miercuri, 18 martie 2015

 
View image on TwitterFRANKFURT - Protestatarii anti-capitalisti au intrat in conflict cu politistii langa noul sediu al Bancii Centrale Europene (BCE) din Frankfurt miercuri si au dat foc la baricade si masini, umbrind ceremonia de inaugurare a zgarie-nori-ului ce a costat un miliard de euro, informeaza Reuters.
Aproape 90 de politisti au fost raniti de pietre si lichide neidentificate aruncate de o minoritate violenta din randul manifestatiei ce a reunit mii de persoane.   Cativa protestatari s-au plans ca au fost afectati cand politia a folosit spray-uri lacrimogene.  Sapte masini de politie au fost incendiate, strazile au fost blocate de gramezi arzande de cauciucuri si cosuri de gunoi iar mai multe magazine din centru au fost vandalizate.  Un fum negru s-a ridicat in fata turnurilor BCE si deasupra centrului orasului Frankfurt.  Politica a folosit tunuri de apa pentru a face o cale prin masa de protestatari catre intrarea in cladire, separata de strada cu baricade ale politiei. Cinci persoane au fost arestate iar altele retinute in pentru interogatoriu.   Presedintele BCE, Mario Draghi, s-a adresat demonstrantilor in discursul sau din cadrul ceremoniei de inaugurare, dar a spus ca acestia nu au motive sa dea vina pe Banca Centrala Europeana.  Organizatorul protestului, un grup denumit Blockupy, a estimat ca la demonstratie au venit circa 10.000 de persoane. Cateva mii au venit in capitala financiara a Germaniei din alte parti ale Europei.

Un comentariu:

Anonim spunea...



Mașini de poliție au fost incendiate și s-a aruncat cu pietre și tomberoane, în semn de protest față de deschiderea unui nou sediu al Băncii Centrale Europene (BCE). Violența a început lângă sala de concerte Alte Oper, înainte de deschiderea oficială a clădirii BCE.

Activiștii „Blockupy” sunt așteptați la o manifestație în acestă seară.

Azi-dimineață, jandarmii au folosit tunuri cu apă pentru a împrăștia sutele de protestatari de pe străzile din jur.

Organizatorii au adus participanți de stânga din toată Germania, dar și din restul Europei pentru a-șli manifesta furia dață de rolul BCE în măsurile de asuteritate luate de statele membre UE, cel mai recent în cazul Greciei. Banca este cea care gestionează euro și este responsabilă de crearea politicilor din zona euro, alături de FMI și Comisia Europeană fiind parte a troicii care a impus condițiile împrumuturilor pentru Irlanda, Grecia, Portugalia și Cipru.