joi, 8 decembrie 2011

Franta si respectiv Anglia , Francois Mitterand, respectiv Margaret Thatcher, au incercat din rasputeri să împiedice reunificarea germană la sfirsitul anilor 80. (Bloomberg). Îngrijorările celor doi, conform cărora o naţiune extinsă s-ar dovedi o forţă irezistibilă, par acum să devina realitate. În timp ce criza financiară din Europa se intensifică, după doi ani, şi cu o datorie cu scadenţă în 2012 a zonei euro, atât pe termen lung şi pe termen scurt, evaluată la 1,1 trilioane de euro, cancelarul german Angela Merkel l-a forţat pe preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, în retragere şi l-a lăsat pe premierul Marii Britanii, David Cameron cum se spune, "out in the cold" in pragul iernii. Puterea Bundesrepublik a zguduit echilibrul franco-german ce stă la baza echilibrului de putere in europa postbelica. Contagiunea datoriilor şi creşterea economica precara au ridicat costurile franceze de împrumut la un nivel record al ultimilor 10 ani de existanta a monedei euro. "Suntem un lider împotriva dorinţei noastre," a declarat Wolfgang Ischinger, fost ambasador german în Marea Britanie şi Statele Unite. "Am încercat timp de 50 de ani să nu conducem. Germania va trebui să crească acum," a mai adăugat Ischinger... cu alte cuvinte, detchland uber ales !

5 comentarii:

glop spunea...

Summitul va continua vineri cu discuţii referitoare la modificarea tratatelor UE, solicitată de Germania, în vederea unei consolidări a disciplinei bugetare, dar şi asupra unor măsuri pe termen mai scurt destinate creării unor mecanisme de apărare eficiente împotriva crizei.

Programul serii a început cu o oră mai devreme, printr-o reuniune restrânsă a comitetului principalilor lideri europeni, cunoscut sub numele de "Grupul de la Frankfurt", desemnând oraşul în care a avut loc prima reuniune de acest tip

gulp... spunea...

UPDATE 20.25Băncile europene au nevoie de capital suplimentar cumulat de 114,7 miliarde de euro, cu 8 miliarde de euro mai mult decât estimările iniţiale, pentru a respecta noile prevederi introduse ca reacţie la criza datoriilor suverane din zona euro, potrivit Autorităţii Bancare Europene (EBA).

Astfel, băncile din Grecia au nevoie de 30 de miliarde de euro, cele din Italia 15,4 miliarde de euro, dintre care UniCredit cu 7,9 miliarde de euro, iar cele din Germania 13,1 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al EBA.

Agenţia precizează că pachetul pentru Grecia a fost definit în baza programului cu UE şi FMI, pentru a nu intra în contradicţie cu acordurile deja încheiate. Programul de asistenţă defineşte deja un set de ţinte pentru bănci, inclusiv obiective cantitative pentru rata Tier1, care sunt monitorizate regulat.

Din acest motiv, datele referitoare la băncile elene nu vor fi dezvăluite, se arată în comunicat.

Datele privind băncile germane sunt de peste două ori mai mari comparativ cu nivelul iniţial de 5,2 miliarde de euro, estimat de EBA în octombrie. Deutsche Bank are nevoie de 3,2 miliarde de euro, iar Commerzbank de 5,3 miliarde de euro

Anonim spunea...

UPDATE 22.15 Şefii de stat şi de Guvern ai Uniunmii Europene (UE) au deschis joi seara la Bruxelles un summit crucial, în cadrul căruia încearcă să găsească soluţii atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, la criza datoriilor care ameninţă zona euro, relatează AFP.

Reuniunea a început cu puţin înainte de ora locală 20.00 (21.00, ora României), cu un dineu care va dura până joi noaptea târziu, potrivit unui diplomat.

Anonim spunea...

tot felul de cretinisme -
Deciziile luate trebuie să vizeze toate statele UE "Trebuie luate deciziile pentru toate cele 27 de state, nu doar pentru cele 17 din zona euro", a adăugat şeful statului. Acesta s-a declarat adeptul unei integrări sporite, care garantează bunăstarea tuturor cetăţenilor Uniunii.

"Solidaritatea în această perioadă dificilă este adevărata şansă a competivităţii şi a suveranităţii UE, a afirmat Băsescu. Acelaşi lucru a fost susţinut şi de şeful guvernului de la Varşovia.

Donald Tusk a declarat că "nu este suficient să tot repetăm că trebuie să rămână unită comunitatea europeană. Trebuie să se ia decizii care să nu excludă pe nimeni şi să nu creeze o Europă cu două viteze. Orice alternativă la actuala Europă cu 27 de membri va fi fatală". Uniunea Europeană are 27 de state membre, "nu 17 sau 17 plus", a adăugat oficialul polonez.

Anonim spunea...

"Există un acord pe fond", dar "şefii de state şi de Guverne nu au discutat încă forma juridică" pe care o vor lua aceste reforme, un subiect care riscă să pună probleme, a declarat unul dintre diplomaţii citaţi.

Şefii de stat şi de Guvern ai Uniunii Europene au deschis joi seara la Bruxelles un summit crucial, în cadrul căruia încearcă să găsească soluţii atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, la criza datoriilor care ameninţă zona euro.

puţin înainte de ora locală 20.00 (21.00, ora României), cu un dineu care va dura până noaptea târziu.

Summitul va continua vineri cu discuţii referitoare la modificarea tratatelor UE, solicitată de Germania, în vederea unei consolidări a disciplinei bugetare, dar şi asupra unor măsuri pe termen mai scurt destinate creării unor mecanisme de apărare eficiente împotriva crizei.