vineri, 2 decembrie 2011

Unde este memoria "elefantilor"

Conducatorii Partidului Republican din Statele Unite vor face tot posibilul sa impiedice Fondul Monetar International sa salveze Italia si Spania, care, in opinia lor, ar lasa contribuabilii americani cu o nota de plata nedorita, potrivit site-ului TheHill. Republicanii acuza administratia Obama ca a refuzat sa ofere detalii privind discutiile pe care secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner, le va avea cu liderii europeni cu privire la modul in care FMI va putea interveni pentru solutionarea crizei din zona euro. Senatorul Tom Coburn spune ca lucreaza la un proiect legislativ prin care sa oblige guvernul SUA sa voteze impotriva unui rol mai extins al FMI. "Sunt ferm impotriva ca FMI sa fie implicat in acest lucru. Aruncam bani intr-o gaura care cred ca e o problema nerezolvabila. Europa va da oricum faliment", a declarat acesta...Pe de alta parte, Daca luam in calcul cat ar cheltui SUA ca sa-i mai scoata pe nemti o data din Paris, sa o scoata pe Franta mare putere invingatoare si sa stinga eventualele alte conflicte din Europa care ar fi generate de falimentul UE, eu cred ca cele 176 miliarde sunt un fleac. M-as fi gindit ca ca elefantii au memorie...

Un comentariu:

Anonim spunea...

Potrivit unei noi propuneri, băncile centrale naţionale vor furniza fonduri prin intermediul FMI, posibil pentru programe de finanţare preventivă destinate Italiei sau Spaniei, considerate în prezent cele mai vulnerabile, au arătat sursele.

Cele 17 bănci centrale naţionale din zona euro operează sub umbrela BCE.

Draghi a indicat joi că BCE ar putea avea un rol mai mare în combaterea crizei datoriilor, dacă guvernele vor încheia un pact fiscal care să asigure soliditatea finanţelor publice.

Cancelarul german Angela Merkel a prezentat vineri elementele acestei strategii, în Parlamentul de la Berlin, cerând modificarea tratatului UE pentru introducerea unor sancţiuni automate împotriva ţărilor care depăşesc limita deficitului bugetar de 3% din PIB şi cea de 60% din PIB în cazul datoriilor.

Pentru guvernele unor ţări bogate precum Germania, care nu vor să împrumute mai mult statele cu datorii mari, ideea de finanţare prin intermediul FMI reprezintă o nouă modalitate pentru acordarea de împrumuturi fără încălcarea reglementărilor europene, care interzice băncilor centrale să susţină direct bugetele.

Purtătorii de cuvânt ai BCE şi ai băncii centrale germane, Bundesbank, au refuzat să comenteze.