sâmbătă, 22 iunie 2019

Presedintele Autoritatii Electorale Permanente (AEP), Florin Mituletu-Buica, a declarat ca la alegerile europarlamentare din 26 mai si la referendum au existat doar erori de completare a proceselor verbale si ca nu a fost vorba de modificarea datelor cu privire la voturile exprimate.
"AEP, inclusiv ca membru in BEC, prin presedinte si doi vicepresedinti, a constatat ca la aceste alegeri europarlamentare si referendum nu au fost constatate decat erori de completare a proceselor verbale, si nu modificarea datelor cu privire la validarea alegerilor, adica a voturilor valabil exprimate", a spus Mituletu-Buica, vineri, la dezbaterea "Eu votez", dedicata introducerii votului electronic in Romania.

El a explicat ca in spatiul public au aparut procese verbale in care doar prima pagina a acestora avea corecturi si erau generate doar de erori de completare, mutare a unor cifre.

"Doua procese verbale, care au fost in spatiul public, le-am vazut. La unul era vorba de prezenta la vot si voturi valabil exprimate - 1.676 si 5.300 reprezenta numarul buletinelor de vot neutilizate (...) Au fost decizii in sensul in care s-au dat raspunsuri catre birourile electorale - sa se faca corectiile in procesele verbale.

Corectiile din procesele verbale nu influenteaza voturile valabil exprimate. Biroul Electoral Central a validat in totalitate alegerile pentru Parlamentul European, neconstatand probleme pe partea de voturi valabil exprimate si a repartizat si datele si azi AEP a trimis la Parlamentul European lista parlamentarilor care vor prelua mandatul", a aratat presedintele AEP.

El a adaugat ca la nivelul BEC nu au fost constatate probleme legate de votul multiplu.

"Vorbim de un sistem informatic care permite anumite corelari. Cetateanul s-a prezentat in sectorul 1, la sectia de votare 15 si el trebuia sa voteze la sectia de votare 10. Cetateanul a fost directionat de la sectia 15 la sectia 10. Legea permite votul in afara sectorului, (...) si nu in acelasi sector si atunci l-a trimis la sectia la care este arondat, potrivit registrului electoral", a mai spus Mituletu-Buica.

Intrebat daca STS ar trebui eliminat din procesul de monitorizare a votului, presedintele AEP a raspuns: "Cu siguranta nu!".

La dezbaterea organizata de Asociatia Pro Democratia au participat reprezentanti ai institutiilor statului, ai partidelor parlamentare si ai societatii civile, concluzia intalnirii fiind ca votul electronic nu va putea fi implementat la alegerile prezidentiale din cauza lipsei de timp, dar ca de la urmatorul scrutin va trebui introdus. Pentru alegerile prezidentiale de la sfarsitul anului in curs, majoritatea participantilor au avansat solutia votului prin corespondenta si a votului extins.

Presedintele AEP a subliniat ca luni, la sedinta Comisiei speciale parlamentare privind votul din diaspora, va propune un proiect de lege al Autoritatii care sa fie imbunatatit in Parlament.

"Modificarile trebuie sa vizeze toate tipurile de alegeri. E o urgenta pentru alegerile prezidentiale, dar e bine sa facem aceste modificari si pentru alegerile locale, si pentru cele legislative. Domnul presedinte Klaus Iohannis sugereaza necesitatea elaborarii unui Cod electoral. (...) Fiecare roman din strainatate trebuie sa aiba posibilitatea de a-si exprima optiunea", a punctat consilierul prezidential Laurentiu Stefan.

Niciun comentariu: