Valentin Lazea, BNR: Contribuţia României la capitalizarea FMI este un preţ ce trebuie plătit. Contribuţia pe care o va avea România la creşterea capacităţii de finanţare a Fondului Monetar Internaţional este un preţ care trebuie plătit, iar românii trebuie să se obişnuiască cu ideea că beneficiile vin la pachet cu preţul, apreciază economistul-şef al BNR, Valentin Lazea. "Cred că ideea de bază este de a mări capacitatea de împrumut a fondului. Până la această decizie, Fondul avea disponibile circa 285 miliarde de euro bani buni de împrumutat. Cred că cu această decizie s-a crescut capacitatea de împrumut a fondului, fond care are şi capacitatea de multiplicare mult mai mare. El poate să împrumute şi de la guverne terţe bani şi să-i împrumute la cele care au nevoie. Faptul că România va contribui şi ea cu o câtime mică la această sumă este un preţ care trebuie plătit, pentru că de acum încolo trebuie să ne obişnuim că beneficiile vin la pachet şi cu preţul", a spus Lazea.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
5 comentarii:
a aderat la "cai verzi pe pereti" ...nu exista nici-un pact - este ilegal sa inchei tratate "interguvernamentale" in contextul tratatelor existente !
Ce masuri mai iau autoritatile in urmatoarele 12 luni, pentru echilibrul financiar?
- Monitorizarea creditelor in valuta si luarea masurilor necesare pentru ca pretul acestora sa reflecte cu acuratete si in mod transparent riscul acordarii lor debitorilor expusi riscului valutar;
- Modificarea legislatiei in sensul permiterii utilizarii resurselor Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB) pentru finantarea (inclusiv prin emiterea de garantii) a masurilor de restructurare autorizate de BNR referitoare la transferul de depozite, inclusiv in cadrul operatiunilor de transfer de active si asumare de pasive, daca aceasta masura ar fi mai putin costisitoare decat plata despagubirilor aferente depozitelor garantate;
- Elaborarea de proceduri necesare implementarii noilor atributii ale bancii centrale si ale FGDSB in domeniul restructurarii institutiilor de credit, precum si asigurarea accesului imediat al FGDSB la fondurile guvernamentale, daca este necesar;
- Reanalizarea prevederilor actelor
normative componente ale cadrului legal privind lichidarea institutiilor de credit in vederea luarii masurilor, daca este cazul, pentru asigurarea consecventei acestora;
Şeful Statului Major din America, generalul Martin Dempsey, avertizează că Europa s-ar putea confrunta cu proteste violente de amploare, din cauza crizei economice, arată BBC.
Oficialul subliniază că „zona euro este expusă unui risc major”. „Suntem extraordinar de îngrijoraţi în legătură cu sănătatea şi viabilitatea euro pentru că, într-o anumită măsură, suntem expuşi”, a explicat Dempsey, în cadrul unui seminar.
Şeful Statului Major a reamintit importanţa comerţului dintre Europa şi Statele Unite dar şi riscurile pe care le-ar comporta dezordinea civică şi destrămarea UE.
De altfel, oficialul american a arătat că nu este convins că măsurile luate vineri de UE vor reuşi să menţină unită zona euro şi a avertizat că o destrămare ar avea consecinţe grave pentru Statele Unite.
„Zona euro se confruntă cu un risc major. Ştiu că au luat unele măsuri cu cei 17 membri ai zonei euro pentru a se alinia mai bine la nivel monetar şi fiscal. Dar este neclar, cel puţin pentru mine, dacă acesta este liantul care îi va menţine”, a arătat Dempsey.
Strainii care lucreaza la noi au trimis 206 milioane de euro in tarile lor de origine in 2010. Romanii din afara au trimis acasa de 16 ori mai mult!
Strainii care lucreaza in Romania au trimis in tarile de origine 206 milioane de euro in 2010, potrivit datelor publicate luni de Eurostat, institutul european de statistica. Aceasta suma reprezinta o crestere de 22,6% in raport cu anul 2009, in timp ce pe ansamblul Uniunii Europene cresterea a fost mult mai mica, de numai 2,5%, pana la 31,2 miliarde euro.
Basescu: Romania va trebui sa imprumute 16 miliarde de euro in 2012 pentru a-si rostogoli datoriile
Romania va trebui sa imprumute 16 miliarde de euro in 2012, pentru a-si rostogoli datoriile, a declarat duminica presedintele tarii, Traian Basescu. In plus, Basescu a subliniat ca datoriile au fost acumulate in perioada 2007 – 2008, cand Guvernul se imprumuta pe termene foarte scurte, de 3 – 6 luni.
Trimiteți un comentariu