miercuri, 15 iulie 2015

La Atena, o serie de partizani ai premierului apreciaza ca acordul de luni dimineata constituie o tradare a vointei populare exprimate in referendumul din 5 iunie, cand 61% dintre greci au spus nu austeritatii.   Cu toate acestea, guvernul s-a supus cerintelor creditorilor internationali si a trimis marti seara Parlamentului un prim proiect de lege care prevede cresterea TVA si introducerea unei legi de aur bugetare.  Este o conditie necesara, dar nu si suficienta, pentru continuarea unui proces care ar trebui sa duca, in cateva saptamani, la semnarea unui noi plan de sustinere financiara in valoare de circa 82 de miliarde de euro.  "Acest acord va trece cu voturile opozitiei, dar nu si ale poporului", avertizase ministrul Energiei, Panagiotis Lafazanis. Noua Democratie (conservatorii), Pasok (socialistii) si Potami (centru stanga) au promis ca vor vota legea.  Grecia trebuie sa gaseasca 12 miliarde de euro pana la finele lui august, inclusiv pentru plati catre BCE si FMI. In noaptea de luni spre marti, Grecia a inregistrat un nou default, dupa ce nu a reusit sa onoreze o scadenta catre FMI.
Statul grec a reusit insa sa plateasca marti 148 de milioane de euro catre creditori privati din Japonia. O picatura de apa in raport cu o datorie de aproape 312 miliarde de euro. Dar Atena continua sa plateasca pe cat posibil datoria privata, deoarece un default in raport cu sectorul privat ar putea antrena consecinte mult mai grave decat incetarea de plati in raport cu creditorii publici.
astazi, in ziua votului, functionarii vor intra in greva, la cererea sindicatului Adedy, prima dupa ce Syriza a ajuns la putere.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, afirma ca exista "multi" oameni in guvernul de la Berlin care considera ca iesirea Greciei din zona euro reprezinta cea mai buna solutie pentru poporul grec.

Intrebat despre iesirea Greciei din zona euro, Schauble le-a spus ziaristilor ca "exista multi oameni in interiorul guvernului german care cred ca aceasta ar fi, sau ar putea fi cea mai buna solutie pentru Grecia si pentru poporul grec", potrivit The Wall Street Journal.

Acesta nu a precizat daca se afla printre ei dar a subliniat ca un Grexit ar cere ca "grecii sa ia ei insisi decizia".

Duminica, Schauble a insistat in timpul negocierilor ca o iesire pentru cinci ani a Greciei din zona euro sa fie inclusa in declaratia ministrilor de Finante care a servit drept baza a discutiilor la summitul de urgenta a liderilor europeni.

The Guardian noteaza insa ca Schauble pare tot mai izolat iar partenerii de coalitie ai cancelarului german Angela Merkel din SPD i-au cerut acesteia sa-l tempereze.

"(Merkel) trebuie sa rezolve cu ministrul sau de Finante", a declarat vicepresedintele partidului Ralf Stegner, pentru Der Spiegel.

"Acordul la care s-a ajuns in ultimul weekend trebuie sa se aplice intregului guvern".

Anonim spunea...

Nu exista nicio Unitate organizatorica a U.E. in care sa nu dicteze un . g e r m a n .

Falimentul UE este previzibil deoarece Germania are de respectat un Pact Secret de reorganizare a zonelor de influenta in Europa impreuna cu Rusia .
In cadrul U.E. Germania isi joaca propriile interese iesind in castig indiferent de soarta Europei Unite .
Nu intamplator Serviciile americane ii spioneaza neintrerupt pe cei care au declasat cele doua Razboaie Mondiale ....

Oricum Germania , care se va destrama in max 25 ani , trebuie IZOLATA si EXCLUSA din structura U.E .