sâmbătă, 21 februarie 2015

Der Spiegel susţine că BCE a cerut autorităţilor de la Atena să impună controale asupra mişcărilor de capital, în ideea de a limita retragerile de depozite din bănci. Ieşirile din depozitele băncilor elene s-au accelerat la peste un miliard de euro în ultimele zile, chiar dacă Guvernul grec a dezminţit că ar intenţiona să impună restricţii asupra mişcărilor de capital.  Grecia va avea convorbiri cruciale la Bruxelles cu miniştrii de finanţe din zona euro vineri, prilej cu care va încerca să-şi asigure finanţare şi să evite falimentul după ce programul său de asistenţă expiră la 28 februarie. Premierul grec Alexis Tsipras a declarat că este 'sigur' că solicitarea Guvernului său privind o extindere cu şase luni a planului de asistenţă financiară va fi acceptată, în pofida obiecţiilor Berlinului, scrie Agerpres.  Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a respins joi cererea formulată de Grecia pentru prelungirea acordului de asistenţă financiară, apreciind că nu îndeplineşte criteriile fixate de zona euro pentru continuarea ajutorului. În schimb, vineri, un purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a apreciat că cea mai recentă solicitare a Greciei privind prelungirea cu şase luni a planului de asistenţă financiară reprezintă 'un semnal pozitiv' şi furnizează o bază pentru negocieri suplimentare.  Actualul program de asistenţă financiară convenit de Grecia cu partenerii din zona euro expiră la data de 28 februarie. În lipsa unui nou acord, Grecia, ţară care nu se poate împrumuta de pe piaţă din cauza dobânzilor prohibitive, riscă să ajungă în lipsă de lichidităţi cu riscul ieşirii din zona euro.

Un comentariu:

Anonim spunea...

"Există un acord asupra unui unui text", au anunţat două surse europene, la finalul unei reuniuni a miniştrilor de Finanţe din zona euro, a treia în ultimele zece zile.

Vicepreşedintele Comisiei Europene însărcinat cu zona euro, Valdis Dombrovskis, a confirmat această informaţie pe Twitter, precizând că Atena va trebui să prezinte "o listă completă cu măsuri de reformă". "Lucrul asupra prelungirii programului grec poate continua. Este important ca Grecia să-şi respecte angajamentele", a insistat el.

Grecia va trebui să prezinte luni seara propuneri de reforme structurale, între care lupta împotriva fraudei fiscale sau combaterea corupţiei. Aceste propuneri vor fi examinate de experţi, după care de Eurogrup, a anunţat o sursă europeană.



Grecia a primit termen până vineri să ceară o prelungire a actualului plan de salvare.

Noul Guvern elen, de stânga, a promis în campania din recentele alegeri parlamentare să renunţe la planul de salvare în valoare de 240 de milioane de euro şi la măsurile de austeritate nepopulare. Miniştrii de Finanţe din cadrul Eurogrup nu sunt de acord cu acest lucru.