joi, 11 decembrie 2014

Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a înrăutăţit prognoza de creştere a economiei în 2014, 2015 şi 2016, din cauza redresării lente a zonei euro şi a nivelului scăzut al inflaţiei, transmite Bloomberg.  Informaţiile publicate de ECONOMICA.net pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor. Deşi cea mai mare economie europeană beneficiază de nivelul record scăzut al şomajului şi de majorarea cheltuielilor de consum, rămâne afectată de redresarea fragilă şi inegală a zonei euro.
'Există motive să sperăm că actuala fază de încetinire a economiei germane va fi de scurtă durată', a afirmat guvernatorul Bundesbank, Jens Weidmann.
Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 0,1% în trimestrul al treilea al acestui an, comparativ cu precedentele trei luni, ceea ce înseamnă că prima economie europeană a evitat la limită intrarea în recesiune, arată cifrele preliminare publicate recent de Oficiul Federal de Statistică (Destatis).  În schimb, Destatis a revizuit în jos cifrele pentru trimestrul al doilea, când PIB-ul Germaniei a înregistrat o contracţie de 0,2%, în loc de o contracţie de 0,1%, cât s-a anunţat iniţial. Un nou recul în perioada iulie - septembrie ar fi însemnat că Germania a intrat în recesiune tehnică, definită drept două trimestre consecutive de încetinire a economiei.   Produsul Intern Brut al Germaniei ar urma să înregistreze anul acesta un avans de 1,4% (faţă de 1,9% prognozat anterior), o expansiune de 1% în 2015 (faţă de 2% anunţată anterior) şi de 1,6% în 2016, a previzionat vineri Bundesbank.  Inflaţia ar urma să ajungă la 0,9% în 2014, de la 1,1% estimat în iunie. În 2015 şi 2016 preţurile de consum ar urma să crească la 1,1% şi, respectiv, 1,8% .

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cât de viabil este noul model economic european şi cum ar putea schimba economia Europei planul de investiţii anunţat de Jucker, care ca primi aprobarea liderilor UE la finele lunii? „În primul rând, e greşită interpretarea. Modelul economiei sociale de piaţă din Germania nu mai este acelaşi din anii ‘50, multe lucruri s-au schimbat de atunci. Germania a beneficiat atunci cel mai mult de pe urma planului Marshall, deci modelul a folosit capitalul american. Inclusiv Germania a renunţat la model în anii 2000, chiar dacă acum reintroduce elemente compatibile, cum ar fi salariul minim“, spune economistul Florin Cîţu. Cîţu pune la îndoială eficienţa sistemului german. Deşi Germania s-a descurca mai bine decât alte state europene în criză, în anii anteriori se vorbea despre Germania ca „pacientul bolnav“ al Europei, în condiţiile în care ratele de creştere erau subunitare. Revenirea ţărilor periferice ar urma să „fure“ din creşterea Germaniei, care arată oricum semne de oboseală, având în vedere starea generală a economiei Europene. Ultimele date indică faptul că nemţii au înregistrat o creştere de abia 0,1%, în condiţiile în care SUA cresc cu rate de 3%, iar Marea Britanie se descurcă şi ea mai bine. „Apoi, dacă modelul a fost aşa de bun, de ce nu l-au adoptat alte ţări acest model pe cale naturală, fără să-l impună nimeni?“, se întreabă Cîţu.