel mai important declin de la înfiinţarea zonei euro, în 1999, până în prezent.  Un nivel al inflaţiei de -0,6% a mai fost înregistrat în zona euro doar în luna iulie a anului 2009, în timpul recesiunii economice.  Analiştii se aşteaptă ca Draghi să comenteze şi în legătură cu efectele pe care situaţia Greciei le-ar putea avea asupra zonei euro, în condiţiile în care guvernul de la Atena riscă să rămână fără fonduri în luna aprilie.  Consiliul Guvernator al BCE a decis marţi să suplimenteze cu 800 de milioane de euro fondurile disponibile pentru băncile din Grecia prin programul de finanţare de urgenţă ELA (emergency liquidity assistance), la 74 de miliarde de euro...
Intre, timp, iata cine a mai fost in vizita in Romania si, A FOST SPAGUIT precis : Oficialul european a explicat vineri, la Bucuresti, ca in opinia sa nu exista niciun motiv pentru a exclude Romania si Bulgaria din Spatiul Schengen. Acest mecanism este pus la indoiala de cetatenii europeni din cauza disfunctionalitatilor sale interne, care au iesit in evidenta cu ocazia atentatelor de la Paris, unde teroristii erau cetateni din interior.  „Problemele reale sunt altele, trebuie intarit spatiul Schengen prin cooperarea fortelor de politie din statele membre si este necesara o adevarata politica comuna a imigratiei. Argumentele folosite de politicienii din unele tari pentru excluderea Romaniei si Bulgariei sunt mai degraba populiste”, a declarat Henri Malosse. 

luni, 20 aprilie 2015

Potrivit Süddeutsche Zeitung, unul dintre cele mai importante jurnale din Germania, un important oficial al UE a declarat că este „pur și simplu imposibil” să lucrezi cu guvernul de la Atena.
Potrivit ziarului respectiv, atmosfera din instituțiile europene oscilează între „frustrare și resemnare”, iar oficialul citat a apreciat că nu se va încheia nici o înțelegere până pe 24 aprilie, termenul limită stabilit.  Această opinie este împărtășită chiar și de comisarul european Valdis Dombrovskis, care a declarat cu subiect și predicat pentru ziarul financiar german Handelsblatt că este imposibilă încheierea unei înțelegeri până la termenul fixat.  Bloomberg dă aceeași informație, citând surse anonime:  „Cele două părți nu s-au apropiat deloc de o înțelegere, a declarat un oficial implicat în procesul de negociere. Refuzul guvernului Greciei de a face privatizări și intenția sa de a anula măsurile de reformă luate până acum pe piața muncii, în domeniul pensiilor și al economiilor la buget sunt inacceptabile pentru creditorii Atenei, a declarat oficialul.”   Dacă discuțiile se prelungesc, ele riscă să atingă data de 12 mai, când Grecia ar urma să intre în incapacitate de plată, potrivit experților HSBC.

duminică, 19 aprilie 2015

Ministrul german de finanţe se bucură că Grecia poate fi ajutată de ruşi ... Ministrul de finanţe al Germaniei apreciază că orice acord care ajută statul elen din punct de vedere financiar, inclusiv unul cu Rusia, este benefic pentru situaţia economică a Greciei, potrivit site-ului Stern.de, citat de HotNews. "Mă bucur pentru Grecia, dacă este aşa. Să sperăm că este aşa. Tot ce ajută Grecia, e bun", ar fi declarat Wolfgang Schäuble.   Schäuble se afla, ieri, la Washington, la reuniunea de primăvară a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale.  Ministrul creştin-democrat a adăugat că nu cunoaşte detalii cu privire la un eventual tratat energetic pe care Grecia, conform informaţiilor apărute în presă, ar urma să-l semneze cu Rusia şi care ar aduce Greciei, curând, cinci miliarde de euro. El crede, însă, că acest pas nu va scuti Grecia de nevoia de reforme. "Aici trebuie ca Grecia să mai discute cu cele trei instituţii", a spus el, referindu-se la troica FMI, UE, Banca Mondială.  "În această direcţie, contextul nu s-a schimbat", a adăugat el...    Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a respins, ieri, speculaţiile privind o posibilă ieşire a Greciei din zona euro şi a reiterat că introducerea monedei unice europene a fost o decizie irevocabilă, iar investitorii nu au motiv să parieze împotriva acesteia, potrivit Wall Street Journal.  Vorbind într-o conferinţă de presă în timpul unor întâlniri organizate de Fondul Monetar Internaţional, Draghi şi-a susţinut punctul de vedere exprimat în urmă cu trei ani, potrivit căruia moneda euro este ireversibilă, iar statele din regiunea euro nu se vor întoarce la monedele naţionale.   "Nu există întoarcere la liră, drahmă sau orice altă monedă. Este inutil să pariezi împotriva euro. Este inutil să vinzi euro anticipând că se va deprecia", a afirmat şeful BCE în august 2012.  Ieri, Draghi a declarat că astăzi ar face "exact aceleaşi afirmaţii".   Draghi a refuzat să comenteze în privinţa reacţiei BCE în cazul falimentului Greciei, spunând că nu doreşte să se gândească la un asemenea scenariu.   "Cu toţii vrem ca Grecia să reuşească. Soluţia este în mâinile guvernului elen", a spus Draghi.....NA. nu de alta dar, nu am reusit inca un prim pas in implementarea pactului Ribbentrop - Molotov, fiindca pina acum abia am implementat preluarea economoca de care Rusi si mai avem preluarea administrative de catre nazistii nemti - Grecia este un prim pas si un test care nu trebuie r ratat ! -- asta se intelege din toata aceasta reprezentatie de prost gust !
Partenerii europeni ai Greciei au dat termen Atenei "până la 20 aprilie" pentru a prezenta o listă de reforme acceptabile, în schimbul ultimei tranşe din programul său de ajutor internaţional, potrivit unui cotidian german, citat de AFP.  Reprezentanţii Eurogrupului (alcătuit din miniştrii de finanţe ai zonei euro) au stabilit data de 20 aprilie, afirmă Frankfurter Allgemeine Zeitung, în ediţia sa de duminică.   Jurnalul conservator menţionează ca surse unii dintre reprezentanţi şi explică faptul că această dată este singura posibilă pentru ca finanţatorii Greciei să aibă timp pentru a examina propunerile de reforme înainte de şedinţa Eurogrupului, prevăzută pe 24 aprilie la Riga.   Negocierile trenează, explică aceleaşi surse cotidianului german. Atena refuză să ia în considerare tăieri ale pensiilor funcţionarilor.   Ultima întâlnire pe această temă a avut loc miercuri şi joi la Bruxelles. O sursă europeană a declarat atunci pentru AFP că discuţiile asupra reformelor avansează "cu paşi mici", chiar "cu paşi de bebeluş".  După ce a prezentat un prim proiect de 26 de pagini, Atena este deosebit de reticentă în a accepta noi reduceri în cheltuielile publice dorite. Guvernul condus de Alexis Tsipras urmăreşte în special creşterea veniturilor prin intermediul constrângerii rău-platnicilor din toate domeniile.  Grecia, ale cărei resurse financiare s-au diminuat şi mai mult după venirea la putere la sfârşitul lui ianuarie a guvernului stângii radicale Syriza, aşteaptă din august plata a 7,2 miliarde de euro ajutor european.  Este ultima tranşă de ajutor din cadrul planurilor UE-FMI în valoare totală de 240 de miliarde de euro, lansate în 2010 în schimbul unui program drastic de reforme în ţară. 
În urmă cu 25 de ani, cercetătorii de la CERN au creat platforma World Wide Web. De atunci, Internetul a modificat felul în care comunicăm, în care facem afaceri, chiar stilul de viață. Din mai multe puncte de vedere, ideile care au dus la crearea Google, Facebook, Twitter și a multor altora au ajuns să ne transforme profund viața, aducându-ne multe beneficii, precum o societate mai conectată. Cu toate acestea, există și dezavantaje.
Mulți dintre voi cred, probabil, că într-un singur e-mail nu poate fi nimic compromițător, nu-i așa? Dar dacă se ia în considerare toate e-mailurile dintr-un an, sau poate chiar din toată viața, însumat, pot spune multe. Ne spune unde am fost, pe cine am întâlnit și, în multe feluri, chiar și la ce ne-am gândit. Cel mai înfricoșător este că informația e înregistrată pentru totdeauna, așa că informațiile despre noi pot și vor trăi mai mult ca noi. Între timp, am pierdut, în mare, controlul asupra propriilor date, la fel ca și asupra vieții private.

sâmbătă, 18 aprilie 2015

Grupul KMG International, fostul Rompetrol Grup, detinut integral de compania nationala de petrol si gaze din Kazakhstan - KazMunayGas, a inregistrat in 2014 o cifra neta de afaceri de 11,4 miliarde USD, in crestere cu 2% fata de rezultatul obtinut in 2013, pe fondul evolutiilor internationale ale titeiului si ale produselor petroliere. Grupul a ajuns la dublarea profitului operational (EBITDA) pana la un nivel de 140 milioane USDlari si la o imbunatatire cu 61 milioane dolari a rezultatului net, pierderile fiind reduse la 58 milioane dolari.  Potrivit grupului, la reducerea pierderilor au contribuit cresterea productiei si a vanzarilor de produse petroliere, coroborate cu optimizarea fluxurilor operationale si financiare, dar si continuarea programului "Change for Good".  "Strategia pe termen lung a KMG International prevede o crestere organica in tarile din regiunea Marii Negre, inclusiv extinderea segmentului de retail din Romania, cresterea eficientei operationale a rafinariei, dupa atingerea performantelor record atinse in 2014, ca urmare a investitiilor realizate de KazMunayGas - peste 1,4 miliarde de dolari in ultimii 7 ani. In acelasi timp, ne propunem o dezvoltare pe pietele prioritare, precum si continuarea furnizarii de servicii industriale (EPC) in Kazahstan, Africa de Nord si Orientul Mijlociu ", a declarat Azamat Zhangulov, Vicepresedinte Senior al KMG International.  Initiat in 2013, programul Change for Good si-a propus o eficientizare si o imbunatatire pana in 2018 a intregului flux de operatiuni specifice activitatilor de rafinare - petrochimie, trading - aprovizionare cu materie prima, retail- marketing, upstream - servicii industriale. De asemenea, acesta urmareste si o reducere a cheltuielilor operationale si o crestere a profitabilitatii, efectul economic vizat fiind de aproximativ 130 milioane USD pana in 2018 (28 milioane USD in 2014, 30 milioane USD in 2015).
In 2014, contributiile totale ale companiilor membre KMG International la bugetul de stat, dar si la bugetele locale, s-a ridicat la aproximativ 1,93 miliarde USD, din care circa 1,8 miliarde USD a reprezentat aportul Rompetrol Rafinare (1,4  miliarde USD - 2013).  In acelasi timp, exporturile Rompetrol Rafinare s-au ridicat la peste 2 miliarde USD in 2014 (1,7 miliarde USD - 2013, 1,7 miliarde USD - 2012), fiind pe primul loc in topul celor mai mari exportatori interni de produse petroliere si pe locul doi la nivel national.   Cantitatea de materie prima procesata de cele 2 rafinarii ale Grupului - Petromidia Navodari si Vega Ploiesti, dar si de divizia de petrochimie -singura entitate de profil din Romania in functiune, s-a ridicat in 2014 la peste 5,54 milioane tone, in crestere cu 21% fata de nivelul atins in 2013. Rafinaria Petromidia a atins anul trecut un record istoric al materiilor prime procesate-peste 5 milioane tone, cantitatea totala prelucrata de aceasta din 1979- anul intrarii in exploatare si pana in prezent fiind de peste 100 milioane tone de materie prima.
Pe fondul unei cresteri cu 22% a productiei de carburanti la rafinaria Petromidia (productie record de motorina - 2,43 milioane tone fata de 1,91 milioane tone in 2013), vanzarile de produse petroliere prin statiile Rompetrol din Romania, Bulgaria, Moldova si Georgia s-au majorat cu 15% fata de indicatorul din 2013, ajungand la un nivel de 2,23 milioane tone.

vineri, 17 aprilie 2015

Grecia pregateste planuri drastice de nationalizare a sistemului bancar si de introducere a unei monede paralele in cazul in care eurozona nu va dezamorsa criza din negocierile actuale prin indulcirea conditiilor impuse Atenei scrie The Telegraph. "Daca va trebui sa alegem intre un faliment fata de FMI si un faliment fata de propriul nostru popor, e clar ce vom face", a spus un oficial de rang inalt.  Surse apropiate partidului Syriza au declarat publicatiei britanice ca Guvernul este determinat sa mentina pe linia de plutire serciviile publice si sa plateasca pensiile desi fondurile sale sunt pe cale sa se termine. Executivul elen ar putea fi fortat sa ia si masura fara precedent de a sari plata unei rate catre Fondul Monetar International.   Grecia nu are destui bani sa plateasca FMI 458 mil. euro pe 9 aprilie si mai trebuie sa acopere si platile curente pentru salarii si servicii sociale pe 14 aprilie, asta in cazul inca eurozona nu va fi de acord sa deblocheze urmatoarea transa din acordul provizoriu de bailout la timp.
"Suntem un guvern de stanga. Daca va trebui sa alegem intre un faliment fata de FMI si un faliment fata de propriul nostru popor, e clar ce vom face", a spus un oficial de rang inalt. "S-ar putea sa intram intr-un proces de reesalonare a transelor cu FMI. Acest lucru ar crea panica in piete si inseamna ca timpul se va scurge si mai repede", a declarat The Telegraph sursa citata.
Guvernul de stanga radicala al Syriza ar prefera sa aiba dispute doar cu creditorii europeni, dar a venit vremea primelor transe si acestea sunt datorate FMI. Desi partidul nu ar dori sa declanseze un faliment in raport cu FMI, totusi considera din ce in ce mai mult ca o alunecare intr-o situatie de pre-faliment este necesara ca o escaladare a conflictului pe care il are cu Bruxelles-ul si Frankfurt-ul.  Opinia Atenei este ca puterile creditoare europene nu au inteles inca peisajul politic schimbat dramatic dupa victoria Syriza din ianuarie si ca acestea trebuie sa faca multe concesii daca doresc sa previna o ruptura dezastruoasa in uniunea monetara.  "Ei vor sa ne treaca printr-un ritual de umilire si sa ne sechestreze. Ei incearca sa ne puna intr-o pozitie in care fie intram in incapacitate de plata fata de poporul nostru, fie semnam o intelegere care este politic toxica pentru noi. Daca aceasta este tinta lor, vor trebuie sa o faca fara noi", a declarat sursa. 

joi, 16 aprilie 2015

Într-un discurs ţinut la Atlantic Council, înaintea reuniunilor de primăvară ale Băncii Mondiale şi FMI care vor avea loc săptămâna viitoare, Christine Lagarde, a estimat că în acest an economia mondială va înregistra o creştere similară cu cea de anul trecut, 3,3%, un avans care, potrivit directorului FMI, nu este suficient pentru a şterge pagubele provocate de recesiunea globală.
'În urmă cu şase luni am atras atenţia asupra riscului unei noi mediocrităţi, o creştere economică slabă pentru o perioadă lungă de timp. Astăzi trebuie să împiedicăm ca această nouă mediocritate să nu devină noua realitate', a spus Christine Lagarde. Potrivit directorului general al FMI, economiştii Fondului se aşteaptă la o creştere economică mai robustă în SUA şi Marea Britanie, precum şi la o îmbunătăţire a perspectivelor pentru zona euro. În schimb, FMI şi-a înrăutăţit estimările pentru multe economii emergente, inclusiv China, Brazilia şi Rusia. FMI urmează să publice marţea viitoare noile sale prognoze privind evoluţia economiei mondiale.
 
 
Christine Lagarde a mai spus că riscurile financiare la adresa economiei globale sunt în creştere, din cauza dobânzilor foarte mici, şi în unele cazuri chiar negative, care îi determină pe investitori să-şi asume riscuri mai mari şi pot conduce la supraevaluarea unor active. Cu toate acestea, directorul FMI crede că Banca Centrală Europeană şi Banca Japoniei ar trebui să continue politicile lor monetare relaxate, iar ţările care au spaţiul bugetar necesar ar trebui să cheltuie mai mult pentru stimularea cererii, inclusiv pentru infrastructură.  Lagarde a cerut de asemenea o creştere a colaborării cu noile instituţii financiare regionale, cum este Asian Infrastructure Investment Bank propusă de China, precum şi pentru reforma drepturilor de vot la FMI pentru a da economiilor emergente o putere de vot mai mare în cadrul instituţiei.

miercuri, 15 aprilie 2015

La 02 februarie 1905 în Rusia, la St.Petersburg, s-a născut filozoafa  şi scriitoarea americană Zinovievna Alisa Rosenbaum, cunoscută în  lumea literară sub pseudonimul Ayn Rand, care a decedat în luna martie 1982 la New York. Cuvintele acestei scriitoare nicicând nu s-au  potrivit mai bine, ca în aceste vremuri:
,,Când vei constata că, în scopul de a produce, trebuie să obţii  aprobarea de la acei care nu produc nimic, când vei observa cum banii  se scurg spre cei care nu activează în bunuri, ci în favoruri, când  vei înţelege că o mulțime de oameni se îmbogățesc prin luare de mită  şi influența lor e mai eficace decât munca lor, că legile nu te  protejează contra lor, ci dimpotrivă, ei sunt cei care sunt protejaţi
împotriva ta, când vei descoperi că este răsplătită corupția iar  onestitatea devine un sacrificiu de sine, atunci vei putea spune fără  teama de a greşi, că soarta societăţii în care trăieşti este  condamnată."
Ayn Rand (1950)

marți, 14 aprilie 2015

Parlamentul Greciei a votat  înfiinţarea unei comisii care să analizeze circumstanţele în care guvernul elen a semnat, în 2010, cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, cele două acorduri de asistenţă financiară externă în valoare totală de 240 miliarde de euro. "După cinci ani de tăcere în Parlament, în privinţa principalelor probleme care au cauzat catastrofa acordurilor financiare, astăzi iniţiem un proces care va oferi poporului grec răspunsurile la aceste întrebări", a declarat premierul elen Alexis Tsipras. Comisia parlamentară, propusă de guvernul condus de Tsipras, va examina motivele care au dus la contractarea împrumuturilor, precum şi consecinţele implementării reformelor care au fost asociate programelor de asistenţă financiară. Printre aspectele ce vor fi analizate se numără revizuirea în creştere a deficitului bugetar al Greciei pentru 2009 - care a condus la declanşarea crizei financiare a ţării -, restructurarea datoriilor statului în 2011, precum şi recapitalizarea, în 2012, a marilor bănci cu capital de stat.   Fostul premier elen, Antonis Samaras, acum lider al opoziţiei, îl acuză pe Tsipras că, prin înfiinţarea comisiei, nu face altceva decât să distragă atenţia publicului de la probleme presante cu care se confruntă economia naţională.   Înfiinţarea comisiei parlamentare menţionate vine într-un moment în care Grecia mai poate accesa o tranşă în valoare de 7,2 miliarde de euro din programele de asistenţă financiară, însă creditorii au condiţionat acordarea acesteia de adoptarea şi implementarea unor reforme.   Pe de altă parte, viceministrul grec de finanţe, Dimitris Mardas, susţine că Germania, cel mai mare creditor al Greciei, îi datorează Atenei 279 de miliarde de euro, despăgubiri pentru ocupaţia nazistă din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.  Berlinul a respins în mai multe rânduri cererile noului guvern de la Atena, afirmând că problema despăgubirilor de război a fost rezolvată o dată pentru totdeauna.    Statele Unite îi cer Greciei să finalizeze programul de reforme "care să merite sprijinul creditorilor".  Trezoreria SUA a informat luni seara, după o întrevedere la Washington între ministrul elen al finanţelor, Yanis Varoufakis, şi subsecretarul Trezoreriei pentru probleme internaţionale, Nathan Sheets, că Grecia trebuie să se angajeze într-un proces de negocieri tehnice cu partenerii săi internaţionali pentru finalizarea programului de reforme care să merite sprijinul financiar în timp oportun din partea creditorilor". (A.V.)

luni, 13 aprilie 2015

Șeful Guvernului a anunțat că, de la 1 iunie, taxa pe valoarea adăugată pentrut toate produsele agro-alimentare, inclusiv la băuturi nealcoolice şi la servicii de alimentaţii publice, va fi redusă de la 24% la 9%. De asemenea, de la 1 ianuarie 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, guvernul dorește reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%.   "I-am ridicat premierului o serie de preocupări în privinţa planului Guvernului de a promova noul Cod Fiscal, astfel încât să reducă substanţial nivelurile TVA, măsură care, potrivit estimărilor Comisiei, are un efect fiscal substanţial negativ. Această măsură nu corespunde recomandărilor generale ale Comisiei privind politicile fiscale, domeniu în care noi recomandăm să ridicăm povara impozitării de pe muncă, în special de pe forţa de muncă slab plătită, către alte baze de taxare care afectează în mai mică măsură creşterea economică şi, inclusiv, consumul", a declarat oficialul european, în urma discuției de la guvern cu premierul Victor Ponta. Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene a declarat miercuri, 8 aprilie, la București că există îngrijorări la Bruxelles legate de planurile Guvernului României din noul Cod Fiscal. ​„Am comunicat Primului Ministru o serie de îngrijorări legate de planurile Guvernului pentru noul Cod Fiscal prin care se vor reduce substanțial ratele de TVA, care, potrivit estimărilor Comisiei Europene ar urma să aibă un efect negativ fiscal substanțial”, a declarat Dombrovskis într-o conferință de presă comună cu premierul Victor Ponta și Ministrul Muncii, Rovana Plumb.  In plus, această propunere nu este în linie cu recomandările generale ale Comisiei Europene în privința politicilor fiscale pentru care, în general, recomandăm să se micșoreze presiunea pe impozitarea muncii în special cea salariile mici, către baze de impozitare care afectează mai puțin creșterea economică, inclusiv consumul.  În orice caz, a subliniat acesta, Comisia este dispusă la discuții detaliate cu Guvernul Românie, pentru a identifica măsurio compensatorii și a găsi cea mia bună variantă pentru a asigura finanțe publice sustenabile în România.


duminică, 12 aprilie 2015

Comisia Europeană doreşte să înfinţeze în timpul mandatului lui Jean-Claude Juncker o Uniune Energetică Europenă care va avea drept principal scop să fugă ruşi, de gazul şi de energie furnizate de aceştia. Se urmăreşte consolidarea puterii de negociere a statelor membre şi a UE faţă de terţi (în special cu ruşii), dezvoltarea surselor de energie indigene în spaţiul comunitare, diversificarea surselor de energei, mai ales petrol şi gaze naturale, şi consolidarea comunităţii energetice. Cum se traduc în practică aceste dorinţi: toţi europenii vor plăti acelaşi tarif la gaze şi curent, indiferent dacă e român, neamţ sau luxemburghez, se elimină producătorii ineficienţi, se interconectează mai bine statele cu conducte şi reţele electrice, se uşurează accesul la surse energetice. În final, se va ajunge la creşterea securităţii energetice pentru toată Uniunea şi se vor elimina fricile cauzate de toanele ruşilor care închid robinetul ori de câte ori se supără sau nu se înţeleg cu ucrainenii.
Acest plan este foarte generos dar comportă câteva observaţii. Puterea energetică diferă de la stat la stat. Unele sunt furnizoare de securitate energetică iar altele sunt consumatoare. România se află într-o postură fericită. În acest an, importurile de gaze ruseşti tinde spre zero şi la electricitate este un exportator net. În plus, are un potenţial ridicat de creştere a resurselor, prin punerea în valoare a zăcămintelor din Marea Neagră. Din această cauză, la negocierea formării Uniunii Energetice Europene, România trebuie să pună câteva condiţii, pentru că preţul utilităţilor se va egaliza pe întreg întinsul spaţiului comunitar însă veniturile vor fi diferite de la stat la stat.

sâmbătă, 11 aprilie 2015

Agenţia de rating financiar Fitch Ratings a retrogradat vineri ratingul datoriei Greciei cu două trepte, la "CCC", arătând spre "riscul ridicat" în discuţiile dintre Atena şi creditorii săi internaţionali, transmite AFP.  "Lipsa de acces la piaţă, incertitudinile asupra unei deblocări rapide (a ajutorului internaţional) şi tensiunea din sectorul bancar grec au pus o presiune extremă asupra finanţării statului grec", justifică agenţia de notaţie într-un comunicat.   Guvernul grec a trimis vineri o listă cu propuneri de reformă către zona euro şi Fondul Monetar Internaţional, în speranţa că va putea debloca astfel noi fonduri din partea creditorilor, a declarat un oficial guvernamental elen, potrivit Reuters.   La finele lunii trecute, miniştri de Finanţe din zona euro au căzut de acord să ofere Greciei o prelungire cu patru luni a programului de asistenţă, cu condiţia ca Atena să demareze o serie de reforme.   Potrivit surselor citate de Reuters, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional s-au reunit vineri seară la Bruxelles pentru a discuta propunerile trimise de guvernul grec. Aprobarea UE şi FMI, urmată de acordul miniştrilor de Finanţe din zona euro, este necesară înainte ca Atena să poată beneficia de fondurile care îi vor permite să evite falimentul.     Guvernul condus de premierul Alexis Tsipras a anunţat că ultima listă va include măsuri destinate îmbunătăţirii încrederii investitorilor, creşterii veniturilor din taxe şi reformei justiţiei. De asemenea, guvernul de la Atena ar urma să prezinte cel puţin unele măsuri de reformă a pensiilor, chiar dacă până acum a respins ideea majorării vârstei de pensionare sau diminuării pensiilor.   Atena are nevoie urgentă de noi fonduri pentru a evita intrarea în incapacitatea de plată şi ieşirea forţată din zona euro. Potrivit unor surse guvernamentale, Grecia riscă să rămână fără lichidităţi până la data de 20 aprilie dacă nu primeşte noi fonduri din partea creditorilor. În ultima vreme, Grecia s-a bazat pe tranzacţiile de tip repo, în cadrul cărora a împrumutat bani pe termen scurt de la entităţile de stat, dar potrivit surselor aceste operaţiuni mai sunt posibile doar câteva săptâmâni.  Capacitatea de finanţare a Greciei este limitată, pentru că nu poate împrumuta de pe pieţele de termen lung şi mediu, iar autorităţile de la Atena trebuie să ramburseze în luna martie şase miliarde de euro către creditorii internaţionali. În prezent, datoria Greciei se situează la 315 miliarde de euro sau 176% din PIB, un nivel considerat nesustenabil de mulţi analişti şi care nu poate fi rambursat în totalitate.

vineri, 10 aprilie 2015

Banca Naţională a României a decis  reducerea dobânzii de politică monetară la 2% pe an, de la 2,25%, începând din data de 1 aprilie, potrivit unui comunicat al băncii centrale.   În plus, Consiliu de Administraţie al BNR a hotărât îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităţilor permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/-1,75 puncte procentuale de la +/-2 puncte procentuale. 'În consecinţă, începând cu data de 1 aprilie, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) se va reduce la 3,75% pe an de la 4,25%, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menţine la 0,25%', se precizează în comunicat.  Tot în şedinţa de marţi, banca centrală a decis menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei la 10% şi în valută la 14%, dar şi gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar.

joi, 9 aprilie 2015

Potrivit site-ului enikos.gr, Katsambas şi-a prezentat demisia după o întâlnire dintre ministrul elen al Finanţelor, Yanis Varoufakis, şi directorul executiv al FMI Christine Lagarde care a avut loc weekendul trecut la Washington.  Katsambas, care a lucrat pentru FMI între1979-2010, a fost numit reprezentantul Greciei la insituţia financiară internaţională în 2012.  Grecia, ţară aflată în pragul falimentului din cauza neînţelegerilor cu creditorii externi privind reformele ataşate unor programe de asistenţă financiară în valoare totală de 240 miliarde de euro, a pus la încercare răbdarea partenerilor externi prin refuzul repetat de a colabora cu aceştia şi prin anunţarea mai multor măsuri populiste de natură să diminueze veniturile la bugetul de stat.  Săptămâna trecută, mai mulţi reprezentanţi ai guvernului de la Atena au indicat că Grecia nu va putea să plătească o datorie de 450 milioane de euro către FMI scadentă pe 9 aprilie, informaţie care a fost ulterior infirmată de premierul Alexis Tsipras, şi apoi de Lagarde.
Lagarde a precizat, în urma întâlnirii cu Varoufakis, că o "cooperare efectivă" este în interesul tuturor părţilor şi că FMI va continua să lucreze cu autorităţile de la Atena pentru a contribui la revenirea economiei Greciei.  De asemenea, ea a afirmat că discuţiile tehnice cu echipele autorităţilor care supraveghează programul de bailout al Greciei vor reîncepe în această săptămână la Atena şi la Bruxelles, ministrul grec de finanţe luându-şi anagajamentul că va asigura îmbunătăţirea cooperarării autorităţilor elene cu oficialii europeni.

miercuri, 8 aprilie 2015

 
Comisia Europeana promoveaza masiv proiectul Firmware care consta intr-o serie de elemente software pe care startup-urile le pot utiliza pentru a-si pune in practica ideile, putand sa solicite si grant-uri de pana la 150.000 euro, scrie EUObserver.  Bugetul este de 300 milioane euro, contribuind si cateva mari companii europene de telecomunicatii.
Denumirea Fiware vine de la "future internet" si de la software, iar programul este un parteneriat public-privat intre UE si o serie de companii care au aderat la program in 2011. Tool-urile software au fost furnizate de o serie de companii telecom mari, precum Telefonica si Ericsson.
Cel mai recent Fiware a fost implementat in proiectele de dezvoltare a unor "orase inteligente" (smart cities) din sapte tari europene, acestea fiind orase in care tehnologia este folosita pe scara larga pentru a imbunatati diverse aspecte ale vietii de zi cu zi.   Pentru a promova Fiware, Comisia investeste 80 milioane euro in 1.000 de startup-uri, banii fiind alocati prin 16 "acceleratoare", organizatii care ajuta micile companii sa se promoveze si sa se dezvolte. Grant-ul maxim pentru un startup este de 150.000 euro, insa conditia este ca acea companie sa foloseasca soft-ul Fiware.

marți, 7 aprilie 2015

Excedentul de cont curent al Germaniei nu reprezintă o problemă pentru alte state membre ale zonei euro, declară ministrul finanţelor de la Berlin, Wolfgang Schaeuble, răspunzând astfel criticilor privind economia naţională, care se bazează pe exporturi.  Surplusul de cont curent al Germaniei, de peste 7% din PIB-ul ţării, a fost criticat de economişti, fiind considerat o sursă de dezechilibre "nocive" în uniunea monetară.   Săptămâna trecută, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat, în Parlamentul italian, că "nu există nicio îndoială că excedentul comercial al Germaniei încalcă normele UE privind dezechilibrele excesive".  "Nu am acceptat niciodată ideea că excedentul Germaniei reprezintă o problemă pentru partenerii noştri din zona euro", a subliniat Schaeuble, adăugând că, în opinia sa, politică monetară expansionistă şi gradul ridicat de îndatorare nu reprezintă soluţii, ci cauze principale ale crizei financiare şi datoriilor din ultimii ani.  Amintim că BCE menţine dobânzile la nivelul minim record şi a lansat, la începul lunii martie, un program agresiv de achiziţii lunare de obligaţiuni, de 60 de miliarde de euro.

luni, 6 aprilie 2015

În noiembrie anul trecut, BCE a preluat de la băncile centrale şi de la autorităţile de reglementare în sectorul financiar-bancar supravegherea directă a celor mai mari 123 de bănci din zona euro, mutare care a stârnit îngrijorare în rândul bancherilor şi politicienilor privind, printre altele, o serie de costuri suplimentare generate de noua măsură.   Procesul deschis de L-Bank reprezintă prima acţiune radicală a unei bănci din Europa împotriva supravegherii BCE şi evidenţiază opoziţia crescândă cu care banca centrală europeană se confruntă din partea unor politicieni şi bancheri din cea mai mare economie a zonei euro.    L-Bank a argumentat că supravegherea BCE limitează capacitatea băncii de a finanţa firmele şi populaţia locală şi a cerut să fie transferată din nou sub controlul unei autorităţi din Germania.  Printre criteriile analizate de BCE la preluarea supravegherii directe asupra unei instituţii bancare se numără mărimea activelor, care trebuie să depăşească 30 de miliarde de euro, precum şi contribuţia băncii la PIB-ul ţării în care operează, o contribuţie de peste 20% din PIB asigurând în mod automat supravegherea directă a BCE.   În ţările în care aceste criterii nu se aplică, cel puţin trei din instituţiile bancare locale sunt trecute sub monitorizarea BCE, cu excepţia cazurilor în care activele băncilor sunt mai mici de 5 miliarde de euro.  De asemenea, BCE poate prelua supravegherea oricărei bănci care deţine operaţii semnificative în cel puţin două ţări.
Potrivit ultimelor date disponibile, activele L-Bank, una dintre cele 21 de instituţii bancare germane supravegheate direct de BCE, totalizau 70 miliarde de euro la finele anului 2013.

duminică, 5 aprilie 2015

 Dacă Grecia nu se va retrage singură din zona euro, piaţa o va forţa să facă acest lucru, întrucât dezechilibrele nu pot rezista pe termen lung. Piaţa sancţionează întotdeauna aceste aspecte". Asistăm la o scenetă fără sfârşit, cu aspecte de butaforie, iar agonia din Grecia nu ajută la nimic".   Doru Lionăchescu opinează că situaţia din Grecia evidenţiază cât de fragilă este democraţia la populism.    Zilele trecute, premierul elen Alexis Tsipras a trimis o scrisoare cancelarului Germaniei Angela Merkel în care avertizează că executivul său va fi obligat să aleagă între achitarea împrumuturilor, în special către FMI, sau continuarea cheltuielilor sociale.   Referitor la această scrisoare, Doru Lionăchescu opinează că gestul premierului grec reprezintă "doar o nouă etapă într-o butaforie pe care o face Guvernul Syrizei".  Analistul economic consideră: "Tsipras are două variante pe care le-a prezentat nemţilor, spunându-le: «ori vă dau vouă banii, ori plătesc salarii şi pensii». Acest ton pe care-l abordează este o tactică de negociere. Grecii mizează foarte mult pe premisa psihologică, pe micul şantaj".   Domnul Lionăchescu subliniază că, în mod cert, la nivel macro, Grecia nu va putea niciodată să-şi plătească datoria

sâmbătă, 4 aprilie 2015

BCE nu se va grăbi să determine când va fi momentul potrivit pentru a retrage măsurile de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro, care au început în martie şi urmează să continue până în septembrie 2016.  Rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas în teritoriul negativ în luna martie, pentru a patra lună consecutiv, dar s-a apropiat la limită de nivelul zero, după ce Banca Centrală Europeană a demarat mult aşteptatul program de relaxare cantitativă.  Potrivit unei estimări preliminare publicate marţi de Oficiul european de statistică (Eurostat), rata anuală a inflaţiei în zona euro s-a situat la minus 0,1% în luna martie, comparativ cu minus 0,3% în luna februarie.  În 22 ianuarie, Mario Draghi a estimat că rata inflaţiei în zona euro va continua să scadă în următoarele luni, înainte de a urca uşor spre sfârşitul anului. Măsurile de politică monetară anunţate de BCE şi posibila majorare graduală a preţului la ţiţei vor duce la o creştere treptată a ratei inflaţiei spre sfârşitul lui 2015 şi în 2016, a explicat Draghi.  Conform estimărilor BCE, rata inflaţiei se va situa anul acesta la 0,7% şi la 1,3% anul viitor - mult sub ţinta de 2% avută în vedere de instituţie. Şi aceste proiecţii ar putea fi revizuite în scădere, deoarece nu reflectă pe deplin recentele scăderi ale preţului la ţiţei.  Pentru a evita riscul unei spirale deflaţioniste, Banca Centrală Europeană a prezentat în 22 ianuarie măsuri de relaxare cantitativă (QE) în valoare de 1.100 de miliarde de euro. Mario Draghi a anunţat achiziţiile lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro, din martie 2015 până în septembrie 2016. (Sursa: Agerpres)

vineri, 3 aprilie 2015

Grecia a prezentat creditorilor săi o listă mult așteptată de reforme structurale, dar guvernul de stânga de la Atena a avertizat că va înceta îndeplinirea obligațiilor de creanță dacă negocierile eşuează și ajutorul de urgență nu vine în perioada următoare. Funcționari ai UE, ai Băncii Centrale Europeane și ai Fondului Monetar Internațional analizează ultimele propuneri ale Atenei, iar ministrul grec al afacerilor economice internaţionale, Euclid Tsakalotos a ridicat miza, spunând că în timp ce Grecia doreşte un acord, este pregătită pentru a merge propriul drum "în eventualitatea unui scenariu mai puţin dorit". Guvernul, dominat de partidul anti-austeritate Syriza, a redactat un pachet de 18 reforme în speranța deblocării unui ajutor financiar de urgenţă în valoare de 7.2 miliarde de euro”, mai scrie Guardian în pagina sa electronică... Uniunea, indignată de forma prieteniei greco-ruse”, - Der Spiegel.  „Grecia luptă împotriva falimentului și caută ajutor în Rusia. Uniunea este indignată: „În loc să irosim timp și încredere, premierul Tsipras ar trebui mai degrabă să implementeze lista de reforme.”  Eforturile Grecie de a obține ajutor de la Rusia în criza datoriilor crează resentimente la Bruxelles și Berlin. "Prim-ministrul Alexis Tsipras are o strategie foarte riscantă", a declarat pentru Der Spiegel președintele Grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber. "Flirtul lui Tsipras cu Rusia complică o soluție constructivă în privinţa problemelor financiare", a declarat Weber.”

joi, 2 aprilie 2015

Potrivit Pacific Investment Management Company (PIMCO), care administrează PIMCO Total Return Fund, cu active de peste 143 miliarde de dolari, zona euro nu va putea rămâne în forma actuală dacă guvernele din regiune nu vor ajunge la o decizie privind o colaborare mai strânsă, relatează The Telegraph.  "Lecţia dată de istorie este că acest status quo nu este sustenabil. Nu avem un precedent care să demonstreze că acet tip de structură, bazată pe o politică monetară centralizată şi o fiscalitate descentralizată, poate să reziste pe parcursul mai multor decenii", a declarat Andrew Bosomworth, director executiv al PIMCO.  Bosomworth a adăugat că ascensiunea recentă a partidelor populiste din zona euro, precum Syriza în Grecia, Podemos în Spania şi Frontul Naţional în Franţa, reflectă nemulţumirea crescândă a populaţiei în privinţa economiei din regiune şi a euro.  "Persistenţa unei slabe creşteri economice se manifestă printr-o lipsă de sprijin pentru moneda unică europeană, care la rândul ei conduce la ascensiunea la putere a partidelor politice care vor retragerea monedei", a spus Bosomworth. Cu toate acestea, PIMCO nu se aşteaptă la o schimbare în structura zonei euro în viitorul apropiat, în ciuda problemelor create de situaţia din Grecia.
Potrivit lui Bosomworth, zona euro ar avea prea mult de pierdut dacă ar forţa o ieşire a Greciei din regiune.  "Într-un fel, situaţia este similară unui război atomic. Un atac ar fi atât de dezastruos, încât pur şi simplu nu ataci", a spus el.

miercuri, 1 aprilie 2015

Uniunea Europeana nu va putea prelungi sanctiunile economice si politice la adresa Rusiei, care expira in iulie acest an, pentru ca nu exista unanimitate in randul celor 28 de state membre, a declarat vineri pentru Reuters un inalt oficial european.
Liderii UE vor discuta despre sanctiunile impuse Rusiei pentru actiunile sale din Ucraina intr-un Consiliu European saptamana viitoare la Bruxelles, iar anumite tari (mai ales cele din estul Europei) fac presiuni pentru o decizie rapida de prelungire a sanctiunilor. Dar printre cei 28 de sefi de stat si de guvern exista cativa care nu vor prelungirea sanctiunilor, a precizat oficialul european, care a facut declaratiile sub protectia anonimatului.