Conservatorii catolici eurosceptici, partidul Lege şi Justiţie (PiS, opoziţie) condus de Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte Lech, au obţinut majoritatea absolută în alegerile parlamentare din Polonia, potrivit previziunilor anunţate de trei canale de televiziune duminică noapte şi citate de AFP şi Reuters. În primele sale comentarii, Jaroslaw Kaczynski a subliniat că este pentru prima dată în istoria Poloniei de la căderea comunismului când un partid ar guverna singur această ţară şi a spus că vrea 'să întindă mâna' partidelor care ar vrea să colaboreze cu PiS. Stânga, reprezentată de două formaţiuni concurente, a fost eliminată pentru prima dată de la căderea comunismului în 1989 din viitorul parlament, după ce nu a reuşit să atingă pragurile de eligibilitate. Polonia şi-a văzut economia, cea mai mare din Europa centrală ex-comunistă, extinsă cu aproape 50% în ultimul deceniu, aminteşte Reuters. Dar pe fondul unor promisiuni populiste, nemulţumirilor că de roadele acestei creşteri nu beneficiază toţi cei 38 de milioane de locuitori ai ţării şi temerilor privind imigranţii, partidul condus de Kaczynski era deja creditat în sondajele dinaintea alegerilor cu un avans de cel puţin 10% faţă de Platforma Civică (PO), uzată de perioada aflată la guvernare şi 'abandonată' în urmă cu un an de liderul ei carismatic Donald Tusk, devenit preşedinte al Consiliului European. Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte Lech Kaczynski, decedat în 2010 în accidentul aviatic de la Smolensk (vestul Rusiei), dispunea de asemenea de avantajul că la preşedinţia ţării se află Andrzej Duda, fostul său colaborator apropiat.
sâmbătă, 31 octombrie 2015
vineri, 30 octombrie 2015
Guvernul ponta (naum) -- DEMISIAAA....
O delegaţie a Comisiei pentru Afaceri Europene din Parlamentul german, condusă de preşedintele forului, Gunther Krichbaum, a ales să nu solicite o întrevedere cu premierul Victor Ponta, deoarece acesta este urmărit penal şi trimis în judecată, potrivit EurActiv.ro. "Nu am solicitat o întrevedere cu premierul României, Victor Ponta. Suntem de părere că domnia sa trebuie să stea de vorbă cu alte instituţii. Ştiţi că premierul este urmărit penal şi trimis în judecată", a declarat la Bucureşti Gunther Krichbaum. Krichbaum conduce o delegaţie transpartinică a Comisiei de Afaceri Europene din Bundestag, care efectuează o vizită la Bucureşti. "Vă amintesc că preşedintele german Christian Wulff şi-a dat demisia încă din stadiul în care existau doar unele suspiciuni. E o chestiune de cultură politică şi democratică. Vrem să evităm distrugerea reputaţiei unei funcţii", a precizat Krichbaum, preşedintele Comisiei din Bundestag. "Ştiu că este un subiect sensibil. Pentru mine personal, premierul Ponta este nevinovat până la decizia unui tribunal. Dar e nevoie ca justiţia să poată ancheta cum trebuie şi fără rezerve. Criticăm blocarea ridicării imunităţii în Parlamentul României". "Imunitatea nu este privilegiul unui parlamentar, ci doar o protecţie a libertăţii parlamentului ca instituţie. Poate unii sau alţii ar trebui să se gândească mai bine", a mai spus Gunther Krichbaum. Delegaţia germană a avut întâlniri, la Bucureşti, cu preşedintele Iohannis, cu reprezentanţi ai Curţii Constituţionale, DNA, BNR, Ministerului de Externe şi ai societăţii civile.
Conform săptămânalului german 'Wirtschaftswoche', preşedintele BCE, Mario Draghi, le-a spus miniştrilor de Finanţe din zona euro că băncile elene trebuie să primească finanţare până în 15 noiembrie şi după revizuirea programului de asistenţă financiară. Deşi acordul prevede că autorităţile de la Atena trebuie să implementeze o serie de reforme pentru ca băncile elene să primească finanţare, BCE pare a fi dispusă să accepte reformele din sistemul bancar intern, cum ar fi înfiinţarea unui fond de salvare pentru bănci. Deşi multe state membre ale zonei euro se opun unei astfel de posibilităţi, se pare că BCE va merge înainte. Prima revizuire a celui de-al treilea pachet de asistenţă financiară este prevăzută în noiembrie, deşi Eurogrupul admite că decembrie ar fi un termen mai realist. Dacă băncile elene primesc finanţare după revizuirea programului, atunci nu vor avea timp suficient pentru recapitalizare, se arată în 'Wirtschaftswoche'. BCE a decis să deruleze noi teste de stres în rândul băncilor elene pentru a şti cu exactitate care este necesarul lor de capital şi pentru a decide viitoarea strategie referitoare la creditorii din Grecia. Conform prevederilor celui de-al treilea program de asistenţă financiară pentru Grecia, sistemul bancar elen va primi fonduri de 10 - 25 miliarde de euro pentru recapitalizare. Începând din luna noiembrie a anului trecut, Mecanismul European de Supervizare bancară este responsabil în mod direct de supravegherea unui număr de aproximativ 123 de grupuri bancare europene. Această tânără autoritate, care operează sub egida BCE, a derulat anul trecut o vastă analiză a activelor bancare din zona euro, precum şi teste de rezistenţă care au scos în evidenţă nevoile de capital ale mai multor instituţii financiare din regiune. Un test de rezistenţă este o simulare a mai multor scenarii diferite de criză financiară prin care poate fi testată soliditatea instituţiilor bancare. Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) - principalul acţionar al băncilor elene - este instituţia care s-a ocupat de recapitalizarea acestor instituţii. Piraeus Bank, Alpha, National Bank of Greece şi Eurobank, care împreună controlează aproximativ 91% din industria bancară grecească, au fost sprijinite de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional care, în cadrul precedentelor programe de asistenţă financiară pentru Grecia, au pus deoparte 50 de miliarde de euro pentru curăţarea sectorului bancar elen. Cele patru mari bănci greceşti - National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank - sunt prezente şi pe piaţa din România.
joi, 29 octombrie 2015
Bancherii şi oamenii de afaceri de pe Wall Street se uită cu îngrijorare la viitorul apropiat pentru că spectrul recesiunii este din ce în ce mai palpabil, atât la nivel global și pe plan intern.
Incetinirea creşterii economice la nivel mondial a fost una dintre temele predominante privind investiţiile în 2015, provocând destule tulburări pentru a trimite atât S&P 500 (indice bursier care contine 500 de companii publice mari, majoritatea americane) cât şi indicele global MSCI World al statelor dezvoltate în jos cu circa 4%. China, cel mai mare consumator de materii prime din lume, consemnează o situaţie catastrofală a importurilor, care s-au prăbuşit cu 20% în septembrie. Baltic Dry Index, un important indicator al activităţii internaţionale de comerţ, este la un minim al ultimilor 29 de ani. Cu toate acestea, Fondul monetar Internaţional este încă optimist: economia globală de 73,5 trilioane de dolari este de așteptat să crească cu 3,1% în 2015 și 3,6% în 2016. Dar există multe alte voci sceptice. De exemplu, Willem Buiter, economist al Citigroup, cel care şi-a construit o carieră ca ghimpe în coastele politicienilor şi şefilor de bănci centrale (deşi a trecut prin şcoala Băncii Angliei şi a BERD), după cum îl descrie The Wall Street Journal, se uită la peisajul mondial și vede o economie care evoluează sub potențial, ceea ce reprezintă o referinţă generală spre ideea unei recesiuni la nivel mondial, scrie Business Insider. Conform aceastei idei, șansele unei recesiuni la nivel mondial în 2016 sunt în creștere. "Credem că dovezile arată că producția globală este în teritoriu negativ, iar economia mondială este în prezent în creștere la o rată sub potențialul la nivel mondial. „Prin urmare, deviația negativă se accentuează ", a spus Buiter într-o notă către clienții băncii pe care o reprezintă. El a spus că este o situaţie care se perpetuează şi care este de natură să plaseze economia globală înapoi în recesiune, dacă într-adevăr vorbim despre posibilitatea unei recesiuni provocate de criza financiară globală. Recesiunile nu sunt neapărat un lucruri rău pentru investitori. În cele 12 recesiuni de după al doilea război mondial, S&P 500 a crescut de șase ori după aceea a scăzut de alte şase ori. Media a fost un declin de 3,1%, urmată de o creștere de 12,9% la șase luni și 15,3 % după un an, potrivit cifrelor oferite de Sam Stovall, strateg la S&P Capital IQ. Economiștii se uită la recesiunile globale un pic diferit faţă de cele naționale. Deși nu există o definiție strictă în termeni, o țară este în general considerată a fi în "recesiune" în cazul în care înregistrează două trimestre consecutive de creștere economică negativă. Buiter se uită şi la economiile emergente din lume şi nu îi place ce vede.
El estimează că pentru Rusia, Brazilia şi China va începe în curând o perioadă de declin. „Însă încetinirea nu se rezumă în niciun caz doar la China. Arsenalul de politică monetară din economiile avansate este, din păcate, aproape epuizat, datoria din sectorul non-financiar este încă mai mare decât era în 2007. Aşa că este ca şi cum am fi pe mare purtaţi de curent fără a avea nimic cu care să controlăm direcţia“, a declarat Buiter pentru postul CNBC. Analiştii de la Deutsche Bank spun că traiectoria ritmului de creştere al economiilor emergente este în coborâre, accentuată de lipsa de reforme structurale din ultimii 10 ani. „Politica monetară ultraexpansionistă din economiile dezvoltate a determinat mulţi investitori să investească pe pieţele emergente în special pentru că acestea ofereau dobânzi avantajoase. Însă în realitate acest mediu de finanţare favorabil a ajutat economiile emergente să-şi ascundă slăbiciunile economice tot mai mari“, susţin oficialii de la Deutsche. Analiştii de la Goldman Sachs, estimează că dezastrul financiar, care a început în urmă cu şapte ani, odată cu colapsul imobiliar din SUA și în servicii bancare de investiții, a intrat în cea de-a treia fază. Acest val este caracterizat prin prețuri scăzute ale mărfurilor, stagnarea creşterii Chinei și a altor economii ale ţărilor emergente, precum şi inflația globală scăzută. Acestă triplă situaţie globală își are rădăcinile în răspunsul faţă de primele două valuri ale crizei - colapsul bancar și criza datoriilor europene suverane - și este parte din așa-numitul superciclu al datoriilor din ultimele decenii. Băncile centrale s-au grabit toate să reducă ratele dobânzilor, ca răspuns la primele două crize alimentate de datorii, încurajând investitorii să împrumute piețele emergente, cum ar fi China, pentru un profit decent. Acum, că ratele dobânzilor ar putea urca, creditorii caută ieşiri, iar investitorii încearcă să profite de mărfuri, care sunt strâns legate de soarta economiilor emergente.
În aceste condiţii, investitorii nu mai sunt dispuşi să rişte şi, prin urmare, îşi retrag fondurile de pe pieţele emergente, unde companiile vor întâmpina tot mai mutle greutăţi în a obţine finanţare pentru proiectele în curs de dezvoltare. Acest lucru va genera, la rândul lui, o încetinire a economiei mondiale, afirma analiştii Goldman Sachs.
miercuri, 28 octombrie 2015
'BEI ar putea fi afectată de scandalul emisiilor deoarece trebuie să îndeplinim anumite ţinte de mediu cu creditele noastre', a declarat Werner Hoyer pentru Sueddeutsche Zeitung într-un articol ce urmează să fie publicat luni. Potrivit Sueddeutsche Zeitung, începând din 1990 şi până în prezent BEI a acordat Volkswagen credite în valoare de 4,6 miliarde de euro, printre altele şi pentru dezvoltarea de motoare cu emisii reduse precum şi pentru construcţia de facilităţi în America de Sud.
BEI va derula 'o investigaţie amănunţită cu privire la scopurile în care VW a utilizat fondurile' şi dacă va descoperi că fondurile au fost utilizate pentru alte scopuri decât cele intenţionate, BEI va fi nevoită să-şi pună întrebarea 'dacă trebuie să cerem returnarea creditelor', a spus Werner Hoyer. Acesta a subliniat că este 'foarte dezamăgit' de Volkswagen, adăugând că relaţia BEI cu constructorul auto va fi afectată de scandalul falsificării testelor de poluare. Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă.
marți, 27 octombrie 2015
'Astazi, este începutul inversării unui trend în cadrul căruia fondurile suverane de investiţii şi băncile centrale au acumulat active. Vom vedea mai multe ieşiri de fonduri de la băncile centrale şi fonduri suverane în următoarele trimestre', a declarat Massimiliano Castelli, director de strategie la UBS Asset Management. Potrivit acestuia, declinul va fi stimulat de China care va utiliza o parte din rezervele sale valutare masive, în timp ce ţările producătoare de petrol vor recurge la activele lor din străinătate pentru a susţine cheltuielile guvernamentale. Preţurile ridicate la petrol au contribuit la majorarea activelor fondurilor suverane, care în perioada 2009-2014 au crescut, în medie, cu 12% pe an. Însă perioada în care surplusurile guvernamentale au fost reinvestite în active de top din economiile avansate ar putea să fi ajuns la final, ceea ce va determina fondurile suverane să-şi reconsidere o parte din investiţii. Este puţin probabil ca preţul petrolului să revină la un nivel care generează surplusuri fiscale în ţările producătoare, astfel că acestea vor trebui să-şi ajusteze cheltuielile la noua realitate pentru a evita să fie nevoite să recurgă la economii. Apetitul fondurilor suverane pentru investiţii directe care asigură randamente mari nu va dispărea, dar o parte dintre ele vor fi nevoite să-şi schimbe comportamentul şi să-şi modifice mixul de investiţii spre active mai lichide', a apreciat Massimiliano Castelli. Începând din luna august a anului trecut şi până în prezent, preţul petrolului a scăzut la jumătate, ceea ce obligă fondurile investiţii din Norvegia, Arabia Saudită şi Rusia să înceapă pregătirile pentru retragerea economiilor acumulate în perioade de preţuri ridicate. Potrivit Sovereign Wealth Fund Institute, investiţiile unor organisme de stat în SUA şi Europa se ridică în prezent la 7.300 de miliarde de dolari şi includ participaţii la banca britanică Barclays Plc, casa de discuri EMI Music Publishing, plus numeroase proprietăţi imobiliare la Londra şi hoteluri din Manhattan.
luni, 26 octombrie 2015
Ce vrea Comisia Europeană?
Ce vrea Comisia Europeană?
- Țările case se află pe „ruta balcanică” a imigranților ar trebui „să ia distanță de la atitudinea de a transporta pur și simplu refugiați la frontiera cu alt stat, fără acordul acestuia”, se arată într-un proiect de rezoluție intrat în posesia presei germane și citat de EurActiv. „O politică de simplă direcționare către țara vecină nu este acceptabilă”, se arată în document.
- Un schimb mai bun de informații între statele de pe ruta balcanică. De exemplu, Serbia înregistrează majoritatea imigranților, dar nu dă informațiile Croației, pentru că nu este membră UE. Președintele CE dorește ca fiecare dintre țările zonei să numească până luni câte o persoană de contact.
- Statele de pe ruta balcanică ar trebui să accepte mai mulți refugiați și să le ofere acestora facilități suficiente, pentru a-i determina să nu plece mai departe. Dacă țările respective nu au mijloacele necesare, ar urma să se declanșeze mecanismul de urgență european în caz de catastrofă.
Ce spun țările balcanice?
„Cine a scris acest document nu înțelege care este situația din teren”, a declarat premierul croat Zoran Milanovič. Acesta a anunțat că refuză să preia mai mulți refugiați, și va continua să-i direcționeze spre Slovenia. „Nu voi prelua nici o răspundere pentru Croația la această reuniune”, a declarat el.
În condiţiile în care "există serioase rezerve că România îndeplineşte condiţiile necesare pentru a beneficia de un acord de tip Flexible Credit Line", în cadrul întrevederii cu delegaţia FMI, preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la vulnerabilităţile care pot afecta cadrul fiscal-bugetar viitor, se arată într-un comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale.
Potrivit sursei citate, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional au prezentat cele mai importante evoluţii ale Programului de asistenţă cu caracter preventiv, program care a expirat în septembrie 2015, fără o evaluare finală favorabilă, ceea ce a ridicat semne de întrebare cu privire la voinţa Guvernului de a implementa reformele structurale asumate. Referitor la bugetul pentru anul 2016, în cadrul discuţiilor a fost evidenţiată necesitatea ca România să nu se îndepărteze semnificativ de o abordare fiscal-bugetară prudentă, pentru a preîntâmpina o serie de riscuri macroeconomice...."În acest sens, pe termen scurt, se impune păstrarea sub control a deficitului bugetar, ca element de responsabilitate şi prudenţă la nivelul deciziilor de politică economică, astfel încât prognozele economice favorabile să fie reflectate de o creştere economică sustenabilă", se mai arată în comuniat. În cadrul discuţiilor de la Palatul Cotroceni a fost abordată şi tema recuperării întârzierilor în materie de reforme structurale, în special în privinţa eficienţei întreprinderilor de stat, o atenţie deosebită fiind acordată sectoarelor energiei şi transporturilor.
duminică, 25 octombrie 2015
Departamentul de Justitie din Statele Unite investigheaza daca cea mai mare
banca din Germania a efectuat corect tranzactii de pana la 6 miliarde de dolari,
care ar fi putut sa mascheze iesiri de fonduri din Rusia, au spus
sursele. Deutsche Bank face propriile verificari ale tranzactiilor
respective, analizand conturi legate de circa 12 entitati pentru care a efectuat
asa-numite tranzactii in oglinda intre Moscova si Londra, au aratat
sursele. In mai multe cazuri, activele din aceste conturi ar fi apartinut
unor asociati ai lui Putin, intre care o ruda mai indepartata a presedintelui
rus si doi prieteni vechi, Arkadi si Boris Rotenberg, care s-au imbogatit prin
contracte cu companii de stat si care sunt pe lista sanctiunilor SUA. Nu
exista informatii ca cei doi Rotenberg sau alte persoane cu legaturi cu aceste
conturi ar fi investigati. Tranzactiile de acest tip sunt legale. Ce vor
sa stie procurorii americani este daca banca a incalcat legislatia bancara din
SUA, inclusiv cea referitoare la spalarea de bani. Un reprezentant al
fratilor Rotenberg a negat orice implicare a acestora in tranzactiile
respective. Un purtator de cuvant al Kremlinului a refuzat sa comenteze
ceea ce a numit "acuzatii fara substanta". In ultimele luni, pe fondul
incetinirii activitatilor in Rusia, Deutsche Bank a redus numarul de angajati si
a inchis divizia de tranzactii cu instrumente financiare din aceasta
tara. Banca germana este vizata deja in trei anchete penale in
Statele Unite si anticipeaza costuri de ordinul miliardelor de dolari,
partial din cauza costurilor litigiilor. Suspiciunile ca apropiati ai lui
Putin au incercat sa scoata bani din Rusia intra in contradictie cu apelurile
frecvente ale presedintelui ca rusii sa investeasca in propria tara. Un
oficial rus de rang inalt a confirmat ca Putin stie despre investigatia de la
Deutsche Bank si acuzatiile legate de implicarea fratilor
Rotenberg. Oficiali rusi sunt ingrijorati ca acest caz ar putea declansa
o controversa similara cu cea legata de conturi rusesti la Bank of New York,
izbucnita in urma cu 15 ani. Banca respectiva a admis ca nu a informat despre
miliardele de dolari care au intrat in conturile sale din Rusia, evitand plata
taxelor in tara respectiva. Fratii Rotenberg sunt printre cei mai bogati
oameni de afaceri din Rusia si se afla de anul trecut pe lista persoanelor
supuse sanctiunilor SUA, impuse in contextul crizei din Ucraina. Cei doi
si-au construit averile in timpul mandatelor de 15 ani ale lui Putin, in parte
prin contracte cu grupul Gazprom si alte companii de stat. La sfarsitul lui
2014, averile celor doi se ridicau la peste 3 miliarde de dolari fiecare,
potrivit datelor Bloomberg. Nu exista informatii ca Deutsche Bank ar fi
administrat active ale fratilor Rotenberg sau alte altor persoane dupa ce
acestia au fost sanctionati de SUA, a spus o persoana apropiata
investigatiei. In octombrie 2014, banca centrala a Rusiei a abordat
Deutsche Bank, pentru a-i solicita sa investigheze activitatilor anumitor
clienti. Deutsche Bank a anuntat ca in acest caz a luat masuri disciplinare
impotriva unor angajati.
sâmbătă, 24 octombrie 2015
Cu ocazia unei reuniuni organizate de Friends of Europe, s-au auzit discursuri extrem de dure asupra nivelului mai mult decât îngrijorător al lipsei de încredere al opiniei faţă de proiectul european şi, în aceiaşi măsură, punând în evidenţă nivelul neaşteptat de ridicat al tensiunilor între diferitele State Membre. Toate împreună, ameninţări directe şi imediate la continuarea construcţiei comune europene. În consecinţă, începe, măcar formal, la nivelul discursului, un contra-atac extrem de dur, cu constatări care, până acum, ţineau mai degrabă de platformele politice ale contestatarilor majori ai proiectului european. Semn că presiunea este într-adevăr la cote foarte înalte şi că s-a apropiat momentul inevitabil în care apare temerea de "sancţiunea politică" ce ar putea să se simtă destul de rapid, la următoarele alegeri.... Răspunde Zoe Konstantanopoulo, fosta preşedintă a Parlamentului Grec: „Pentru ca Europa să recâştige încrederea publicului, trebuie să-şi regăsească esenţa demografică" – cuvinte care sunt un ecou direct la îngrijorările exprimate asupra efectelor pe termen mediu şi termen lung pe care le-ar putea avea exodul de acum al migranţilor, cel despre care se spune că va produce în mod necesar o dereglare importantă a structurii demografice pe continentul european. Europa instituţională este departe să dea acum un răspuns coerent la marile probleme cu care este confruntată, iar asta nu face decât să crească neîncrederea partnerilor internaţionali şi, din nou, contribuie la o stare de incertitudine privind modul în care se va structura -atunci când se va întâmpla asta - o soluţie europeană. „Faptul că nu avem o strategie privind Siria înseamnă că această criză a refugiaţilor, consecinţă directă a ceea se petrece acolo, este ceva cu mult mai complicat", spunea Jaap de Hoop Scheffer, Preşedintele Comiteteul consultativ danez pentru probleme internaţionale şi fost Secretar General al NATO. Probleme care se combină cu cele economice şi sociale, căci efectele de lungă durată ale marii crize economice încă afectează unele State Membre, semnul cel mai limpede fiind lentoarea neaşteptat de mare cu care se manifestă reluarea creşterii economice şi situaţia alarmantă a şomajului, mai ales la nivelul tinerilor şi cu deosebire în statele din sudul şi estul european.
Planul de acțiune încheiat între Uniunea Europeană (UE) și Turcia pentru a stopa fluxul de migranți pe teritoriul său este doar un 'proiect' și finanțarea propusă de Bruxelles este 'inacceptabilă', a declarat ministrul de externe turc Feridun Sinirlioglu....'UE ne-a propus un plan de asistență financiară, le-am spus că este inacceptabil', a spus el, adăugând că Turcia are nevoie de cel puțin trei miliarde de euro în primul an. 'Turcia este o țară de care nu trebuie să-și amintească doar în perioadă de criză sau cu care trebuie să coopereze doar din motive tactice', a mai spus Sinirlioglu. Turcia adăpostește în prezent pe teritoriul său 2,5 milioane de refugiați, dintre care 2,2 milioane sunt sirieni care au fugit de războiul din țara lor izbucnit în 2011. Vineri dimineață, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că țara sa a cheltuit deja opt miliarde de dolari. 'Noi suportăm toate costurile', a spus el, referindu-se la banii cheltuiți pentru găzduirea migranților....Șeful diplomației turce afirmă că 'planul comun de acțiune' încheiat cu UE este doar un 'proiect' . 'Nu este definitiv, este un proiect la care lucrăm', a declarat Feridun Sinirlioglu pentru presă. Comisia Europeană a anunțat în cursul nopții de joi spre vineri, la finalul unui summit al șefilor de stat și de guvern, desfășurat la Bruxelles, că a încheiat "un plan comun de acțiune" cu Turcia pentru a stăvili fluxul de migranți. Potrivit Bruxellesului, planul prevede relansarea discuțiilor privind aderarea Turciei la UE, un acces mai ușor la vize pentru cetățenii turci și un ajutor financiar. În schimb, Ankara s-a angajat să găzduiască mai mulți refugiați și să întărească securitatea frontierelor sale, a precizat Comisia Europeană. Șeful diplomației turce a declarat că este exclus ca țara sa să accepte oferta de finanțare propusă de Bruxelles pentru acest plan de acțiune, potrivit Agerpres.
vineri, 23 octombrie 2015
SE TRECE LA DELAPIDAREA TURCIEI ????? SE PARE CA DA !!!
Germania este gata sa ajute Turcia sa inainteze in procesul de aderare la Uniunea Europeana, a declarat duminica Angela Merkel, CU ALTE CUVINTE ESTE TIMPUL SA DELAPIDEZE O ALTA TARA DIN ZONA - , extinzand astfel sprijinul pentru Ankara in schimbul ajutorului turcesc in stavilirea valului de refugiati ce vine in Europa, transmite Reuters.
"Cum putem organiza procesul de aderare mai dinamic?", a intrebat Merkel intr-o conferinta de presa comuna cu premierul turc Ahmet Davutoglu. "Germania este pregatita anul acesta sa deschida Capitolul 17 si sa faca pregatiri pentru Capitolele 23 si 24. Putem vorbi despre detalii", a spus cancelarul german. Angela Merkel a ajuns duminica in Turcia, unde se intalneste cu presedintele Recep Tayyip Erdogan si cu premierul Ahmet Davutoglu, pentru prima data din februarie 2013, pentru discutii privind gestionarea crizei refugiatilor in Europa. UE vrea ca Turcia sa gazduiasca mai multi refugiati si sa intareasca supravegherea la frontiere in schimbul unor beneficii, de la relansarea discutiilor privind candidatura sa la UE si un acces mai usor la vize.
joi, 22 octombrie 2015
Comisia Euopeană și Turcia au ajuns la un acord de principiul pentru oprirea afluxului de refugiați care a creat o adevărată criză în Europa. Ankara s-a angajat să-și consolideze protecția frontierelor în schimbul liberalizării regimului de vize pentru cetățenii turci și a unui ajutor financiar european de până la 3 miliarde de euro, informează EFE, citată de Agerpres.
”În esență, este vorba despre așezarea relațiilor cu Turcia pe baze noi”, a declarat comisarul european pentru politica de vecinătate, austriacul Johannes Hahn, aflat în vizită în capitala turcă. Acesta a mai precizat că următorul pas este ca liderii europeni să se pronunțe asupra unei înțelegeri. Conform unor surse, ei vor examina acest acord de principiu joi seara la dineul de lucru înscris în programul Consiliului European. Referindu-se la liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci — solicitată insistent de Ankara — comisarul european a declarat că această chestiune va fi discutată în detaliu în primele luni ale anului viitor, el evitând să avanseze un termen când eliminarea vizelor va deveni efectivă. Comisarul a mai spus că Turcia va primi un ajutor financiar între două și trei miliarde de euro și că vor fi deschise noi capitole de negociere în vederea aderării acesteia la blocul comunitar. De asemenea, Turcia va fi inclusă de UE pe lista țărilor ”sigure”, de unde nu pot fi primiți refugiați. În schimb, turcii s-au angajat să-și consolideze protecția la frontiere și să-și intensifice cooperarea cu Grecia, prima țară în care ajung refugiații care vin din Turcia.
”În esență, este vorba despre așezarea relațiilor cu Turcia pe baze noi”, a declarat comisarul european pentru politica de vecinătate, austriacul Johannes Hahn, aflat în vizită în capitala turcă. Acesta a mai precizat că următorul pas este ca liderii europeni să se pronunțe asupra unei înțelegeri. Conform unor surse, ei vor examina acest acord de principiu joi seara la dineul de lucru înscris în programul Consiliului European. Referindu-se la liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci — solicitată insistent de Ankara — comisarul european a declarat că această chestiune va fi discutată în detaliu în primele luni ale anului viitor, el evitând să avanseze un termen când eliminarea vizelor va deveni efectivă. Comisarul a mai spus că Turcia va primi un ajutor financiar între două și trei miliarde de euro și că vor fi deschise noi capitole de negociere în vederea aderării acesteia la blocul comunitar. De asemenea, Turcia va fi inclusă de UE pe lista țărilor ”sigure”, de unde nu pot fi primiți refugiați. În schimb, turcii s-au angajat să-și consolideze protecția la frontiere și să-și intensifice cooperarea cu Grecia, prima țară în care ajung refugiații care vin din Turcia.
miercuri, 21 octombrie 2015
...marea "prabuselnita" a dollarului asteptata si prevazuta de toti n-a venit....yessss !!!
Conform datelor oficiale de la Trezoreria SUA, ieşiri nete din portofoliile de titluri de stat americane s-au înregistrat doar de trei ori între 1978 şi 2014 (-8,44 miliarde în 2013, -6,3 miliarde în 2000 şi -9,86 miliarde în 1999), dar nimic nu este comparabil cu ceea ce s-a întâmplat în 2015. În condiţiile în care Federal Reserve nu poate trece la normalizarea politicii monetare, una dintre puţinele căi rămase pentru "administrarea" cursului celorlalte monede este vânzarea obligaţiunilor guver¬namentale americane. Prima linie a "frontului" în acest război valutar neconvenţional este ocupată de China, care se confruntă cu o scădere masivă a activităţii economice, mai ales la nivelul industriei prelucrătoare. Un articol recent din Financial Times arată că "reducerea cererii interne şi externe obligă producătorii industriali din China să reducă preţurile şi nivelul minim al comenzilor noi", conform datelor privind nivelul tranzacţiilor de la ediţia de toamnă a Târgului de Import-Export de la Guangzhou (China Import and Export Fair). Şi alte economii emergente se află într-o situaţie similară, mai ales cele dependente de exporturile de materii prime, care se confruntă cu scăderi semnificative ale intrărilor valutare şi deteriorarea abruptă a balanţei comerciale. În plus, presa internaţională a început să scrie constant despre ieşirile masive ale capitalurilor străine de pe pieţele emergente, iar rezervele valutare trebuie să scadă pentru atenuarea şocurilor. Oare ce efect va avea o astfel de ofensivă împotriva dolarului, în contextul noii faze a războaielor valutare globale din ultimii ani?...Nu e nici un razboi. Sunt miscari de capital de colo colo rebalansari si alte miscari in portofolii in functie de ce crede fiecare. America o s-o duca bine ca intotdeauna si dolaru o sa fie dolar. Dar nu vad de data asta citate din 0 Hedge saitul-biblie pentru toti analistii. Dupa cum se vede marea prabuselnita a dollarului asteptata si prevazuta de toti n-a venit....ups !!!
Merkelepra nu e buimaca. E un politician care face totul planificat pentru ca Islamul sa iasa victorios, si cu scopul sa distruga Europa caramida cu caramida. Duce o politica devastatoare, de distrugere a UE din interior, si de propasire a Islamismului la nivel mondial, cum a proorocit Mahomed. Cand a preluat Lepra puterea, Germania era a 2-a putere economica a lumii, iar Europa era pe val in toate privintele. Acum si Germania si UE au pierdut cursa cu China. Si chilotii, pantofii, costumele, telefoanele si pixurile politicienilor de la varful Europei sunt Made in China. Marea Recesiune, Criza Greciei, pe urma criza refugiatilor, pe urma scandalul VW. Crize, scandaluri, iar crize, recesiuni, infrangeri economice... si mai ce?? Si mai ce mai putea Lepra sa faca rau? Eu zic ca e clar, sunt prea multe, nu poate fi o intamplare: sigur e un demers intentionat, sa distruga Europa din temelii. In urma ei, Merkelepra va lasa o mostenire ireversibila: economia la pamant, tarile europene dezbinate, Europa plina cu islamisti aproape majoritari; tari ca Grecia sau Spania ruinate; totul o ruina totala. In doar 10 ani de Lepra. Epoca Marilor Realizari. Merkel se va retrage din politica pe umerii dusmanilor Europei, eroina a luptei islamismului pentru control mondial total. Ce n-a reusit Islamismul in sute de ani de talharie, spoliere, jihad, imperialism si razboaie, reuseste Merkel pe cai pasnice, pentru el...o Angelă Merkel buimacă şi depăşită de situaţie" este fals! Angela Merkel are sarcini PRECISE, pe care le îndeplineşte chiar cu riscul (minor de altfel, având în vedere faptul că toată lumea care vreasă pape ceva de pe urma politicii este neapărat şi obligatoriu membru în "Brücke" -corespondentul german al AIPAC) de a fi dată jos de la putere. Liderii rebeli vor fi readusi la ascultare (daca nu altfel prin justitia "independentă", prin presiuni economice de nesuportat sau, saca se rup toate frânghiile, printr-o "primăvară" care decurge dupa scenariul deja cunoscut! Nu vă mai faceţi şi nu mai încercaţi să ne faceţi speranţe degeaba: Europa trebuie aservită necondiţionat SUA şi "aliatului" său nr. 1 şi va fi aservită! Prea multă vreme a fost manevrată de lideri fie incapabili, fie vânduţi în această direcţie: Alea iacta est!
marți, 20 octombrie 2015
Angela Merkel va trebui să facă față unei opoziții majore față de politica sa a ușilor deschise din partea partidului său, creștin-democrat, după ce o majoritate a parlamentarilor săi a lansat o inițiativă de propune astfel de garduri la frontiere, pentru a stopa afluxul de imigranți. Detaliile legate de acest „plan secret” pentru a opri afluxul de 10.000 de oameni pe zi care intră în Germania au fost publicate de Bild, care spune că inițiativa aparține unui număr de 188 din cei 310 de parlamentari ai CDU. Propunerea lor se referă la ridicarea unui gard de sârmă ghimpată de-a lungul frontierei estice a Germaniei, nu foarte diferite față de cele dărâmate după căderea Zidului Berlinului, scrie The Independent. Merkel a respins, până acum, toate cererile privind noi garduri la granițe. „Trebuie să oprim afluxul refugiaților. Nu ar trebui să existe tabu-uri când vorbim despre fortificații la granițele noastre”, a spus un parlamentar conservator, Christian von Stetten, care este inițaitorul proiectului. El a explicat că planul va fi votat în următoarele două săptămâni....Mii de refugiați au petrecut noaptea în ploaie, la granița dintre Croația și Slovenia, după ce Slovenia, copleșită de numărul de imigranți a redus numărul celor care pot traversa teritoriul său, spre Austria, la 2.500 de persoane pe zi.
Datele macroeconomice recente din Statele Unite arată o contracţie a activităţii din industria prelucrătoare şi evoluţia cu mult sub aşteptări a indicatorilor referitori la încrederea şi consumul populaţiei. Niciunul dintre aceşti indicatori nu constituie, însă, un imbold mai mare pentru banca centrală americană decât ultimele rezultate raportate de Goldman Sachs. Conform unui articol Bloomberg, GS a înregistrat cele mai scăzute venituri din ultimii doi ani în T3 2015, pe fondul declinului accentuat al veniturilor din tranzacţionare. Va "îndrăzni" Fed-ul să strice, în aceste condiţii, o "petrecere" animată de tot mai puţini participanţi? Desigur că nu, mai ales în condiţiile în care oficiali ai Băncii Centrale Europene îşi declară deschis ignoranţa. "O creştere a dobânzii în Statele Unite ar avea repercursiuni globale mai mari decât în trecut, deoarece situaţia economică s-a schimbat, iar băncile centrale nu au experienţa ieşirii dintr-un regim al dobânzilor zero", a declarat Vitor Constancio, vicepreşedintele BCE, conform unei ştiri Reuters. În cadrul unei conferinţe din Hong Kong, Constancio a mai precizat că "băncile centrale trebuie să înveţe prin experimentare", deoarece "nu înţeleg pe deplin cum vor reacţiona economiile şi pieţele". În opinia sa, "o creştere a dobânzii din SUA ar avea un impact mai mare decât în trecut, deoarece pieţele emergente, în special China, sunt mult mai integrate în economia globală, iar fluxurile transfrontaliere de capital au crescut". Interesantă abordarea oficialilor BCE, dar cum rămâne cu responsabilitatea şi costurile aferente acestor "experimente"? Oare nu ne-au primis băncile centrale că ştiu ce fac şi nu trebuie să punem la îndoială competenţa şi buna lor voinţă? Ei bine, băncile centrale tocmai sunt pe cale să demonstreze, chiar şi celor mai înfocaţi susţinători, că nu ştiu ce fac. Contează? Nu, deoarece nu există, chiar şi în cele mai dezvoltate "democraţii", un cadru legal pentru tragerea la răspundere a instituţiilor monetare centrale. În numele "independenţei", desigur.
luni, 19 octombrie 2015
Sa nu ne mai dam dupa coltul mesei -U.E. este o golanie -majoritatea conducatorilor tarilor din U.E. si oficiali ai U.E. sunt slugoii unei golanii mondiale care au la inaintare dolarul si tiparnita lui care doresc lichidarea U.E.,monedei euro - OARE?... NU DE ALTA DAR EURO A FOST INVENTAT PENTRU A FACILITA IMPLEMENTAREA "PACTULUI Ribbentrop-Molotov - chiar daca distrug odata cu ele si crestintatea Europei prin haite islamiste deja instalate in occidentul european de 20-30 de ani care sunt o plaga puturoasa pentru societatile occidentale europene,paraziteaza abundent deja sistemele lor de protectie sociala!Haitele islamiste invitate de Cancelarul Germaniei din Asia si Africa ca asa au dictat stapanii Lumii asteia prost facute,pot declansa un haos de atentate precum cel din Turcia din zilele astea care ma tem sa dezvolt ce ar putea sa amorseze in zona crestinatatii europene!Rusia atat de activa in ultima vreme ,nu poate sa fie in afara socotelilor astea care se desfasoara de ceva vreme pe planeta vezi -scaderea pretului barilului de petrol,zavera dintre Ucraina si Rusia,generatoare de niste sanctiuni pentru Rusia dar care lovesc devastator in U.E.,razboaiele din Asia si Africa,creatia ciudata Statul Islamic care sigur nu este itit din spumele Marii Mediterane precum zeita antichitatii Afrodita,afluirea de suhoaie ,miguri ale Rusiei in Siria si bombardarea unora in Siria inclusiv cu rachete rusesti din Marea Caspica peste capul Iranului si al Irakului care consfintesc practic o bipolaritate a Lumii asteia cam prost facute!Complicate ecuatii in zona Europei si nu numai ,sper ca Dumnezeu sa ii ocroteasca pe romani si toate natiile doritoare sa traiasca in pace in Lumea asta atat de prost facuta!
duminică, 18 octombrie 2015
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a salutat progresele recente în Grecia şi a cerut Atenei să pună rapid în aplicare reformele structurale convenite cu debitorii internaţionali, într-un interviu publicat duminică, transmite AFP. "Multe lucruri au luat o întorsătură spre bine în ultima vreme, iar aceasta cu ajutorul prim-ministrului grec, guvernului grec şi poporului grec", a declarat Draghi într-un interviu acordat cotidianului liberal grec Katherimini. Cu toate acestea, "cred că este în interesul tuturor ca acum să se acorde atenţie punerii rapide în aplicare a măsurilor convenite împreună, în conformitate cu termenii prevăzuţi", a afirmat preşedintele italian al BCE, cerând să nu se pună în discuţie "pilonii şi obiectivele programului". După luni de criză politică acută, Atena a ajuns la un acord în vară cu creditorii ei pentru eliberarea unui nou ajutor financiar în valoare de 86 miliarde de euro pe trei ani în schimbul unor reforme structurale pentru modernizarea ţării. Aceste reforme sunt o condiţie prealabilă la recapitalizarea în continuare a băncilor greceşti şi pentru orice noi discuţii cu privire la datoria greacă, consideră Draghi. Fonduri de aproximativ 10 miliarde de euro au fost deja primite la mijlocul lunii august pentru recapitalizarea sistemului bancar din Grecia. O a doua tranşă de până în 15 miliarde ar putea fi disponibilă după o primă evaluare de către creditori a progreselor făcute de Atena şi "cel mai târziu" pe 15 noiembrie, a adăugat preşedintele BCE, conform AFP.
sâmbătă, 17 octombrie 2015
"Deutsche Bank" AG, cea mai mare bancă din Germania, anticipează că a consemnat pierderi de 6,2 miliarde de euro (7 miliarde de dolari) în trimestrul al treilea, ca urmare a deprercierii cu 5,8 miliarde de euro a activelor diviziilor de investment banking şi private banking. Pierderea anunţată de bancă este cea mai mare din ultimii zece ani, iar conform "Deutsche Bank", cea mai mare parte a deprecierii activelor a fost determinată de înăsprirea reglementărilor din domeniu. În aceste condiţii, "Deutsche Bank" a informat că ar putea reduce sau elimina dividendul anual, care a fost de 75 de cenţi/acţiune în 2014. Banca a acordat dividende neîntrerupt cel puţin din 1957, an în care a fost reînfiinţată ca instituţie financiară administrată la nivel central. Totodată, dividendul nu a mai fost redus din 2008. Presiunile pe profitabilitate şi obligativitatea de creştere a rezervelor de capital vor face ca banca de investiţii, inclusiv divizia "Bankers Trust", cumpărată în 1999, să nu mai înregistreze profiturile de altădată. Banca germană îşi va prezenta rezultatele financiare din trimestrul al treilea la sfârşitul acestei luni, când va anunţa şi schimbări importante de strategie. În acest sens, au apărut zvonuri potrivit cărora "Deutsche Bank" AG vrea să-şi înstrăineze deţinerea la "Huaxia Bank" Co., după ce aceasta a fost clasificată drept "non-strategică". Bănci străine majore, precum "Bank of America" Corp. şi "Goldman Sachs Group" Inc. din SUA, au obţinut cel puţin 14 miliarde de dolari din vânzarea participaţiilor la băncile chineze, de la începutul lui 2012, pe fondul înăspririi cerinţelor de capital.
vineri, 16 octombrie 2015
Furnizorii de gaze nu vor mai accepta, începând cu anul viitor, să scadă presiunea la aragaz, centrală termică sau alte echipamente pentru persoanele fizice și firmele care nu au plătit factura la timp, ci, conform unui document consultat de Profit.ro, vor trece direct la oprirea gazelor până când toate restanțele vor fi achitate. Măsura va fi aplicată începând cu prima zi a anului viitor. Dacă în prezent furnizorul de gaze poate și să limiteze cantitatea de gaze către clientul care a întârziat plata unei facturi, începând cu anul viitor nu va mai fi aplicată decât o singură măsură, și anume întreruperea furnizării gazelor. Livrarea gazelor va fi reluată doar după ce toate facturile scadente sunt plătite integral, cu tot cu majorări de întârziere și taxa de reluare a alimentării, în maximum 24 de ore. Acest termen de 24 de ore nu va mai fi însă calculat de la data efectuării plății, ci de la momentul la care clientul prezintă dovada acestei plăți.
joi, 15 octombrie 2015
Previziunile privind creşterea euro sunt alimentate de incertitudinile privind creşterea dobânzii de referinţă de către FED (Federal Reserve, banca centrală a SUA). Aceste incertitudini sunt invocate de analiştii Erste. Un dolar mai atrăgător ar scoate mare pare din capitalurile de pe pieţele emergente. Fenomenul a început deja, stimulat şi de problemele economiei chineze, ceea ce complică lucrurile. FED nu a mai crescut dobânda din cauza acestor probleme, dar faptul a îngrijorat suficient de mult pieţele ca neîncrederea în economiile emergente să scadă. Ceea ce iarăşi ar fi rău pentru leu. „Dacă urmărim linia factorilor locali, ar trebui ca finalul anului să prindă EUR/RON în apropierea nivelului prezent”, explică Claudiu Cazacu. Pe de altă parte, însă, „incertitudinea semnificativă provine din parcursul dobânzii de referință în SUA: dacă vom vedea o majorare a costului de finanțare în dolari anul acesta, în decembrie, piețele ar răspunde prin diminuarea pozițiilor de risc relativ ridicat, și EUR/RON ar putea depăși 4,50. Evoluția ar fi însă ”îndulcită” de programul QE european, care furnizează lichiditate în zona Euro, astfel încât ipoteza de lucru ar fi în acest scenariu al ridicării dobânzilor intervalul 4,52 – 4,54”.
Dacă evoluţia ar fi „îndulcită de QE-ul european doar până la 4,52 – 4,54 de lei, ameninţarea este foarte serioasă. QE (quantitative easing) este programul de relaxare monetară accentuată, operată de Banca Centrală Europeană prin achiziţii de obligaţiuni în euro şi scăderea dobânzii de referinţă. Programul este o imitaţie (târzie, spun unii), a programului american similar, care s-a încheiat anul acesta şi care ar trebui să fie urmat de revenirea dobânzii la dolar la niveluri nesubvenţionate de FED Totuşi, posibilitatea deprecierii accentuate nu este neapărat şi foarte probabilă.
„Cu datele perceptibile acum, cred că EUR/RON va rămâne în echilibru la finalul acestui an, în jur de 4.45. Turbulenţele pieţelor financiare din august nu ne-au afectat, iar în absenţa unui cataclism financiar, cândva în următoarele trei luni, mă îndoiesc că leul românesc va fi destabilizat într-o manieră remarcabilă”, conchide analistul de la Tradeville.
„Cu datele perceptibile acum, cred că EUR/RON va rămâne în echilibru la finalul acestui an, în jur de 4.45. Turbulenţele pieţelor financiare din august nu ne-au afectat, iar în absenţa unui cataclism financiar, cândva în următoarele trei luni, mă îndoiesc că leul românesc va fi destabilizat într-o manieră remarcabilă”, conchide analistul de la Tradeville.
miercuri, 14 octombrie 2015
Consiliul Concurenței vrea să recompenseze cu până la 100.000 de
euro persoanele care furnizează informații privind încălcarea legislației în
domeniul concurenței, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele
instituției.
”În momentul acesta avem avertizorul de concurență, unde angajații
nemulțumiți sau alte persoane, sub protecția anonimatului, pot să furnizeze
informații legate de încălcarea legislației în domeniul concurenței. Vrem să
mergem un pas mai departe și să oferim recompense pentru cei care furnizează
informații care se dovedesc corecte. Vrem să plătim 1% din amenda pe care o vom
aplica după investigație, dar nu mai mult de 100.000 de euro”, a explicat,
într-o conferință de presă, Chirițoiu. Consiliul Concurenței a lansat la începutul anului platforma avertizorilor de
concurență, unde orice persoană poate sesiza sub protecția anonimatului
activități de tip cartel desfășurate de companii. Consiliul menționa la acea dată că apar situații în care persoane din
interiorul unei companii dețin informații specifice despre anumite înțelegeri
ilegale, dar teama de consecințe negative din partea angajatorilor îi determină
să nu dezvăluie aceste informații.
Furnizarea de informații utile pentru detectarea și pedepsirea cartelurilor
ajută la prevenirea altor activități cu consecinte grave atât pentru
consumatori, cât și pentru companiile din sectorul economic afectat. Platforma avertizorilor de concurență poate fi accesată de pe site-ul
Consiliului Concurenței, este activă în permanență și poate primi mesaje cu un
număr nelimitat de caractere.
Prevederea privind recompensarea persoanelor care furnizează astfel de
informații va fi introdusă în proiectul de modificare a Legii Concurenței, care
urmează să fie finalizat în acest an.
”Vrem să modificăm Legea concurenței în acest an și apoi să nu ne mai legăm
de legislația primară pentru mulți ani. Printre modificări vor fi și unele
legate de organizarea noastră internă. Să avem reguli mai stricte privind
conflictul de interese. Vrem să introducem o prevedere potrivit căreia dacă
pleci din sistemul public, respectiv de la Consiliul Concurenței, timp de 3 ani
să nu lucrezi în zone cu care ai avut tangență în timpul în care ai lucrat la
Consiliu”, a adăugat Chirițoiu.
marți, 13 octombrie 2015
Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu a declarat astăzi, la Braşov, că formaţiunea sa doreşte să propună introducerea impozitului forfetar "mai ales pentru întreprinderile mici şi mijlocii care lucrează în domeniul hotelier şi restaurante", transmit surse din presă. "Vrem să diminuăm evaziunea fiscală, vrem să diminuăm birocraţia, pentru că va fi mult mai uşor de administrat un astfel de impozit de către autorităţile fiscale şi, în acelaşi timp, va fi un ajutor şi pentru IMM în gestionarea propriei contabilităţi (...) Vrem să propunem această măsură, ştim că suntem în asentimentul multora dintre cei care provin din mediul de afaceri.(...) Vrem să ieşim cu un proiect consolidat pe care să-l prezentăm Guvernului spre adoptare", a afirmat Tăriceanu. Liderul ALDE a mai precizat că, pe data 29 septembrie, va organiza la Senat, împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Energiei şi Mediului de Afaceri, o amplă reuniune pe această temă.
luni, 12 octombrie 2015
Guvernul imprumută autorităților de management ale programelor
operaționale finanțate din fonduri UE suma totală de 1,193 miliarde lei, din
bani proveniți din privatizări, pentru ca respectivele instituții să poată
rambursa cheltuielile eligibile ale beneficiarilor aferente lunii
octombrie."În scopul asigurării necesarului de finanțare al autorităților de management
pentru programele operaționale finanțate din instrumente structurale în cadrul
obiectivului convergență aferent lunii octombrie a anului 2015, în vederea
efectuării plăților pentru rambursarea cheltuielilor eligibile către beneficiari
și pentru plata cheltuielilor eligibile rambursabile din cererile de plată
aferente instrumentelor structurale, se aprobă alocarea temporară din venituri
din privatizare de către Ministerul Finanțelor Publice a echivalentului în euro
al sumei de 1,193 miliarde lei", se arată într-o hotărâre de Guvern, publicată
în Monitorul Oficial. Sumele utilizate de către autoritățile de management din acest împrumut vor
fi rambursate MFP, în euro, din sumele restituite cu această destinație de către
Comisia Europeană, până la data de 29 februarie 2016, se precizează în actul
normativ. Banii vor fi împrumutați Ministerului Fondurilor Europene pentru Programul
Operațional Sectorial Mediu (306 milioane lei), POS Creșterea Competitivității
(270 milioane lei) și POS Dezvoltarea Resurselor Umane (317 milioane lei),
precum și Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pentru
Programul Operațional Regional (300 milioane lei). La începutul lunii trecute, Guvernul a aprobat un împrumut similar, în
valoare totală de 984 milioane lei, cu aceeași destinație, din care 280 milioane
lei pentru POS Mediu, 220 milioane lei pentru POS Creșterea Competivității
Economice, 234 milioane lei pentru POS Dezvoltarea Resurselor Umane și 250
milioane lei pentru Programul Operațional Regional. Banii împrumutați atunci
trebuie rambursați la MFP până pe 9 octombrie 2015, respectiv vinerea
viitoare. Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Marius Nica, declara, la începutul
lunii trecute, că România va ajunge la un grad de absorbție de aproximativ 70%
la sfârșitul anului, adăugând că nu exclude posibilitatea ca acest procent să
ajungă la 75-78%, dacă se iau în calcul estimările beneficiarilor. Potrivit datelor postate, în luna iulie, pe site-ul Ministerului Fondurilor
Europene, rata de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune a crescut cu
0,4% în iunie față de luna mai, de la 54,42% la 54,82%, România reușind astfel
să atragă în luna respectivă 76 milioane de euro. Singurele programe pe care au
fost atrase fonduri sunt Programul Operațional Sectorial Mediu și Programul
Operațional Dezvoltarea Capacității Administrative.
duminică, 11 octombrie 2015
"Criza imigraţiei testează perseverenţa Uniunii Europene", a declarat Angela Merkel la Berlin, conform agenţiei Reuters. Europa trebuie să contribuie la soluţionarea actualei crize a migraţiei din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii, a adăugat cancelarul Germaniei. "În plus, pentru Europa, acest lucru înseamnă şi protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, pentru ca imigraţia să se desfăşoare în mod ordonat", a spus Merkel, criticată în ultimele luni pentru încurajarea extracomunitarilor să vină în spaţiul UE. "În acelaşi timp, este vorba şi de asumarea unor responsabilităţi mai mari de către ţările de unde fug refugiaţii şi de către cele în care sunt mulţi refugiaţi, precum Libanul, Iordania şi Turcia", a adăugat cancelarul german. Rata popularităţii cancelarului Germaniei s-a diminuat pe fondul crizei privind imigraţia, fiind la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani. Mai mult de jumătate dintre cetăţenii germani (51%) au exprimat preocupare privind numărul extracomunitarilor care au solicitat azil în Germania. Peste 200.000 de imigranţi au sosit în Germania în septembrie, iar cifra pe anul 2015 ar putea atinge 800.000.
sâmbătă, 10 octombrie 2015
Serviciile secrete folosesc programe informatice cu ajutorul cărora pot prelua controlul total asupra telefoanelor mobile inteligente: nu doar interceptează convorbirile sau ne localizează, ci controlează de la distanţă funcţiile acestor smartphone-uri, astfel că ele pot fi folosite de exemplu şi ca microfoane ce transmit sunetele din jurul nostrum Unul dintre aceste programe este aşa-numitul 'Dreamy Smurf', cu ajutorul căruia telefoanele pot fi închise ori deschise de la distanţă fără ca utilizatorul să-şi dea seama. Un alt instrument se numeşte 'Nosey Smurf', care poate activa microfonul telefonului astfel încât să se poată asculta discuţiile din apropierea aparatului. Folosit împreună cu 'Dreamy Smurf', 'Nosey Smurf' poate activa microfonul chiar şi atunci când posesorul şi-a închis telefonul. O facilitate mai cunoscută oferită serviciilor secrete de tehnologia telefoanelor mobile este localizarea posesorului acestora cu ajutorul semnalului emis de telefon, folosind metoda triangulaţiei. Dar GCHQ a pus la punct un alt instrument de geolocalizare mai performant, şi anume 'Tracker Smurf', ce permite urmărirea deplasărilor posesorului cu o precizie sporită faţă de cea a triangulaţiei. Pentru ca toate aceste intruziuni să nu poată fi detectate, serviciile secrete britanice au creat şi un instrument de protecţie, denumit 'Paranoid Smurf'. De exemplu, dacă un utilizator suspectează că ar putea fi spionat chiar cu ajutorul propriului său telefon şi decide să ducă aparatul la un tehnician, acesta din urmă cel mai probabil nu va reuşi să obţină dovezi care să confirme respectivele temeri. Dar serviciile de informaţii pot face multe alte lucruri prin manipularea de la distanţă a telefoanelor mobile, inclusiv să facă fotografii cu ele, susţine în continuare fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate a SUA (NSA), în prezent refugiat în Rusia. El subliniază că serviciile secrete pot accesa orice telefon mobil cu ajutorul unor mesaje SMS denumite 'exploit'. 'Este un mesaj specific care ne este expediat la fel ca orice alt mesaj, dar este ascuns şi nu va fi afişat', explică Snowden. 'Noi plătim (pentru telefoane), dar adevăratul lor posesor este cel care controlează programele informatice', conchide el.
vineri, 9 octombrie 2015
Se va introduce în legislaţia muncii noţiunea de „telesalariat“ şi de „telemuncă“, orice modificări făcute în contractele de muncă trebuie comunicate şi în scris salariaţilor, angajaţii în regim part time vor avea mai puţine zile de concediu şi se vor putea efectua mai multe ore suplimentare decât în prezent în sectoare precum servicii de supraveghere sau servicii medicale – acestea sunt doar o parte din modificările care urmează să se aplice în actuala legislaţie a muncii, în cazul în care este aprobată de Parlament. O propunere legislativă de modificare a legislaţiei muncii, iniţiată de Blocul Naţional Sindical – organizaţie care a strâns peste 130.000 de semnături ale cetăţenilor cu drept de vot pentru această iniţiativă –, a trecut în mod tacit de Senat şi se află în prezent în dezbateri la Camera Deputaţilor, care este decizională. Deşi unele dintre prevederile propuse în această iniţiativă legislativă sunt în favoarea angajatorilor (cum este, de exemplu, reducerea perioadei de concediu pentru cei care lucrează part time, care în prezent au dreptul la tot atâta concediu cât au cei în regim full time), unii investitori străini susţin că, dacă se va adopta, acest proiect va conduce la o scădere a competitivităţii companiilor şi a României. „Revenirea la un cadru legislativ mai rigid decât cel din anul 2011 (anul în care a avut loc schimbarea semnificativă a Codului muncii - n. red.) este o măsură profund inadaptată realităţilor actuale ale economiei şi pieţei muncii. (…) Măsuri precum stabilirea obiectivelor de performanţă individuale, dar şi a criteriilor de evaluare doar prin negociere colectivă şi nu ca atribut al angajatorului, eliminarea neperformanţei din criteriile de concediere colectivă, eliminarea perioadei de probă pentru angajaţii care au fost recrutaţi prin concurs sunt câteva exemple din propunerile făcute care pot afecta abilitatea companiilor de a oferi un serviciu de calitate, adaptat exigenţelor pieţei“, au transmis ieri reprezentanţii Camerei Franceze de Comerţ, Industrie şi Agricultură din România (CCIFER), organizaţie care reprezintă interesele a peste 450 de companii, care aduc 15% din PIB şi care au împreună circa 130.000 de salariaţi.
joi, 8 octombrie 2015
"Europa este un ansamblu de valori, de principii. Cei care nu doresc să respecte aceste principii trebuie să își pună problema (continuării) prezenței lor în Uniunea Europeană", a spus șeful statului francez la sosirea la Consiliul European extraordinar dedicat crizei refugiaților. În numele valorilor și principiilor europene, invocându-se în special 'solidaritatea' europeană, la Consiliul JAI desfășurat marți au fost impuse cotele obligatorii de refugiați statelor UE, deși patru țări est-europene (România, Ungaria, Cehia și Slovacia) s-au opus unei asemenea abordări. Aflat în acel moment într-o vizită la Londra, la o întrebare legată de posibilitatea sancționării statelor care nu ar aplica această decizie, Hollande a răspuns, potrivit AFP, că în Europa există reguli, iar țările care nu le respectă se vor pune în situații în care 'ceea ce primesc din partea Europei nu va mai veni'. Cehia și Slovacia au anunțat că vor contesta la Curtea Europeană de Justiție decizia Consiliului JAI privind cotele obligatorii de refugiați, guvernul slovac precizând de asemenea că nu va aplica această decizie.
miercuri, 7 octombrie 2015
Dacă regiunea Catalonia va solicita independenţa faţă de restul Spaniei, va fi obligată în mod automat să iasă din zona euro şi probabil din Uniunea Europeană, a declarat luni guvernatorul băncii centrale spaniole, Luis Maria Linde, transmite Reuters. Incertitudinile şi tensiunile legate de rezultatul alegerilor regionale de dominică, care ar putea duce la solicitarea în mod unilateral a independenţei, afectează băncile catalane şi spaniole, a spus Linde, avertizând că acestea ar pierde accesul la facilităţile de la Banca Centrală Europeană. Marile bănci spaniole au avertizat la rândul lor, vineri, că separarea Cataloniei ar reprezenta un risc serios pentru stabilitatea financiară a regiunii. Avertismentul a avut loc în condiţiile în care sondajele de opinie sugerează că separatiştii catalani sunt pe cale să obţină duminică o majoritate strânsă în Parlamentul Cataloniei, suficient pentru a putea lansa un plan de separare, în următoarele 18 luni, potrivit preşedintelui catalan Artur Mas. "Ieşirea din zona euro ar fi automată, exit-ul din Uniunea europeană ar fi implicit", a afirmat Luis Maria Linde în timpul unui eveniment la Madrid. Alegătorii scoţieni au primit avertismente similare în legătură cu posibila ieşire a Scoţiei din UE, în cazul în care ar fi optat pentru independenţă, în referendumul care a avut loc anul trecut. Scoţienii au optat până la urmă pentru rămânerea în Marea Britanie, chiar dacă iniţial numărul separatiştilor era mai mare. Votul a fost urmărit cu mare interes în Spania. Şeful Băncii Spaniei a mai spus că nu este îngrijorat de rezultatul alegerilor generale aşteptate să aibă loc la sfârşitul acestui an, atâta timp cât noul Guvern va continua actualele politici de consolidare fiscală. Măsurile Spaniei de reducere a unuia dintre cele mai mari deficite bugetare din zona euro au fost esenţiale pentru recâştigarea încrederii pieţelor, după ce Guvernul a fost nevoit să solicite un program de salvare în 2012, pe fondul creşterii puternice a costurilor de finanţare. Partide de opoziţie precum formaţiunea de stânga Podemo, similară partidului elen de extremă stânga Syriza, şi Ciudadanos, favorabil mediului de afaceri, au câştigat popularitate ca efect al măsurilor de austeritate nepopulare.
marți, 6 octombrie 2015
Cercetătorii ruşi au descoperit recent o bacterie care a supravieţuit 3,5 milioane de ani în permafrostul din Siberia şi care ar putea fi cheia longevităţii oamenilor. După ce au secvenţiat ADN-ul acestei bacterii imune, ei au testat-o pe şoareci, celule sangvine umane şi musculiţe de oţet şi cereale, unde au obţinut rezultate pozitive. Omul de ştiinţă rus Anatoli Brouchkov, de la Universitatea de Stat din Moscova, a decis să fie primul cobai uman, după ce s-a injectat cu ea. „Am început să lucrez mai mult şi nu am făcut nici gripă în ultimii doi ani. După experimentele de succes pe şoareci, m-am gândit că ar fi interesant să încerc cultura bacteriană inactivă", a afirmat el.Cercetătorul rus este convins că este în afara oricărui pericol deoarece bacteria se găseşte de fapt în apa din regiune, pe care oamenii din zona respectivă o beau de ani de zile. "Ei chiar par să trăiască mai mult decât alte populaţii. De aceea cred că nu este niciun pericol pentru mine", a adăugat Anatoli Brouchkov. Deşi acesta nu este tocmai un experiment ştiinţific adecvat, Anatoli Brouchkov afirmă că bacteria pare să fi avut un efect benefic asupra lui. „Nu este un experiment ştiinţific, aşa că nu pot descrie profesional efectele. Pentru mine este clar că nu am mai făcut gripă de doi ani. Probabil că sunt şi nişte efecte secundare, dar ar trebui să existe unele echipamente medicale speciale pentru a le localiza. Desigur, astfel de experimente trebuie efectuate în clinică, cu echipament special şi cu realizarea unor statistici. Apoi putem vorbi în mod clar de toate efectele” a opinat cercetătorul. Oamenii sunt cu siguranţă interesaţi de posibilităţile de obţinere a tinereţii veşnice, numai dacă te ei după câte suplimente alimentare se vând sau după lucrurile ciudate la care recurg unii, precum injectarea propriului sânge în faţă. În cazul în care această bacterie va avea efecte bune, iar oamenii de ştiinţă ii vor putea spori puterea, rezultatul final ar putea face pe cineva foarte bogat. „Trebuie să lucrăm cu aceste bacterii care previn îmbătrânirea. Cred că această ştiinţă ar trebui să se dezvolte. Ce ţine acest mecanism în viaţă şi cum îl putem folosi pentru propriile noastre avantaje?", se întreabă Anatoli Brouchkov. Aceste bacterii pot deţine, de asemenea, cheia pentru fertilitate - ele au permis femelelor şoarece în vârstă să se reproducă, după ce nu mai erau capabile de asta, şi au vindecat plantele.
luni, 5 octombrie 2015
De cate ori revin in România indiferent ca am fost in concediu sau "acasa" peste hotare, îmi vine sa plang cand stiu ce tara mare, bogata avem si in care platim taxe peste taxe si nu avem strazi, nu avem canalizare in zona rurala, nu avem salarii decente cu toate ca platim acelas amar de bani pe mancare si alte cheltuieli aproape ca cei din tarile in care mergem sa muncim. Sincer chiar imi vine sa plang cand vad ca vin acasa si mentalitatea patronilor de companii este tot aceeasi " sa am cea mai masina frumoasa si cea mai casa mare." Si cel care iti face profit sa-l platesti cu doi lei chiar daca tie iti merge afacerea pe profit. Stiti de ce nu vin cei din Siria si Irak in minunata nostra tara fiindca si noi avem Teroristi nostri care ne omoara pe zi ce trece personalitatea si mandria familiilor noastre si a prietenilor nostri, facand ce vor cu banii nostri ...Poti sa le da-i 1 milion de euro salariu si tot vor fura. Poti sa le da-i 5 ani de puscarie si tot vor fura pentru nepotii si stranepotii lor. Confiscale toata averea recupereaza prejudiciul de 3 ori suma fura, pentru ca esti platit din banul public, cunosti legea si ai toate parghiile in mana. – Platesti cu capul tau, al copiilor si al nepotilor ca pe timpul turcilor, abia atunci nu se va mai fura in Romania. Pana atunci fura toti de la mare la mic. Daca ala mare mananca cel mic trebuie si el sa supravetuiasca. Apropo, se plange nenea NASTASE, ILie, saracutul cica este mic salariul de senator, el mananca la 2 mese 1000 de euro, dar omul de rand cum poate trai cu 1050 cu taxe? imi este scarba de toti acesti oameni care se cred mai muncitori decat altiii. toti muncim, si ala la tara munceste si ala in parlament munceste, unu mananca mamaliga altul caviar.
duminică, 4 octombrie 2015
Bine aţi venit în Europa, unde-i mai rău decât în URSS..
Barroso recunoaşte “UE a fost gândită să fie un antidot pentru guvernele democratice”. Preşedintele Comisiei Europene, Josè Manuel Barroso a ajuns să recunoască public. În timp ce îşi citea declaraţia, am rămas timp de 5 minute fără cuvinte gândindu-mă “În ce hal am ajuns?”... Acestea sunt declaraţiile Preşedintelui Comisiei Europene, cel mai înalt rol politic în Europa, care reprezintă “vechiul continent” în lume: “Motivul pentru care aveam nevoie de Uniunea Europeană este tocmai acela că nu e democratică. Lăsate în voia lor, guvernele alese ar putea face orice le stă în putinţă pentru a câştigă câteva voturi. Guvernele democratice nu au întotdeauna dreptate, dacă guvernele democratice ar fi avut mereu dreptate nu am mai fi în situaţia de azi: deciziile adoptate de cele mai democratice instituţii din lume sunt mereu foarte greşite.”... “Aceasta a fost, în largă măsură, logica şi obiectivul principal pentru unificarea europeană. Părinţii fondatori care au traversat al Doilea Război Mondial au ieşit cu o viziune obosită a democraţiei. Astfel au proiectat un sistem în care puterea supremă este exercitată de comisari numiţi care nu au nevoie să se îngrijoreze de opinia publică. Ei – părinţii fondatori – credeau că procesul democratic uneori are nevoie de a fi condus, temperat, condiţionat.” Acum ştiţi că cine vorbeşte despre democraţie declarându-se un susţinător al acestei Uniunii Europene, minte!!! În Europa nu există o democraţie, decid cei 28 de “super-comisari” numiţi care “nu trebuie să se îngrijoreze de consimţământul poporului”. Noi i-am susţinut întotdeauna, dar acum am primit confirmarea de la direcţii implicate…Bine aţi venit în Europa, unde-i mai rău decât în URSS..
sâmbătă, 3 octombrie 2015
De la începutul acestui an, aproximativ 340.000 de persoane refugiate în special din Siria şi Irak au ajuns pe continentul european. Pare un număr foarte mare de migranţi, dar reprezintă numai 0,045% din totalul de 740 de milioane de locuitori, cât are continentul nostru.
În contrast cu aceste cifre, Turcia este de departe "foarte primitoare", dacă ne gândim că numai 1,8 milioane de refugiaţi în această ţară provin numai din Siria. Tot în rândul ţărilor islamice primitoare se numără şi Libanul, unde trăiesc peste un milion de sirieni şi chiar şi Irakul, care deşi este afectat de propriul său război intern a reuşit să găzduiască peste 200.000 de refugiaţi, relatează Al Jazeera, post de televiziune care îşi are sediul în Qatar şi este sponsorizat de regatul qatariot.
Qatarul nu a primit până acum nici măcar un "refugiat", şi nici celelalte ţări din Golf, potrivit unui raport al Amnesty International. Toate ţările din regiune - Qatarul, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Kuweit şi Bahrain - au primit ZERO refugiaţi sirieni.
Ce le împiedică? Este tocmai un plan secret care se află în spatele recentelor migraţii în masă, la cote fără precedent, ale imigranţilor către Europa, prin care Qatarul ar putea da o lecţie de politică, potrivit Al Jazeera.
vineri, 2 octombrie 2015
- nu exista doua feluri de bune maniere: unele aplicabile in societate si altele acasa. Este suficient sa ne impunem sa fim politicosi fata de familie la fel cum suntem fata de straini
- un om de societate agreabil este intimpinat de cei din jur cu mai multa bucurie decit un necioplit, o persoana zimbitoare este acceptata mai usor in societate decit un om posomorit, un personaj ingrijit inspira mai multa incredere decit un boem.
- un om bine crescut ramine un om bine crescut , fie ca situatia sa materiala este infloritoare sau catastrofala si oricare ar fi mediul in care este silit sa traiasca
- trebuie sa fii intotdeauna atent la ceea ce spui, astfel incat sa nu-ti pui interlocutorul in inferioritate, chiar daca esti mai instruit sau mai informat decat el.
- micile complimente intretin conversatia ca si micile cadouri, prietenia. A face complimente exagerate este o lipsa de tact, dar a cere sa ti se faca, este o dovada de prostie.
- indiferent de mediul social, exista oameni plini de bun simt si de tact si ne vom da repede seama ca averea si rangul social n-au prea mare importanta cind e vorba de o comportare civilizata.
joi, 1 octombrie 2015
Atenţionare de călătorie pentru toţi românii
Atenţionare de călătorie pentru toţi românii care vor să meargă în Croaţia -- Ministerul Afacerilor Externe informează, printr-un comunicat, că punctele de trecere a frontierei dintre Croaţia şi Serbia sunt închise la Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2 şi Batin. În schimb se circulă normal la graniţa principală de la Baja-kovo-Ba-trovci, situat pe autostrada Zagreb-Belgrad. Circulația feroviară este în continuare suspendată pe direcţiile Croația-Slovenia, Croația-Ungaria și Croația-Serbia.
Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de călătorie pentru românii care tranzitează sau doresc să se deplaseze în Germania sau Danemarca. Atât pe rute terestre, cât și a trenurilor și a feriboturilor au apărut întârzieri la granița dintre cele două țări din cauza refugiaților care vor să ajungă în Suedia.
"Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească dinspre Germania spre Regatul Danemarcei că au apărut timpi de întârziere în circulaţia pe rute terestre, a trenurilor (Padborg) şi a feriboturilor (Puttgarden-Rodby), care au ca destinaţie teritoriul danez, urmare a evoluţiilor din cursul dimineţii zilei de 9 septembrie 2015, la frontiera danezo-germană, privind tranzitarea refugiaţilor spre Regatul Suediei", se arată într-o "atenţionare de călătorie" transmisă de MAE.
MAE recomandă tuturor cetățenilor români să consulte pagina de internet a ministerului, precum și aplicația disponibilă “Călătorește în sigranță”, care oferă informații și recomandări de călătorie.
"Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească dinspre Germania spre Regatul Danemarcei că au apărut timpi de întârziere în circulaţia pe rute terestre, a trenurilor (Padborg) şi a feriboturilor (Puttgarden-Rodby), care au ca destinaţie teritoriul danez, urmare a evoluţiilor din cursul dimineţii zilei de 9 septembrie 2015, la frontiera danezo-germană, privind tranzitarea refugiaţilor spre Regatul Suediei", se arată într-o "atenţionare de călătorie" transmisă de MAE.
MAE recomandă tuturor cetățenilor români să consulte pagina de internet a ministerului, precum și aplicația disponibilă “Călătorește în sigranță”, care oferă informații și recomandări de călătorie.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)