Sistemul bancar european se zguduie din temelii în ciuda eforturilor susţinute ale liderilor europeni de a face faţă crizei economice. Vestea că cea mai mare bancă din Letonia este la un pas de colaps i-a făcut pe mii de oameni să îşi retragă banii din conturile instituţiei. Nici bursele nu se simt prea bine. Pieţele financiare din întreaga lume au închis pe minus, considerând insuficiente măsurile adoptate la summitul UE de săptămâna trecută. Peste 10.000 de letoni şi-au lichidat depozitele de la banca suedeza Swedbank, în urma unui zvon potrivit căruia instituţia s-ar afla în dificultăţi financiare. Oamenii au luat cu golit bancomatele băncii, retrăgând aproximativ 40 de milioane de dolari. Directorul executiv al instituţie a caracterizat zvonurile ca fiind absurde. În scurt timp, poliţia a demarat o anchetă pentru a stabili persoana de la care au plecat zvonurile. În Letonia, răspândirea de informaţii false, care ameninţă stabilitatea sistemului bancar, este considerată infracţiune şi se pedepseşte cu doi ani de închisoare. Zvonurile privind presupusele probleme ale băncii suedeze au apărut la puţin tinp după ce agenţia Moody's a scăzut ratingul băncilor franceze Crédit Agricole, BNP Paribas şi Société Générale. Tot din cauza scepticismului agenţilor de rating, bursele din toată lumea au închis şedinţa de tranzacţionare pe roşu, catalogând ca insuficiente măsurile bugetare luate la summitul Ue de la sfârşitul săptămânii trecute
marți, 13 decembrie 2011
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, le-a cerut, ieri, autorităţilor de reglementare să se asigure ca legislaţia bancară mai strictă privind nivelul capitalului să nu aibă ca rezultat o criză a creditelor, iar băncilor să menţină finanţarea sectorului privat, transmite Reuters, potrivit Mediafax.
Autoritatea Bancară Europeană le-a impus băncilor să ajungă la o rată de adecvare capitalului Tier 1 de 9% până la jumătatea anului viitor, comparativ cu un nivel de 7% care ar fi urmat să fie atins până în 2013, potrivit prevederilor iniţiale.
Trimiteți un comentariu