joi, 19 februarie 2015

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras a evocat duminica "obligatia istorica" a tarii sale de a reclama Germaniei indemnizatiile de razboi, un subiect asupra caruia Berlinul s-a pronuntat deja, refuzand, transmite AFP.   "Este o obligatie morala a poporului nostru, a istoriei, a tuturor popoarelor europene care s-au luptat si si-au dat sangele impotriva nazismului, o obligatie istorica" de a reclama Germaniei "indemnizatiile de razboi si rambursarea creditului fortat", a spus Tsipras in incheierea discursului despre politica generala sustinut in fata parlamentului.
Partidul Syiriza, stanga radicala, reclama o suma de circa 162 miliarde de euro Germaniei, care ar fi echivalentul jumatatii din datoria sa publica de 315 miliarde euro.
Premierul a evocat lupta pe acest subiect a europarlamentarului din partea Syriza, Manolis Glezos, 92 de ani, figura emblemantica in Grecia, care la varsta de 19 ani, in timpul ocupatiei nazista, a dat jos steagul nazist de pe Acropole.  Germania a refuzat in mai multe randuri sa plateasca aceasta suma Greciei, sustinand ca aceasta problema nu are abza juridical si ca si-a pierdut legitimitatea la 70 de ain de la sfarsitul razboiului..."Grecia vrea sa isi onoreze datoria ... Daca partenerii nostri vor acelasi lucru, sunt invitati la masa negocierilor ca sa putem discuta cum putem face acest lucru viabil", a declarat Tsipras in Parlamentul grec.
In discursul sau adresat natiunii, Tsipras a respins prelungirea programului de asistenta financiara acordat de Uniunea Europeana si a insistat ca tara sa are nevoie de un "credit punte" in iunie, cand Atena ar urma sa negocieze un nou acord cu UE si Fondul Monetar International.
"Ajutorul a esuat ... Noul Guvernul nu este justificat sa ceara o prelungire a imprumutului", a declarat premierul, adaugand ca poporul grec i-a oferit partidului sau un mandat pentru a abandona "programul dezastruos de austeritate".
"Vrem un acord nou, un credit punte, care sa ne ofere spatiul fiscal pe care il cere o negociere sincera", a declarat Tsipras.
Premierul a anuntat, de asemenea, redeschiderea televiziunii publice ERT, inchisa in 2013 pentru a se salva bani, si a adaugat ca tara are o "obligatie morala" sa pretinda reparatii de razboi de la Germania.
El a promis, de asemenea, o serie de masuri care vor intra in vigoare de miercuri dimineata si care se vor concentra pe criza umanitara. "Grecia nu poate fi o tara europeana cand mii de persoane sunt infometate sau nu au electricitate", a declarat el, adaugand ca masurile vor include mancare gratuita, electricitate, adapost si medicamente pentru familiile afectate de criza economica.
Tsipras a promis, de asemenea, abolirea privilegiilor politice, promitand vanzarea masinilor ministeriale care valoreaza peste 700.000 de euro, precum si vanzarea unuia dintre cele trei avioane ale Guvernului.
Actualul acord de imprumut al Greciei expira la sfarsitul lui februarie. UE vrea ca Atena sa ceara extinderea lui si sa se angajeze in continuarea reformelor, dar Grecia a refuzat acest lucru.

Niciun comentariu: